Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 15 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Revolutia aradeana cucereste doua sali din muzeu

Vor fi inaugurate doua sali cu aspecte din timpul Revolutiei la AradInaugurare in mijlocul unui conflict local
Asociatia revolutionarilor aradeni se va putea mandri, in viitorul apropiat, cu una dintre putinele victorii din acest an: inaugurarea a doua sali de expozitii din Complexul Muzeal Arad, care se vor bucura de permanenta si care vor fi dedicate exclusiv Revolutiei aradene din decembrie 1989. Desi initial se dorea inaugurarea acestora pe 15 decembrie, evenimentul va avea loc doar pe 21, numarul de invitati fiind foarte mare.
Obiectele principale care vor decora salile din incinta muzeului - pozele facute in timpul revolutiei - au fost "retrocedate" curatorilor expozitiei in septembrie, pana la acea data ele aflanduse in grija Serviciului Roman de Informatii. 
Din cate am putut afla ieri de la angajatii muzeului, salile au fost deja amenajate, pe langa fotografii urmand a fi afisate si cateva documente intocmite in acele zile fierbinti - monede, procese verbale si, ca o alta piesa de rezistenja care a avut foarte multe de zis in acele momente, portavocea prin care revolutionarul Valentin Voicila i-a tinut trezi pe cei veniti in numar mare in fata Palatului Administrativ. 
Asociatia revolutionarilor aradeni a avut cateva probleme in amenajarea salilor de expozitie, in conditiile in care au primit de la autoritatile aradene doar 19 milioane de lei. 
Revolutionarii ar fi dorit sa primeasca mult mai multi bani de la Consiliul Judetean si cel Local insa, in absenta unei solicitari scrise din partea lor (cererea a fost facuta doar verbal), nici o alta suma de bani nu a fost alocata de cele doua consilii.
In plus, relatiile dintre cele trei parti sunt, in aceste zile, destul de tensionate, secretarul asociatiei acuzandu-i saptamana trecuta pe Gheorghe Falca si pe Gheorghe Seculici de dezinteres fata de revolutionari si revolutie.
O alta problema mult mai grava decat prima o reprezinta sediul asociatiei, locatia fiind pusa pe lista evacuarilor de catre Primarie, care doreste sa mute parte din efectivul sau in Palatul Cenad. 
Desi Executivul local a sustinut faptul ca revolutionarii vor primi un sediu (fie pe Bulevardul Revolutiei nr. 50, fie pe str. Calvin), situatia nu a fost inca reglementata, rezolvarea acestei probleme fiind propusa a fi dezbatuta in proxima sedinta CLM.
Vineri insa, are loc o noua sedinta de consiliu, iar proiectul in cauza nu si-a facut (inca) loc pe ordinea de zi.
O alta problema care a pus cireasa pe tort a fost creata de presedintele Ion Iliescu, care a afirmat in noiembrie ca la Arad nu a murit nimeni in timpul Revolutiei din 1989. 
Numirea lui Eugen Badalan in functia de Sef al Statului Major al Armatei si pozitia favorabila fata de acestea pe care a avut-o pana si reprezentantii Organizatiei pentru apararea drepturilor omului au fost alte cateva, lovituri date revolutionarilor aradeni.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Varza acra a devenit regina pietei Mihai Viteazul

In ajun de sarbatori varza acra e la mare cautareIn Piata Mihai Viteazul, varza murata este la mare cautare. 
Apropierea sarbatorilor a starnit, printre gospodine, dorinta de a pregati traditionalele sarmalute, iar comerciantii s-au grabit sa raspunda solicitarilor.
Numarul celor care au venit cu butoaie uriase pline cu varza s-a inzecit, oferta incluzand si muraturile facute la butoi.
Tanti Ana este de loc din Socodor, localitate recunoscuta pentru producatorii de varza. 
Acum spune ca a venit de la inceputul lunii decembrie, iar afacerea merge bine. 
Reteta dupa care pune varza la acrit este verificata de ani multi de zile, rezultatul fiind… delicios.  
"Butoiul trebuie sa fie de stejar. Se spala bine, se opareste. Se aleg verze indesate si sanatoase, se indeparteaza frunzele vestede, se cresteaza in forma de cruce in partea cotorului, scobindu-l putin cu cutitul. In fiecare scobitura se pune putina sare. La 100 de verze se adauga doi pumni de boabe de porumb, doua, trei fire de hrean si trei, patru gutui frumoase. Se pregateste o saramura din 500 de grame de sare mare de bucatarie la 10 litri de apa. Se toarna peste varza punand deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare, bine spalata. Dupa doua zile incepe pritocirea, care continua pana incepe sa se mureze varza, la fiecare 2-3 zile. Mai exact se vantura varza cu o teava sau furtun. Dupa patru, cinci saptamani varza este murata".
Vanzatoarea ne lasa sa gustam. Kilogramul se vinde cu 25.000 de lei, dar daca se cumpara o cantitate mai mare, se pot obtine reduceri.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Aproape de Europa, departe de civilizatie: Un sat uitat de lume, la poalele Muntilor Codru Moma

Barzesti - un sat unde se ajunge cu greu - Virtual Arad News (c)2004Barzesti. Un satuc parca rupt de lume, situat la capatul judetului, la poalele Muntilor Codru Moma. Aici traiesc, parca in trecut, in 92 de case vechi, 180 de suflete. 
Mare curaj iti mai trebuie sa te aventurezi pana aici pe timp de iarna, cand nu exista nici un mijloc de transport care sa lege satul macar de centrul de comuna Archis, aflat, si acesta, la 10 kilometri. De ajuns la oras, ce sa mai zicem... 
Numai vara au singurul mijloc de transport, un autobuz, care ii duce si ii aduce de la Ineu. 
Nici nu iti vine sa crezi ca in secolul in care traim inca mai exista astfel de catune. 
Cei mai multi, care au avut curajul sa ramana aici, sunt trecuti de a doua tinerete. 
Batranii isi duc traiul de pe-o zi pe alta din muncile agricole. Am ajuns si noi (cu greu, ce-i drept) pana la Barzesti.
"Nici salvarea nu vine pana aici!"
Dupa mai bine de jumatate de ora de mers cu masina pe un drum plin de gropi si noroi, am ajuns, in sfarsit, la intrarea in catun.
Parea nelocuit. Oprim motorul masinii si coboram. Incaltarile ni se afunda in noroi. 
Inainte cu o noapte ninsese si zapada s-a topit. O liniste de mormant. Nici tipenie de om. Case din lut, cu garduri vechi, darapanate. 
Ajungem in mijlocul satului, unde, in sfarsit, era ceva animatie. Ne-a sarit in cale o turma de porci (ne-a cam speriat) pe care un taran o aducea de la pascut. 
Mai incolo, doi oameni in varsta, o femeie si un barbat aranjau niste lemne, care tocmai le-au fost aduse. 
Pana nu demult la Barzesti si apa era o problema - Virtual Arad News (c)2004Am ramas uimiti cand am vazut ca femeia cara busteni cot la cot cu barbatul. 
Vasile si Susana Gag sunt doi batranei simpatici, sot si sotie, in varsta de 65, respectiv 56 de ani. Aici s-au nascut si nu au mai parasit locul natal. 
Cu toate ca au trecut prin multe greutati, nimic nu i-a doborat. "Ii o mizerie cumplita... aicea in mijlocu' satului", intra cu noi in vorba batranul, aratand cu mana spre un morman de gunoaie aflate langa valceaua satului. "Aci sa arunca tate gunoaiele dan sat, pana si cani si gaini moarte. Asta ne deranjaza foarte tare pantru ca locuim aci si vara sa face o putoare...", explica batranul. 
"Avem multe probleme - mai adauga el - dar ce mai mare ii faptu’ ca iarna nu avem nici un mijloc de transport cu cari sa ajunjam la oras, nici macar pana in comuna. Drumu' ii foarte rau si nime nu sa-ncumeta sa vina cu masana, numa' noi cari locuim aci, ca mai este cate un tanar care are masana... Ultima oara am fost la Ineu acum o luna. Da si atunci pantru ca am avut urgent nevoie da ceva, ca altfel... Cam doua ori pa an ajung in oras. Oricum, nici nu avem pre mult bani ca sa ne cumparam ceva..."
Taranul mai este nemultumit si din pricina ca satul nu are dispensar. 
Nici ambulanta nu vine iarna pana aici, daca se imbolnaveste cineva. Asa ca bolnavii trebuie dusi cativa kilometri pana "la panta" (cum zic satenii), de care daca treci, drumul este cat de cat practicabil. 
"Drumu asta ar trebui facut. Primaru tat zace ca-l face, de nu mai stiu cand. Si apoi mai vreu sa va spun ca nici medicu' de familie la cari suntem inscris nu vine pana aci... Ne descurcam foarte greu. Mai rau de asa nu sa poate", se plange batranul.
Satenii consumau apa de ploaie
In urma cu ceva vreme, satul nu avea nici telefonie fixa. Pentru a da un telefon, oamenii veneau cu bicicleta pana la Archis la telefonul public. 
Cativa dintre locuitorii Barzestiului au televizoare, dar nu au televiziune prin cablu, desi si-ar dori. 
Dar majoritatea nu-si permit sa plateasca serviciile de introducere a cablului. Insa acestea sunt nimicuri, daca le punem in balanta cu situatia cu care s-au confruntat pana nu de mult, cand nu aveau nici macar apa curenta. 
Scoala din Barzesti are din ce in ce mai putini elevi - Virtual Arad News (c)2004 Pana sa aiba robinet in case, localnicii beau apa colectata de la stresinele caselor. Cand vara era secetoasa, carau apa cu butoaiele din vale. Calvarul a laut sfarsit in momentul in care Primaria Archis a primit finantare de la Banca Mondiala si, cu aceasta ocazie, le-a rezolvat problema apei curente. Ca in rest... Dumnezeu cu mila.
Tinerii au plecat la oras
La capatul satului, dam binete Rodicai Bondrea (47 ani). 
Nemultumirea femeii se referea la o cerere pe care a depus-o pentru introducerea unui post telefonic, dar la care nu a primit nici un raspuns. 
"Io traiesc din agricultura - spune femeia - nu am nici pensie, nici nimic, pantru ca nu am muncit niciodata la stat... Ce sa fac? Ni greu, da trebe sa traim si noi cumva...", adauga, resemnata, femeia.
Cat despre tineri, foarte putini au mai ramas la Barzesti. 
S-au indepartat de satul natal si au cautat orasul care, fara indoiala, le ofera o alta perspectiva. Fara copii si tineri, Barzestiul pare un sat lipsit de dinamism, un sat care traieste intr-o atmosfera deprimanta.
Un drum practicabil - peste cativa ani buni
Nicolae Valea - primarul comunei Archis, de care apartine satul Barzesti - ne spune ca, pana acum, in privinta drumului care leaga cele doua localitati nu s-au putut face prea multe, cu toate ca modernizarea acestuia este cuprinsa in programul Sapard, iar documentatia s-a depus in anul 2002 la Regionala Timisoara. 
"Proiectul a fost intocmit si speram ca pana in anul 2006 va fi si finantat. Nu am putut sa facem nimic pana acum pentru ca nu am avut atatia bani", adauga primarul Archisului.
Se pare ca localnicii Barzestiului vor mai ramane inca multa vreme in alta epoca, fiind privati, fara vina lor, de un minimum de confort, pentru a duce un trai cat de cat decent...

Nadia Bodran - Adevarul
  • Moarte suspecta la Variasu Mic!

Canalul din Variasul Mic unde a fost gasit mort un localnicUn barbat a fost gasit mort intr-un canal in localitatea Variasul Mic, dupa ce disparuse, fara urma de acasa. 
Familia l-a cautat doua zile, pana a dat de el, cazut in canal. 
Politistii le-au cerut rudelor sa ridice cadavrul, deoarece, in opinia lor nu exista suspiciunea unei morti violente. 
Familia este, insa este de alta parere si cere sa se faca dreptate! 
Rudele barbatului sunt convinse ca acesta a fost omorat si il acuza pe medicul legist ca nu s-a deplasat la fata locului. 
Primarul din localitate si ajutorul de sef de post spun ca au indemnat familia sa duca acasa cadavrul, insa numai dupa ce au luat legatura cu medicul legist, care, la acea ora, era chemat in judet. 
Cercetarile continua!

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Muzica si conduita

Concertul "Rapsodia albastra " a atras aprecirile melomanilor aradeniPromotori ai muzicii americane la Arad, dupa Dan Mizrahy, au fost in anii 80 Doru Serban, Dorin Frandes, dar nu s-a lasat mai prejos nici Cristian G. Neagu. 
Mai recent, Valentin Radu, stabilit in SUA, ne-a oferit muzica americana in concerte anuale intre anii 2000 – 2002, lasandu-ne si programe de sala consistente si edificatoare.
Saptamana trecuta, Cristian George Neagu, ne-a amintit unele lucrari cantate deja in sala Filarmonicii aradene, totodata intregind tabloul muzicii de peste ocean cu lucrari inedite pentru noi.
In "Rapsodia albastra" de George Gershwin, pianistul Sorin Dogariu s-a intrecut pe sine intr-o interpretare plina de viata a acestei capodopere, unice in felul ei, avandu-i alaturi pe colegii din orchestra lui Cristian G. Neagu, care au dat culoare prin solo-uri inspirate si momente de tutti expresive incitante, alteori delicate.
Din creatia lui Duke Ellington – compozitor, dirijor, pianist, care a introdus jazz-ul in salile de concert si serviciile religioase – orchestra ne-a oferit celebrul slagar american "Satin Doll", reliefand pregnanta ritmicitate a lucrarii ce poarta pecetea stilului elligtonian, stil predominat in aceasta lucrare de ceea ce numin "Swing", subliniat cu aplomb de suflatorii de alama carora li s-au raliat saxofonul si clarinetul.
Din creatia lui Henry Mancini – autor de muzica pentru film si televiziune, cu 18 nominalizari, concretizate prin patru trofee "Oskar"- Cr.G.Neagu a ales din nou "The Pink Panther", spre satisfactia celor ce au umplut sala Filarmonicii.
Din creatia lui Andrew Lloyd Weber, auditorii au facut cunostinta cu piesa "Cats" (in aranjamentul lui Bob Lowden) in care au fost captati de zvacnetul jazzistic, inclusiv cu pocnituri din degete in contratimp, dar si de momentele lirice si calme, pentru ca "The Phantom of the Opera" (in aranjamentul lui Calvin Custer) sa li se para cunoscuta din concerte anterioare.
Daca "A Chorus Line" de Marvin Hamlisch (aranjament R.W.Lowden) ne-a mentinut in atmosfera muzicii transoceanice, Calvin Custer si-a pus pecetea pe insulita de muzica europeana in aranjamentul sau din "The best of the Beatles" de John Lennon si Paul McCartney.
Spre satisfactia deplina a publicului, inchierea s-a facut cu prelucrarea lui Bruce Chase, "Broadway Tonight" din muzica unor : J. Styne, H. Schmidt, R. Rogers, A. Schwartz.
Interesanta ni se pare reactia publicului la diferitele genuri de muzica. Asa zisa muzica clasica impune o anumita sobrietate, chiar in jubilare, pe cand altele, la o lejeritate dusa pana la lipsa de control. 
Cel mai elocvent exemplu a fost atitudinea unei tinere, tare dulcica de altfel, ce isi impartasea impresiile unei colege (probabil si niscaiva amintiri din copilarie), cu multa buna dispozitie, de la inceputul pana la sfarsitul concertului. Din pacate nu a fost singura!
Concluzia noastra este ca daca omul face muzica, la randul ei, muzica face pe om.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]