Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 15 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • "Aradul e predestinat investitiilor austriece"

Intalnirea oamenilor de afaceri aradeni cu investitorii austrieci27 de firme din Austria - intr-o misiune economica in municipiu
Aradul a fost vizitat, ieri, de o delegatie austriaca formata din 40 de reprezentanti ai mai multor firme. 
Concretizata acum, ideea acestei misiuni economice in Romania a firmelor austriece a luat nastere in luna mai si a fost pregatita, printre altii, si de Nicolae Grosan, directorul Expo Arad International. 
Austriecii si-au inceput vizita in tara noastra la Timisoara, au continuat cu Aradul si vor incheia cu Sibiul, avand drept scop stabilirea unor relatii de colaborare intre firmele austriece si cele romanesti.
La Arad, intalnirea austriecilor cu autoritatile locale si cu firme aradene a avut loc la Complexul Expo, evenimentul fiind organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului
67 de firme aradene si 27 de firme austriece au avut prilejul sa discute direct, fata in fata, dupa o programare bine facuta de CCIA.
"E intalnirea de amplitudinea cea mai mare organizata pana acum cu partea austriaca, spune presedintele CCIA, Nicolae Bacanu. 
Se pare ca interesul Austriei pentru Romania e acum cel mai mare, dupa revolutie. 
Daca pana acum pareau mai interesati de turism sau de alte lucruri politicoase, de data aceasta austriecii vin cu contractele pregatite in geanta. 
Eu ma bucur ca raspunsul partii aradene este la inaltime, numarul de firme care au venit sa se intalneasca cu austriecii este mare si constat de asemenea o schimbare de atitudine la partea romaneasca. 
Firmele aradene sunt interesate de lucruri foarte concrete. 
Actiunea a tost foarte bine organizata, Camera a informat pe fiecare participant aradean cu cine se intalneste, a dat date despre firma austriaca, am informat despre ce anume doreste aceasta. 
Astfel firmele aradene au venit pregatite cu oferte pentru austrieci".
Delegatia firmelor austriece a fost condusa de Franz Rossler, directorul Directiei Europa de Sud si Est din cadrul Departamentului de Comert Exterior al Camerei Economice a Austriei, care ne-a declarat: 
"Ideea misiunii e sa gasim noi firme austriece care sunt interesate de Romania si de a le aduce aici sa intalneasca investitori austrieci care au deja afaceri in Romania, dar si firme romanesti, pentru eventuale colaborari. 
Exista cateva lucruri care au fost luate in calcul cand am inclus Aradul pe lista oraselor vizitate: distanta fata de Austria, conditiile de aici, situatia culturala, si, nu in ultimul rand, deschiderea autoritatilor locale. 
Unele firme care au venit acum au interese concrete, ceva sigur va iesi din intalnirile de acum. Aceasta misiune va avea cu siguranta o propaganda verbala in Austria. Dupa parerea mea, Aradul e predestinat investitiilor austriece".
Dintre cele 67 de firme aradene - din diverse domenii de activitate, constructii, energie, media, constructii masini, ecologie, informatica - care au purtat discutii cu reprezehtantii firmelor austriece mentionam cateva: CET, CTP, Prestcon, Nextnet, Azoma, Agromec Santana, Euroinstal, Arcart Vest, Zona Libera Curtici, Adevarul.
La ora actuala, in judetul nostru sunt aproape 120 de firme austriece, care au investit peste patru milioane de euro. 
Firmele austriece din Arad au peste 1000 de angajati, iar cifra lor de afaceri se ridica la 1 miliard de euro. 
In judetul Arad, Austria ocupa locul patru, dupa numarul de participari din societati. 
La nivel de tara, Austria se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste investitiile straine, dupa valoarea capitalului social subscris (preluarea Petrom de catre OMV a propulsat Austria pe acest prim loc).
"Austriecii vor sa faca pasul din Europa Centrala spre Romania"
Walter Friedl consilier comercial al Ambasadei Austriei
"Decizia OMV de a achizitiona Petrom a starnit interesul oamenilor de afaceri austrieci pentru Romania. 
Austria devenind astfel primul investitor strain in raport cu capitalul investit. 
A fost o schimbare enorma. Pana acum se stia despre Romania doar de problemele copiilor handicapati, de problemele de poluare. 
La ora actuala, in tara dvs. opereaza peste 3000 de companii austriece.
Si multe firme care au afaceri in Cehia ori Ungaria vor sa faca pasul spre Romania. 
Asa se explica prezenta celor 40 de oameni de afaceri la Arad. 
Pana acum toti spuneau: poate ca ar trebui, poate ca ar fi bine sa investim si in Romania. Acum insa sunt hotarati sa stabileasca contacte cu parteneri din Arad. 
Este o misiune economica importanta pentru a carei pregatire am lucrat mai bine de doua luni".

Gerlinde Knap -Adevarul

  • Ungurii cumpara rechizite din Romania

La Smart Pack maghiarii au cumparat rechizite scolareCetatenii maghiari care, de obicei, cumpara din Romania ulei si zahar mai ieftine decat in Ungaria s-au "reprofilat" acum, la inceperea anului scolar, pe rechizite. 
Zeci de unguri au venit pana la Sannicolaul Mare si chiar pana la Timisoara ca sa-si pregateasca asa cum se cuvine copiii pentru scoala. In ultimele zile, prin punctele de frontiera din vest au trecut spre Romania cateva sute de unguri.
Dupa aderarea la UE, pretul rechizitelor din Ungaria a crescut cu 40 la suta. 
"Chiar daca, in luna septembrie, prin Punctul de Trecere a Frontierei Cenad s-a constatat o scadere a numarului persoanelor maghiare care au intrat in tara noastra, a iesit in evidenta faptul ca, pe linga alimente de prima necesitate, ei au inceput sa cumpere tot felul de rechizite scolare. Am pus acest lucru pe seama inceperii anului scolar in tara vecina. Nu putem vorbi inca de un aflux exagerat, insa exista multi cetateni maghiari care prefera sa vina pina in Romania, mai ales la Sinnicolaul Mare si Timisoara, sa cumpere caiete, creioane, pixuri, stilouri pentru scoala", ne-a declarat comisarul Viorel Alexe, purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera timisene.
La targul "Agromalim" desfasurat la Arad a existat si un salon Smart Pack, unde s-au comercializat rechizite scolare. 
Cei care au facut cumparaturi substantiale au fost vizitatorii maghiari. In timp ce in Ungaria un ghiozdan mai ieftin costa 3.000-3.500 forinti, in Romania acesta poate fi cumparat cu aproape 750 de forinti, un caiet de 48 de file - 75 de forinti, iar un stilou - 310 forinti. 
"Merita sa cumpar din Romania caiete, liniare, stilouri. Toate sunt mai ieftine decat in Ungaria. In schimb, penarele sunt la aproape acelasi pret, iar trusele de geometrie sunt mult mai scumpe", a declarat Ilona Nagy, din Bekescsaba, participanta la targ. 
Ea a cumparat rechizite in valoare de peste doua milioane de lei pentru cei doi copii, spunand ca a schimbat in lei 14.000 de forinti. 
Cu marfa achizitionata, femeia crede ca nu mai are nevoie de rechizite pentru cei doi copii pana la sfarsitul anului scolar.

Georgeta Petrovici & Sorin Trocan Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Toate gheretele din fata garii, in ilegalitate

Gheretele din zona garii au intrat in atentia edililorImaginea mizera pe care o prezinta orasul chiar la iesirea din gara CFR Arad a maniat in sfarsit autoritatile locale, care s-au decis sa intervina in problema. 
Gheretele care strica imaginea platoului si zecile de boschetari si bejivi care si-au gasit loc de odihna acolo au intrat si ele sub lupa Primariei. 
Primarul Gheorghe Falca s-a aratat deranjat de faptul ca, in timp ce zona se afla in proprietatea Regionalei CFR Timis, Primaria e cea care suporta criticile din partea aradenilor, desi nu poate interveni legal in problema. 
Edilul a sustinut chiar ca administrarea zonei de catre cei din CFR este ilogica, in conditiile in care imobilul si platoul din fata sa se afla chiar in buricul Aradului si arunca o imagine negativa asupra modului in care Executivul stie sa-si gospodareasci localitatea. 
De aceea, Primaria are de gand sa ceara sa primeasca in concesie aceasta zona pentru a o administra cum se cuvine.
Criticile nu s-au oprit insa aici, in conditiile in care nici una dintre gheretele amplasate aici nu are autorizatie, deci functioneaza in ilegalitate. 
Primarul s-a aratat suparat ca actiunea din trecut de curatare a zonei de gherete amplasate fara logica nu a dat rezultate, ele aparand ca ciupercile dupa ploaie. 
Ramane de vazut daca Regionala CFR va fi dispusa sa renunte la administrarea zonei in favoarea Primariei, in conditiile in care institutia nu a cheltuit, mai niciodata, prea multa energie (sau bani) pentru organizarea si infrumusetarea platoului.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Controale la cantine si internate

Cantinele scolare vor fi verificate de OJPCCantinele si internatele institutiilor de invatamant au intrat in atentia Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului.  
Fiecare cantina va fi verificata astfel incat, sa nu puna in pericol sanantatea elevilor. 
Conducerea OJPC Arad este de parere ca pretul mic al unui meniu zilnic nu trebuie sa afecteze calitatea alimentelor sau curatenia din sala de mese. 
In prezent, majoritatea cantinelor din Arad sunt in renovare.  
Administratorii acestora au grija ca din prima zi de scoala, copii sa fie primiti in sali de mese curate, proaspat renovate iar vesela sa fie cat mai curata.
Cei care nu vor respecta aceste conditii risca amenzi de pana la 20 de milioane de lei

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Biserica romano-catolica a fost renovata cu fonduri din Ungaria

La Turnu biserica catolica a fost renovata cu ajutor din Ungaria - Virtual Arad News (c)2004Turnu - satul, care din punct de vedere administrativ apartine de orasul Pecica, a fost ieri mare sarbatoare, tornenii participand, cu mic cu mare, la o slujba religioasa mai putin obisnuita.
Biserica romano-catolica nu numai ca si-a sarbatorit hramul (Inaltarea Sfintei Cruci) ci a fost  si sfintita dupa ce a trecut prin mai multe reparatii. 
A fost refacut in intregime exteriorul lacasului de cult si au avut loc reparatii si la acoperis, lucrarile demarand in luna iulie si fiind terminate cu putin timp in urma. 
Cele 534 de milioane, cat au costat reparatiile, au provenit, dupa cum declara Vicarul general Böcskei László prezent la eveniment ca reprezentant al Episcopiei Romano - Catolice de la Timisoara, "din fondurile comunitatii locale si ale Episcopiei, dar si de la Oficiul Primului Ministru al Ungariei, printr-un program destinat reabilitarii bisericilor din localitatile in care etnicii maghiari sunt majoritari". 
Proiectul de finantare a fost depus acum un an si prevedea fonduri pentru doua localitati: Turnu si respectiv un sat din judetul Timis. 
La slujba de sfintire de ieri, oficiata de nu mai putin de 15 preoti, au participat sute de enoriasi de mai multe confesiuni din Turnu si Pecica, dar nu au lipsit nici fiii satului, plecati intre timp din localitate, care au tinut sa fie prezenti la eveniment. 
Au mai participat preotii ortodocsi romani si sarbi din sat, dar si primarul si viceprimarul din Pecica.

Pavel Sinka - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]