Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 17 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Festival National al Berii

Festivalul Berii a adunat din nou mii de aradeniBine ca e cald afara si berea destul de rece. Avem strand, avem stadion, ce ne mai trebuie? 
Pai, n-ar strica nitica muzica si dans in concediul acesta, atata cat sa simtim ca vara n-a trecut degeaba. 
Primaria Aradului si Clubul Mooskea va ofera, fratilor, tot ce ei au putut aduna mai bun in cadrul unui Festival National al Berii, cum n-a mai vazut Pamantul. 
Trei zile, 16,17 si 18 iulie, pe Stadionul Astra, atmosfera va fi incinsa de Nicolae Guta, Aurel Tamas, Cassa Loco, Blondy, EQM, P.D.T.(vineri), Parazitii, Daniela, Liviu Guta, Directia 5, Activ, R.A.S.A.(sambata) si Tinu Veresezan, Puiu Codrean, Varu' Sandel, Vama Veche, Danger, Dr. Alban (duminica). 
Pe langa ei, vin niste dansatoare din Cuba, care aduc cu ele miscarea din fese si aerul de carnaval. 
Festivaluri ca acesta nu mai pupa decat Bucurestiul si Constanta, celelalte orase au doar organizari specifice, pe o singura marca de bere. 
Spre deosebire de ei, aradenii pot gusta din Kaiser, Golden Brau, Ciuc Premium, Schlossgold, Gosser, Silva, Tuborg, Carlsberg, Skoll, Bergenbier, Beck's, Stela Artois, Burger, Hartong Premium, Budweiser si Corona. 
Preturile sunt promotionale si, pe langa asta, veti avea parte si de happy-hour, o ieftinire cu pana la 50 % a cate unei marci de bere. 
Este evident ca aveti de unde alege si ce aprecia, totul e sa va tina curelele.
Calin Costea, unul dintre organizatorii festivalului din partea Clubului Mooskea, a declarat ca pretul de acces pe stadion nu s-a modificat fata de anul trecut; pentru zilele de vineri si sambata biletele costa 75.000 lei, iar pentru duminica 100.000 lei. 
"Vacs albina". Abonamentul pe cele trei zile este de numai 125.000 lei. De restul banilor veti consuma bere rece, de la dozator.
Jocurile de artificii vor rupe gura targului, mai ceva ca la Euro 2004, pentru ca aici nu castiga Grecia, ci S.C. Pyrotehnic Transilvania S.R.L., o firma de specialitate, care "va da foc scenei", in prezenta ultimelor doua formatii din recital. 
In final, artificiile vor strabate spatiul de deasupra stadionului pornind din doua puncte, pentru a se uni undeva in bezna politizata a Aradului.
Veti avea permisiunea de a intra pe stadion in jurul orei 16; de la 19 incep recitalurile, iar imediat dupa ora 24 tot ceea ce inseamna sunet va scadea in intensitate. 
Nu va faceti probleme, terasele vor ramane deschise atata timp cat va veti simti bine. 
Pe toata perioada festivalului, politisti si jandarmi vor patrula pe strazile adiacente, incercand sa va protejeze. 
Nici pasarea cerului nu va trece pe langa ei, nici unul dintre "Bivolari".
Spectacolul va avea multa lumina si culoare; merita, sa incercati!

Dan Ioja - Buletinul de Arad

  • Ieri, la Jandarmeria Arad: Cei mai buni instructori si cainii lor au fost premiati

Jandarmii si cainii dresati au fost premiatiIeri, la Padurea Ceala a avut loc festivitatea de premiere a celor mai buni caini si instructori folositi de jandarmi in activitati specifice. 
Este vorba de o competitie traditionala, faza pe Marea Unitate, organizata de catre Comandamentul de Jandarmi Judetean Arad, cu participarea colegilor militari de la comandamentele judetene din Timis, Caras Severin , Hunedoara, precum si Gruparea Mobila a Comandamentului de Jandarmi Timisoara. 
Concursul, ce a reunit 12 participanti, s-a desfasurat in padurea Ceala, pe doua categorii: insotire, respectiv urmarire.
Dupa parcurgerea probelor, prin care au fost testate abilitatile patrupezilor, dar si ale instructorilor, jandarmii si-au desemnat castigatorii. 
Astfel, locul 1, la categoriile insotire si urmarire, a fost a adjudecat de catre sg. Ioan Mateiu, cu cainele "Sorin", de la CJJ Arad, respectiv de catre plt. adj. Ioan Craciun, cu cainele "Polac", de la CJJ Hunedoara. 
La echipe, jandarmii aradeni s-au clasat, din nou, pe locul 1, urmati de timisoreni si hunedoreni.
Urmeaza ca primii clasati, de la toate categoriile, sa participe mai departe la Concursul National Jandarmeria Romana, dupa care cei mai buni se vor intrece, in continuare, la faza de la Ministerul Administratiei si Internelor.
"Rezultatele obtinute si de aceasta data oglindesc nivelul corespunzator de pregatire atat al instructorilor, cat si al cainilor. De altfel, jandarmii aradeni , mai ales in ultimii ani, au fost mereu la inaltime, reusind sa castige multe premii. Tin sa-l remarc in mod deosebit pe instructorul plt. maj. Balta Gheorghe, un specialist de exceptie in acest domeniu", declara Alexandru Kis, comandantul Jandarmeriei Judetene Arad.

C. Trif - Adevarul

  • Strutii africani se simt ca acasa in Romania

Strutii africani s-au aclimatizat in RomaniaFamilia Chirulescu si-a infiintat in urma cu trei ani o ferma de struti. Membrii familiei si-au propus sa cumpere o pereche de struti. Si nu orice fel, ci struti africani. 
In 2001, au achizitionat de la Oradea trei struti in varsta de opt luni. 
O data cu trecerea timpului, proprietarii si-au dorit sa-si extinda afacerea si sa-si faca o miniferma, cumparand inca trei pui de o luna si jumatate. 
Au urmat cateva schimburi cu alte ferme de profil din tara, iar in prezent ferma are trei masculi si doua femele reproducatoare. 
Faptul ca strutii se adapteaza foarte usor conditiilor climatice din tara noastra si nu sunt pretentiosi la hrana a facut ca, din partea de vest a tarii, unde au aparut primele exemplare, fermele sa se extinda in toata tara, indiferent de formele de relief. 
Strutii se hranesc cu fin, lucerna tocata, ba chiar si un amestec de cereale pe baza de porumb, grau, secara, orz, floarea-soarelui, soia. 
De asemenea, strutii pot fi hraniti cu varza tocata, dovlecei, frunze de sfecla, sfecla furajera si morcovi.
Gogu, rasfatatul familiei
Cea care se ocupa cu cresterea strutilor este Lenuta Chirulescu, careia i-a venit ideea de a face o afacere din cresterea acestor pasari exotice: 
"Totul s-a intamplat acum patru ani... Atunci am vazut un reportaj la televizor si mi-am zis sa ma ocup si eu cu asa ceva. Mai ales ca in reportajul respectiv se spunea ca ies bani frumosi dintr-o afacere d-asta. Asa am ajuns sa cresc in curtea mea cinci struti. Urmeaza acum sa cumpar si casa de langa noi, pe care intentionez sa o transform in tarcuri unde sa cresc animalele si, pe viitor, poate chiar sa mai cumpar cateva exemplare", a spus Lenuta Chirulescu. 
"In urma cu o saptamana a iesit din ou primul pui, care acum a devenit rasfatatul familiei si al satenilor din jur. Noi ii zicem Gogu, dar, de fapt, nici nu stim daca este mascul sau femela", afirma proprietara fermei.
Pentru intretinerea strutilor, familia Chirulescu trebuie sa cultive anual un hectar de lucerna. Modul de recoltare si de depozitare este foarte important, strutii fiind foarte pretentiosi. 
Pe langa combinatia de lucerna si cereale, exemplarele adulte primesc si un "supliment nutritional"
Acesta contine foarte mult calciu, fapt indicat si de specialisti pentru intarirea oaselor, si pentru coaja oualor. Dupa cum a mai spus proprietara strutilor, acestia sint foarte rezistenti la frig. Practic, sunt lasati iarna in aer liber fara teama de a se imbolnavi. Asta daca nu cumva pamintul devine alunecos, unul dintre pericolele de care familia Chirulescu se teme deoarece fracturile sint principala problema cu care se pot confrunta crescatorii de struti.
Cresterea strutilor a devenit o afacere rentabila80 de milioane de lei un strut
Sa cresti struti a inceput sa devina si in tara noastra una dintre cele mai rentabile afaceri. 
Un pui de strut are, dupa numai trei zile, o greutate de 800 g, iar in primele saptamani de viata acumuleaza zilnic pana la o jumatate de kilogram. O femela de strut poate face pana la zece oua. De la aceste pasari nu se pierde aproape nimic, totul se foloseste, indiferent ca este vorba de oua, carne, piele sau fulgi. Pentru a putea obtine un profit de pe urma unei asemenea afaceri, este nevoie, in primul rand, de o piata de desfacere a produselor mentionate. 
Iar o asemenea piata nu este foarte greu de gasit in tara noastra, dar, daca stii unde sa cauti, avantajele pe care le poti avea sint deloc neinsemnate. 
Carnea si ouale au si proprietati medicale recomandate de medici, avand o cantitate de colesterol foarte scazuta si putand reprezenta oricand o alternativa in alimentatia sanatoasa a oamenilor. Carnea de strut are culoarea rosie si este extrem de gustoasa.
Un strut ajuns la maturitate poate fi achizitionat cu un pret variind intre 1.500 si 2.000 de euro. 
Pretul puilor variaza in functie de varsta. Un pui de opt-zece luni costa intre 600 si 800 de euro, iar ouale pentru consum cu o greutate medie de 1.440 g pot ajunge si pana la 25 de euro bucata. 
Cele pentru incubator variaza intre 30 si 100 de euro. Insa, pentru a putea vinde oua de strut trebuie sa astepti doi ani, timp in care, pentru a-ti recupera macar o parte din banii investiti in afacere, poti comercializa numai penele.
Cresterea strutilor - incurajata de autoritati
Foarte bine platite sunt si ouale... golite de continut, care sunt incondeiate in Moldova si apoi se pot vinde la export cu peste 100 de euro bucata. In plus, o piele tabacita de strut matur costa peste 1.500 de euro. Si fulgii acestor pasari sunt foarte cautati de teatrele din toata lumea, un singur fulg fiind vandut cu un dolar.
Prima familie de struti a fost adusa in tara de o familie din Sibiu pentru a vedea daca se poate adapta conditiilor climatice din Romania. In prezent, pe teritoriul tarii noastre sunt crescute multe exemplare. 
La Timisoara chiar a fost amenajat un abator specializat pentru sacrificarea strutilor, tabacarii obisnuindu-se deja cu primirea pieilor.
Lenuta Chirulescu, intentioneaza acum sa achizitioneze si un incubator pentru ouale de strut produse in propria ograda.
Autoritatile romane au intrevazut potentialul pe care il reprezinta cresterea strutilor, fapt pentru care se lucreaza intens la armonizarea legislatiei in domeniu in scopul de a fi  incurajata practicarea acestei afaceri exotice.

Observator Plus

  • La Moneasa miroase deja a clatite

Si reprezentantii mass-media se intrec la prepararea clatitelorIn weekendul viitor, Festivalul Clatitelor, editia a IV-a
In statiunea Moneasa, in spatele imaginii linistite pe care o are orice statiune balneo-climaterica ce se respecta, se ascunde, acum, multa agitatie. 
Iar agitatia este pricinuita de pregatirile intense ce se fac pentru organizarea celei de a IV-a editii a Festivalului Clatitelor.
Devenit traditional pentru aceasta statiune, Festivalul Clatitelor este organizat de SC Moneasa SA, SC Gastrotur Hotel Pare si Primaria Moneasa si se va desfasura in zilele de sambata, 24 iulie, si duminica, 25 iulie. 
Pe parcursul celor doua zile, turistii care vor veni aici vor avea parte de foarte multa distractie, de concursuri, de muzica buna si, evident!, de sute de clatite. 
Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc sambata, la ora 11.00, pe aleea din fata Hotelului Parc, dupa care, fara a se pierde prea multa vreme, se va intra direct in concurs. 
Pe aceeasi alee, la fel ca si in anii trecuti, vor fi amplasate masini de gatit, bucatarii vor pune la dispozitia concurentilor aluatul pentru clatite, tigaile, uleiul si dulceata, astfel incat totul sa mearga ca... uns. 
Concursul de preparat clatite ii va "aduce in ring", potrivit traditiei, pe reprezentantii mass-media si pe turisti. 
De la ora 21.00, pe scena Teatrului de Vara din Moneasa, vor fi sustinute doua concerte, de catre doua trupe de referima ale rock-ului romanesc: Pacifica si Proconsul.
Cea de a doua zi a festivalului va incepe tot cu concursul de preparat clatite, numai ca de aceasta data vor fi invitate sa apuce coada tigaii personalitatile politice aradene, ce vor fi nevoite, astfel, sa demonstreze ca se pricep si la invartitul clatitelor, nu numai la cel al vorbelor. 
Dupa aceea, va urma festivitatea de premiere, aproape fiecare concurent urmand a se alege cu cate un premiu, mai mic sau mai mare, in functie de performanfele inregistrate la coada tigaii.
Editia a IV-a a Festivalului Clatitelor de la Moneasa se va incheia cu un spectacol folcloric ce va fi sustinut tot pe scena Teatrului de Vara de catre solistul Nicolae Furdui Iancu. 
Prezentatorul intregului festival si animatorul celor doua zile va fi nimeni altul decat proaspatul director artistic al Teatrului "Ioan Slavici" din Arad, actorul Zoltan Lovas.

M. C. - Agenda zilei

  • Castelul de la Manastur este dorit de fostii proprietari

Castelul de la Manastur este revendicat de proprietari - Virtual Arad News (c)2004Unul dintre cele mai deosebite imobile care pot fi admirate in localitatea Manastur este un castel in stil neoclasic, datand din prima jumatate a secolului al XIX-lea. 
Desi imobilul a fost lasat oarecum in paragina, ingrijirea lui necesitand sume mari de la buget, trecerea timpului nu i-a alterat cu nimic din frumusete. 
Castelul face obiectul unui proces de retrocedare, fiind solicitat de fostii proprietari.
Dupa nationalizare, castelul  fost trecut in administrarea IAS Sagu, iar apoi in domeniul public al comunei Vinga. 
Fostul primar a dorit mutarea in cladire a scolii generale, dar se pare ca ideea a cazut, camerele fiind foarte greu de amenajat pentru activitatea didactica. 
Cu putin timp in urma, cladirea a fost revendicata de fostii proprietari, unul din Arad, iar celalalt din Timisoara. 
In momentul de fata, procesul este pe rol, dar potrivit edililor, acesta va ajunge mai mult ca sigur in posesia acestora.
Castelul este situat in mijlocul unui parc, de cca. 4 ha, ce cuprinde o serie de raritati botanice ca alunul turcesc si salcamul japonez, oferind celor aflati in trecere un excelent loc de recreere. 
In momentul de fata, in imobil locuiesc fosti specialisti care au lucrat in agricultura.

Mihaela Iancu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]