Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 16 decembrie 2004     

    Stirile TVA aici

  • Dispare Corso?!

Se preconizeaza sistematizarea circulatiei pe Bulevard - Virtual Arad News (c)2004Reabilitarea liniilor de tramvai poate pune in pericol spatiul verde din centrul Aradului
Un contract ce urmeaza a fi semnat intre primarie si BERD pune societatea locala pe jar. Avand ca obiectiv finantarea reabilitarii cailor de rulare a tramvaielor in municipiu, acesta ar putea include si varianta ca, pe centrul municipiului, sa se creeze o noua banda de circulatie. In urma lucrarilor, s-ar putea ajunge la solutia ca masinile sa poata circula pe liniile de tramvai, pretul fiind… renuntarea la spatiul verde dintre sine. Cu alte cuvinte – dispare ultima ramasita a vechiului Corso aradean. Intrebarea care se pune este in ce masura fluidizarea circulatiei merita acest sacrificiu si care ar fi alternativa. Desi pentru moment este vorba doar despre semnarea unui contract de prefinantare, urmand ca ulterior sa se stabileasca datele concrete, respectiv proiectul in sine, caietul de sarcini, licitatia, problema se impune a fi analizata din timp, cu mult discernamant.
Consilierii municipali vor fi chemati, maine, sa aprobe contractul de prefinantare dintre BERD si primaria municipiului, avand ca obiectiv reabilitarea cailor de rulare a tramvaielor pe ruta Fat-Frumos – Gara Aradul-Nou. Valoarea contractului este de 20 de milioane de euro, cu dobanda de maxim 3% si perioada de gratie de doi ani, timp de rambursare de 10 ani.
Primarul spune ca termenii negociati sunt favorabili Aradului: dobanda redusa, termen de gratie, plus fonduri nerambursabile pentru toate studiile care se fac, in valoare de 250.000 de euro. 
Banca Europeana de Dezvoltare si-a dat acordul pentru finantarea lucrarilor de reabilitare a cailor de rulare a tramvaielor. 
Dupa analizarea bugetului si a solvabilitatii administratiei locale, expertii financiari au aprobat solicitarea Aradului, pentru realizarea acestui proiect de modernizare. 
Lucrarea se va executa in maxim doi ani, pe tronsoane, dupa cum urmeaza: Fat-Frumos -UTA, UTA-Gara, Gara-Podgoria, Podgoria-Teatru, Teatru-Boul Rosu, Boul Rosu-Aradul Nou, Aradul Nou-Gara.
Concret, liniile de tramvai vor fi reabilitate astfel incat sa permita si circulatia autovehiculelor (asa cum se intampla, de exemplu, pe strada Cocorilor) crescand practic numarul benzilor de acces.
Nu concorda cu normativele europene
Directorul Companiei de Transport Public, Petru Cuvineanu, este de parere ca varianta nu concorda cu normativele europene. 
Desi este de acord cu reabilitarea linilor de tramvai, acesta spune ca nu ar fi recomandabila includerea tramvaielor in trafic. 
"Noi suntem printre putinele orase in care exista platforma proprie pentru tramvaie. La viteza de circulatie redusa pe care o avem, de 40 km /ora, nu stiu cat va fi de ajutor includerea noastra in trafic. Este vorba, de asemenea, si despre personalul de bord, care s-ar afla 8-10 ore pe zi in conditii de trafic nu tocmai usoare".
Asa arata Corso-ul Aradului la inceputul secolului trecutVizavi de varianta renuntarii la spatiul verde de pe centru, directorul CTP spune ca, in foarte multe alte orase se pune problema renuntarii la trafic, nu la parcuri, si realizarea unui centru pietonal. 
"Noi discutam acum un proiect care, de fapt, nu exista. La momentul actual este vorba despre existenta sau nu a unei finantari. Vom vedea si vom discuta atunci cand se va pune problema proiectului in sine. Parerea mea este ca varianta prezentata de dumneavoastra nu se face decat acolo unde nu sunt alte modalitati de a se circula, de exemplu, pe strada Cocorilor".
"Este un proiect pe care mi-l asum"
Proiectul prezentat de primar a mai intrat in discutie in urma cu aproximativ 10 ani. 
Pe atunci, cunoscutul arhitect Milos Cristea a fost cel care a intocmit planurile si a avansat posibilitatea ca spatiul verde dintre tramvaie sa fie inlocuit cu inca doua benzi care sa ofere si posibilitatea masinilor de a circula. 
"Proiectul este la mine, iar daca primaria doreste sa-l transpuna in practica, stau la dispozitie cu cea mai mare placere. Este un proiect pe care mi-l asum. Este vorba despre renuntarea la spatiul verde dintre liniile de tramvai, care oricum nu este accesibil, renuntarea la parcare. Ar fi loc astfel pentru exact doua benzi, calculele fiind facute cu cea mai mare acuratete. Partea verde, cu teii si arborii dintre cele doua parti ale bulevardului ar urma sa ramana, nefiind afectata ", ne-a declarat fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Claudiu Cristea, fiul arhitectului.
Lucrarile incep la vara
Daca votul de maine va fi favorabil adoptarii proiectului, contractul urmeaza sa se semneze saptamana viitoare, la Bucuresti. 
Anul viitor vor fi traversate etapele tehnice, precum si scoaterea proiectului la licitatie, urmand ca lucrarea efectiva sa inceapa aproximativ in vara.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Eveniment de inalta tinuta academica: Prof. univ. dr. Manfred V. Singer, Doctor Honoris Causa al UVVG Arad

Prof. univ. Dr. Manfred Singer a primit titlul de  "Doctor Honoris Causa" al UVVGIn cursul zilei de ieri, in Aula Stefan Cicio-Pop a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad a avut loc decernarea inaltei distictii academice de Doctor Honoris Causa unei personalitati a lumii universitare si medicale europene: prof. univ. dr. Manfred V. Singer.
Actualmente, domnia sa este Director al Departamentului de Medicina, Sectiile de Gastroenterologie, Hepatologie si Boli Infectioase, la Clinica Universitara Mannheim, filiala a Universitatii din Heidelberg, Germania.
Pentru conferirea acestui titlu, Senatul UVVG a numit o comisie de analiza, prezidata de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul institutiei. 
Domnia sa a rostit, in cadrul sedintei solemne, un laudatio, in cadrul caruia a prezentat activitatea stiintifica de exceptie si implicarea prof. univ. dr. Manfred V. Singer in cercetarea medicala de ultima ora.
Unul dintre aspectele predilecte ale activitatii proaspatului Doctor Honoris Causa al universitatii aradene il constituie acela al cercetarii efectelor alcoolului asupra ficatului si pancreasului. 
Acest domeniu este, totodata, extrem de atent cercetat si in cadrul UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean participand, cu lucrari pe aceasta tema, la sesiuni de comunicari si conferinte de talie internationala.
Dintre numeroasele volume de specialitate si articole publicate in cele mai cunoscute reviste de medicina, de catre prof. univ. dr. Manfred V. Singer, mentionam: Alcoolul - boli gastrointestinale cauzate de acesta, Tactul gastrointestinal si sistemul endocrin, Nervii si tractul gastrointestinal etc.
In cuvantul sau cu aceasta ocazie, rectorul UVVG a tinut sa sublinieze importanta acestui moment in viata institutiei, amintind si bunele relatii de colaborare derulate cu institutii de invatamant superior din Germania, si prin medierea d-nului prorector, prof. univ. dr. Klaus Wegmann. 
De asemenea, domnia sa a facut referire la importanta acestor cercetari care fac obiectul interesului specialistilor din ambele tari pentru diagnosticarea precoce si tratamentul bolilor cauzate de actiunea alcoolului asupra ficatului si pancreasului.
In calitate de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. Manfred V. Singer a tinut un discurs deosebit, in care si-a prezentat activitatea si temele de cercetare, multumind, in acelasi timp, Senatului UVVG si rectorului institutiei pentru titlul acordat si pentru perspectivele de colaborare evidentiate cu ocazia prezentei sale la Arad.

S. Milancovici - Adevarul

  • Buturugi mici

Presedintele UDMR - Marko Bela inca nu a hotarat pe cine vor sustineMai mult decat evident, partidele mici intrate in Parlamentul Romaniei sunt cele care hotarasc azi formarea guvemului. 
Umanistii lui Voiculescu, politicieni fara trecut si fara viitor, dar cu un prezent dat dracului, joaca la limita bunului simt un pot gras, pentru castigarea caruia ar fi in stare sa scoata pistolul. 
Partidul nu are doctrina, orientare si nici prea multi alegatori, cu toate ca cei care-l incropesc se cred reprezentantii clasei de mijloc. 
In realitate, Romania nu are inca o clasa de mijloc si, in concluzie, nici un partid care s-o reprezinte. 
Ce cauta in legislativ o astfel de formatiune? Sa fie ea doar rodul unei cacealmale pesediste?
Udemeristii joaca la doua capete, numai in interes etnic, batand apa-n piua pe tema unor proiecte care au inceput sa oboseasca electoratul roman. Prieteni buni cu cei de la guvernare, indiferent cine ar fi ei, ungurii asteapta primele mutari pe tabla de sah ca apoi sa negocieze. 
Cinismul acestui comportament a adus multe favoruri partidului. 
Construit pe baze etnice, UDMR-ul nu urmareste decat o independenta teritoriala pentru cele trei judete cu populatie majoritar maghiara. 
Chiar daca metodele sunt altele decat ale radicalilor, scopul ramane acelasi.
Care dintre aceste doua formatiuni politice va trada prima PSD-ul? Ramane de vazut. 
Cert e ca atat Alianta cat si Uniunea au nevoie de ambele partide pentru a forma o majoritate parlamentara. 
In caz contrar, guvern minoritar, alegeri anticipate etc.

Dan Ioja  - Buletinul de Arad

  • Ultimele noutati in materie de ceara

Papa Ioan Paul este prezent la muzeul figurilor de ceara din AradHitler, Fidel Castro, Bill Clinton, Schwartzeneger - expusi la Teatrul Vechi
Personalitati din lumea politica, artistica sau ecumenica vor putea fi vazute, incepand de astazi, in sala Teatrului Vechi din Arad, intr-o expozitie de exceptie gazduita de Casa de Cultura a Municipiului Arad. Este vorba, asa cum ziarul nostru a mai scris-o, de o expozitie a figurinelor din ceara, toate realizate in marime naturala si cu o finete demna de cei mai mari artisti plastici din lume.
De la Michelangelo la Fidel Castro
Pentru a informa cat mai corect arademi si a-i introduce in lumea tacuta si plina de mister a acestor figurine directorul Casei de Cultura a Municipiului Arad, Ovidiu Balint, alaturi de Stefan Burfete, reprezentantul firmei care a impresariat evenimentul, a organizat o conferinta de presa. 
Si pentru a nu parea simple vorbe, la conferinta ne-au asistat Papa Ioan Paul al II-lea si celebrul iluzionist David Coperfield. 
"Expozitia va fi deschisa de joi pana pe data de 23 decembrie. Orarul este de la 10 la 13 si de la 14 la 20. Pretul unui bilet de intrare este de 30.000 de lei pentru copii si de 40.000 de lei pentru adulti. Vor fi expuse 50 de figurine, printre care amintim reprezentari ale lui Hitler, Fredy Mercury, Papa Joan Paul al II-lea, Fidel Castro, Bill Clinton, Arnold Schwartzeneger, Sophia Loren, Jean Paul Bellmondo, Michelangelo etc" - spunea Stefan Burfete.
Exponate de 250.000 de dolari
Printre exponate, ca un lucru inedit, il veti putea admira si pe cel mai inalt om din lume, un chinez de 2,40 metri, tinand in brate cea mai mica femeie din lume, dar si pe papusa Barbie. 
O asemenea figurina de ceara necesita pentru realizare cel putin sase luni, deoarece sunt realizate pana la cel mai mic detaliu. 
Stand aproape de un astfel de personaj, indiscutabil traiesti o senzatia ciudata. 
Chiar iti vine sa le atingi, pentru a te convinge ca nu este vorba de un actor pus sa stea nemiscat. 
Si asta pentru ca materialele din care sunt facute imita la perfectie parti le corpului uman - ceara, parul natural, ochii (facuti dintr-un material folosit in medicina pentru transplant ocular) si dintii realizati suta la suta din portelan. 
Tocmai de aceea, valoarea unei astfel de figurine se ridica la suma de 5000 de dolari. Adica 250.000 de dolari intreaga colectie.
***
Asadar, nu va ramane decat sa vizitati, pana pe data de 23 decembrie, aceasta expozitie itineranta, pentru ca merita pe deplin efortul si banii.
Figurinele, la terminarea turneului, se vor intoarce in tara de origine, Anglia, acolo unde pot fi vizitate, de altfel, o buna parte a anului.

Dacian Don - Agenda zilei

  • Sorin Botis a reusit sa se impuna la Ferencváros, cel mai pretentios club al fotbalului maghiar. A cucerit Budapesta

Sorin Botis a reusit sa cucereasca si inimile suporterilor maghiariLansat in fotbalul mare de UTA, dar cu ajutorul «trambulinei» Romvest si a insistentei cu care l-a promovat antrenorul Francisc Tisza, Sorin Botis este la ora actuala unul dintre cei mai in voga jucatori aradeni.
Acceptat de suporteri
Campion al Ungariei cu Ferencváros Budapesta, Botis si-a castigat in mai putin de doi ani un loc de titular la una dintre cele mai dificile echipe ale fotbalului maghiar. "Fradi", cel mai iubit club din Ungaria, este renumit pentru pretentiile exagerate pe care suporterii le au fata de fotbalisti, in special fata de cei straini, insa Botis a reusit sa se infiltreze in inima suporterilor maghiari, prin prestatii constant bune. A fost acceptat de sustinatorii gruparii din Budapesta, ceea ce reprezinta deja o reusita, pentru ca au existat destule cazuri in care infocatii suporteri au facut imposibila viata unor fotbalisti care au ajuns la Ferencváros. 
Accidentare groaznica
Sosit in Ungaria de la UTA, via Sheriff  Tiraspol - club care-l detine si acum in proprietate - Sorin Botis a pasit cu stangul in curtea campioanei Ungariei. 
La debutul sau in tricoul alb-verde, aradeanul a suferit o accidentare groaznica. 
Era minutul 19 al partidei Ferencváros - Videton, disputata in august 2003, cand aradeanul s-a ales cu o fractura a osului frontal dupa o ciocnire cu un adversar. 
A urmat o interventie chirurgicala si patru luni de recuperare, timp in care a purtat o masca speciala si a beneficiat de-o atentie deosebita. 
S-a pus pe picioare la inceputul acestui an, insa i-a fost greu sa prinda echipa, petrecandu-si ultima parte a returului pe banca de rezerve sau la echipa a doua.
Titular si marcator in cupele europene
A aratat insa ca detine destule calitati, astfel ca oficialii clubului i-au prelungit contractul, obtinand acordul celor de la Sheriff Tiraspol pentru inca un an.
An pe care aradeanul l-a inceput de aceasta data cu dreptul. 
A beneficiat de-o pregatire buna si, in ciuda schimbarilor de pe banca tehnica, a redevenit om de baza. 
Botis ramane indragostit de UTA A prins echipa, atat in campionat, cat si in cupele europene, competitie in care si-a trecut numele pe lista marcatorilor, desi Ferencváros a avut in fata adversari redutabili, cum ar fi Feyenoord Rotterdam sau Schalke 04.
Ungurii vad in el o afacere
Desi pana in vara anului viitor, cand angajamentul lui Botis va expira, mai este timp, conducatorii de la "Fradi" au demarat tratativele pentru achizitionarea definitiva a fotbalistului aradean. 
Interesul mare al celor de la Ferencváros fata de transferul romanului vine dupa evolutiile bune si foarte bune ale fostului utist. 
Maghiarii doresc sa se asigure ca Botis va deveni proprietatea clubului, deoarece evolutiile sale bune din cupele europene au atras interesul unor grupari puternice din afara Ungariei,  astfel ca Botis s-a transformat, in scurt timp, dintr-un jucator de baza, intr-o posibila afacere profitabila, pe care Ferencváros nu vrea sa o rateze.
N-a uitat de UTA
UTA ramane un capitol special in cariera lui Sorin Botis. 
Constient ca Batrana Doamna este clubul care i-a oferit marea sansa in viata, Botis n-are decat cuvinte frumoase la adresa textilistilor. 
De cate ori are ocazia, urmareste partidele fostilor sai coechipieri, ultima data asistand la meciul UTA - Olimpia Satu Mare, disputat in urma cu doua saptamani. 
In plus, cand beneficiaza de zile libere sau in vacanta, Botis este nelipsit de la antrenamentele echipei aradene.

Sebastian Siclovan - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]