Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 18 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Panica la ASTRA

Muncitorii de la Astra Trinity se tem de disponibilizareCaz fara precedent in industria grea aradeana: singura fabrica din tara care produce vagoane de marfa, ASTRA Trinity, se pare ca intentioneaza, incepand de anul viitor, sa disponibilizeze aproximativ 700 de angajati, din totalul a mai bine de 2000. 
Informatia, deloc digerata de angajati, a fost confirmata de unii ingineri sau subingineri ai firmei, dar si de alti muncitori care nu au intrat in calculul angajatorilor.

Zvonul
Acum trei saptamani, prin zona ASTRA, zvonul disponibilizarilor capata tot mai clar contur. 
Panica imbraca forme dintre cele mai ciudate: de la oameni care, efectiv, isi cautau inca de pe atunci un loc de munca pana la oameni care, intr-un "mi se falfaie", pareau indiferenti la posibila decizie luata de conducere. 
"Lucrez de peste 30 de ani in fabrica si am trecut prin toate greutatile. Am fost un om respectat si nu pot sa zic - cel putin sefii nu mi-au reprosat - ca am incalcat regulamentul de ordine interioara. Nu stiu daca este totul adevarat, dar un sambure de adevar tot trebuie sa existe. Stiti cum se spune: nu iese fum fara foc..." - ne spunea un muncitor a unei sectii importante din fabrica.
Disponibilizarile
Nu am fi bagat toate aceste declaratii in seama daca personajul nostru nu ar fi fost secondat de alti cativa muncitori, chiar si de la alte sectii, care - mai in gluma, mai in serios - vorbisera deja pentru alte locuri de munca. 
Unul dintre ei ne marturiseste: "Ni s-a comunicat mai mult sau mai putin voalat, ca de la anul ar trebui sa ne gasim un alt loc de munca. Ceea ce am si facut. Dar, va dati seama, am o anumita varsta, sunt trecut de cincizeci de ani, iar patronii au nevoie doar de oameni tineri. 
Nu a fost vorba doar de disponibilizari ale muncitorilor, ci si ale personalului TESA"
Liderul sindical de la Trinity - Ionel Rusu spera ca zvonurile sa nu se adevereascaSindicatul
Parerea Sindicatului din intreprindere este ferma si nici nu concepe o viitoare disponibilizare, chiar daca, acesta, sindicatul, conform legii, poate fi instiintat doar cu 45 de zile inaintea luarii deciziei. 
Ori, toate zvonurile - si speram sa fie zvonuri - anuntau disponibilizarile dupa data de 1 ianuarie, deci... Ionel Rusu, liderul vagonarilor de la marfa, ne spune, cu o usoara atitudine condescendenta: 
"Toate aceste barfe vin in valuri, ca o sinoidala (!?). Nimic nu e credibil. Ati spus ca nu iese fum fara foc. Proverbele au intelepciunea lor. Ma bucur cand oamenii merg la birt si discuta despre aceste aspecte, cand macina cauza ASTRA. Stiu ca sunt un lider contestat. Nu mi-am propus sa fiu adulat dar din ultimele discutii pot sa afirm clar si raspicat ca nu se pune problema disponibilizarilor. Menirea mea este sa temperez orice conflict, orice stare de barfa. Repet, nu se pune problema disponibilizarilor. Nu numai ca nu se pune aceasta problema, dar s-au si angajat alti oameni anul acesta; este un semn ca patronii americani au nevoie de forta de munca, nicidecum de reducerea acesteia."
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad nu are cunostinta despre posibilele disponibilizari de la ASTRA Trinitiy, dar daca acestea se dovedesc a fi reale, angajatorul este obligat prin lege sa le faca publice, aceasta fiindca angajati disponibilizati trebuie sa beneficieze de protectie sociala.
***
Preferam sa dam dreptate liderului de sindicat al ASTRA Trinity si sa nu ne incredem in previziunile sumbre ale unor angajati care, intr-un moment de panica, atunci cand seful s-a uitat mai urat la ei, au viziuni dintre cele mai apocaliptice. 
Insa, in acelasi timp, asa cum am mai repetat, nu iese fum fara foc, iar marturisirile angajatilor trebuiesc luate in considerare, chiar doar cu titlu de barfa. Ne pare rau ca nu am reusit sa aflam parerea si patronilor acestei fabrici, dar, oricum, oricand suntem dispusi sa gazduim parerea in ceea ce-i priveste. Daca s-ar adeveri, aceste destituiri ar fi unele dintre cele mai grele lovituri date angajaplor unei fabrici aradene. Vorbim, totusi, de 700 de oameni dintr-un total de 2000.

Dacian Don - Agenda zilei

  • "S-au facut progrese dar mai sunt multe de facut!"

Ambsadorul Marii Britanii a vizitat pentru a doua oara AradulExcelenta Sa, domnul Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a avut, ieri, mai multe sedinte si intalniri cu specialisti in domeniul asistentei sociale si cu autoritatile locale. Demnitarul se afla la cea de a doua vizita in municipiul nostru, dupa cea din februarie 2003.
Mai multe investitii  britanice
Principalul subiect de discutie avut cu autoritatile locale a fost situatia economica si potentialul de afaceri al municipiului. 
Excelenta Sa a subliniat ca se observa o dezvoltare economica a municipiului, si ca se doreste sporirea investitiilor britanice in Arad. 
A mentionat, printre societatile prezente deja in Arad, firma Rom Films, specializata pe ambalaje si prima investitie britanica in zona industriala aradeana, Lucas, care a investit 3 milioane de euro. 
"Am discutat despre climatul de afaceri, daca s-au facut progrese. Desigur, s-au facut. Dar mai sunt inca multe lucruri de facut", spune ambasadorul.
Despre alegeri si integrare
Modalitatea de desfasurare a campaniei electorale a fost si ea studiata la Arad. Ambasadorul a subliniat ca institutia este, bineinteles neutra, dar ca "aceasta campanie electorala ne intereseaza deoarece acum romanii vor alege un Guvern care va conduce Romania spre aderarea in Uniunea Europeana. Este un moment foarte important pentru Romania. Ea are nevoie de un Guvern competent. Ambasada este impartiala”. 
A subliniat in schimb ca tara noastra se bucura de sprijinul direct al Marii Britanii
Fara vize, poate in 2007
Ambasada elibereaza anual circa 30 de mii de vize pentru romanii care vor sa viziteze tara. 
In privinta eliminarii vizelor, Excelenta Sa a dat citire unui mesaj al Ministerului, prin care se mentiona ca Guvernul britanic intentioneaza sa stabileasca un calendar de eliminare a vizelor pentru Romania si ca decizia de eliminare a vizelor ar putea fi luata inainte de aderarea Romaniei la UE.

Simona Mazare - Observator

  • Peste zece mii de aradeni beneficiaza de ajutoare pentru incalzire

Directorul Victor Neamtiu recomanda ca cei indreptatiti sa solicite ajutorul pentru incalzireIn cadrul conferintei de presa organizate, la Directia Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, a fost prezentat stadiul in care se afla distribuirea ajutoarelor banesti pentru incalzire. 
S-a precizat ca, de aceste indemnizatii beneficiaza doar cei care au sisteme de incalzire pe gaz sau sunt racordati la reteaua termica a orasului.
Persoanele cu venituri mici, care folosesc combustibil solid, trebuie sa se adreseze primariei din localitatea unde isi au domiciliul. 
Astfel, Directia Muncii a trimis spre completare 13.742 de cereri celor care au beneficiat de astfel de ajutoare si anul trecut, peste 1000 de cereri asociatiilor de proprietari si 1651 persoanelor care nu au mai beneficiat de astfel de indemnizatii pana acum. 
Din acestea au fost restituite si completate, 11745 de cereri. 
Zilele trecute au fost emise decizii pentru punerea in plata a peste 10.000 de solicitari. 
Din totalul de formulare primite au fost respinse 204, pentru ca familiile respective depaseau veniturile prevazute de lege. 
Alte 35 au fost returnate Directiei Muncii cu tot cu taloane, din cauza ca, in ultima luna, situatia financiara a petentilor s-a imbunatatit. 
In ceea ce priveste persoanele care au cerut esalonarea sumelor pe un an intreg, conducerea institutiei atrage atentia ca acest lucru inseamna atribuirea lunara a unei sume mai mici fata de cea care ar trebui primita in mod normal si, implicit, obligatia de a completa din buzunarul propriu, restul de bani necesar beneficiarului pentru acoperirea cheltuielilor. 
Celor carora le-au fost acceptate solicitarile, le-au fost expediate deja taloanele valorice. 
In situatia in care persoanele indreptatite nu sunt gasite acasa pentru a le fi inmanate personal plicurile, s-a convenit cu factorii postali ca, acolo unde exista cutii postale securizate, sa fie introdus plicul in cutie. 
"Recomandam celor care nu intra in posesia taloanelor pana la sfarsitul acestei luni, sa se prezinte la factorii postali pentru a si le ridica. Dupa data de 30 noiembrie, cei care nu le-au primit sunt rugati sa se prezinte la sediul nostru pentru a solutiona aceasta problema" spune d-l Victor Neamtiu, directorul Directiei Muncii. 
S-a mai precizat ca, in situatia in care valoarea acestor taloane depaseste obligatiile de plata, nu se va deconta intreg talonul, ci doar atat cat acopera suma de plata, restul ramanand in bugetul statului. 
De asemenea, orice modificare intervenita in bugetul familiei pe parcursul lunilor de iarna trebuie adusa la cunostinta functionarilor din cadrul institutiei mai sus amintita (camera 116), in termen de cinci zile, omiterea acestui lucru intrand sub incidenta legii penale.

Anca Halmagean - Adevarul

  • Tanara talharita si violata

In curtea scolii Cicir o femeie a fost violata si talharitaO femeie in varsta de 31 de ani din judetul Arad a fost talharita si violata de catre doi tineri.
Agresiunea a avut loc in curtea  scolii din Cicir. Atacatorii au fost identificati in scurt timp de catre politisti.
Femeia este din Paulis  si lucreaza ca agent comercial.
Aseara ea se afla in Cicir  si pentru ca masina personala nu functiona, tanara a mers la ocazie sa faca autostopul pentru a ajunge acasa.
In jurul orei 22 in timp ce statea pe marginea drumului, ea a fost acostata de catre doi  tineri care au tarat-o in curtea scolii din Cicir.
Aici barbatii i-au furat bijuteriile din aur, telefonul mobil, 500 de mii de lei si mai multe carduri dupa care unul dintre ei a violat-o.
Scapata din mainile violatorilor femeia a reusit sa ajunga la prima casa din apropiere si sa anunte politia. 
Anchetatorii au stabilit ca la numai cateva minute de la atac, agresorii vandusera deja bijuteriile femeii intr-un bar din Cicir.
Cei doi sunt identificati dar numai unul este retinut si la aceasta ora se afla in cercetari.
Celalalt este dat in urmarire generala. 
Daca vor fi gasiti vinovati barbatii vor sta cativa ani dupa gratii.

Carmen Ispas - Televiziunea Arad

  • Saptamana Educatiei Globale la Lipova

La Lipova a fost organizata "Saptamana Educatiei Globale" - Virtual Arad  News (c)2004Grupul Scolar "Atanasie Marienescu" in cadrul ,"Saptamanii Educatiei Globale" (15-20 noiembrie, 2004) a organizat, sub genericul "Impreuna intr-o lume fara saracie", o serie de activitati cuprinse intr-un program bine articulat din care spicuim:
Luni, 15.XI.2004 - Simpozion cu tema "Lichidarea subdezvoltarii- necesitate in conditiiie noilor procese cerute de integrare si globalizare ce au cuprins lumea contemporana", spectacol "Hora bucuriei si spertantei in mai bine", expozitie de desene, fotografii, modelaje si aranjamente florale;
Marti, 16.XI.2004 - Concurs ,"Educatie pentru o gandire antreprenoriala";
Miercuri, 17. XI. 2004 - Intreceri sportive cu participarea elevilor din Radna, Conop, Paulis, Zabrani, si Ususau;
Joi, 18.XI.2004 - masa rotunda cu invitati, concurs fulger;
Vineri,19.XI.2OO4 - Intrebari si raspunsuri pe tema obiectivelor educatiei pentru cetatenie democratica;
Sambata, 20.XI.2004 - Responsabilitatea tinerilor pentru viitorul copiilor, prezentarea de materiale promotionale pe aceasta tema.
Deschiderea oficiala a "Saptamanii Educatiei Globale"  s-a produs  luni, 15.XI.2004, ora 14, in sala festiva a de catre directorul liceului, profesor Aliodor Dragan care a salutat asistenta formata din elevi si profesori, scriitori si oameni de cultura din diferite domenii, oameni de presa si cetateni ai orasului Lipova, dupa care a prezentat programul de activitati.
In alocutiunile rostite de prefectul judetului, Florin Remetean, inspectorul scolar general, doamna profesor Zoea Rotaru, parintele protopop Viorel  Pacurariu, maior Dorel Simandan, asistent universitar, Tiberiu Dughi... , din lipsa de spatiu nu-i putem aminti pe toti, au fost  subliniate cerintele educatiei noilor generatii in contextul proceselor tot mai ample de integrare si globalizare.
Participantii au fost placut impresionati de felul cum a fost ornata Sala festiva prin aportul elevilor din Lipova dar si prin cel al elevilor Scolii Speciale din Arad, profesor coordonator Eleonora Butunoi.

C. Butunoi - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]