Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 14 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Chiar daca profesorii fac miting de protest, elevii sunt asteptati, de directori, la scoala!

Festivitatea de deschidere a noului an scolar sub semnul incertitudinii - Virtual Arad News (c)2004Scoala va incepe in acest an, ca de obicei, la 15 septembrie, chiar daca unii dintre profesori vor iesi in strada pentru a protesta in speranta ca de aceasta data revendicarile lor vor fi luate in seama.
Desi exista o infima posibilitate ca greva sa fie anulata, astazi, in urma ultimelor negocieri cu Guvernul, in randul scolilor aradene si chiar a cadrelor didactice, deja se fac pregatiri pentru a se primi doar parinti si copii. 
Directorii de scoli sunt, marea lor majoritate, de parere ca nu-i pot priva pe copii, mai ales pe cei mici, de emotiile si de bucuria primei zile de scoala. Asadar, chiar daca peste 2.000 de profesori vin in fata primariei sa protesteze impotriva guvernantilor, alte zeci de mii de copii si parinti se vor intalni la unitatile de invatamant unde vor participa la festivitatile organizate de directori.
Stegulete si  pancarte
Cele doua sindicate din invatamantul aradean munceau ieri de zor. 
Pentru a pregati participarea la miting, ei s-au ocupat de confectionarea a peste 100 de stegulete si de pancarte pe care este inscris numele scolii pe care o reprezinta. Abia astazi, insa, se va sti daca greva va avea loc sau nu, chiar daca primaria le-a acordat permisiunea de a organiza actiunea pe platoul din fata Palatului administrativ.
Clasele I sunt asteptate cu salile amenajate!
Majoritatea scolilor generale isi asteapta elevii cu salile amenajate. Toti directorii contactati de noi ne-au spus ieri ca vor organiza festivitati, pentru marcarea primei zile de scoala, mai ales pentru cei mici, chiar daca profesorii nu vor veni la serviciu.
Festivitatea de deschidere este programata, la Generala 1, la ora 9. Aici vor participa si invitati din partea  Consiliului local. "Chiar daca nu sunt cadre didactice, festivitatea va avea loc. Dupa aceea, in acest caz, copiii vor pleca acasa", ne spune directorarea Magdalena Socosan. 
Conducerea scolii Generale 12 si-a luat masuri de siguranta: festivitatea este programata pentru ora 13! 
Astfel, dupa miting, profesorii sunt asteptati la scoala...
La Generala 13 este asteptat chiar primarul. Festivitatea este programata incepand cu ora 10. 
La scoala Generala nr.2, festivitatea incepe la ora 9.30, daca elevii vin la scoala. 
La Generala 22 nu se face nici o festivitate de deschidere a anului scolar. Totusi, elevii sunt asteptati si aici, la ora 8.30.
La scoala nr.3 sunt pregatite doua variante. "Daca va fi greva, intampinam parintii si copiii, voi cere scuze pentru cadrele didactice care protesteaza in fata primariei si nu pot fi prezente la scoala", spune directoarea Maria Bradin.
Nimic deosebit la licee
La Liceul Sportiv festivitatea de deschidere va avea loc la ora 11 si vor fi prezenti elevii, parintii acestora si conducerea. 
"Noi, cei de la directiune vom fi prezenti, restul cadrelor didactice vor fi prezente la mitingul din fata primariei. Deschiderea este organizata la Casa Sindicatelor", afirma directorul. 
Directoarea Liceului de Arta ne-a declarat ca jumatate din cadrele didactice vor participa la deschidere iar ceilalti 45 de profesori vor merge la adunarea publica din fata Palatului Administrativ "ca de obicei vom avea un program nonconformist organizat impreuna cu elevii nostri, iar la ora 11.30 primarul ne-a promis ca ni se va alatura". 
Reprezentantii Liceului Pedagogic sunt ceva mai sceptici "festivitatea va fi una obisnuita, ne-am ferit sa facem invitatii avand in vedere situatia actuala din invatamantul romanesc. Dar orice ar hotari sindicalistii, noi ii vom respecta pe cei de clasa I si vom face deschiderea", afirma directorul. 
La ora 7.30, elevii Liceului Teologic impreuna cu directiunea se vor aduna la capela din incinta institutului. Reprezentantii conducerii sunt constienti ca vor fi si cadre didactice care vor protesta. 
La fel va fi si la Liceul "Vasile Goldis", noi vom deschide anul, am invitat o serie de personalitati din cadrul autoritatilor locale. 
"De asemenea, suntem hotarati sa respectam deciziile personale ale colegilor nostri si nu ii vom condamna cu nimic pe cei care vor participa la adunarea publica", afirma reprezentantii conducerii. 
Cei de la Colegiul Economic sunt mai maleabili asa cum spune directorul, vom face asa cum se va decide la nivel central, dar speram sa fie totul bine pentru ca stim ca revendicarile cadrelor didactice sunt cat se poate de reale si actuale. 
La ora 13, Palatul Cultural va fi impanzit de elevii Colegiului National "Elena Ghiba Birta". Acestia vor fi insotiti de diriginti, iar restul profesorilor vor merge la miting. 
Conducerea Colegiului Tehnic de Constructii si Protectia Mediului va respecta intru totul ordinul ministrului, "pe data de 15, la ora 9, noi cei din conducere ii vom intampina pe elevi. Daca discutiile la nivel central nu evolueaza spre bine restul colegilor vor face greva".  
La Colegiul "Moise Nicoara" elevii vor veni la scoala si daca se va face greva vor fi trimisi acasa urmand sa-si reia orele a doua zi. si in localitatile din judet scolile vor incepe ca de obicei. 
La liceul din Curtici, deschiderea anului va incepe la ora 10, iar reprezentantii directiunii ne-au spus ca inca nu stiu exact ce vor face ceilalti profesori. In Ineu, situatia este urmatoarea "deocamdata asteptam rezultatul negocierilor, dupa care vom hotari ce este de facut. Daca totul va fi in ordine, festivitatea va incepe la 9", sustine directorul.

Diana Rotar & Simona Mazare - Observator

  • Coada pentru analize medicale

Laboratoarele pentru analize medicale functioneaza cu liste de asteptare"Trebuie sa te tmbolnavesti la comanda", spune un domn care vroia sa-si faca analizele gratuit pentru ca este bolnav, dar a aflat ca nu se poate doar peste o luna, pentru ca fondurile pentru analize gratuite a fost consumat... 
Zilnic, sute de aradeni se confrunta cu aceasta problema. 
Pe motiv ca fondurile se consuma in primele zile ale lunii, pacientii trebuie sa-si amane tratamentul cu cel putin trei, patru saptamani.
Farmaciile nu sunt singurele institutii medicale care isi termina fondurile alocate medicamentelor compensate si gratuite la jumatatea lunii. 
La fel se intampla si in cazul laboratoarelor, care au liste de asteptare cu cateva zeci sau chiar aproape o suta de pacienti. 
Prin urmare, desi sunt platitori consecventi, acestia sunt nevoiti sa astepte mai mult de o luna pentru o simpla analiza medicala, care daca ar trebui platita ajunge la aproape un milion de lei. 
Laboratoarele medicale nu mai fac fata pacientilor, nu pentru ca personalul nu ar fi competent, ci pentru ca bugetul acestora este infim in comparatie cu cererile. 
Drept urmare, nu exista luna in care laboratoarele sa primeasca fonduri suficiente, fapt pentru care se aplica regula "primul venit, primul servit". 
Mai precis, cam pana la jumatatea lunii, asiguratii pot beneficia de analize medicale gratuite, dupa care fie sunt nevoiti sa le plateasca, fie sa se inscrie pe listele de asteptare.
"Daca vrei sa iti faci analizele gratuit intr-un laborator astepti si doua luni. Pe de o parte, e bine ca nu mai stai la cozi si te calci pe picioare, cum era pana acum, cand stateam cu noaptea in cap la usa laboratoarelor si inghetam acolo, dar pe de alta parte, perioada de asteptare e cam mare si trebuie sa iti iei si medicamentele in baza acelor analize", a declarat un platitor de taxe si impozite care a aflat ca mai are de asteptat o luna pentru analize. 
Trebuie stiut insa ca, potrivit legii, exista doua categorii de pacienti care nu trebuie sa stea la coada pentru efectuarea analizelor medicale: femeile gravide si urgentele. Cat despre restul...

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • La Universitatea de Vest "Vasile Goldis"– Arad: Colegiul Universitar Pedagogic - la ceas aniversar 

Discutie cu Iulian Negrila - decanul Colegiului Universitar Pedagogic al UVVG* Interviu cu prof. univ. dr. Iulian Negrila, decanul Colegiului
- Pe ce coordonate se afla Colegiul Universitar Pedagogic la ora actuala?
- Institutia ce-o reprezint este o structura a Universitatii de Vest "Vasile Goldis", cu profil socio-psihopedagogic si pregateste institutori pentru invatamantul prescolar si primar, cu o binemeritata autoritate stiintifica si pedagogica. 
Misiunea acesteia este de a forma specialisti cu studii superioare, pentru a preda la clasele I-IV sau in gradinite. 
Prin colegiul nostru se asigura o pregatire temeinica studentilor, viitorii institutori, prin deschiderea orizontului lor pedagogic, didactic si cultural. 
Li se asigura, de asemenea, aprofundarea cunostintelor despre ariile socio-umane care determina situatiile educative si despre modalitatile de rezolvare eficienta a lor, oferite de psihologia copilului, sociologia educatiei, tehnologia procesului de invatamant, dar si cunostinte si priceperi de limba si literatura romana, matematica etc.
Se are in vedere formarea managerului scolar capabil sa fortifice functia educativa a scolii prin evaluarea datelor oferite de potentialul uman al elevilor si maiestria formativa a educatorului in contextul socio-economic al tarii.
- Institutia se afla la ceas aniversar: un deceniu de la infiintare. Cum veti marca acest eveniment?
- Au trecut zece ani de la infiintarea Colegiului Universitar Pedagogic si faptul acesta ne ofera posibilitatea de a face un bilant. Astfel, de-a lungul timpului, au fost scolarizati prin colegiul nostru peste 1.200 de institutori, care au beneficiat pana acum si de o specializare secundara: limba engleza, limba franceza, desen, muzica sau educatie fizica. Acestia, in proportie de 80%, sunt la catedra, in diferite localitati ale judetelor Arad, Timis, Bihor, Satu Mare, Maramures, Mehedinti, Caras-Severin, Alba, Gorj, Dolj etc. si se bucura de un binemeritat prestigiu in randul cadrelor didactice si al elevilor. S-ar putea pune intrebarea de ce in atatea judete? 
Explicatia este simpla: Colegiul Universitar Pedagogic al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad a fost prima institutie cu acest specific din tara, infiintata cu un an inainte de aparitia Legii Invatamantului nr. 84/1995.
Pentru acest an preconizam organizarea unui simpozion, la care sunt invitati sa participe cadrele didactice care au predat sau mai predau la colegiu, absolventii de peste timp si actualii studenti. 
Ne-am propus, de asemenea, editarea unui Anuar, in care va fi consemnata, pe cat ne va fi cu putinta, intreaga activitate didactica si de cercetare a celor care au slujit si slujesc institutia. Vom invita oficialitatile si diferitele personalitati ale invatamantului aradean, si nu numai.
- Cum apreciati seria de absolventi din 2004?
- Ziarul "Adevarul" a consemnat la timpul potrivit un interviu cu dl. prof. univ. dr. Dan Potolea, decanul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii din Bucuresti, presedintele comisiei de licenta, din care reproduc urmatoarele: 
"Apreciez ca rezultatele bune si foarte bune la aceste lucrari se datoreaza si faptului ca UVVG are un foarte serios corp de cadre didactice... As putea spune ca examenul a fost organizat perfect. S-a simtit o extraordinara capacitate organizatorica, un mod impecabil de a avea in vedere toate aspectele..."
Cred ca aceste randuri spun mai bine decat mine tot ceea ce se poate afirma despre pregatirea absolventilor nostri si despre calitatea procesului de predare-invatare, sustinut de cadrele didactice ale Colegiului Universitar Pedagogic.
- Ce ne puteti spune despre admiterea in anul universitar 2004/2005?
- Ca si in alte institutii de invatamant superior si la noi au inceput inscrierile pentru anul universitar 2004/2005. In anul I, la colegiul nostru s-au inscris pana in prezent 234 de studenti. Actiunea aceasta continua si consideram ca numarul acesta va creste, stiut fiind faptul ca la Universitatea noastra se acorda numeroase facilitati, dintre care amintim: taxa anuala este cea mai mica din tara, de doar 200 euro, sunt scutiti de taxa copiii cadrelor didactice, care au urmat si vor urma programul de formare continua "Scoala activa" la Universitatea noastra, cei care au absolvit bacalaureatul cu media 10 (zece), cei orfani de ambii parinti etc.
- Ce ne puteti spune, in calitate de coordonator al programului de formare continua "Scoala activa", pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar?
- Si in acest domeniu am fost primii care au obtinut autorizarea MEC pentru organizarea cursurilor din cadrul programului de formare continua, "Scoala activa", pentru toate categoriile de cadre didactice din invatamantul preuniversitar. 
Acest program a demarat in februarie a. c. si s-a finalizat de curand, prin eliberarea adeverintelor tuturor cursantilor care au parcurs toate cele trei module, cu 280 de ore si 90 de credite. 
Au urmat aceste cursuri 283 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar, de toate specializarile, iar in luna aceasta inscriem deja o alta serie de cursanti, din toate scolile municipiului si judetului Arad.
Din sondajele facute si in urma inspectiilor de monitorizare efectuate de inspectori scolari din MEC, se constata ca a fost respectata cu strictete intreaga metodologie a programului de formare continua acreditat de MEC. 
Au fost indeplinite obiectivele prioritare ale acestui program, dintre care amintim: reactualizarea cunostintelor de specialitate si didactica specialitatii, prin prezentarea si asimilarea noutatilor din domeniu, familiarizarea cu noile orientari tehnico-metodologice, politicile si practicile exemplare in domeniul instruirii diferentiate interactive, personalizate, asimilarea noilor teorii din domeniul educational, al comunicarii, managementului conflictelor, stresului, timpului, imbogatirea si dezvoltarea competentelor docimologice de concepere si utilizare a unor modalitati si forme noi de evaluare in procesul instructiv-educativ etc.
- Sunteti la a doua serie de formare a managerilor scolari. Ce experienta ati acumulat?
- Intr-adevar, de curand a fost incheiat programul de formare continua a managerilor scolari, cu cea de a doua serie. Programul acesta, de lunga durata, cu 260 de ore si 90 de credite, a fost absolvit de 25 de manageri scolari, care au participat in data de 4 septembrie a. c. la evaluarea finala, cand, in prezenta unei prestigioase comisii (prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii, prof. Emil Gheorghe, inspector scolar in MEC, prof. ing. Corina Knapek, inspector scolar la ISJ si prof. univ. dr. Iulian Negrila, decanul Colegiului Universitar Pedagogic) au tinut tezele de disertatie, pe teme de management educational, comunicare, proiect scolar etc.Am inceput deja, si in cazul manageri-lor scolari, inscrierea altor cursanti pentru seria a treia. In aceasta directie, putem spune ca am colaborat in bune conditii cu ISJ Arad si speram ca si in viitor vom avea un sprijin substantial din partea conducerii acestei institutii, incat interesele noastre sunt comune si anume, cresterea calitatii invatamantului preuniversitar aradean.
- Va multumim!

Vasile Filip - Adevarul

  • Circ la Tebea

La Tebea s-a sarbatorit aniversarea nasterii lui Avram IancuPresedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase, au fost duminica, indelung huiduiti de simpatizantii PRM adunati la Tebea, la mormantul lui Avram Iancu.
Peremistii i-au intampinat pe Iliescu si Nastase cu lozinci de genul "Hotii! Hotii" sau "Vadim noi te iubim! Presedinte te dorim!".
Spiritele s-au calmat pe parcursul liturghiei oficiata de un sobor de preoti, condus de Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Halmagiului si Ienopolei si a discursurilor sustinute de mai multi oameni de cultura, dar si de presedintele Ion Iliescu.
La incheierea discursului sefului statului, huiduielile au inceput din nou, dar Ion Iliescu s-a indreptat spre cei care nu erau de acord cu prezenta sa acolo si i-a salutat.
Aniversarea celor 180 de ani de la nasterea lui Avram Iancu a adunat la Tebea importante personalitati politice ale Romaniei, liderii de partid sau parlamentari, care au venit sa depuna o coroana si sa se reculeaga la mormantul Craisorului Muntilor.
Manifestarile de la Tebea au inceput cu o intarziere de aproape o ora, autoritatile judetului Hunedoara asteptand sosirea lui Iliescu, a lui Nastase si a mai multor ministri.
Singurii care nu au asteptat coloana oficiala au fost Traian Basescu, presedintele PD si Gigi Becali, seful PNG.
Acesta din urma a sosit la eveniment cu un elicopter. Dupa ce au depus coroanele la mormantul Craisorului, Basescu si Becali s-au indreptat spre platoul plin de curiosii bautori de bere si mancatori de mici si virsli.
Doar Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, insotit de mai multi peremisti, a ramas langa mormant pana la sosirea presedintelui.
Dupa ce s-a consumat si episodul huiduielilor, Nastase si Iliescu au dat mana cu motii prezenti in numar foarte mare in fata bisericii si au ascultat pasurile acestora.
Premierul a afirmat ca primirea pe care a avut-o la eveniment a fost exceptionala si nu a fost deloc umbrita de huiduielile "extremistilor".
"Acestia si-au pierdut obiectul muncii, deoarece nu mai pot striga ca ungurii fura Transilvania, din moment ce Romania a intrat in NATO. Extremistii au devenit someri politici", a mai spus primul ministru.

Oana Bimbirica - Ziua de Vest

  • Caini castigatori

Crescatorii aradeni de caini au obtinut numeroase premii in tara si strainatateCrescatorii de caini aradeni au obtinut premii importante la competitiile de profil din tara si strainatate!
Exemplarele lor s-au remarcat prin frumusete, dar nu numai.
Doar pentru a putea lua parte la un astfel de concurs, trebuie indeplinite o serie de conditii, punctajul fiind efectuat dupa criterii specifice.
In ultimele doua luni au avut loc in Romania mai multe competitii pentru crescatorii de caini.
Vedeta acestora a fost un exemplar de teckel standard cu par scurt, care a obtinut premii importante.
Nu doar in tara s-au remarcat cainii crescatorilor din Arad.
In Germania s-a desfasurat zilele trecute campionatul mondial al cluburilor de ciobanesti germani, cea mai prestigioasa competitie de gen.
In fiecare an la acest concurs participa aproximativ 2000 de exemplare din intreaga lume.
Pentru a accede intr-un asemenea concurs, cainele trebuie sa fie foarte bine antrenat si dresat, sa aiba efectuate anumite teste medicale si o mare capacitate de a depune efort.
Asta pe langa celelalte calitati-frumusete, forta, inteligenta

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]