Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 18 august 2004

Stirile TVA aici

  • CET a scapat de datorii, dar nu si de datornici

CET-ul isi pregateste rezerva de carbune pentru iarna - Virtual Arad News (c)2004Bucurestenii au de platit centralei aradene peste 400 de miliarde
Pana in prezent, CET are in stocuri peste 225 de mii de tone de carbune, a incheiat deja contractele cu furnizorii si a refacut in totalitate rezerva nationala de pacura (in care a intrat in iarna). Iar vestile bune nu se opresc aici.
Cea mai buna veste adusa de conducere este legata de datoriile pe care societatea la are de platit catre furnizori. Directorul CET a precizat faptul ca societatea nu mai are datorii nici fata de transportatori (CFR), nici la gaz (Distrigaz), unde ieri s-a platit ultima transa din datorie, si nici fata de furnizori.
Daca situatia e de invidiat la capitolul datorii, nu acelasi lucru se poate spune la capitolul datornici. 
Singurul debitor al centralei care nu va mai avea probleme cu somatiile venite din partea acesteia, cu toate ca nu-si va plati datoria, este Arterm, dat fiind faptul ca, odata cu 1 septembrie, cand fuziunea CET -Arterm devine operationala, datoriile, penalitatile si majorarile de intarziere vor fi uitate. Altfel, societatea si-ar datora siesi bani!
Cel mai important dintre datornicii centralei este Electrica Bucuresti, care nu si-a platit de cam mult timp energia electrica furnizata de CET Arad si care nici nu pare sa se grabeasca sa-si onoreze obligatiile. Electrica datoreaza Aradului 330 de miliarde de lei, bani pentru care s-a intervenit, zadarnic, si la guvernanti. 
Trecand peste datoria bucurestenilor, autoritatile locale mai au de rezolvat o alta problema: cea a subventiilor la energia electrica. 
Desi Centrala are nevoie pentru a acoperi subventiile pentru tot anul de 276 de miliarde de lei, pana in prezent judetul nostru nu a primit de la bugetul de stat decat 180 de miliarde de lei.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Gavril Popescu, vicepresedinte CJA: "In acest in reabilitam peste 750 de kilometri de drumuri judetene!"

Vicepresedintele CJA - Gavril Popescu este preocupat de starea drumurilorVicepresedintele CJA, Gavril Popescu, a descins ieri in Podgoria Aradului pentru a vedea la fata locului cum decurg lucrarile de reabilitare ale drumurilor judetene. 
"Pentru noi, noua Administratie a judetului, drumurile reprezinta prioritatea numarul 1. 
Nu putem vorbi despre integrare europeana daca infrastructura se afla la pamant. 
Nu avem nici o sansa sa atragem pe mai departe investitori seriosi in judet, daca nu punem la punct reteaua de drumuri. 
Mai mult, ii putem pierde si pe cei pe care ai avem. Apoi, nu avem decat sa ne tot miram ca ne ocolesc turistii straini. 
Daca nu cautam sa avem sosele netede ca-n palma, nu-i vom putea convinge sa ne viziteze, cu toate frumusetile naturii cu care ne-a harazit Dumnezeu. 
Acestea sunt motivele care ne fac sa acordam o atentie deosebita drumurilor. 
Din pacate, deocamdata, nu dispunem decat de o mica parte din banii necesari reabilitarii drumurilor judetului. 
Si, atunci, daca sumele sunt atatea cate sunt, sa le aruncam pe fereastra, pe lucru de proasta calitate. 
Nu, domnule. Eu personal voi merge an judet, voi face vizite inopinate pentru a verifica modul an care se munceste si calitatea lucrarilor. 
S-a dus vremea lucrului de mantuiala". 

Asa si-a argumentat Gavril Popescu vizita de ieri, in judet.
Pe drumuri...
Pana am ajuns la Ghioroc, l-am descusut pe vicepresedintele CJA in legatura cu plombarile si tratamentele bituminoase care se efectueaza incepand cu semestrul II al anului in curs. 
Nu de altceva, dar foarte multa lume si-a manifestat scepticismul cand venea vorba de aceste variante de lucru. 
"Am inteles unde bateti si va voi raspunde foarte sincer. Consiliul Judetean Arad, prin Administratia Domeniului Public si Privat (ADPP), are in grija 1087 de kilometri de drumuri judetene. 
Drumurile din judet vor fi receptionate cu exigenta Peste 70 la suta din carosabilul acestor drumuri este distrus, prin urmare trebuie refacut aproape an totalitate. 
Din pacate, noi nu avem la dispozitie decat in jur de 100 de miliarde de lei. 
Asa ca, pana anul viitor, cand avem de gand sa ne zbatem sa obtinem o finantare de cateva ori mai mare, trebuie sa ne descurcam asa cum putem. 
De aceea am ales solutia plombarii gropilor si a aplicarii peste plombe a tratamentelor bituminoase. 
Practic, aceasta este solutia cea mai buna, raportata la fondurile pe care le avem. 
Doar asa putem reusi ca, pana la sfarsitul anului, sa acoperim peste 750 de kilometri de drumuri judetene, din lungimea totala a drumurilor. 
Din acest punct de vedere, este cea mai importanta realizare in acest domeniu, de dupa Revolutie",
ne-a marturisit Gavril Popescu, incheindu-si ideea exact cand am ajuns la Ghioroc si am apucat-o spre Paulis. 
Dupa cateva sute de metri de drum proaspat tratat, ne-am oprit langa muncitori, curiosi sa vedem daca Gavril Popescu va fi la fel de ferm si in teren.
"Nu ne jucam cu banii publici"
Semne ca nu-i va ierta pe cei ce de la firma ALBIX GEN Constructii Timisoara, care efectueaza lucrarea, au fost inca de cum am ajuns la Ghioroc. 
Acolo, Gavril Popescu l-a chemat pe ing. Gheorghe Campan, directorul ADPP Arad sa-i explice daca este normal ca atata criblura sa ramana pe marginea drumului, ori sa se ia pe rotile masinilor. 
Ei bine, aceeasi seriozitate a manifestat-o Gavril Popescu si cand a dialogat cu mesterii, explicandu-le ca nu se va face nici o receptie a lucrarilor daca drumul nu arata ca la carte sau, mai bine zis, conform caietului de sarcini. 
"Si asa nu sunt bani multi si atunci, sa-i aruncam pe fereastra?! Acum nu zic nimic, dar peste o luna, cand se va face receptia lucrarilor, discutam! Nu ne putem juca in nici un fel cu banii publici", a avertizat Gavril Popescu.
In loc de concluzii
Nu incheiem inainte de a va informa ca, la aceasta ora, se lucreaza pe drumurile judetene din Podgoria Aradului si, de asemenea, pe rutele Santana-Curtici, Santana-Pancota, Gurahont-Madrigesti, Neudorf - limita de judet, Cermei - Sicula, Tarnova - Taut - Baraj Taut, Ignesti - Susani, Sanpaul - Sofronea etc.

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Bilant la ITM

Inspectoratul Teritorial de Protectia Muncii si-a facut bilantulPeste 4 miliarde de lei incasati din amenzi si aproximativ 1000 de agenti economici sanctionati.  
Acesta este bilantul pe primele 7 luni ale acestui an a Inspectoratului Teritorial de Protectie a Muncii. 
Majoritatea firmelor sanctionate nu respectau normele minime de protectie a salariatilor sau nu isi plateau muncitorii.  
An acest an, Inspectoratul Teritorial de Munca a primit aproape 500 de reclamatii din partea angajatilor de la diverse firme din Arad. 
In topul reclamatiilor este neplata salariilor pentru munca prestata, urmat de  neincheierea contractelor de munca in forma scrisa, dar si neacordarea carnetelor de munca la incetarea activitatii de catre muncitori. 
Inspectorii de munca atrag atentia asupra pericolelor la care sunt expusi angajatii daca nu sunt respectate normele de protectia muncii. 
In ultimele luni in Arad au avut loc peste 61 de accidente de munca, soldate cu decesul a 7 persoane si ranirea altor 63. 

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Judecatorul Trifa acuza!

Misterul mortii tanarului Trifa inca nu a fost dezlegatPentru familia judecatorului Trifa, data de 23 mai 2004 va ramane inscrisa pe veci cu negru: fiul de numai 20 de ani, Alexandru Traian Trifa, a fost gasit decedat in conditii suspecte pe malul Muresului, in dreptul ultimului plop de pe terenul fostului poligon de tragere al unitatii militare. 
Suspiciunile pleaca de la simplu fapt al pozitiei an care se afla cadavrul si se opresc... in ceata in fata concluziilor  autopsiei medico-legale. 
Raportul medico-legal, elementul-cheie al anchetei, este, conform spuselor judecatorului Trifa, "astfel intocmit incat da nastere la interpretari multiple, in dauna unicului adevar: omorul, un act criminal de o violenta rara, de tip profesionist."
Trifa a facut Plangere la Parchetul general de pe langa Analta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti, aratand si argumentand faptul ca in urma anchetei care stationeaza antr-o incertitudine nejustificata – in pofida probelor zdrobitoare constatate la autopsie - autoritatile care ancheteaza cazul conduc ancheta antr-un tangaj voit intre varianta accidentului si cea a sinuciderii.
Ultimul telefon...
Desi durerea familiei Trifa este inexprimabila, judecatorul Trifa este hotarat - cu pretul vietii, chiar - sa afle adevarul despre moartea fiului sau.
Despre Traian Trifa s-au auzit prin urbe multe "barfe": ca ar fi facut parte din tot felul de cercuri dubioase, cu "afaceri" pe masura, completate, vicios, de alcool, batai si droguri. 
Invidiosii modului sau dur de a-si trai tineretea au tesut, atat cat era in viata, dar mai ales dupa, povesti despre obiceiurile de a se distra ale tanarului.
Introducerea precede moartea violenta a proaspatului student; vineri, 21 mai, Traian Trifa a fost pentru ultima data pe strand. 
Se spune ca a ramas pana noaptea tarziu, chefuind alaturi de alti tineri. 
Brusc, un telefon primit a spart cheful tanarului. 
Martorii spun ca s-a albit la fata si ca in scurt timp a parasit strandul, accidentul cu tamponarea masinilor fiind facut pe fondul unei mari agitatii. 
Peste putina vreme, chiar in acea noapte, Traian Trifa asi incheia, la modul cel mai brutal posibil, conturile cu viata, la numai 20 de ani...
Supozitiile despre moartea sa balanseaza antre accident, sinucidere si omor.
"Militia si-a facut, ca de obicei, datoria!"
Intregul oras a fost zguduit de moartea acestui tanar, cu atat mai mult cu cat era fiul unui cunoscut judecator. 
De atunci au trecut aproape trei luni... Lumea mai intreaba si acum "ce se mai aude cu cazul Trifa?!". 
Noi l-am intrebat direct pe cel mai dureros implicat, parintele lui Traian, judecatorul Ioan Trifa: 
"Fiul meu a fost fost victima unui omor in stil mafiot! Politia – ma refer la doar cateva persoane - este direct implicata an acest caz! Ancheta treneaza in mod nejustificat, nu s-a protejat deloc locul in care a fost gasit cadavrul, singurul lucru pe care l-am aflat este ca in telefonul mobil, cartela era antoarsa invers! In ultimul drum pe care fiul meu l-a facut cu masina a fost oprit de trei persoane: criminalii!"
Vizavi de aceste grave acuze, primim raspunsul politiei, prin comisar sef adj. al IPJ, Aurel Moisa: "Judecatorul Trifa poate fi nemultumit, este problema lui! Nemultumirea lui se muta de la politie la medicina legala sau procuratura! Noi ne-am facut datoria cat a tinut de noi, foarte putin, dosarul fiind preluat imediat de parchetul aradean!"
"Se evita  elementele hotaratoare ale crimei!"
Deosebit de incriminat este Raportul medico-legal intocmit de medicul legist Stelian Crisan. 
"La autopsie au participat doi medici care-mi sunt bune cunostinte. Ei mi-au spus tot ceea ce au vazut si ceea ce afirmat verbal dr. Crisan. 
- De cand sunt medic legist nu am mai vazut asa ceva! - Se referea la faptul ca bazinul fiului meu fusese dislocat, membrele inferioare putandu-se roti in articulatii asemeni marionetelor! Raportul este intocmit in asa fel incat sa ascunda, an mod voit, loviturile criminale care s-au aplicat asupra corpului fiului meu!"

Dr. Crisan a replicat sec:  "Nu comentez nimic. Sunt foruri medicale superioare in fata carora raspund daca va fi cazul!."
"Voi merge personal la Bucuresti"
Cazul Trifa a fost mutat de la procurorul criminalist Micle Blag catre procurorul G. Vlai. 
Acesta s-a grabit sa plece in concediu, trimitand  dosarul spre medicina legala timisoreana. 
Concluziile judecatorului Trifa sunt de neclintit: "Se vrea musamalizarea cazului, prin tergiversare, si, stiu sigur, se opteaza pentru varianta sinuciderii. Voi merge personal la Bucuresti pentru aflarea adevarului si mult mai departe daca va fi cazul!".

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Comuna cu doua nume

Comuna Ususau si-a recapatat denumirea - Virtual Arad News (c)2004O comuna aradeana are parte de o dubla identitate: In toate documentele de la nivel administrativ local si judetean, numele comunei este Ususau, denumire acceptata si revendicata de toti locuitorii comunei. 
In documentele Ministerului Administratiei si Internelor, provenite din baza de date a SEIP, numele comunei apare insa Dorgos. 
Rezolvarea problemei identitatii comunei a facut si obiectul unuia din punctele ordinii de zi a sedintei de ieri a Comitetului Operativ Consultativ Arad.
Prefectul Dan Vasile Ungureanu a declarat ca s-a obtinut acceptul Consiliului Judetean pentru intocmirea unui proiect de hotarare de Guvern privind schimbarea denumirii comunei Dorgos in Ususau. 
Prefectul s-a angajat sa sustina la Guvern punctul de vedere al Consiliului Judetean, care coincide si cu cel al conducerii comunei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest) 


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]