Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 17 august 2004

Stirile TVA aici

  • Francezul mort, cainele spanzurat

Politia face cercetari in legatura cu francezul ucisUn cetatean strain a fost ucis in mod salbatic langa Arad
Un cetatean francez a carui identitate inca nu a fost stabilita cu certitudine a fost victima unui omor comis langa Arad. 
Pe suprafata unui teren agricol situat pe raza comunei Vladimirescu, duminica dupa-amiaza, a fost gasit cadavrul unui barbat intr-un autoturism Opel Frontera cu numar francez.
Un jeep abandonat pe camp ascunde o crima
Pe un camp de langa comuna Vladimirescu a fost observat inca de duminica dimineata de localnici un jeep Opel Frontera, stationat intr-o pozitie oarecum nefireasca. 
Deoarece masina a ramas toata ziua pe camp, fara a se sesiza vreo miscare in jurul ei, cineva a decis sa sesizeze politia, crezand ca cei din autoturism sunt hoti de porumb. 
Cand au ajuns la fata locului, oamenii legii au constatat cu stupoare ca se afla in fata unei crime odioase, in interiorul autoturismului se afla cadavrul unui barbat, ucis cu salbaticie. 
Omul se afla intr-o pozitie ciudata, intre banchetele din fata si cea din spate. Cadavrul avea leziuni la cap si pe corp si era legat de maini si de picioare. In plus, el nu avea pantaloni in schimb parea acoperit cu o scurta, probabil pentru a fi observat mai greu. 
Din primele cercetari a aparut evident ca este vorba despre un omor. Pozitia victimei a sugerat o crima cu substrat sexual.
In apropierea masinii a mai fost gasit cadavrul unui caine de vanatoare, presupus apartinand mortului. 
Cainele era efectiv spanzurat de o bariera. Mai mult, au fost gasite si vase pentru mancare si apa pentru animal.
Mobilul crimei, o ipoteza de lucru
Mobilul crimei pare greu de identificat. Existenta unor obiecte de mare valoare in autoturism sugereaza ca nu ar fi fost vorba despre un jaf. 
Insa nu a fost gasit portofelul victimei, nici actele acesteia. Nu este exclus, cred anchetatorii, ca criminalii sa fi fugit cu portofelul in care s-ar fi putut afla o suma importanta de bani. 
Postura cadavrului conduce spre alta ipoteza, si anume omorul cu substrat sexual. Victima putea sa fie ori victima unui viol ori sa fi fost ucis de un partener sau o partenera de placeri si de eventualii sai complici. Nu este exclus, in ipoteza a doua, ca omorul sa fi fost provocat de vreo neintelegere legata de pretul serviciilor sexuale prestate.
Identitatea victimei, inca incerta
Indetitatea exacta a victimei este inca incerta. Comisar sef Nicolae Gudiu, seful IPJ Arad, a declarat ca asupra victimei nu au fost gasite acte cu fotografie pentru a exista certitudinea asupra identitatii sale. 
Din alte documente a reiesit un posibil nume al francezului, care urmeaza sa fie verificat inclusiv prin studiul amprentelor sale, pentru identificarea carora s-a solicitat sprijin din Franta. 
Echipa operativa, formata din politisti coordonati de procurorul criminalist Blag Micle continua cercetarile pentru identificarea exacta a victimei si preinderea autorilor crimei careia i-a cazut victima francezul.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest) 

  • Pensionarii aradeni au demonstrat un interes moderat pentru "compensate"

In urma compensarii medicamentelor farmaciile aradene nu au fost invadate de pensionari"Febra medicamentelor" nu i-a cuprins pe aradeni
Pensionarii cu venituri sub 6 milioane de lei lunar beneficiaza, incepand din data de 15 august, de medicamente compensate  cu 90 %. 
Fata de alte judete, aradenii nu au luat cu asalt farmaciile, dovedind un comportament moderat fata de facilitatile oferite de guvern.

Putine erau farmaciile care puteau spune ca s-au confruntat, ieri, cu solicitari neobisnuite din partea pensionarilor grabiti sa intre in posesia medicamentelor contra unui procent de doar 10 % din valoarea trecuta in lista de preturi. 
"Noi am pus la dispozitia aradenilor toate medicamentele pe care le solicita si suntem deschisi oricarei colaborari. Nu avem atatea cereri cate medicamente putem elibera. Medicii de familie ar trebui sa prescrie mai multe retete, pentru ca din partea noastra nu este o problema in a le onora", ne-a declarat dirigintele uneia dintre farmaciile Sensi Blu, Lavinia Batranescu.
La farmacia Mobilprest, farmacista Paraschiva Deoanca spune ca pot aparea deja probleme. 
"Este vorba despre faptul ca reducerea de 90 % se face la pretul de referinta, nu la cel cu amanuntul. Pot aparea astfel diferente, pornind de la 13.000 de lei si ajungand chiar la 300.000 de lei".
Aradenii saluta noua lege
Chiar daca farmaciile nu s-au confruntat cu un asalt din partea pensionarilor, aradenii sunt de parere ca initiativa guvernului este de salutat.
"Sunt de acord. Nu am cumparat acum, dar nu se stie cand este nevoie. E bine ca s-au ieftinit", spune Mogosan Ioan.
"Este foarte bine ca s-a facut ceva pentru pensionari. Macar pe medicamente sa nu mai dea banii. Eu am cumparat acum fara reteta, un calmant, pentru ca sotia a avut un carcel, dar in cazuri grave, unde trebuie sa dai bani multi este o solutie perfecta" este de parere Aurel Ditu.
"Nu sufar de nimic, nu am boli cronice, dar este bine ca s-a pus in practica aceasta lege", este de parere Ioan Stanca.
Monitorizare
Doua echipe mixte ale Directiei de sanatate publica si Casei de asigurari de sanatate au inceput monitorizarea pe teren a modului de prescriere si eliberare a retetelor pentru medicamentele compensate cu 90 la suta.
"Pensionarii care vor intampina greutati fie din partea medicilor de familie, fie din partea farmaciilor pot anunta reprezentantii autoritatilor sanitare la numarul de telefon 270203. De asemenea, de ieri, la Ministerului Sanatatii, a fost instalata o linie telefonica de tip TEL VERDE, cu numarul 0800.800.187, la care cetatenii pot suna intre orele 9,00 -16,00", a precizat directorul adjunct al Casei de Sanatate, doctorul Precup.
Acesta spune ca pensionarii trebuie sa fie atenti la retetele eliberate, pentru ca doar medicamentele cuprinse in lista pot fi compensate, fiind vorba de nu mai putin de 1500 de pozitii.
Cum pot obtine pensionarii "compensatele":
- Sa se prezinte la medicul de familie pe lista caruia figureaza
- Sa-i dovedeasca, prin prezentarea talonului de pensie, ca veniturile sale lunare sunt sub 6 milioane de lei;
- Sa ataseze la talonul de pensie o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu realizeaza alte venituri. Declaratia se prezinta medicului de familie o singura data, la ridicarea primei retete compensate cu 90 la suta si va fi atasata fisei pacientului.
- Cu reteta, pensionarul se prezinta la farmacie pentru a-si ridica medicamentele.
Retetele pentru medicamente compensate cu 90 la suta, eliberate pentru boli cronice, sunt valabile 30 de zile de la data prescrierii.

 Mihaela Iancu - Observator

  • Arcul romanesc va fi gata in toamna, reconcilierea mai asteapta

Constructia Arcului de triumf va fi finalizata pana in toamnaSculptorul bucurestean Ioan Borborea, artistul contractat sa realizeze Arcul de triumf romanesc (gandit sa contrabalanseze Statuia Libertatii), este prezent astazi in Arad, pentru a face cunoscut autoritatilor locale stadiul in care se afla lucrarea. 
Din datele primite pana acum de autoritdti, reiese ca sculptorul va finaliza arcul pana in noiembrie, data la care urma sa aiba loc - conform promisiunilor din primavara -inaugurarea Parcului Reconcilierii. 
Daca statuia va putea fi vazuta in zona in toamna, nu acelasi lucru se poate spune de intreg ansamblul si de parc. Guvernul va plati, se pare, intreaga suma de 100 de miliarde sculptorului, lasand autoritatile locale cu buzele umflate si in cautarea a 35 de miliarde de lei, bani necesari amenajarii parcului.
In problema Parcului Reconcilierii, pana si autoritatile locale percep diferit subiectul. 
Prefectul vrea ca Primaria sa transforme zona intr-un punct turistic de attache, printr-o interventie in forta, considerand ca amenajarea parcului e o chestiune strict locala. 
Dan Ungureanu crede ca aici Municipalitatea trebuie sa intervina pentru reabilitarea imobilelor deteriorate din zona, pentru realizarea unui sistem de iluminat occidental, cu halogene pe cladiri, pentru modernizarea aleilor din perimetrul parcului, pentru montarea de banci, pentru realizarea de grupuri sociale, pentru sistematizarea circulatiei in zona, realizarea de parcari si, in fine, pentru punerea la punct a unei legaturi intre Parcul Reconcilierii, Catedrala Ortodoxa si Turnul de Apa - trei puncte de interes turistic. 
Prefectul a afirmat chiar ca un arhitect a gandit deja un plan de renovare a zonei si ca pentru toate cele de aici ar trebui organizata o dezbatere publica.
De cealalta parte, primarul sustine ca in bugetul mostenit de la fosta administratie nu exista prevazut nici un leu pentru amenajarea Parcului Reconcilierii, ca Guvernul nu a alocat nici un ban din cele 100 de miliarde pentru reabilitarea parcului, ca toata suma se va duce pe statuie! 
Mai mult, Gheorghe Falca afirma ca pentru amenajarea parcului este nevoie de 35 de miliarde, bani pe care Primaria i-a cerut de la Guvern la rectificarea bugetara. 
Daca banii nu vor fi alocati (varianta cea mai plauzibila), lucrarea de amenajare a parcului nu va fi finalizata in noiembrie. 
In pofida faptului ca nevoile Aradului nu prea sunt bagate in seama la Guvern, ieri, primarul a semnat autorizatia de constructie pentru statuie si a precizat ca Primaria se va apuca de lucrari (in limita bugetului) dupa ce arcul isi va cunoaste fundatia.
Dincolo de toate acestea, ramane un imens semn de intrebare: cum de Guvernul a alocat 100 de miliarde pentru o singura statuie, dar nu gaseste macar un sfert din suma pentru ca statuia sa arate bine in perimetrul sau de amplasare.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Ajutoare pentru sinistrati

Aradenii trimit ajutoare pentru sinistratiMai multe camioane incarcate cu imbracaminte, incaltaminte sau materiale de constructii donate de aradeni vor pleca in saptamana aceasta in zonele afectate de inundatii. 
Ajutoarele vor ajunge la cateva sute de familii carora casele le-au fost distruse.  
In judetul Arad sunt 10 centre de colectare a ajutoarelor pentru sinistrati. 
Acestea au fost deschise la initiativa guvernului, in speranta ca mii de aradeni vor fi alaturi de cei aflati in nevoi.  
Masinile cu ajutoare vor pleca la destinatie la sfarsitul acestei saptamani iar cei care doresc sa faca donatii sunt asteptati inca la centrele de colectare.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Legumicultura ecologica poate fi reteta castigatoare pentru micile gospodarii

Agricultura ecologica - sansa reala pentru producatorii din legumiculturaAgentia SAPARD prin masura 3.1 (investitii in exploatatii agricole) sprijina legumicultura prin finanatrea proiectelor, care au ca obiect infiintarea sau modernizarea serelor sau culturilor de legume.
Odata cu extinderea Uniunii Europene se anticipeaza ca suprafata agricola va creste cu 30% . 
Tarile care vor intra in noua structura trebuie sa se adapteze noilor cerinte. 
Aceasta se poate face prin coexistenta a trei tipuri de tehnologii, care va trebui sa coexiste si anume: cea conventionala orientata in principal catre partea cantitativa a productiei, cea rationala canalizata pe asigurarea unei calitati superioare a produselor alimentare si cea ecologica capabila sa asigure produse certificate drept naturale.
Romania are cateva avantaje care ar putea fi exploatate la maxim pentru aceasta din urma optiune. 
Cum se stie, in ultimii zece ani, din cauza lipsei banilor, terenurile in general nu au fost agresate cu produse chimice. 
Iar un sol care a fost intens tratat se "curata" intr-un interval de timp situat intre 7 si 10 ani. Asa ca terenurile cele mai propice legumiculturii de acest gen se pot identifica foarte usor. 
Sigur productivitatea scade, insa preturile de vanzare a marfii vor compensa din plin acest lucru. 
Pe pietele occidentale un produs cu sigla "bio" este de circa trei ori mai scump decat unul similar, dar... chimizat.
Micii producatori fac deja acest fel de legumicultura, desi cei mai multi nici nu stiu inca ce oportunitate vor avea. 
In perspectiva ei trebuie doar constientizati despre tehnologiile naturale. 
In legumicultura ecologica investitiile financiare sunt minime, in orice caz mult mai scazute ca in alte domenii. 
Iar cele mai multe gospodarii taranesti nu dispun de capital. 
Toate aceste coordonate duc la concluzia ca legumicultura ecologica poate fi o alternativa reala in eficientizarea micilor ferme, fiind aproape unica metoda de a face fata marilor producatori legumicoli.
Nu mai putin important este si faptul ca Agentia SAPARD sprijina proiectele de acest gen cu finantari de pana la 250.000 de euro. 
Un criteriu important pentru ca un proiect sa fie castigator, adica sa aduca si banii visati este, alinierea investitiei la toate normele si cerintele Uniunii Europene.

G. Constantinescu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]