Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 19 octombrie 2004

Stirile TVA aici

  • Cea mai spectaculoasa crestere a preturilor la teren,  in Arad

In judetul Arad pretul terenurilor agricole s-a dublatIn judetul Arad, valoarea terenurilor s-a dublat in ultimul an de zile, preturile crescand cu procente cuprinse intre 80% si 100%! 
Alte cresteri importante au avut loc in zonele limitrofe ale Capitalei, unde cresterea a fost de 40%, iar in Timis, cresterea medie a fost de 35%. 
In ultimii sase ani, Timisul a fost cel mai cautat judet si, ca urmare, a inregistrat un sfert din tranzactiile cu terenuri agricole din toata tara (o suprafata totala de 133.279 hectare din 472.052 hectare s-a vandut, conform statisticii Ministerului Agriculturii). 
Din cauza preturilor foarte mari la care s-a ajuns - o medie de 30 euro/mp in apropierea Timisoarei, astazi, piata locala nu mai este la fel de atractiva si, ca urmare, cresterile s-au domolit. 
De aceea a venit randul judetelor invecinate, mai ieftine si la fel de atractive: Arad si Bihor. 
Apropierea de granita si existenta unei situatii juridice limpezi sunt doua din motivele pentru care investitorii prefera aceste zone, fapt care a condus in 2004 la o crestere de 70-100%. 
Printre investitorii celebri care se intereseaza de piata terenurilor din vestul farii se afla si familia elvetiana Swarovski (celebra pentru comertul cu diamante artificiale)
Cele mai mici preturi ale terenurilor agricole se inregistreaza astazi in judetele Teleorman (4,15 milioane pe hectar), Tulcea si Dolj. 
In aceste zone exista insa nenumarate probleme juridice legate de dreptul de proprietate, care franeaza dezvoltarea pietei. 

M. G. - Agenda zilei

  • 27 milioane euro pentru modernizarea serelor

Serele vor putea fi modernizate prin fonduri SapardPrin programul Sapard sunt disponibile peste 27 de milioane de euro pentru modernizarea sau constructia de sere axate pe legumicultura, horticultura sau alte culturi care necesita cultivarea in spatiu controlat. 
In cadrul Masurii 3.1, Investitii in exploatatiile agricole, submasurile Sere si Horticultura, sunt disponibile 9, respectiv 18 milioane de euro, pentru cei care vor sa modernizeze sere legumicole sau horticole. 
Suma poate acoperi peste 300 de hectare de sere, cei interesati trebuind sa suporte jumatate din totalul investitiei.
Potentialul beneficiar poate include in proiectul sau investitii aferente unei singure submasuri sau poate accesa mai multe submasuri in acelasi timp.
Sprijinul financiar prin Sapard se va incadra intre 5.000 de euro si 250.000 de euro, astfel ca investitia minima trebuie sa fie de 10.000 de euro, iar cea maxima de 500.000 de euro. 
Specialistii din Ministerul Agriculturii au recomandat si o suprafata pentru producatorii agricoli care vor sa acceseze astfel de fonduri, pentru ca proiectul sa aiba succes. 
Astfel, producatorii individuali este recomandat sa aiba intre 0,2 ha si 1,5 ha, asociatiile familiale intre 1,5 si 3 ha, iar societatile comerciale intre 10 si 20 de hectare. 
In cadrul programului Sapard sunt eligibile doar serele de productie a legumelor, florilor si plantelor ornamentale sau serele inmultitor-rasad, nefiind acceptate serele cu activitate speciala de cercetare, colectie de specii exotice si plante ornamentale. 
Fondurile se pot obtine pentru modernizare, dar si pentru constructia propriu-zisa, achizitionarea de centrale termice sau sisteme de irigatii, asigurarea utilitatilor - alimentare cu apa, energie electrica, drenarea apelor, canalizare, epurarea apelor uzate.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • De ieri, Aradul are un centru francofon

Sotii Arghezi au donat carti pentru biblioteca Centrului FrancofonSenatul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” a inaugurat ieri, in prezenta unor oaspeti de seama si a unui public numeros, un centru francofon.
Asa cum afirma rectorul Aurel Ardelean la deschiderea festiva, acest "Spatiu universitar francofon" reprezinta rezultatul unor eforturi sustinute pe parcursul catorva ani de zile. 
"Aceasta inaugurare inseamna foarte mult pentru noi si mai ales pentru studentii nostri care vor avea posibilitatea sa intre astfel in contact cu civilizatia si cultura franceza. Vor avea ocazia sa cunoasca personalitati de seama din Franta".
Proiectul nu ar fi putut fi pus in practica fara ajutorul Centrului Cultural Francez din Timisoara.
"Spatiul universitar francofon" va cuprinde o biblioteca si o mediateca. 
De asemenea, in cadrul centrului se vor organiza seminarii si conferinte pe diverse teme. 
De exemplu, in aceasta luna, studentii vor avea ocazia sa afle mai multe despre Rimbaud (pe 20 octombrie se implinesc 150 de ani de la nasterea poetului) si despre Paul Valéry.
"Este un gest temerar si curajos, pe care universitatea il face din dorinta de a oferi studentilor aradeni un cadru organizat in care sa isi manifeste interesul pentru limba, cultura si civilizatia franceza de care noi romanii am fost si inca suntem extrem de legati", afirma Florin Didilescu, presedintele Amifran Arad.

Diana Rotar - Observator

  • Vizita electorala

Uniunea PSD + PUR este hotarata sa castige alegerileUniunea Nationala PSD + PUR vrea sa castige alegerile parlamentare si prezidentiale.
Mesajul a fost transmis de vicepresedintele Partidului Umanist Codrut Seres care s-a intalnit la sfarsitul saptamanii cu aradenii. 
Vicepresedintele umanist a vizitat orasul Lipova dupa care s-a deplasat la Moneasa, la o intalnire cu primarii si viceprimarii PSD si PUR. Vicepresedintele umanist le-a cerut primarilor sa munceasca impreuna pentru sustinerea candidatilor de pe listele uniunii atat pentru Camera Deputatilor cat si pentru Senat si sa se implice in popularizarea programului de guvernare. 
La alegerile din aceasta toamna, Uniunea Nationala PND +PUR isi propuna sa obtina 3 deputati si 2 senatori. 
Principalele puncte ale programului de guvernare se bazeaza pe dezvoltarea mediului de afaceri, reducerea fiscalitatii si sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii.  
In ultimele saptamani, filiala locala a uniunii nationale PSD+PUR  a strans peste 26 de mii de semnaturi pentru candidatura lui Adrian Nastase la presedintia Romaniei. 
Pachetele cu semnaturi au fost trimise la Bucuresti si au fost depuse la Biroul Electoral central alaturi de alte 2 milioane de semnaturi adunate in toata tara.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Festival de muzica sacra la Pancota

La biserrica romano-catolica din Pancota s-a desfasurat un festival de muzica religioasaIn 16 octombrie, Biserica romano-catolica din Pancota a organizat un festival de muzica religioasa, sub egida Episcopatului de Timisoara. 
Au participat coruri bisericesti din Pancota, Recas, Timisoara, Arad-Micalaca si formatia vocal-instrumentala din Arad-Sega. 
Dupa slujba ce s-a tinut in biserica locala de catre grupul de preoti din localitatile participante, cu concursul corurilor reunite ce au intonat "Missa la trei voci mixte" de H.Mair, (dirijor, Cosmin Pelics din Recas, la orga, Robert Bajkai din Timisoara), prof. univ. Walter Kindl din Timisoara a vorbit celor prezenti despre impactul muzicii religioase traditionale sau mai noi, a muzicii de calitate si profunzime a marilor creatori, asupra interpretilor insisi si mai ales asupra credinciosilor. 
A urmat trecerea in revista a formatiilor participante cu programe ce au starnit interesul prin varietate stilistica, actiunea incheindu-se cu un scurt moment de istorie eclesiastica a Pancotei. 
O ierarhizare nu s-a facut, dar toti au fost de acord ca actiunea a fost o reusita prin schimbul de idei si chiar de materiale muzicale realizat, urmand ca intalnirile sa se repete. 
O reusita deci, cu atat mai mult cu cat localnicii, in frunte cu parohul lor, Ioan Ciuraru, organizatorul manifestarii, si-au invitat oaspetii la o agapa in sala Caminului Cultural, unde toti s-au simtit bine, de la vladica pana la… conduras cu botul lung (cum se poarta acum).

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]