Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 17 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Popescu scapa de calomnie si da de… ultraj?!

Primarul Popa si consilierul Popescu in fata InstanteiS-a schimbat incadrarea juridica
Disputa in instanta intre primarul Dorel Popa si cei doi lideri ai opozitiei aradene - Gavril Popescu si Gheorghe Falca a continuat ieri pe holurile Tribunalului Arad. Asa cum era de asteptat, in nici unul din procese nu s-a dat un verdict final si mai mult ca sigur ca pana dupa alegeri nu se va intampla nimic spectaculos.
In procesul Dorel Popa vs. Gavril Popescu s-a avansat considerabil. 
Ieri, cele doua personaje politice au dat declaratii in fata instantei. 
Avocatul lui Popescu, Teodor Melescanu, l-a asaltat cu intrebari pe Dorel Popa, legate de Parktornic. 
Popa l-a actionat in judecata pe Popescu pentru ca l-a acuzat ca  a beneficiat de foloase materiale de pe urma sistemului de parcari. 
Presedintele completului de judecata a respins multe intrebari ale fostului ministru, considerand ca depasesc sfera procesului. 
Melescanu a incercat sa-l intrebe pe primar de ce nu respecta o hotarare judecatoreasca ce stabileste ilegalitatea Parktronic si despre competenta primarului de a acorda derogari pentru deblocarea rotilor. 
Ambele intrebari au fost respinse rapid de judecator.
Popa a subliniat raspicat ca nu a luat nici un ban de pe urma Parktronic, in timp ce Popescu a sustinut ca nu l-a calomniat pe primar, ci s-a gandit la acesta ca la un organ de executie. 
Avocatul primarului Dorel Popa a cerut schimbarea incadrarii juridice de la calomnie la ultraj. 
In opinia lui Melescanu, schimbarea incadrarii arata foarte clar ca acuzele primarului sunt nefondate. 
"Asta demonstreaza ca nu exista argumente de drept si de fapt pentru calomnie. Pentru mine este clar ca e vorba de un proces politic si singurul obiectiv este impiedicarea candidatului  nostru de a se inscrie in cursa electorala."  
Gavril Popescu a declarat ca indiferent de presiunile care se fac este hotarat sa candideze.
Cu Falca e mai greu
Procesul dintre Popa si democratul Falca cunoaste un parcurs diferit. Deocamdata nu s-a avansat deloc, acuzarea avand inca de rezolvat cateva chestiuni de procedura. 
Inca nu se stie exact daca avocatul lui Popa a depus in timp util plangerea in instanta, adica la doua luni de la declaratiile din presa ale lui Falca. 
Pentru ambele procese s-a stabilit un nou termen, pentru data de 8 martie.

Bogdana Popescu - Observator

  • Stadionul Gloria cauta 69 de miliarde pentru modernizare!

Decanul UVVG - Ioan Marconi crede in rezolvarea constructiei stadionuluiPrimaria pune insa ochii pe Universitatea Vasile Goldis
Modernizarea stadionului Gloria, concesionat Universitatii de Vest "Vasile Goldis" de aproape doi ani (pe durata cat va exista unitatea de invatamant), bate vizibil pasul pe loc, fapt care i-a nemultumit atat pe consilierii locali, cat si pe cei judeteni. 
Ieri, chiar si Stelian Vaduva, directorul Directiei pentru Tineret si Sport, a afirmat cu tarie ca prioritara pentru institutia pe care o conduce este (pe langa olimpiada care are loc in acest an) demararea lucrarilor de modernizare a stadionului.
"Eu nu vreau decat ca acest stadion sa se modernizeze, nicidecum si fie luat de la Universitate, dar vreau neapirat sa avem stadion",
a punctat Vaduva, incercand sa aplaneze scandalul deja izbucnit intre CLM, CJA si universitatea aradean. 
Investitiile universitatii, sub asteptari 
Imaginea universitatii a fost aparata de Ioan Marconi, decanul Facultatii de Educatie fizica si sport, care sustine ca desi nu s-au facut inca foarte multe, stadionul va fi modernizat de institutia de invatamant. 
Pentru moment, universitatea a cheltuit doar 1,2 miliarde de lei pentru degajarea terenului de constructiile vechi, desi in contractul cu Primaria sunt stabilite cateva termene clare pentru lucrarile la care s-au obligat, care expira in vara acestui an. 
Totusi, universitatea sustine ca are de gand sa puna la punct in acest an suprastructura stadionului si sa finalizeze in toamna lucrarile de montare a pistei. 
Campionat mondial de atletism pe Gloria?! 
Intentiile universitatii prinsa cu musca pe caciula - par a fi insa laudabile. 
Ioan Marconi sustine ca universitatea privata a inaintat un proiect pe fonduri Phare, pe componenta 2004-2007, pentru obtinerea de fonduri, in conditiile in care se doreste modernizarea in intregime a stadionului. 
In acest caz, studiul elaborat de UVVG arata ca este nevoie de nu mai putin de 69 de miliarde de lei, pentru construirea unei tribune (pentru care universitatea nu s-a obligat in contractul initial, dar care va avea - potrivit studiilor celor de la Phare un impact euroregional), o tribuna centrala cu toate facilitatile care va urca si pe digul Muresului si mai multe spatii de inchiriat pentru firme, adica un stadion modern in adevaratul sens al cuvantului. 
Visul universitatii este chiar sa realizeze in anul 2005 primul Campionat mondial de atletism pentru juniori II. 
Primaria va analiza cazul stadionului 
Doar ca, pentru moment, investitiile nu se pot vedea cu ochiul liber - dupa cum sustin ironic unii dintre consilieri. 
Viceprimarul Emanoil Voicu a afirmat si el ieri ca este nemultumit ca universitatea nu a facut lucrarile la care s-a angajat prin contract si ca la momentul expirarii termenului de doi ani prevazut in contract acesta va fi supus dezbateri consilierilor, nefiind excluse masuri drastice in cazul neindeplinirii obligatiilor.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Parktronic este de vanzare. Asteptam oferte... 

Adrian Pica ar vinde firma ParktronicConvorbire cu dl. Adrian Pica, directorul Parktronic
- Lasand la o parte scandalurile cu "gheara galbena" ce noutati ar fi de consemnat in domeniul parcarilor la acest inceput de an, d-le Pica?
- Mai multe, dintre care - una zic eu - este deosebit de importanta, respectiv, introducerea sistemului de plata si cu monede, actiune care urmeaza a se incheia la sfarsitul lunii viitoare.
- In sfarsit! Imi inchipui ce se vor bucura strainii care "cad" cel mai des in plasa ghearei galbene.
- Poate, dar noi avem peste tot tablite explicative, ca sa nu mai vorbim despre parcometrele existente si care avertizeaza despre obligativitatea parcarii cu plata. Exact ceea ce exista si cum se intampla si in Occident. In plus, chioscurile de ziare din oras vand tichete de parcare de o zi la pretul de 50.000 de lei, o suma, sa recunoastem, modica, indeosebi pentru un strain.
- Nimeni nu zice ca nu este modica, dar daca eu - chiar strain fiind - nu am nevoie decat de o jumatate de ora de parcare pentru ce sa platesc pentru o zi intreaga? 
- Aveti si nu aveti dreptate, dar, oricum, incepand din luna aceasta problema strainilor va fi rezolvata prin posibilitatea platii cu monede.
- Dincolo de contestarile cunoscute Parktronicul a facut, totusi, un pas pozitiv prin renuntarea la ora de parcare drept singura unitate de masura. De fapt, in prezent, cum se plateste sau cat costa parcarea?
- Am sa raspund imediat, dar mai inainte as vrea sa precizez ca Aradul a fost impartit in doua zone: prima, cuprinzand centrul si strazile adiacente pana la Gara CFR, unde tarifele sunt urmatoarele: 1 ora = 9.000 de lei si 20 de minute = 3.000 de lei si zona a II-a (Calea Aurel Vlaicu si fosta strada Andrei Saguna) unde 1 ora face 4.000 de lei, iar 30 de minute - 2.000 de lei.
- In zona a II-a nu exista timp de parcare de 20 de minute?
- Nu, dar ma gandesc ca 2.000 de lei este - orice s-ar zice - o suma pe care oricare posesor de masina si-o poate permite! Spun aceasta, desi chiar si pentru 2.000 de lei - poate n-o sa va vina sa credeti - sunt destui automobilisti care "uita" sa-si scoata tichet de parcare.
- Eu nu contest ca mai exista si asemenea oameni, dar la fel de adevarat este si faptul ca si angajatii dvs. nu "iarta" nimic, chiar cand este vorba despre o depasire cu doar doua sau trei minute a timpului de parcare! Oare n-ar trebui sa existe o mai mare intelegere si din partea angajatilor Parktronic in aceasta directie? In fond, doua sau trei minute peste timpul de parcare nu inseamna o gaura in cer?!
- Nu este vorba de asa ceva, dar dvs. stiti cati "uita" sa plateasca? Cat despre intelegerea noastra ea exista, dovada cele 50 de cazuri inregistrate de la inceputul anului si pana in prezent in care desi timpul de parcare era expirat noi am acceptat explicatiile celui in cauza anuland blocarea rotii.
- Apropo, venind din Calea Aurel Vlaicu pana la redactie am numarat nu mai putin de sase masini cu gheara Parktronic pe ele. Si asta doar pe o parte a soselei. Nu credeti ca este, totusi, timpul sa renuntati la aceasta masura care v-a ridicat in cap intregul oras?
- Noi - am mai spus-o - am renunta si maine la folosirea ghearei daca Primaria doreste. Sau, mai exact, daca asa ar hotari Consiliul Local. Dar vedeti dvs. de cat timp se tot discuta problema aceasta fara ca cineva sa-si ia angajamentul de a trece la sistemul clasic, cel cu amenzi. De ce? Pentru ca treaba asta nu este deloc simpla, ba dimpotriva, schimbarea sistemului insemnand multa bataie de cap si mai ales o serie de cheltuieli pentru Primarie.
"Gheara galbena" nu este agreata de aradeni- N-o fi, dar adevarul este ca sistemul actual convine de minune si Parktronicului. Cat costa o deblocare de roata? Rotund, 297.500 lei. Care inmultiti cu cele circa 60 de blocari sau deblocari de roti pe zi dau o suma destul de frumusica, circa 17.800.000 lei pe zi. Ceea ce - orice s-ar zice - nu este ici, de colo.
- Poate, dar sa nu uitati ca din toate aceste blocari atat de hulite Primaria isi ia - fara sa faca nimic - partea ei. Adica, 30%.
- De acord, dar dincolo de castigul Parktronicului si al Primariei credeti ca el merita toate scandalurile si procesele care s-au abatut asupra dvs.?
- Nu, categoric ca nu merita, dar pentru ce luma ne arata doar pe noi, cand vine vorba despre "gheara galbena", ignorand faptul ca aplicarea ei a fost inclusa in Caietul de sarcini de dinaintea licitatiei, caiet vazut si aprobat de catre Consiliul Local?! Sa ma explic. Cum se stie pe tema parcarilor s-au organizat doua licitatii, ambele, subliniez, avand la baza un caiet de sarcini care a cuprins din capul locului folosirea ghearei galbene drept sanctiune. Noi am participat la cea de a doua licitatie pe care ne-am adjudecat-o corect. Asadar, vorbind despre "gheara galbena", ma intreb si intreb pentru ce nici unul dintre consilieri nu a protestat atunci cand problema era in fasa, ca sa zicem asa, impotriva trecerii in caietul de sarcini a ghearei galbene, cei mai multi facandu-si auzit glasul de-abia dupa campania pornita de catre ziarul "Adevarul" impotriva "ghearei galbene"?
- Ce a fost, a fost, nu mai are rost sa cautam vinovatii de atunci, important este ce are de gand Parktronicul sa faca de acum inainte.
- Am mai spus-o: noi suntem de acord sa renuntam imediat la folosirea ghearei galbene, dar sa vina cineva - Primaria sau vreun consilier - cu varianta de inlocuire a ei. O varianta care presupune, printre altele, marirea substantiala a angajatilor Primariei ce vor urmari aplicarea regulamentului parcarii si, mai ales, a numarului de angajati si a unei intregi logistici la Directia fiscala, cea care va trebui sa monitorizeze zilnic sute de procese verbale de amenda si indeosebi sa monitorizeze plata acestor amenzi, lucru deloc usor. De aceea multe orase din tara - printre care si Timisoara - au revenit la folosirea ghearei. Dar, repet, aceasta nu este treaba noastra, ci a Consiliului Local. Asteptam insa sa vedem cine va lua initiativa. Pentru ca este usor sa demolezi ceva, dar infinit mai greu este sa faci ceva in loc. Ceva insemnand o idee care sa aduca bani, asa cum sistemul acesta de parcare a adus Primariei si Aradului in doar un an si jumatate 6 miliarde de lei.
- De acord, dar si dvs. ati castigat vreo 14 miliarde...
- Este mult fata de cele aproape 80 de miliarde investite pana acum de firma noastra?!
- Ca veni vorba despre bani, mai este de vanzare Parktronicul?
- Mai. Asteptam oferte.
- Poate daca Opozitia va castiga alegerile locale...

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • TIR rasturnat pe sosea

Cabina TIR-ului accidentat spre Nadlac a fost distrusa in intregimePoleiul de duminica seara a provocat un incident rutier care a condus la perturbarea traficului rutier pe soseaua ce leaga Aradul de Nadlac. 
Un TIR cu numar de Arad, cu remorca incarcata cu utilaje agricole, a derapat pe o portiune de sosea acoperita cu polei, in apropiere de Pecica, a lovit brutal un copac si s-a rasturnat. 
Ca prin minune, conducatorul autotrenului a scapat cu leziuni minore, desi cabina sa s-a facut zob in urma impactului. Traficul rutier a fost serios perturbat timp de citeva ore, pana cand autotrenul a fost scos de pe carosabil. Patronul firmei de transport care detine TIR-ul a ingreunat si el operatiunile de inlaturare a autotrenului, deoarece a interzis, la un moment dat, angajatilor Administratiei Nationale a Drumurilor sa mai atinga TIR-ul, pe motiv ca acestia il distrug mai rau. 
Poleiul de duminica seara a dat mult de furca si soferilor aradeni, deoarece nici in municipiul Arad nu s-a intervenit la timp pentru inlaturarea efectelor lunecusului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei Editia de Vest

  • La Chisineu Cris, pretul terenurilor va fi plafonat

Traficul prin orasul Chisineu Cris va fi redus - Virtual Arad News (c)2004In conditiile in care in viitorul apropiat vor incepe lucrarile la soseaua de centura a orasului Chisineu-Cris, autoritatile locale fac demersurile necesare pentru identificarea proprietarilor de terenuri pe care va trece soseaua.
In ultimul timp, pretul terenurilor agricole au crescut de cateva ori, acest lucru datorandu-se investitorilor care au venit in zona, in momentul de fata un hectar vanzandu-se cu preturi cuprinse intre 10 si 25 de milioane.
Pentru a se preveni o explozie a preturilor, in cazul acelor terenuri care vor fi necesare construirii "Variantei de ocolire a orasului Chisineu-Cris", asa cum este denumit proiectul, primarul Gheorghe Burdan a precizat ca se va alege solutia juridica a exproprierii pentru cauza de utilitate publica.
Proprietarii pamantului nu trebuie insa sa-si faca probleme deoarece in conformitate cu legislatia in vigoare, exproprierea pentru cauza de utilitate publica se poate face doar in anumite conditii si doar dupa o "dreapta si prealabila despagubire", urmand ca in momentul care se va stabili despagubirea sa se tina cont si de pretul pietei imobiliare.
In alta ordine de idei, Burdan a declarat ca existenta soselei de centura depinde de fondurile europene.
"Finantarea lucrarilor va ii facuta de catre Uniunea Europeana, in cadrul programului PHARE. Totul depinde de oficialii europeni care vor aloca fondurile", a declarat Burdan.
"In legatura cu proiectul s-a stabilit ca licitatia pentru acesta se va face in toamna acestui an", a mai spus primarul.
Soseaua de centura, care va avea o lungime de 6,7 kilometri va avea un impact deosebit asupra localitatii.
Oamenii din zona se vor bucura de multiple avantaje, cum ar fi reducerea traficului in Chisineu-Cris si cartierul Padureni, reducerea poluarii fonice, a noxelor si a vibratiilor si reducerea numarului de accidente de circulatie.
O data cu "centura" vor fi construite un nou pod rutier peste Crisul Alb

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]