Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 19 mai 2004

Stirile TVA aici

  • "As dori sa acreditez toate sectiile din spital"

Dialog cu actualul director al Spitalului Judetean - profesor doctor Dana OpreaInterviu cu Dana Oprea, director al Spitalului Judetean Arad
Dupa cum ati citit in ziarul nostru, zilele trecute a avut loc concursul pentru postul de director al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.  
Castigator a iesit Dana Oprea, medic primar, cu specializare in boli infectioase, fiind, timp de zece ani, sefa Sectiei de Boli contagioase-copii. De asemenea,
este de 12 ani cadru universitar.
- A fost o intamplare participarea dvs. la concurs sau v-ati gandit de mult timp sa faceti acest pas?
- De cand ma stiu am avut cate o functie, oricat de mica, dar a fost. Ce m-a determinat sa particip la concurs, in primul rand, a fost organizarea concursului dupa un sistem nou, implementat de Ministerul Sanatatii. Iar, in al doilea rand, a fost faptul ca acum o luna s-a propus impartirea sectiei de boli contagioase in jumatate. Astfel, jumatate din numarul paturilor trebuiau transferate la sectia de adulti care este la o distanta de trei kilometri.
- Care este cel mai important lucru pe care ati dori sa-1 realizati pentru spital?
- As dori foarte mult sa reusesc sa acreditez toate sectiile din spital, conform unei noi legi spitalicesti. Pana in momentul de fata nici un spital din judet nu intruneste conditiile necesare. De asemenea, este foarte important felul in care aceasta institute este perceputa de oameni, mai ales felul cum arata. Sunt foarte necesare unele schimbari esentiale, pentru a create interesul aradenilor, atat din municipiu cat si din judet, pentru a veni la noi, nu a migra in alte judete sau chiar in Ungaria.
- Care va fi soarta sectiei de boli contagioase-copii, care este in renovare de cel putin sase ani de zile?
- Fiind unica sectie din judet, bineinteles ca este si foarte solicitata si cel mai grav este ca nu prea face fata la solicitari. In momentul de fata, in 15 paturi sunt internati treizeci de copii. Voi face demersurile necesare pentru a face ceva in acest sens, iar cei care sunt in masura sa decida - adica, Consiliul Administrativ - va lua decizia care se cuvine.
- Care sunt sectiile din spital care necesita o schimbare urgenta?
- Sectiile care necesita, urgent unele schimbari majore sunt cele de neurologie si cardiologie. In judetul nostru fiind foarte multi bolnavi cardiaci sunt necesare unele schimbari. Departamentul de urgente functioneaza bine, dar ar fi important sa se creeze un serviciu medical si de transport pentru pacientii nostri, un grup de serviciu de ambulatoriu si pentru spitalele de zi. Eu cred ca am putea oferi servicii de buna calitate si ar fi si eficient.
- Care a fost relatia dumneavoastra cu conducerea spitalului pana la concurs?
- Nu am ce sa reprosez doctorului Mircea Faur, a facut lucruri bune. Singura problema a fost lipsa de comunicare cu sefii de sectie. 

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • La Universitatea "Aurel Vlaicu" - actiune pe adresa viitorilor studenti

"Targul Educatiei Universitare" al UAV a atras peste 2000 de vizitatori"Targul Educatiei Universitare" a atras peste 2000 de elevi de clasele a XII-a
In cursul zilei de ieri, in incinta modernei cladiri din Micalaca, apartinand Universitatii de stat aradene "Aurel Vlaicu", s-a desfasurat "Targul Educatiei Universitare", organizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Arad.
Pe coridoarele spatioase ale imobilului M (Zona 300), fiecare facultate, colegiu si departament, din cadrul Universitatii, si-a prezentat oferta educationala. Receptorii: elevii claselor terminale de liceu, in special cei din a XII-a, care doresc sa devina, in toamna, studenti.
Au fost prezente toate liceele din Arad. Elevii au fost insotiti de diriginti, iar cadrele didactice din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" le-au raspuns la toate intrebarile. Adolescentii insa au fost mai impresionati de dotari ca de orice altceva. Au admirat fiecare etaj al Universitatii, fiecare sala de curs, au examinat cu interes calculatoarele din laboratoarele prestigioasei institutii de invatamant superior.
Profesorii de liceu, la randul lor, au fost impresionati de cele vazute. Foarte multi nici nu-si imaginasera ca la "Aurel Vlaicu" exista dotari de o asemenea calitate. Prof. de limba si literatura romana Nicoleta Mateutiu, de la Liceul "Iuliu Maniu", ne-a declarat: "Oferta educationala a Universitatii «Aurel Vlaicu» din Arad este variata, chiar foarte variata, ofera o multitudine de posibilitati pentru viitorii studenti si, mai ales, pentru viitorii absolventi; baza materiala este impresionanta, iar prin alegerea cadrelor didactice, parerea mea este ca se face un invatamant de calitate, care se ridica la cele mai inalte standarde europene, asa cum, de altfel, d-na rector Lizica Mihut accentueaza in fiecare interventie televizata sau din presa scrisa. In concluzie, eu sunt convinsa ca viitorii studenti, care acum sunt actualii nostri elevi, au posibilitatea sa se regaseasca in aceasta Universitate, sa se desavarsesca aici atat ca oameni, cat si din punct de vedere profesional. De asemenea, am observat ca in randul elevilor se cultiva o tendinta din ce in ce mai mare de a ramane, pentru studiile universitare, in localitatile de unde ei provin, dat fiind faptul ca universitatile s-au dezvoltat enorm, in sensul asteptat si dorit de noi."
Asa cum era si normal, principalul "motor" al evenimentului de ieri a fost insusi rectorul Universitatii, prof. univ. dr. Lizica Mihut. "Acest targ al educatiei universitare a fost propus pentru ca absolventii din acest an, din invatamantul preuniversitar, sa ne viziteze "acasa", sa vada cu proprii ochi ce inseamna Universitatea "Aurel Vlaicu". Toate standurile Universitatii noastre "graiesc" despre cele 11 facultati si colegii, cele 35 de specializari, cele 21 de programe de Master, respectiv despre cele sase departamente. Dupa cum se poate vedea, pliantele si imaginile ce se proiecteaza acum vorbesc de la sine despre stradaniile colegilor mei, dar, ceea ce este cel mai important, este ca absolventii de liceu pot sa vada singuri aceasta cladire, sa urmareasca ei insisi, la computere, programele noastre, cu atat mai mult cu cat noi credem ca dotarea de aici este pentru mileniul al III-lea."
Pentru cadrele didactice din cadrul Universitatii, ziua a fost plina. Elevii de azi, respectiv studentii de maine, au ramas pe coridoarele imobilului M ore intregi, urmarind cu interes videoproiectiile si studiind cu atentie pliantele. Dintre ei, o parte insemnata se va intoarce, cu siguranta, la toamna, cand se vor numara bobocii. La targul educational de ieri au participat peste 2000 de viitori absolventi ai invatamantului preuniversitar.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Inca o autostrada "pe teava": Timisoara-Belgrad

In vederea aderarii la UE vor fi construite mai multe autostrazi"Inima" Banatului va fi legata de capitala Serbiei pana in 2009
Autostrada care va lega Romania de Belgrad face parte din coridorul IV pan european, care leaga punctele principale de pe teritoriul Europei. Coridorul IV in Romania porneste de la Pitesti, continua cu Sibiu, Deva, Lugoj, Timisoara, Arad si iese din tara prin Vama Nadlac, urmand a se continua pe teritoriul sarbesc, catre Belgrad.
Constructia acestei autostrazi va demara la inceputul anului viitor, urmand a fi finalizata pana in 2009, spun reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Pentru constructia sectorului Nadlac-Arad-Timisoara, plus o centura de ocolire a Aradului, BEI a acordat Romaniei un credit de 200 milioane euro, iar Guvernul Romaniei are o contributie de 70 milioane euro, prin bugetul MTCT. In prima etapa de finantare, Banca Europeana de Investitii (BEI) va sustine financiar  sectiunea Arad-Timisoara, cu o lungime de 45 km si o varianta ocolitoare la vest de Arad, pe o lungime de 12 Km. Sectiunea Timisoara - Lugoj, cu o lungime de 31 km, va fi finantata de BEI, printr-un contract ce se preconizeaza a fi semnat pana la sfarsitul anului 2004. Imprumutul BEI are o perioada de rambursare de 25 ani, din care perioada de gratie este de sase ani.
La orizont, un paienjenis de autostrazi
Programul de autostrazi al Romaniei prevede ca, pana la momentul aderarii, Bucurestiul sa fie legat prin autostrazi de toate punctele cheie ale tarii: Cernavoda-Constanta, Brasov, Oradea, Arad, Timisoara, Lugoj, Deva si Sibiu. Pentru moldoveni, se proiecteaza o autostrada catre Iasi, a carei constructie va incepe abia prin 2010 sau poate mai tarziu. Aceasta autostrada spre judetele Moldovei va face legatura cu Estul, iesind din tara pe la Sculeni. Finantarea acestor autostrazi este asigurata in mare parte de fonduri europene, dar si de la investitori straini. Aportul guvernamental este destul de mic, singurul proiect care va fi finantat integral de Guvernul Romaniei fiind autostrada Brasov-Bors, asa-zisa "autostrada Bechtel", care a indatorat Romania cu 2,3 miliarde euro. Lucrarile la acesasta autostrada vor incepe  intre 30 iunie si 4 iulie in comuna Ciurila, judetul Cluj, dupa cum a anuntat ieri  subprefectul judetului Cluj, Valentin Cuibus. La Cluj, subprefectul s-a intalnit ieri cu reprezentantii companiei americane Bechtel, constructorul  autostrazii. 90% din terenul aflat  pe traseul autostrazii in judetul Cluj se afla in proprietate privata.
Autostrada catre mare
Bucuresti-Cernavoda-Constanta este autostrada din care doua treimi vor fi gata la sfirsitul acestei luni: Bucuresti-Fundulea (26,5 kilometri) si Fundulea-Lehliu (29,2 kilometri). Urmeaza ca, in perioada imediat urmatoare, sa fie dat in folosinta si sectorul Lehliu-Drajna (41,6 kilometri). Anul acesta vor continua lucrarile la  portiunea Drajna-Fetesti (36 kilometri), care va fi finantata prin programul european ISPA si Guvernul Romaniei, suma totala fiind de 54,7 milioane euro. De la Fetesti pana la Cernavoda mai sunt 18 kilometri, acest sector de autostrada fiind, de asemenea, finantat, cu 37 milioane de euro, de ISPA si guvern. Lucrarile vor fi finalizate la sfarsitul anului 2006, conform datelor furnizate de Administratia Nationala a Drumurilor.
Autostrazi in pregatire in 2004-2007
Traseu lungime investitie
Arad-Timisoara    38 km 200 mil. euro (BEI si Guvernul Romaniei)
Timisoara-Lugoj    36,2 km 124 mil. euro (BEI si Guvernul Romaniei)
Deva-Sibiu    70 km 420 mil. euro (credite externe)
Centura Bucuresti-Nord    53 km 310 mil. euro
Centura Bucuresti-Sud    45 km 234 mil. euro
Total 242,2 km 1288 mil. euro
Proiecte dupa aderarea la UE
Traseu Lungime Investitie
Sibiu-Pitesti 147 km 1.260 mil. euro
Lugoj-Deva 92,8 km 510 mil. euro
Varianta de ocolire Deva 23 km 108 mil. euro
Varianta de ocolire Orastie   9,8 km   44,7 mil. euro
Varianta de ocolire Sebes   7,4 km   38,8 mil. euro
Ploiesti-Iasi-Sculeni 361 km 1.485 mil. euro
Cernavoda-Constanta 65 km 242 mil. euro
Nadlac-Arad 29 km 134,7 mil. euro
Total  735 km 3.823,2 mil. euro

Iuliana Roibu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Doi liceeni aradeni au construit pagina web pentru Statuia Libertatii

Doi liceeni au realizat o noua pagina web a Statuii LibertatiiDoi liceeni, Cristina Crisan de 16 ani si Octavian Fedorovici de 17 ani, de la Colegiul National "Elena Ghiba Birta" au participat la un concurs international de creatie. 
Au aflat de aceasta competitie de la un reprezentant al Corpului Pacii. 
Fiecare participant a trebuit sa-si aleaga o categorie (istoria relatiilor internationale, arta si cultura, probleme de mediu si sanatate, etc.) si sa faca o pagina de internet pe o anumita tema. 
Din cei care s-au inscris la aceasta competitie, doar 250 au fost selectati, printre care si aradenii nostri. Cei doi elevi au optat pentru categoria "istoria relatiilor internationale", iar tema pe care au ales-o a fost una foarte mediatizata in ultima vreme si anume Statuia Libertatii. 
Cristina si Octavian au reusit sa se califice printre primii 16. 
Premiile pentru care s-au luptat finalistii au fost o excursie la Washington si o bursa de 2.000 de dolari. 
"Concursul a inceput in luna noiembrie 2003, iar noi am aflat de el abia la sfarsitul lunii ianuarie. Am reusit sa facem pagina intr-un timp foarte scurt, doua saptamani. Avand in vedere faptul ca este prima data cand facem asa ceva, credem ca rezultatul este bun. Oricum, speram ca la anul sa ocupam primul loc si sa mergem la Washington", povestesc cei doi. Pentru cei care doresc sa vada ce au realizat cei doi copii, adresa paginii este www.statueofliberty.5u.com

Diana Rotar -Observator

  • Plusul de sanatate: Reumatism, adio! Licorile inginerului Groza alina durerile

Cabinetul si magazinul "Natura" este vizitat de multi aradeni - Virtual Arad News (c)2004Pagina de PLUS de astazi o dedicam terapiei naturiste, propunandu-va un dialog cu ing. Ioan Groza, aradeanul care a invins reumatismul din oase, tratand mii de cazuri de artroze, coxartroze si nu numai. Cabinetul sau "NATURA", situat in Arad, pe str. Lucian Blaga nr. 15, a fost trecut de multi bolnavi care si-au regasit speranta insanatosirii.
Dragoste pentru plante
"M-am nascut si mi-am petrecut copilaria in Muntii Apuseni, langa orasul Brad, judetul Hunedoara. Am absolvit Facultatea de Horticultura din Bucuresti, in anul 1968, si am fost multi ani cercetator stiintific la Institutul de cercetari pentru valorificarea produselor horticole din Bucuresti. Am o fiica si un baiat. Fata a absolvit Facultatea de Sport din Timisoara. Baiatul mi-a calcat pe urme, absolvind Facultatea de Agronomie din Timisoara.
M-au preocupat plantele si le-am iubit de cand eram copil. Dragostea pentru plante mi-a venit de la o sora a mamei, mare mestera in leacuri facute din «buruieni». Cand vedeam o planta pentru prima oara ramaneam langa ea s-o admir si cate 2-3 ore. Mi-era mila s-o rup. De la aceasta matusa am invatat multe plante ce mentin sau refac sanatatea celor in suferinta".

Plantele l-au urmarit tot timpul pe Ioan Groza, care ne-a marturisit ca, odata, ajuns la Arad, dupa absolvirea facultatii, "au urmat 16 ani de adevarata cercetare. Am facut deplasari prin tara si am cules retete. Pe care, mai apoi, le experimentam. N-aveam de unde sa stiu ca in curand voi deveni primul meu pacient".
Cred in produsele naturale
- D-le. Groza, de cand ati inceput "afacerea cu plante"? Pot s-o numesc asa?
- SC NATURA SRL am infiintat-o in anul 1993. Activitatea principala este producerea si comercializarea plantelor medicinale precum si consultatii si indicarea de tratamente cu plante si alte produse naturale de catre medici. Cabinetul medical cu care lucrez este in incinta magazinului "Natura" de pe str. Lucian Blaga nr. 15, langa Liceul Agricol aradean. Ca sa va raspund la intrebare, consider ca ceea ce fac eu la "Natura" e o activitate pe care o fac mai ales cu placere si care imi da, tocmai prin rezultatele excelente pe care le am, mari satisfactii.
- Ce propuneti dvs. diferit fata de cutiile de pilule si remedii ale medicinei "de spital"?
- Cred in produsele naturale deoarece acestea s-au folosit din cele mai vechi timpuri. Eu unul doar in cazuri de absoluta necesitate apelez la medicamente.
Criza de lombosciatica, rezolvata cu Vitalizantul Groza
- D-voastra ati incercat pe propria piele produsele NATURA? De ce dureri v-ati usurat?
- Eu am suferit cumplit de reumatism, am avut si doua hernii de disc in zona lombara si m-am vindecat in urma cu 17 ani cu produsul vitalizant antireumatic, inventat de mine. De altfel, produsul l-am numit vitalizant tocmai pentru ca m-a vitalizat in perioada tratamentului pentru reumatism. Dupa prima criza, din care cu greu m-au scos doctorii, mi-am luat o tema de cercetare si-am colindat tara-n lung si lat, cu trenul, numai dupa leacuri pentru reumatism. Asa am cules 87 de retete. Acasa le-am prelucrat stiintific si am obtinut un extract de vreo 8 plante – ca un concentrat – iar, mai apoi, am obtinut si maceratele. La tanc le realizasem, caci intr-o zi m-a lovit din nou criza de lombosciatica. Am zacut doua zile si doua nopti. Durerile erau mari. Nemaiputand suporta, l-am rugat pe fiul meu sa-mi faca frectie cu concentratul pe care-l realizasem si sa-mi puna si o compresa. Am adormit si a doua zi m-am trezit ca tot chinul disparuse. Cu timpul am gasit ca pentru o actiune completa a concentratului Vitalizant sunt necesare 15 sedinte de frectii si comprese.
- Deci dvs. sunteti autorul unui produs ce invinge durerea reumatismului?
Terapia naturista este preferata de tot mai multi bolnavi - Virtual Arad News (c)2004 - Da. Pot sa afirm asta cu tarie, caci l-am incercat si eu. Intotdeauna primul tratament il incerc pe mine. Ma mandresc cu "Vitalizantul Groza". In ceea ce priveste afectiunile in care am obtinut rezultate foarte bune v-as aminti aici: reumatismul, litiaza renala, vezicala si biliara, hipo si hipertensiune arteriala, amigdalite, bazedov, noduli si tumori la sani, fibroame uterine, diferite eczeme, afectiuni ale plamanilor, stomacului, intestinelor, ficatului, cancere diferite, gripe, raceala etc. Lucrez cu medici, va spuneam, care ofera si consultatii pacientului. Cea mai mare satisfactie mi-a creat-o produsul vitalizant antireumatic care a fost incercat de mii de persoane din toata tara.
- Un tratament e de lunga durata? Nu e costisitor?
- Tratamentele dureaza in functie de boala si de gradul de avansare a bolii, de la o saptamana pana la cateva luni. Consider ca produsele noastre nu sunt scumpe. De exemplu, un litru de vitalizant antireumatic il vindem cu 80.000 de lei. Cu doi litri se poate vindeca o lombosciatica sau o hernie de disc in zona lombara.
- D-le. Groza, stiti ca depresia e considerata in lume a doua cauza de moarte, dupa bolile cardiovasculare. Dvs. ce "pilule" naturiste ale fericirii propuneti? Pentru nervi, pentru o stare de agitatie, de surescitare, ce ne recomandati? Dar pentru o stare de melancolie prelungita?
- Pentru sistemul nervos, depresii, stare de agitatie, de surescitare, melancolie, medicii de la "Natura" recomanda plante diferite, singure sau in amestec, in functie de afectiune si de gradul ei. De exemplu: paducel, levantica, hamei, sulfina, angelina, talpa gastei.
Cazuri mai deosebite tratate
"Fiecare om vindecat e pentru mine un prilej de satisfactie si de bucurie mare. N-am sa-l uit vreodata pe Christian Feimer, avea 18 ani, din Germania. Suferea de psoriazis, intins pana pe cap si chiar pe pleoape. Parintii erau disperati dupa tratamente incercata fara vreun rezultat. I-am dat tanarului ceaiuri si o crema, medicii de la cabinet i-au recomandat si un regim alimentar. Dupa cateva luni parintii au revenit sa-mi multumeasca. Era refacut in proportie de 95%. Apoi nu pot uita sutele de cazuri de persoane cu dureri de sciatica care si-au invins durerea cu «Vitalizantul Groza»".
Recoltarea plantelor
"Plantele le culeg eu, impreuna cu colaboratorii mei. Unele din Banat, dar altele cresc numai in munti (vezi cretisoara). Imi place nespus sa le culeg. Ma destind. Iau plante din toate zonele tarii, dar nu le culeg de langa sosea sau de langa calea ferata. Oricat de savanta ar fi o reteta, daca nu folosesti plante bune, proaspete nu da nici un rezultat. Nu pun niciodata plantele macinate in pungi. Doar le tai marunt si le ambalez ca sa vada omul ce cumpara. Astfel, puterea plantelor nu se pierde si efectul e sporit. Apoi, nu sunt pentru fierberea plantelor ce duce la pierderea multor substante active din planta. Am introdus, astfel, maceratul la rece in terapiile recomandate".
Tratamentul sa nu dauneze pacientului!
"Eu cred ca inca mai exista buruieni despre care nu se stie nimic. Vedeti, exista in Banat o planta stiuta cu numele de captalan. N-am auzit sa se foloseasca la ea decat radacina, in special pentru eczeme. Intr-o zi, un prieten mi-a zis ca stia ca frunzele sunt bune pentru prostata. si am incercat intai pe mine. Gustul era bun. Iar rezultatele au fost de-a dreptul excelente. Acum, nu trebuie sa ne asteptam la miracole, dar sunt foarte multe boli care, mai devreme sau mai tarziu, tot se vindeca. Prima regula de vindecare? Prudenta. Tratamentul trebuie in primul rand sa nu dauneze omului. La noi vin cel mai adesea oameni ce nu sufera de o singura afectiune, ci de mai multe. De aceea, nu se poate spune ca tratam o afectiune anume, ci un pacient. Cu ajutorul doamnelor doctor de la cabinet am tratat afectiuni diferite pe care vi le-am pomenit deja. Uitati-va ce arhiva de multumiri din partea pacientilor vindecati avem!"

Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]