Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 15 octombrie 2004

Stirile TVA aici

  • Gheorghe Seculici a iesit, oficial, in Europa

Presedintii consiliilor judetene din Arad si Csongrad s-au intalnit la SzegedOferta aradeana la vami si autostrada - "pieptanata" de oficialii maghiari
Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Seculici, a iesit pentru prima data din tara in calitatea sa de sef peste judet, tinta aleasa fiind orasul Szeged. 
Calatoria de-o zi a avut ca scop stabilirea unui prim contact cu omologul sau de la Consiliul Judetean din Csongrad  - Frank Jozsef, insa intrunirea a scos la iveala nu numai dorintele romanilor atunci cand vine vorba de cooperarea cu vecinii sau mana de ajutor pe care ne-o vor da (si si-o vor da) in problema aeroportului, ci si problemele pe care maghiarii le intampina atunci cand vine vorba de frontiera si autostrada.
Autostrada din Ungaria e gata pana in 2005, a noastra...
Dupa ce a vorbit de domeniile pe care se va axa viitoarea colaborare dintre cele doua institutii, presedintele CJ Csongrad Frank Joszef, a precizat faptul ca este hotarator, pentru cele doua judete, ca dezvoltarea transfrontaliera sa fie simetrica si ca in Arad sa aiba loc aceeasi dezvoltare, fapt care le va aduce tuturor beneficii. 
"Aici ma refer la problema autostrazii, care nu e de ajuns sa se construiasca doar pe partea maghiara, ci interesul este sa se realizeze si pe partea romana, ca sa putem ajunge usor pana in Grecia. Acesta este si interesul Uniunii Europene", a punctat Frank Jozsef. 
Doar ca, in timp ce maghiarii au planificat sa-si finalizeze autostrada spre Nadlac pana in 2005, iar lucrurile se pot vedea cum prind deja viata, romanii au ales sa o inceapa pe cea spre Bors (de la Bucuresti spre vama), iar mai apoi pe cea dintre Timisoara si Arad; tronsonul Arad-Nadlac fiind ultimul pe lista!
"Blocaj" la vama Nadlac, sesizat si de maghiari
Tot legat de posibilitatea de a ajunge mai repede la destinatiile dorite, reprezentantii Consiliului Judetean din Csongrad au punctat faptul ca "o alta problema ar fi trecerea peste granita, la Nadlac, care ar trebui sa aiba loc mult mai usor. Se trece destul de greu prin vama, iar intarzierile nu vin in beneficiul nimanui.Trebuie sa ne gandim la fluidizarea traficului la frontiera". 
Oficialul maghiar a precizat si faptul ca munca care s-a desfasurat pana acum in cadrul Euroregiunii ar trebui sa se imbunatateasca. 
"S-au creat structurile necesare pentru obtinerea surselor financiare. 
Programele interregionale ofera foarte multe posibilitati. 
Este foarte important ca programele strategice ale noastre sa fie sincronizate si sa se stabileasca impreuna prioritatile. 
Trebuie sa ne punem de acord si sa intervenim pe la guvernele noastre pentru a obtine fonduri in acest sens"
, au fost de acord cei doi presedinti de consilii judetene.
Nu mai vor poluare la mediu
Oficialii maghiari au insistat, la intrunirea cu presedintele Gheorghe Seculici si cu seful Relatiilor Externe, Mihaela Stanescu, pe preocuparea pe care vecinii o au atunci cand vine vorba de protectia mediului. 
"Avem un interes deosebit pentru protectia mediului, iar aici ne referim la calitatea apelor, pentru ca stim ca aceasta regiune dispune de o baza acvifera foarte importanta, care va oferi - pe viitor - baza pentru asigurarea apei potabile in aceasta regiune", a declarat Frank Jozsef. Maghiarii ne-au sfatuit sa facem si noi eforturi deosebite si sa apelam la fondurile europene destinate epurarii apelor. 
Oficialii cred ca aici trebuie sa se duca un razboi si cu mentalitatea  populatiei si ca localnicii ar trebui sensibilizati atunci cand vine vorba de acest subiect.
"Este foarte important ca aceasta problema sa figureze si in planul strategic", au conchis oficialii din Szeged declaratiile pe acest subiect.
Intalnirea dintre cele doua delegatiiCultura ne uneste
Un domeniu in care colaborarea cu vecinii Aradului merge bine cel cultural, cateva expozitii aradene (dar mai ales timisorene) avand loc chiar la sediul Adunarii Generale a Judetului Csongrad.
Reprezentantii celor doua autoritati judetene au punctat faptul ca aici colaborarea este una mai veche si a inregistrat si rezultate vizibile. 
Cum colaborarea pe domeniu merge brici, oficialii au insistat la intrunirea din Ungaria mai mult pe problemele active din cadrul Regiunii DKMT si pe proiectele de viitor, presedintele Consiliului Judetean din Csongrad (aflat la al doilea mandat) si vicele de aici expunandu-si cu aceasta ocazie si experienta din domeniul dezvoltarii teritoriale, a administratiei publice si a celei generate de adresarea laUE. 
Ungaria e importanta
"Este prima mea vizita oficiala in strainatate si am tinut sa fiu prezent la Szeged, pentru a sublinia importanta pe care o dau acestei relatii, fiind constient ca, in perioada urmatoare dezvoltarea Aradului nu poate fi facuta dec at alaturi de judetele limitrofe din Ungaria. 
Trebiue sa impartasim din experienta vecinilor, pentru a estompa diferentele dintre cele doua zone si singuri, nu in ultimul rand, pentru a ne integra intr-o legislatie care sa fie comuna celor doua parti", a sustinut in Ungaria Gheorghe Seculici>
Si avea dreptate oficialul aradean caci din Arad pana la Szeged distanta e mare, atunci cand vine vorba de imaginea pe carefiecare judet o prezinta trecatorilor.
Vor sa ne foloseasca aeroportul
Prima vizita oficiala a presedintelui CJA a dus dupa sine si o prima victorie judeteana.
Aceasta, in conditiile in care oficialul aradean a insistat foarte mult pe oferta Aeroportului aradean, fapt ce i-a determinat pe oficialii maghiari sa se gandeasca foarte bine la beneficiile unor zboruri cu plecare de aici.
Frank Jozsef a punctat chiar faptul ca pentru locuitorii din judet, este mult mai usor sa foloseasca aeroportul din Arad, pentru ca acesta este mult mai aproape decat cel din Budapesta. 
Desigur, si Szegedul are un aeroport, dar acesta este mic si nu permite aterizarea aeronavelor mari, in timp ce Aradul suporta acest fapt (desigur in limita celor 500 de metri de pista care inca ne lipsesc). 
"Aceasta este adevarata colaborare, sa folosim ceea ce avem in comun. Este posibil sa folosim aeroportul aradean, insa este foarte important ca in acest caz (dar nu numai) trecerea frontierei sa se realizeze mult mai rapid. 
Am inteles ca oferta aeroportului e si pentru traficul de persoane si pentru cel de marfuri, iar pe noi ne-ar putea interesa transportul de alimente prin baza aradeana. Si, in acest sens, am si facut deja propuneri"
, a punctat oficialul maghiar. . .
Critica regiunii
Maghiarii nu s-au aratat foarte incantati de modul cum Euroregiunea DKMT si-a facut treaba in ultimul timp. 
Ei au indicat faptul ca "este foarte important ca problemele sa fie armonizate ca sa le putem rezolva. Din cauza lipsei armonizarii in cadrul regiunii DKMT, unele termene nu au putut fi respectate. Trebuie sa depasim aceste probleme".

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Numit si demis prin acelasi ordin

Gheorghe Fluieras numit si demis in aceeasi ziCazul fostului director Fluieras, demn de cartea recordurilor
Avram Gheorghe Fluieras, fost director general al Directiei Agricole Arad, are la activ cateva recorduri juridice. 
Cu toate ca este primul roman care si-a salvat in instanta postul de functionar public vizat de epurarea politica, el nu a ramas in functia ocupata prin concurs decat 8 luni si 15 zile din ultimii patru ani. 
In iulie 2003, a fost demis de ministrul de atunci al Agriculturii, Ilie Sarbu, actualul lider al PSD Timis. 
Principalul motiv al demiterii a fost ca Fluieras a refuzat sa dea curs directivei de a raporta la centru cifre umflate pentru stadiul araturilor. 
Fostul director a atacat ordinul la Curtea de Apel Timisoara, care i-a si dat castig de cauza, dispunand reincadrarea lui pe post. 
Desi sentinta era definitiva si executorie, el nu si-a primit scaunul inapoi. 
Ministerul a facut recurs care a fost respins ieri de Inalta Curte de Casatie si Justitie de la Bucuresti.
Demis din nou, pentru absente
Fluieras a fost demis intre timp pe cale administrativa. 
Prin decizia din 2003, el fusese trecut pe o functie de executie in cadrul Directiei Agricole, fara sa primeasca insa o adresa de numire. 
Fiindca nu i s-a dat nici o sarcina, el si-a vazut de treaba. 
"Am urmarit legislatia, am verificat stadiul lucrarilor pe teren si m-am preocupat de politica guvernului in agricultura", ne-a declarat Fluieras. 
Discutat in comisia de disciplina a institutiei, el a fost demis in aceasta vara pentru... absente de la serviciu.
Premiera in dreptul administrativ
Prin Ordinul nr. 268/4 octombrie 2004, la articolul 1, se dispune reincadrarea lui Fluieras in functia de director general, conform sentintei Curtii de Apel Timisoara. 
Pentru ca la art. 2 sa se prevada destituirea lui pe motiv de incompatibilitate cu functia publica. 
"Este o adevarata premiera in dreptul administrativ", spune directorul reincadrat si demis in acelasi act. 
"Fac apel public la ministrul Justitiei sa studieze cazul", a mai declarat ieri Fluieras. 
In acelasi timp, el sustine ca se va adresa si procurorului general al Romaniei, pentru a urmari plangerea penala depusa impotriva celor care au refuzat sa puna in aplicare o sentinta judecatoreasca. 
"Sa se grabeasca, deoarece suntem in campanie electorala, iar cei vinovati s-ar putea sa fie pe locuri eligibile pe listele vreunui partid si sa ne trezim ca nu mai pot fi trasi la raspundere", afirma Fluieras, care a refuzat sa intre in PSD, desi i s-a sugerat acest lucru. 
Cazul sau face deja obiectul unui dosar la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Inca un pas catre Europa - Colectarea selectiva a deseurilor se extinde in tot orasul

Firma Polaris a inceput colectarea selectiva a deseurilorPolaris M. Holding va distribui peste o mie de containere speciale in cartiere
In urma cu mai bine de doua luni, Polaris M Holding, concesionara serviciului de salubrizare menajera din municipiu, a pus bazele unui proiect deosebit de ambitios, in premiera in partea de vest a tarii. 
Este vorba despre colectarea selectiva a deseurilor, experimental implementata in doua cartiere - Aradul Nou si Parneava. 
Dupa o campanie de informare cu privire la coordonatele dupa care se desfasoara proiectul pilot, s-a trecut la impartirea gratuita a sacilor speciali: de culoare galbena, pentru cartoane si transparenti, pentru peturi (recipiente din plastic, fara dop).
Inceput dificil
Debutul acestui important proiect de colectare selectiva a desurilor, aspect deosebit de important din punct de vedere al normelor de protectie a mediului in Uniunea Europeana, n-a oferit rezultatele scontate. 
Polaris M Holding s-a lovit de reticenta oamenilor la nou si la greutatea acestora de a intelege si, mai ales, a respecta conditiile de depozitare. 
Multi dintre ei au refuzat sa primeasca sacii cu pricina, crezand ca, la un moment dat, cineva le va cere sa-i plateasca.
Desi sistemul se deruleaza de ceva vreme si exista dorinta de extindere si in cartierele de blocuri, inca mai apar probleme. 
In cazul colectarii recipientelor de plastic, oamenii nu inteleg ca sunt cautate doar ambalajele de la sucuri si ape minerale si pun in sacii speciali inclusiv caserole de inghetata, cutii de bulion, de margarina etc.
Cu toate acestea, reprezentantii societatii sunt destul de multumiti de progresele facute si spera intr-o tot mai buna colaborare cu cetatenii.
Initiativa laudabila
Insotiti de Adrian Siclovan, seful serviciului salubrizare menajera, am asistat la colectarea sacilor speciali in cartierul Aradul Nou, pe strada Milan Tabacovici. 
Nu prea multi au fost locuitorii de pe strada care au avut cu ce umple sacii speciali si din cauza ca este a doua ridicare din cursul acestei saptamani.
"Luni, cand facem prima ridicare, per total se aduna cam 300 de kilograme de deseuri, dar acum daca totalizam 100. Dar ne bucuram ca oamenii sunt din ce in ce mai cooperanti, cunosc deja zilele si orele la care vine masina speciala. La ridicarea sacilor plini, oamenii nostri distribuie, de fiecare data, alti saci, ", ne-a relatat dl. Siclovan.
Cum acest program se bazeaza in primul rand pe gradul de intelegere al cetatenilor, am abordat doi dintre ei, mai harnici, care iti scosesera deja sacii speciali in strada.
Iosif Bocsa ne-a declarat fara retinere ca apreciaza ideea, a studiat toate pliantele distribuite de Polaris M Holding si respecta cu strictete regulile impuse de societate.
La fel de bine informata era si Elisabeta Brut, care desi se afla la o varsta inaintata, undeva catre 70 de ani, ne-a spus dintr-o suflare ca "in sacul galben punem cartoane, iar in cel transparent plasticurile. Cand avem, ca nu umplem tot la doua zile cate un sac. Apoi, iar primim altii si tot asa."
Extindere in cartiere
Desi din punct de vedere economic, procedura nu e neaparat rentabila, este necesara si va fi obligatorie odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Tocmai de aceea, Polaris M Holding se pregateste serios sa "atace" cartierele.
"In perioada urmatoare vom incepe distribuirea a peste 1.000 de containere speciale, aduse din Germania, cu fante speciale pentru depozitarea peturilor si cartoanelor. Containerele, de culoare galbena, au o capacitate e 1,1 metri cubi si vor fi distribuite in Micalaca, Vlaicu, Alfa etc", ne-a mai spus dl. Siclovan.
Populatia va fi informata din timp despre modalitatea de colectare selectiva a deseurilor, atat prin intermediul mass-media, cat si prin pliantele pe care le va primi inainte de declansarea noului proiect.
Iata ca, daca la inceput lucrurile nu au mers deloc bine, in timp aradenii au inteles ca nu costa nimic sa respecti niste instructiuni simple, care au menirea de a ne duce mai aproape de orasele occidentale. 
Chiar daca reticenta se mai pastreaza inca, reprezentantii Polaris M Holding considera ca incet, incet aradenii vor trece cu bine acest test de civilizatie.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Producatorii il contrazic pe Blanculescu. La Arad, painea nu s-a ieftinit

Brutarii din Arad inca nu au ieftinit paineaDaca ar fi sa ne luam dupa informatiile furnizate pe pagina oficiala a guvernului, ar insemna ca astazi, aradenii  mananca paine cu 20 % mai ieftina. Ministeriabilii anunta ca, "pretul painii a inceput sa scada in unele judete din tara. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in judetele Alba, Arad, Brasov, Caras-Severin, Gorj, Harghita, Iasi, Ilfov, Sibiu, pretul mediu de vanzare al kilogramului de paine a inceput sa scada incepand cu aceasta saptamana,  dupa scaderea de la 1 octombrie 2004, din judetul Galati."
Ministerul anunta o scadere cu 20 %
Potrivit aceleasi surse, pretul mediu de vanzare al kilogramului de paine a scazut in judetul Arad cu 20%, in judetul Harghita cu 13,2%, in judetul Iasi cu 15,6%, in celelalte judete cu procente cuprinse intre 6 – 8%. 
Ministrul Blanculescu se considera artizanul acestei realizari: "Urmare a analizelor pe care le-am realizat in ultima perioada si a actiunilor de control pe care le-am efectuat impreuna cu alte institutii ale statului, am determinat structura pretului painii. Astfel, am constatat ca materia prima (faina) are o pondere de 65% din acest pret, iar cheltuielile cu combustibili si energia se situeaza intre 5 – 7%. In concluzie, deoarece pretul materiei prime a scazut, a rezultat ca si pretul painii ar fi trebuit sa scada. Dupa cum observam, acest lucru se intampla deja, in unele judete din tara acesta scazand cu pana la 20%".
Nu exista paine mai ieftina
Ceea ce se raporteaza la minister este insa departe de realitatile existente in teritoriu. 
Nu stim ce se intampla in judetele mentionate alaturi de Arad, insa aici painea nu a cunoscut nici o scadere a pretului. 
Producatorii din acest sector spun ca nu isi permit sa ieftineasca produsele, in conditiile in care produsul de baza, respectiv faina, nu a inregistrat nici o scadere, iar combustibilul este mai scump. "Nu am ieftinit painea. Este acelasi pret pe care il practicam de mai multa vreme", spune reprezentantul firmei Cara Prodimpex..
"La noi oricum preturile sunt mai mici ca in alimentare sau magazine. Spre exemplu, noi vindem painea de 800 de grame cu 16.000 de lei, fata de 18.000 cat este in magazine. Painea de 500 de grame costa 11.000 de lei. Suntem producatori directi si de aceea avem preturile, cum s-ar zice, la prima mana. Insa, produsele se vand la acest pret de mai multa vreme si nu le putem ieftini pentru ca graul este scump, iar combustibilul la fel", sustine reprezentantul firmei FarWest Prod.

Mihaela Iancu - Observator

  • Sportul, ca speranta de viata noua

Si persoanele cu handicap fac sportNe aducem aminte de prima vizita pe care am facut-o la sediul asociatiei persoanelor cu handicap, denumire destul de lunga si enervanta, de altfel.
Conducatorii asociatiei, sotii Rodica si Mihai Fighir sunt niste persoane cu totul deosebite, desi ambii cu probleme de handicap neuromotor.
Daca Mihai nu se ridica din carucior, Rodica face pasi multi, grei, desi, din ce in ce mai putini...
Daca Mihai este rece si calculat, mare iubitor si jucator de sah, stiind, (tocmai) de aceea sa-si ascunda suferinta, uneori deznadejdea, Rodica este o floare deschisa, ranita, nu se stie de ce, "din dragoste de viata!".
Au infiintat asociatia handicapatilor neuromotor aducand alaturi zeci de oameni la acelasi numitor comun: durerea unei vieti lipsite de speranta si orizont, transformate in putere de supravietuire, dorinta de viata, de implinire si dragoste.
In urma cu doua ierni am asistat la prima sarbatoare a "handicapajilor" din asociatie in fata bradului de Craciun: incaperea proaspat refacuta rasuna de glasurile celor care nu au putere de a se face auziti; parchetul nou scartaia sub rotile carucioarelor, fetele zambitoare au uitat pentru o clipa de tragedia propriei vieti. 
Atunci am cunoscut cea mai ignorata parte a Aradului, sufletele cele mai triste, cele mai curate, cele mai sincere, cele mai aproape de ingeri si Dumnezeu: Livia, Lucretia, Daniel, Andrei, Constantin, Petre, Victor, Monica, Gabriel, Adriana, Laurentiu...
In nemiscarea trupului, lumina puternica a ochilor parea ca e in stare sa mute si muntii din loc. 
Rodica Fighir ne-a spus atunci: "Acesti oameni sunt integri la minte, chiar daca trupul nu i-a ascultat niciodata! Stim sa facem de toate, chiar daca locul nostru de munca e si cel de viata, cel de toate zilele: scaunul cu rotile. 
Aproape toti avem o preocupare; muncim cu mainile, daca picioarele nu ne ajuta; avem tineri care urmeaza cursurile universitare, avem si foarte buni sportivi...". 
A sosit si acel nesperat moment in care durerea tintuirii in scaun a iesit din asprul si fatalul control: tinerii s-au gandit la infiintarea unui club sportiv.
Dintr-o simpla distractie si relaxare, ideea a suportat o modificare esentiala: infiintarea unui club sportiv performant, TEMERARII aradeni.

Felicia R. Gheorghe - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]