Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 18 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Ieri, dupa 12 ani de administratie publica locala aradeana: Consilierii vechi si noi - intruniti in sedinta festiva

Noii si vechii consilieri, primari si viceprimari au participat la simpozionIn premiera pentru municipiul nostru, consilierii municipali dintre anii 1992-2004, primarii si viceprimarii aceleasi perioade, reprezentantii Executivului si directorii regiilor subordonate CLM Arad, au fost convocati ieri ca sa participe la simpozionul "Administratia publica locala aradeana la 12 ani de la primele alegeri libere de dupa 1989".
Intrunirea s-a dorit a fi una de evaluare a principalelor realizari din ultimii 12 ani, de sintetizare a evolutiei resurselor si responsabilitatilor administratiei aradene in perioada 1992-2004. 
Referatul conceput de catre Directia Generala Economica a Primariei Arad cuprinde o serie de date edificatoare in acest sens. 
Astfel se constata ca de la an la an au crescut nivelurile bugetelor locale, odata cu sporirea responsabilitatilor municipiului Arad in ceea ce priveste sustinerea financiara a diverselor activitati transferate odata cu descentralizarea administratiei si serviciilor. 
In cifre absolute, se constata o crestere de peste 20 de ori a bugetului local, de la 2,2 milioane de dolari in 1992 la 44,2 milioane de dolari in 2004.
In tot acest rastimp, de la bugetul local s-au finantat unitatile medicale din Arad, s-au intretinut si reparat unitatile scolare din invatamantul preuniversitar, transportul in comun si energia termica au fost subventionate, asistenta sociala a cunoscut o dezvoltare de la an la an, cultura nu a fost lasata de izbeliste si mai ales au crescut continuu cheltuielile de investitii. 
Toate aceste lucruri i-au facut pe cei prezenti in numar destul de mare la simpozion sa fie mandri de realizarile obtinute in timp dar, sa si recunoasca faptul ca datorita politizarii dezbaterilor din CLM, a unei lipse de experienta in administratie precum si a lacunelor legislative, lucruri importante pentru municipiu nu s-au realizat sau au fost amanate nepermis de mult.
Oricum, per ansamblu, vorbitorii au concluzionat ca, in comparatie cu alte orase ale tarii, Aradul are un aspect occidental, placut, iar acest merit revine tuturor acelora din administratiile care de-a lungul timpului si-au adus contributia intr-un fel sau altul, la bunul mers al Aradului.
Dupa ce au subliniat ca viitoarea administratie, rezultata in urma alegerilor din 6 iunie, mai are destule de facut pentru comunitatea Aradului, cei prezenti au facut o poza de grup, iar dupa-amiaza au vizitat cateva dintre cele mai importante obiective care au schimbat fata orasului dupa Revolutie.
Impresiile acestor vizite s-au spus la un pahar de sampanie, in jurul unei mese imbelsugate...

Sorina Ambrus & Nicolae Oprean - Adevarul

  • Bunicuta contrabandista

La Vama Nadlac inca o incercare de contrabanda cu cafea a esuatVamesii de la Vama Nadlac au gasit ascunse in portbagajul unei masini 350 kilograme de cafea destinata pietei negre din Arad. 
La volanul autorismului se afla o femeie in varsta de 75 de ani, care a declarat ca are zece kilograme de cafea. 
Vamesii au controlat totusi masina, gasind in portbagaj circa 350 de kilograme de cafea. 
Intreaga cantitate a fost retinuta, iar soferita a fost amendata cu 25 de milioane de lei. 
In ultima perioada, prin Vama Nadlac se incearca introducerea in Romania a unor cantitati mari de cafea si tigari. 
Acestea ar urma sa fie destinate pietei negre din vestul tarii. 
In topul celor care incearca introducerea in tara a sutelor de kilograme de cafea fara acte conduc soferii de TIR, urmati de micii comercianti care fac curse regulate in Ungaria.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Actiune comuna cu politisti, jandarmi si gardieni. Au imprastiat 27 de boschetari!

27 de boschetari au fost ridicati de gardieni si politistii aradeniGardienii au facut o ampla actiune printre locurile cunoscute drept locuinte ale boschetarilor. 
Razia a acoperit zonele cunoscute drept "trei capace" (pe strada Udrea), respectiv, "la pomul laudat" (pe strada Ineului), la conductele de canalizare din Piata UTA si in Gara Aradul Nou.
Au fost gasiti si ridicati 27 de oameni ai strazii, care au fost dusi la Politie pentru identificare, fotografiere si amprentare. 
Boschetarii s-au ales si cu un set gratuit de analize medicale, pentru depistarea virusului HIV.
Cei mai multi dintre ei nu aveau acte de identitate, astfel nu au putut fi cazati la Adapostul de Noapte "Decebal". 
Dar si cei care aveau buletin, si nu au refuzat internarea in adapost, vor fi primiti in limita locurilor disponibile. 
Momentan, adaposturile sunt supraaglomerate...

Simona Mazare - Observator

  • "Am obtinut o finantare de 800.000 de euro pe proiecte"

Rectorul UAV - Lizica Mihut trece in revista principalele realizariInterviu cu rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ.dr.  Lizica Mihut
- Anul 2003-2004 a fost foarte important pentru Universitatea "Aurel Vlaicu'.  Puteti sa punctati principalele realizari?
- Ca fiecare an, are plusurile si minusurile sale. Universitatea noastra a castigat in calitate, pe de o parte in plan didactic, ca oferta educationala. Universitatea noastra are in acest moment 35 de specializari de lunga durata, 11 facultati  si colegii si 21 de programe de master. 
Noi credem ca este o oferta educationala care este in primul rand echilibrata, in stare sa acopere partea de stiinte umaniste si sociale, pe aceea de stiinte ingineresti, stiinte economice si, nu in ultimul rand, stiintele exacte: informatica cu trei specializari, turismul cu 3 specializari, protectia mediului si chimia alimentara - specializari foarte impuse ca domeniu de cercetare si finantare pe plan european si, nu in ultimul rand, facultatea de teologie care reprezinta unul din pilonii de sustinere ai Universitatii noastre, cu toate specializarile: istorie, asistenta sociala, limba si literatura romana, asistenta sociala si pastorala, teologie pastorala. 
Este un an universitar care se doreste spre excelenta, care are inca un drum de parcurs ca sa reuseasca  sa ajunga acolo unde ne dorim cu totii, pentru ca suntem exigenti, nu ne multumim in nici un caz cu ceea ce am realizat. Suntem poate cei mai duri noi cu noi insine iar eu sunt, prin excelenta, un om nemultumit de ceea ce am realizat. 
Pe de alta parte, prin programele de cercetare am putea fi multumiti, dar nu suficient, pentru ca noi am obtinut o finantare de 800.000 de euro pe proiecte si programe, dar deja am inceput sa gandim pentru anul universitar viitor si, nu intamplator, voi fi pe 24-27 iunie la Bruxelles si Gent pentru ca avem un proiect de securitatea alimentelor. 
Nu este o placere sa treci dintr-un avion in altul, dar mai avem inca o plecare la Trieste si Roma pentru ca facem un alt proiect care este foarte important pentru Universitatea noastra. Am sa reamintesc si pe cele cu Egiptul, cu Manila, in urma cu cateva zile, sau iata pe 3 ianuarie, cand inca toata lumea se mai gandea la Revelion, de dimineata, noi eram la departamentul de chimie alimentara de la Universitatea Politehnica din Milano, cea mai importanta din Europa
"Nu am ratat nici o facilitate"
- A fost un an in care ati excelat in a stabili diverse contacte cu universitati de prestigiu din strainatate. In ce se concretizeaza acestea?
Oaspetelui UAV, ambasadorul SUA Michael Guest i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa - Ma bucur ca mi-ati pus aceasta intrebare pentru ca noi nu dorim doar sa ne strangem mana cu oaspetii nostri sau sa bem o cafea si sa ne fotografiem, sau sa dam interviuri, ci ne propunem proiecte viabile si aceste proiecte inseamna, de fapt, un parteneriat. De exemplu, pe un proiect de 3 milioane de euro noi nu putem participa decat cu 60-70.000 sau 100 de mii de euro. Cam asta este partea noastra, dar pentru noi este important, ne implicam si incepem sa fim solicitati de altii. 
Va dau un exemplu: lumea stie ca noi suntem seriosi, adica mi-as dori ca cineva sa spuna ca eu am promis ceva si nu am facut pentru ca, pentru mine, in momentul in care imi dau cuvantul, este mai mult decat iscalitura. 
Imi doresc enorm de mult sa am un cuvant care inseamna mai mult decat propria mea semnatura. Astazi a venit un domn peste 30 de ani, care are o Fundatie, vrea sa faca un proiect si s-a gandit sa implice Universitatea noastra. Mi-a spus despre ce este vorba, este un proiect de protejare a mediilor naturale si pe loc am acceptat sa intram in proiect pentru ca noi de-abia asteptam o astfel de oferta. 
Vreau sa va spun ca noi nu am pierdut nici o facilitate. Cand a fost batalia intre CET si Arterm am facut un studiu care a produs foarte multa valva si de o parte si de cealalta, noi nu am spus ca ele trebuie sa se uneasca dar am spus ce inseamna daca se unesc si ce inseamna daca nu se unesc. A fost un studiu la care a participat cel mai mare specialist din tara pe linie de CET, de la Universitatea Politehnica din Timisoara. 
Eu sunt constienta ca nu poate exista o Universitate in zona, in orice zona din lume, fara sa fie implicata in parteneriatul economic. Deci, parteneriatul economic al zonei este cel care ridica ca interfata cercetarea si proiectia in fond academica si stiintifica a unei institutii, o ridica si ii confera statutul de "motor al dezvoltarii regionale", ceea ce cere si Uniunea Europeana – un motor al regiunii.
"Oferim seriozitatea actului academic"
- Ce le puteti oferi studentilor, in plus fata de alte Universitati?
- In primul rand, oferim seriozitatea actului academic, noi tinem enorm de mult ca Universitatea noastra sa aiba prestigiu si nu se intampla ca orele sa nu se faca sau ca studentii sa nu fie prezenti, asa incat cei care doresc sa faca  o scoala de mantuiala nu vin spre noi, ne ocolesc. In al doilea rand, dincolo de oferta educationala, dupa cum bine se stie, avem locurile bugetare, care n-au fost inca aprobate de catre minister, dar avem fondul de burse - anul trecut a fost de peste 6 miliarde lei  - ceea ce este un fond destul de bun, la care s-a adaugat scutirea totala de taxa la camin pentru copiii de profesori. De asemenea, la calatoriile pe calea ferata sunt, cum se stie, o serie de gratuitati, locuri in tabere – chiar astazi (n.r. ieri) am primit o lista cu aceste locuri. Ce mi se pare mie cel mai mare castig al studentilor nostri este faptul ca ii lasam sa se manifeste. Stiti ca usa mea este deschisa zi si noapte pentru ei, nu am probleme cu ei pentru ca ei isi rezolva problemele. Fiecare student isi doreste bursa, va dati seama ca o bursa este in valoare 1.300.000-1.500.000 lei pe luna si, in conditiile in care le-am dat studentilor sa le imparta, ei si-au facut regulamentul. Eu nu discut cu ei decat in final. Ei, nu am avut nici o reclamatie, nici o reclamatie de camin, nici un fel de probleme de genul acesta.
Presedintelui Iliescu i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al UAV"A fost nevoie de 5000 de metri de cablu pentru a introduce Internetul!"
- Ce ne puteti spune despre infrastructura si camine? Aveti un sediul ultramodern in Micalaca...
-
Noi am terminat nu demult, pentru ca a durat mai mult informatizarea cladirii din Micalaca. A fost nevoie de 5.000 de metri de cablu ca sa faci ca fiecare incapere sa aiba iesire la internet si sa se poata vorbi printr-un sistem de date si voce printat pe calculator, ca sa mai reducem din cheltuieli. Acestea au fost foarte mari, 500 de milioane reprezinta doar incalzirea pe luna. Ganditi-va, si chiar nu am mai spus aceasta ca reflectie, ca m-am batut un an in tribunal pentru cladirea respectiva si ma gandeam acum cine ar putea sa o intretina? Repet, 500 de milioane de lei a fost caldura pe luna. Noi am continuat sa investim si vom continua sa investim in dezvoltarea bazei materiale, pentru ca nu se poate practic fara o baza materiala si mai ales daca nu ai un spatiu nu se poate face un invatamant superior. Anul trecut am facut doua etaje de camin pe Labirint, am cumparat mobila de ultima generatie, e foarte frumos, fetele stau acolo.  Ne propunem pentru vara sa cazam turisti in trecere ca sa facem o realizare financiara.
"Sunt oricand gata sa-mi plec capul in fata unei valori"
- Universitatea a fost vizitata de personalitati de marca…
- Au fost personalitati reale: pe de o parte personalitati politice – presedintele Iliescu, presedintele PNL Theodor Stolojan, presedintele Petre Roman, lideri politici ca Teodor Melescanu, Virgil Magureanu. Ambasadorul SUA, Michael Guest este un alt distins oaspete. Apoi, au fost personalitati stiintifice si academice – presedintele Academiei Romane - Eugen Simion, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaies, Adriana Babeti care si-a lansat cartea cu dandysmul, Victor Neumann si-a lansat cartea in urma cu o saptamana. Am avut invitati pe seful departamentului de limbi moderne de la Universitatea din New York, am facut elogiul elitelor clujene prin dl. Vladmir Hanga si Nicolae Ghilezan, fondatorul clinicii de oncologie din Cluj Napoca. Observati, niste oameni foarte importanti. N-am avut nici un invitat care sa nu fi fost de prima marime, pentru ca aceasta este profesiunea noastra de credinta. Noi admiram valoarea, sunt oricand gata sa-mi plec capul in fata unei valori, dar si sa pun la colt impostura si non-valoarea.

Flavius Ghender - Observator Plus

  • Accidentele grave pe D.N. 7 continua

Inca un TIR rasturnat pe calea ferata in apropiere de localitatea TocMiercuri seara, in jurul orei 18.30, in localitatea Toc din judetul nostru a avut loc un grav accident de circulatie, in urma caruia doua persoane au ajuns in stare grava la spital. 
Evenimentul rutier s-a petrecut in momentul cand Lazin Radu Vlad, in varsta de 34 de ani, domiciliat in judetul Maramures, in timp ce conducea un autotren cu semii-remorca, a incercat sa evite coliziunea cu autoutilitara condusa din sens opus de Tomulea Florin Gavril, in varsta de 26 de ani, din Vladimirescu. 
Autotrenul, care era incarcat cu douazeci de tone de carne, a parasit partea carosabila si s-a rasturnat pe terasamentul caii ferate, iar autoutilitara s-a lovit de un perete de stanca si s-a rasturnat, mai apoi, pe sosea. 
Circulatia trenurilor a fost blocata timp de mai multe ore si s-a desfasurat doar pe un singur sens de mers. 
In urma impactului, cei doi soferi au fost grav accidentati si au fost transportati de urgenta la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad. 
Din pacate, starea de sanatate a tanarului de 26 de ani a fost foarte grava, el fiind diagnosticat cu traumatism cranian cerebral acut grav, coma de gradul IV, traumatism toraco abdominal si luxatie de umar stang. 
In urma acestui diagnostic, el a fost internat pe sectia anestezie terapie intensiva a spitalului, medicii fiind destul de rezervati in ceea ce privesc sansele de supravietuire ale baiatului. 
Celalalt sofer, Radu, de 34 de ani, a fost diagnosticat cu traumatism cranian cerebral acut inchis, contuzie toraco abdominala, fiind suspect si de fractura de bazin. 
Si acesta a fost internat la sectia chirurgie. Cercetarile politistilor vor continua, pentru a putea fi stabilite cu exactitate toate imprejurarile in care s-a produs nefericitul eveniment rutier.

Flavius Puha - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]