Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 16 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Maghiarii din Arad au sarbatorit 15 Martie

Depunere de coroane la obeliscul celor 13 generaliCa in fiecare an de 15 martie, UDMR Arad a organizat manifestari, pentru a puncta inceputul revolutiei din 1848 in Ungaria. 
Spre deosebire de alti ani, de aceasta data totul a fost la nivel local, nefiind invitate somitati de la Bucuresti si de la Budapesta.
Conform traditiei, punctul central al manifestarilor s-a desfasurat la obeliscul celor 13 generali, din Subcetate, intre orele 16 si 17.
Intr-o atmosfera de calm absolut, cei aproximativ 200 de participanti prezenti pe platou au ascultat imnurile Romaniei si Ungariei (in aceasta ordine), dupa care au pastrat un moment de reculegere in memoria victimelor din Spania.
Primul caruia moderatorul i-a dat cuvantul a fost prefectul Dan Vasile Ungureanu, care a dat citire mesajului premierului Adrian Nastase catre populatia de etnie maghiara, mesaj care a fost publicat integral de catre ziarul "Adevarul" de Arad. 
In continuare, Kónya László, atasat al Consulatului Ungariei de la Cluj, a citit mesajul premierului Ungariei. 
Intrucat nimeni nu l-a tradus, dupa cum nu au fost traduse nici celelalte alocutiuni, ne multumim cu un scurt rezumat, oferit ulterior, in romaneste, de catre d-l atasat. 
Pe scurt, ne-a spus d-l Kónya, premierul Ungariei transmite mesajul ca Ungaria are tot interesul sa sprijine integrarea in UE a tarilor in care traiesc maghiari, pentru ca numai in acest fel ungurimea va fi reprezentata la modul just in Europa.
Primarul Dorel Popa s-a autofelicitat pentru faptul ca "am gandit bine", in sensul ca a facut demersuri pentru o rezolvare europeana a problemei "Statuii Libertatii", inainte ca aceasta problema sa fie pusa la nivel de guverne.
Deputatul Tokay György a tinut un discurs destul de consistent, care de asemenea nu a fost tradus. Apeland la "vecinul de platou", am inteles ca referirile la "polgar mester Dorel Popa" au fost laudative, ca acesta este considerat un exemplu in ceea ce priveste veleitatile de european.
A facut impresie rugaciunea "Tatal Nostru", rostita de catre trei pastori (reformat, evanghelic, catolic), in limbile maghiara, romana si germana.
Au urmat depunerile de coroane, dupa care, in curtea Bisericii minoritilor, langa elementele constitutive ale monumentului, s-a desfasurat un scurt moment comemorativ. 
De la ora 18,00, la Teatrul de Stat Arad, obisnuitul spectacol dedicat comemorarii celor 13 generali.

Simion Todoca- Adevarul

  • Centrul de Dirijare a Zborurilor Arad va fi desfiintat

Centrul de Dirijare al Zborurilor din Arad - in pericol de desfiintare - Virtual Arad News (c)2004Subprefectul Remetan a luat cunostinta de planurile Bucurestiului
Sub patronajul presedintelui Ion Iliescu, la Bucuresti a fost dezbatuta strategia de dezvoltare durabila a Romaniei in domeniul transporturilor. 
Subprefectul Florin Remetan a fost invitat  la reuniune, informatiile privind proiectele legate de Arad fiind extrem de numeroase.
"Am regasit Aradul la capitolul modernizarea vagoanelor de calatori si constructia Sagetii Albastre", a punctat subprefectul, care a precizat ca toate informarile au fost apanajul ministrului Miron Mitrea. 
Astfel, s-a spus ca, in viitorul apropiat, se va da startul modernizarii infrastructurii liniilor de cale ferata pe ruta Curtici-Simeria, in lungime de 175 de km, care se va face din fonduri ISPA si BEI, urmand  sa inceapa procedura de licitatie a lucrarilor.
La capitolul modernizarea garilor, Aradul nu a fost "prins" intre primele cinci din tara, dar se regaseste  in urmatoarele 16, pentru care s-a solicitat deja finantarea. 
Nici in ceea ce priveste Centrul de Dirijare a Zborurilor viitorul nu este prea roz. 
Bucurestenii au analizat si au ajuns la concluzia ca in urmatorii ani se va renunta la CDZ-urile din Arad si Constanta, urmand a fi pastrat in functiune doar cel de la Bucuresti, mult mai performant. 
Legat de autostrada Arad-Timisoara, Miron Mitrea a precizat ca, potrivit calculelor ministerului, constructia va incepe cel mai probabil in anul 2006, urmand ca in 2007 sa demareze tronsonul Timisoara-Lugoj, iar finalizarea sa aiba loc undeva in jurul anului 2015.

Mihaela Iancu - Observator

  • Amenda de 200 de milioane, in cazul alertei radioactive de la ARIS

La fosta ARIS au fost gasite substante radioactiveSocietatea comerciala Astra Trinity Rail Group a fost amendata de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) cu suma de 200.000.000 de lei, pentru cele patru surse radioactive descoperite in incinta fostei fabrici de strunguri (Aris). 
De asemenea, s-a cerut societatii sa obtina autorizatie de detinere a surselor radioactive, dintre care doua au fost demontate de catre muncitorii de la Remat fara ca acestia sa-si ia nici o masura de precautie (pentru ca nu stiau cu ce vor avea de a face). 
Autorizatia de detinere este absolut necesara pentru a se putea obtine, anterior, autorizatia de demontare a lor. 
In privinta muncitorilor care au intrat in contact cu sursele radioactive, directorul SC Remat, Ioan Mainescu, a precizat ca analizele efectuate la Timisoara au confirmat faptul ca nu au fost afectati. 
Acesta considera ca vinovati de intreaga situatie creata sunt cei de la Garda de Mediu, Apararea Civila si fostii proprietari ai Aris de dinaintea preluarii sale de catre Astra Trinity Rail Group, adica APAPS, care trebuiau sa-l instiinteze despre respectivele surse radioactive. 
Mainescu nu a acuzat insa pe cine trebuia, deoarece singura institutie care are in evidenta sursele de radioactivitate de pe raza judetului este Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. 
Acest lucru ne-a fost adus la cunostinta atat de catre reprezentantii Garzii de Mediu cat si de catre cei ai Inspectoratului de Aparare Civila. 
Din informatiile pe care le detinem, reiese insa ca nu vom avea prea mari sanse sa aflam vreodata cate surse radioactive sunt in momentul de fata pe teritoriul judetului nostru, deoarece reprezentantii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare sunt destul de secretosi.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania

  • Uzina de apa

Drumul apei de la Uzina de apa pana la robinet este intortocheatDaca te urci in autobuzul cu numarul 13 si nu esti superstitios, dupa mai putin de o jumatate de ora poti cobora la Uzina de apa.
Putini dintre aradeni stiu acest lucru, dar si mai putini stiu ce se intampla acolo.
Undeva in camp, pe soseaua spre Horia, acolo unde orasul isi pierde din consistenta, unde elementele distinctive ale civilizatiei se estompeaza, intr-un loc pe langa care, in goana lor spre altceva, oamenii trec cu nepasare, se inalta o cladire cenusie, bolnava parca, venita in lumea noastra dintr-un timp pe care am vrea sa-l uitam.
Semnul distinctiv al crucii ar putea fi facut cu duiosie.
Ce cauta acolo, la intersectia vanturilor cu saracia, atatea cladiri si atatia oameni?
Un barbat in salopeta intra pe poarta albastra, cu mecanism de inchidere, ca al unui penitenciar, un altul iese.
Masini, utilaje, un strigat venit parca din pamant. Sa fie oare glasul unui om, sau cel al apei?
Aleea care duce spre intrarea principala a fost facuta pentru masini, nu pentru oameni, cele cateva sute de caisi, plantati in toata zona, par si ei a da rod vara tot pentru masini, nu pentru oameni.
Stanga, dreapta, o alee cu iz politic, apoi intrarea de sticla si metal.
Ca nou venit ai o retinere in a intra. Poate ca aradenii ar trebui sa stie de unde beau apa. Deocamdata uzina e a lor, a orasului.
Intrand in cladirea cenusie dai de un hol destul de mare, curat si folosit, unde sigur nu vei intalni pe nimeni, daca nu cumva din intamplare pe acolo va trece o femeie imbracata in alb.
Un cod al simetriei te invaluie si te copleseste de la bun inceput.
Plante cu iz mediteranean apar ici-acolo dandu-ti senzatia ca au fost concepute pe calculator. Simetrice sunt si scarile si coridoarele si oamenii; aceeasi simetrie care ne-a pandit 45 de ani.
Uzina de apa trebuie inteleasa de la coada la cap altfel nu se poate, adica de la izvor la varsare, de la fantanile de pe frontul de captare pana la gurile insetate ale aradenilor.
Impotriva racelii ei, impotriva curentilor de aer care o strabat in lung si lat, ea e un organism viu, cu functii si caracteristici nebanuite.
Puturile modernizate, rezervoarele imense, prefiltre, decantoare, filtre, toate aceste componente la un loc pot constitui fagurele unui imens stup pentru a carui miere se mai zbat cateva albine.
Apa e pompata din maruntaiele pamantului, adusa in incinta uzinei, tratata, aerata, depozitata. ca in cele din urma sa plece spre oras, pe drumuri lungi si ocolite, dispuse ca-ntr-o panza de paianjen. Pentru a ajunge la consumator, asa cum e, ea strabate mai bine de 20 de kilometri.
Dar, adusa din adancuri, cu mult efort si energie, deformata, amestecata, transpirata, inghetata, murdarita, destinul ei nu se opreste aici.
O parte va intra inapoi, in pamantul care a daruit-o, iar restul se va indrepta prin canale spre statia de epurare.
Nu va mai fi niciodata asa cum a dat-o Dumnezeu.

D. Ioja - Buletinul de Arad

  • Luna dedicata padurii a inceput si la Arad

Ieri s-a deschis oficial "Luna Padurii"Ieri, in sala festiva a Directiei Silvice Arad a avut loc deschiderea oficiala a "Lunii Padurii", care se va desfasura pana pe data de 15 aprilie, perioada in care vor avea loc mai multe actiuni. 
Pe langa reprezentantii Directiei Silvice Arad, la actiunea de deschidere au mai participat si reprezentantii Prefecturii, Inspectoratului Scolar, Colegiului de Silvicultura, Inspectoratului de Protectie a Mediului, precum si fostul director Ioan Bundau, care in momentul de fata se ocupa de Asociatia Pensionarilor Silvici Arad. 
Aceasta sarbatoare nu este numai a Romaniei, ea a aparut pentru prima data in Europa in anul 1901 sub denumirea de Sarbatoarea Arborelui. 
Sarbatoarea Arborilor sau Luna Padurii, dupa revolutie, in Romania s-a desfasurat in cadrul Regiei Nationale a Padurilor. 
In cadrul acestei luni Directia Silvica Arad va desfasura mai multe actiuni printre care impadurirea unor terenuri la care vor participa tinerii din scolile de pe raza Ocnlului Silvic. 
Emil Toader, director tehnic, ne-a declarat ca "Facem aceasta actiune pentru ca dorim sa le implementam tinerilor dragostea pentru padure, in acest sens organizam si un concurs care va avea loc pe data de 9 aprilie sub denumirea Prietenii Padurii, editia a VIII-a. 
Cei care vor iesi invingatori vor castiga sume de bani, premiul intai fiind de 10 milioane de lei. 
Tot in aceasta luna ne-am mai propus sa facem o intalnire cu reprezentantii pensionarilor silvici, pe care am denumit-o "La sfat cu arborii batrani". Pe tot parcursul lunii vom avea intalniri cu elevii, precum si cu cetatenii Aradului tema fiind, bineinteles, padurea." 

La aceasta ora, judetul Arad are o suprafata acoperita cu padure de 200 de mii hectare. 
Se administreaza 135 de mii de hectare padure de stat, iar restul s-a impartit fostilor proprietari. 
Douasprezece ocoale silvice mai sunt de stat, iar cinci private. 
In anul 2004, suma alocata cumpararii padurilor este de trei miliarde de lei. 

Claudia Untaru - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]