Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 14 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Incep Zilele Academice Aradene

Inainte de sedinta festiva au fost depuse coroane la statuia lui Vasile GoldisDe la iudaism la medicina, cu universitari de prim rang
O manifestare stiintifica de anvergura se va desfasura pe durata a trei zile la Arad. E vorba despre Zilele Academice Aradene, eveniment organizat de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si aflat la cea de-a XIV a editie. 
Incepand de astazi si pana duminica, numerosi profesori si studenti vor sustine diverse comunicari stiintifice, din diferite domenii de activitate. 
La Arad sunt asteptati o serie de oaspeti straini, deja anuntandu-si participarea universitari din Germania, Italia, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova, Franta, Serbia si Muntenegru. 
Organizatorii au dezvaluit si numarul de autori ai unor comunicari stiintifice: peste 600. 
Daca mai luam in calcul si una dintre locatiile importante in care se va derula evenimentul, castelul de la Macea, avem imaginea de ansamblu a unei actiuni academice onorabile. 
Presedintele comitetului de organizare, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, crede ca aceasta a IV a editie a Zilelor Academice Aradene se petrece intr-un an universitar extrem de benefic pentru cei de la "Vasile Goldis". 
"Mai intai a fost vizita presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, la universitatea noastra, apoi conferirea titlului de Doctor Honoris Causa inaltului demnitar si implinirea unui deziderat vechi de mai multe decenii - pornirea lucrarilor pentru inaltarea Monumentului Marii Uniri", a explicat rectorul Aurel Ardelean.
Inainte de sedinta festiva de la Teatrul "Ioan Slavici" din Arad, organizatorii au prevazut in program o ceremonie de scurta durata la statuia lui Vasile Goldis, amplasata in centrul orasului, prilej cu care va fi ascultat Te-Deum, dupa care mai multe coroane vor fi depuse de catre oficialitati la baza monumentului. 
De la ora 14, se va da startul comunicarilor pe sectiuni, urmand ca seara de vineri sa se incheie cu un dineu oficial, organizat la castelul de la Macea. In cadrul festivitatilor inaugurale, sunt asteptati sa ia cuvantul episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, Timotei Seviciu, prefectul Aradului, Dan Ungureanu, presedintele Consiliului Judetean Arad, Caius Parpala, primarul Dorel Popa, la care se vor adauga mesaje de salut venite din partea universitatilor private si de stat din tara si de peste hotare. 
Zilele Academice Aradene vor cuprinde lucrari stiintifice din istorie, jurnalism, limbi straine, iudaism, drept, economie, medicina, stiinte politice, ecologie, biologie, chimie, informatica si pedagogie. 

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Ziua Internationala a Victimelor Virusului HIV

Si la Liceul din Pecica a avut loc simpozionul pentru combaterea virusului HIVOri de cate ori vorbim de SIDA ne apuca fiorii. Dintr-un gest reflex schimbam cat mai repede subiectul, refuzand parca sa ne gandim la chinurile semenilor nostri infectati cu letalul virus HIV. 
Statisticile sunt infioratoare: in intreaga lume, la fiecare 6 secunde apare o noua infectie, iar la fiecare 11 secunde decedeaza o persoana. 
In Arad, in prima luna a anului in curs erau inregistrate 267 cazuri de SIDA, dar medicii spun ca numarul real al infectatilor cu HIV, care ori nu stiu, ori isi ascund boala, este de cel putin trei ori mai mare. 
Cazurile nedescoperite au ca si cauza principala costul mare (aproximativ 1 milion de lei) a testului HIV.
16 mai este Ziua Internationala a Victimelor Virusului HIV, prilej pentru Asociatia Asistentilor Medicali ASSIMED sa readuca pe tapet problemele cu care se confrunta cei care incearca sa previna si combata maladia. 
"In primul rand, ne confruntam cu indiferenta si chiar reticienta oamenilor cu bani din Arad, care nici nu vor sa auda de sprijinirea asociatiei noastre." - spune Daniel Tudorescu, presedinte ASSIMED Arad. 
Pornind de aici, asociatia condusa de dansul se confrunta cu mari probleme in procurarea medicamentelor necesare. Spre exemplu 30 de flacoane de Viusid, un complex de vitamine care protejeaza sistemul imunitar al copilului infectat cu HIV de bolile specifice primaverii, costa numai putin de 800 de euro. 
Aceste flacoane ar trebui sa ajunga la cei 23 de copii internati la Casa Izvor Arad.
Revenind la Ziua Internationala a Victimelor Virusului HIV, ASSIMED, in colaborare cu Casa Izvor, a organizat, ieri dimineata, o slujba religioasa la biserica din Bujac, iar apoi s-a plecat spre Pecica
Aici, la Liceul "Gheorghe Lazar" s-a desfasurat un simpozion cu tema: "prevenirea si combaterea infectiei cu HIV".

Calin Mnerie - Adevarul

  • Familia ambasadorului american in vizita la primarul Dorel Popa

Familia ambasadorului Michael Guest a fost invitata la primarul PopaMichael Guest  a cumparat, impreuna cu parintii, portelanuri din magazinele aradene
Michael Guest, ambasadorul Statelor Unite in Romania s-a aflat miercuri, timp de cateva ore, intr-o vizita privata in Arad. 
Dupa ce anul trecut parintii lui Michael Guest au calatorit prin Bucovina, acum, la incheierea mandatului, a venit si momentul ca acestia sa viziteze Aradul si sa faca cunostinta cu Dorel Popa, prieten al ambasadorului.  
Insotit de tatal sau, Rupert, de mama sa, Jane si de o prietena apropiata a parintilor, acesta a fost gazduit de primarul Dorel Popa si de sotia sa, Lidia.
Ambasadorul si familia primarului au mers impreuna prin magazine, la cumparaturi, dar si la biserica Maranata, pe care americanii au dorit sa o vada. 
Familia Guest viziteaza in aceste zile judetele din vestul tarii. Parintii ambasadorului au dorit in mod special sa vada aceasta parte a Romaniei, incepand din Maramures, Oradea, si terminand cu Arad si Timisoara. 
In special orasul nostru, cu arhitectura sa veche, le-a lasat o impresie foarte buna, si fiindca este bine intretinut si curat. "Mai mult ca sigur, voi pleca din Romania dupa data de 4 iulie, cand vor avea loc festivitatile dedicate Zilei Nationale a Statelor Unite. Astept cu nerabdare sa ma intorc acasa, desi Romania a fost o tara primitoare, in care m-am simtit foarte bine", ne-a declarat Michael Guest. 
Oficialii americani l-au intrebat daca nu doreste sa primeasca un nou mandat, dar a refuzat. 
"Mi-e dor de casa. Acolo am prieteni, am rude, familia. Parintii sunt in varsta, au probleme de sanatate si vreau sa fiu alaturi de ei".

Absolvent al unei facultati particulare de politica si stiinta, Michel Guest se va intoarce la Departamentul de stat, unde va detine o functie pe care, deocamdata, o tine in cel mai mare secret si pe care o va dezvalui la momentul potrivit.
De religie baptista, la fel ca si primarul Dorel Popa, parintii ambasadorului, impreuna cu acesta, au vizitat si biserica Maranata, mergand, de asemenea, pe centru, pentru a face cumparaturi, in special obiecte de portelan. 
"Daca ar fi sa iau trei lucruri cu mine, de aici, din Romania, as lua obiecte de arta populara traditionala, mi-as cumpara un apartament si, cel mai important, imi voi lua amintirile, marea lor majoritate foarte pozitive",
a spus Guest. 
El a subliniat ca nu se afla intr-o vizita electorala, pentru ca nici statutul de ambasador nu i-ar permite asta. 
Prezenta sa la Arad se datoreaza prieteniei sale cu primarul nostru, cu care s-a intalnit si in luna martie, la forumul economic romano-american, de la Complexul Expozitional.
La randul sau, primarul a tinut sa precizeze ca ii face mare placere sa se intalneasca si cu parintii amicului sau, oameni deosebiti, incantati de Arad.
"Vizita de astazi a domnului ambasador onoreaza orasul nostru. Nu ar fi venit aici, insotit de parinti, daca nu ar aprecia Aradul si nu l-ar considera un etalon care merita prezentat celor dragi. Sunt convins ca gestul lui Michael Guest va reprezenta si pentru investitorii americani o garantie a faptului ca merita sa vina la Arad, pentru ca gasesc aici un mediu stabil, placut, corect."

Mihaela Iancu - Observator

  • Inchisoare pentru sange

In curand sangele va fi recoltat dupa o noua legeMinisterul Sanatatii lucreaza la o noua lege a sangelui
Mii de romani au nevoie anual de transfuzii cu sange. Conform datelor statistice, numai anul trecut au fost cerute Institutului de Hematologie un numar de 505.296 depungi de sange, iar in primul trimestru al acestui an cererea a ajuns deja la 140.000 de pungi.
In acest context, reprezentantii Ministerului Sanatatii lucreaza la o noua lege privind calitatea si securitatea sangelui. La ora actuala doar 2 % din populatie doneaza sange, existdnd 17 donatori la 1000 de locuitori.
Standarde de calitate si securitate
Prin noua lege se doreste ca sangele care ajunge la pacienti sa respecte standardele europene de calitate si securitate.
Persoanele care nu vor respecta prevederile noii legi vor fi sanctionate in functie de gravitatea faptelor savarsite.
Actul normativ stabileste cadrul general legal al medicinii transfuzionale care este una din cele mai importante componente ale sanatatii publice.
Sunt prevazute norme clare de calitate si securitate pentru sangele uman sj componentele sanguine.
In scopul asigurarii unui inalt nivel de protectie a sanatatii pacientilor, legea mai reglementeaza si modul in care se colecteaza sangele, precum si cum se face controlul sangelui uman si al componentelor sanguine. Modalitatile de stocare si distributie ale sangelui destinat transfuziilor sunt si ele prevazute de aceasta lege.
In lege exista capitole destinate protectiei datelor, dispozitii privitoare la atributiile centrelor de transfuzii, dar si reglementari privind introducerea sau scoaterea sangelui uman din tara sau a produselor derivate din sange sau plasma.
Conform legii, se vor lua toate masurile pentru asigu-rarea securitatii datelor si impiedicarea adaugirilor, inlaturarilor sau modificarilor neautorizate, in fisierele donatorilor sau in registrele de excludere, cat si transferul neautorizat de informatii si se vor introduce proceduri care sa rezolve orice lipsa de legatura intre date.
Donarea: spirit civic sau necesitate?
Toti trebuie sa constientizam necesitatea si importanta donarii de sange. Populatia trebuie sa inteleaga ca fiecare dintre noi poate avea nevoie la un moment dat de sange pentru ca viata sa ii fie salvata.
Ca si in majoritatea tarilor europene, in Romania donarea voluntara este gratuita.
Desi donarea de sange constituie un gest efectuat din spirit civic, multi romani fac asta pentru recompensa primita de la Centrul de Transfuzii.
In ceea ce priveste recompensa oferita donatorilor, acum se lucreaza la un proiect prin care sa existe posibilitatea ca donatorii de sange sa fie recompensati prin cinci tichete de masa pentru o donare.
Proiecrul de lege prevede si sanctiuni pentru cei care o incalca.
Astfel, persoanele ale caror abateri de la lege constituie contraventii, vor plati amenzi intre 5 si 15 milioane de lei.
Si infractiunile se vor pedepsi, in functie de gravitatea faptei, fie prin inchisoare, fie prin amenzi de la 20 pana la 50 milioane de lei.
Noua lege a sangelui este realizata in concordanta cu toate normele Uniunii Europene.
Proiectul de lege se afla in prezent pe site-ul Ministerului Sanatatii la adresa www.ms.ro.
Toti cei care sunt interesati pot transmite reprezentantilor MS propuneri si sugestii pentru imbunatatirea sa.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Manifestari culturale la Lipova

Primarul Lipovei - Petru Gherman a participat la sarbatorirea Zilei Europei la liceuLa Lipova au debutat manifestarile culturale dedicate zilei de 9 Mai - Ziua Europei, prin activitatile organizate de elevii Grupului Scolar,"Atanasie Marienescu", sub directa conducere a directiunii liceului, reprezentata prin prof. Dorina Nemes, director-adj.
Dupa un scurt program muzical, din care nu a lipsit imnul "Zilei Europei", sustinut de corul "Concertino", dirijat de prof. Ioana Mustetea, primarul Petru Gherman, intr-o scurta alocutiune, s-a referit la importanta Zilei Europei, subliniind faptul ca ea este sarbatorita pe intreg continentul european la 9 Mai, deoarece la 9 mai 1950, la cinci ani de la terminarea ultimului razboi mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman a lansat una din cele mai cutezatoare idei, menite sa schimbe evolutia civilizatiei europene.
Discursul ministrului francez a fost considerat inceputul procesului de reconciliere franco-germana si totodata punctul de pornire a edificarii unei Europe unite.
S-a continual cu un simpozion pe tema: "Europa in constiinta Tarilor din Est".
Referatele sustinute de: prof. Daniela Nicolae, Velentina Juncan - responsabil cu relatii publice de la Biroul de Consiliere pentru Cetateni Lipova, dr.ing.prof.Cornel Popa, prof.Ana Costovici si elevele, Ioana Dontu si Florna Cocan, ambele din cl.a XII-a, au impresionat asistenta prin cantitatea, calitatea si noutatea informatiilor, precum si prin modalitatea de prezentare a lucrarilor, prin coerenta in expunere etc.
Programul artistic intitulat ,"Aduceti Europa in scoala", prin care s-a incheiat actiunea, a fost sustinut de: Grupul vocal "Concertino", condus de prof. Ioana Mustetea, cu solistii vocali - Roxana Lela, Iulia Alexa, Amalia Raichici si Georgiana Tomescu; formatii de dansuri populare si dansuri tematice avand ca instructori profesorii, Elena Iovi si Veronica Petrus.
Asistenta a fost invitata, in final, in sala de expozitii a liceului, unde au putut fi admirate cele mai reusite creatii ale elevilor, sub genericul: "O comunitate de culturi: Uniunea Europeana si artele".
Expozantii fiind selectati prin grija prof. Adina Soimu.

Ana Costovici - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]