Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 14 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ceremonie la Palatul Cotroceni Cei doi rectori aradeni au fost decorati de presedintele Ion Iliescu

Rectorul UAV - Lizica Mihut i s-a conferit Ordinul national Serviciul Credincios in grad CavalerIeri, la Palatul Cotroceni, celor doi rectori ai universitatilor aradene le-a fost conferit Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler, de catre presedintele Romaniei, Ion Iliescu. 
Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" si prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" au primit aceasta prestigioasa distinctie "in semn de apreciere pentru contributia deosebita la dezvoltarea invatamantului romanesc, pentru intreaga activitate didactica si de cercetare".
* Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, toata desfasurarea, incepand de la intrarea in istorica cladire, respectand limitele unui protocol strict.
Decorarea celor doi rectori aradeni s-a derulat in somptuoasa sala a Unirii si a mai inclus alte cinci personalitati nationale, printre care si scriitorul Domokos Geza, solistul vocal Alexandru Jula, s.a. 
Alaturi de cei doi rectori, in aceste momente semnificative, s-au aflat deputatii Mihaela Muraru-Mandrea, György Tokay, si prefectul judetului, Vasile Dan Ungureanu.
Dupa momentul decorarii, presedintele a subliniat in cateva cuvinte importanta activitatii celor sapte personalitati, despre cei doi rectori aradeni afirmand ca sunt "doi oameni de invatamant care au facut mult in aceasta perioada pentru invatamantul superior". 
Si rectorul UVVG - Aurel Ardelean a primit aceiasi inalta distinctie Presedintele Ion Iliescu a amintit de vizita sa in Arad, la cele doua universitati, un prilej de a constata ca aceste institutii "au crescut si au prosperat".
In discursul de primire a inaltului Ordin, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a precizat ca "aceasta distinctie nu este pentru mine ci pentru Arad", amintind de sperantele de secole ale aradenilor de a avea invatamant superior. 
De asemenea, rectorul Lizica Mihut s-a referit la vizita presedintelui Iliescu la Arad ca la un moment de "reasezare a istoriei"
In aceste momente, doamna rector si-a exprimat recunostinta si fata de ex-ministrul educatiei, prof. univ.dr. Ecaterina Andronescu.
"Aceasta distinctie ma onoreaza in mod deosebit", a spus prof. univ. dr. Aurel Ardelean, amintind de visul patriotului Vasile Goldis, patronul spiritual al institutiei, de a avea o universitatea la Arad. 
Rectorul Aurel Ardelean a rememorat punctele vizitei prezidentiale in orasul nostru - inaugurarea Muzeului memorial "Vasile Goldis", participarea la sesiunea festiva a simpozionului dedicat Marii Uniri, punerea pietrei de temelie la viitorul monument al Unirii, momente care atesta "vocatia istorica" a orasului.
La finalul ceremoniei, care nu a durat mai mult de o ora, presedintele Ion Iliescu a ciocnit o cupa de sampanie cu personalitatile decorate si cu invitatii la aceasta festivitate.

Catalina Latu - Adevarul

  • Comparativ cu anul trecut, s-a platit mai putin pentru caldura

OJPC a verificat furnizorii de agent termicOficiul pentru Protectia Consumatorilor a ajuns la concluzia ca facturile platite de aradeni pentru apa calda si caldura distribuita in lunile noiembrie si decembrie au fost aproximativ egale, ba chiar mai mici fata de cele platite in ultimele doua luni ale anului 2002.  Aradenii au facut economii, datorate debransarilor si gradului de contorizare mai ridicat.
Premierul Adrian Nastase a solicitat autoritatilor locale un raport privind asigurarea serviciilor de incalzire urbana pe lunile noiembrie si decembrie 2003, comparativ cu aceleasi luni ale anului 2002.
Timp de doua zile, inspectorii OJPC au controlat modalitatile de distributie a apei calde si a caldurii. Desi in luna decembrie a anului trecut temperatura a fost mai scazuta fata de aceeasi luna a anului 2002, aradenii au consumat mai putina caldura, facand o economie de 8,2 % la plata facturilor. 
Acesta lucru a fost explicat prin cererile de debransare inregistrate, dar si prin cresterea gradului de contorizare de la 85% la 95%. 
Gheorghe Iancu a prezentat, defalcat si economiile realizate de o persoana care ocupa un apartament de o camera, doua, trei sau patru, procentele fiind de 9,18%, 9%, 8,77%, respectiv 8,02%. 
Directorul Directiei Muncii, Victor Neamtiu, a subliniat, de asemenea, ca din cele 2,3 miliarde alocate s-au cheltuit doar 1,94 de miliarde, insa directorul Arterm, Doru Campan, a atras atentia ca nu au fost depuse inca toate cererile pentru acordarea ajutorului de incalzire, existand timp pana in data de 15 ianuarie pentru ca situatia sa se modifice.

Mihaela Iancu - Observator

  • Jafuri la alimentara

Exteriorul magazinului care a fost jefuitIn perioada sarbatorilor de iarna, mai multe magazine din Arad au cazut prada hotilor. Din unele s-au furat produse alimentare la lumina zilei, in timp ce altele au fost sparte noaptea. 
Ultimul furt de acest gen a avut loc luni noaptea, dar politistii spera sa-i prinda cat mai repede pe faptasi. 
Pentru fapta lor, talharie in forma calificata, hotii risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre sapte si 20 de ani.
In vecinatatea alimentarei jefuite luni noaptea se afla un alt magazin alimentar, unde hotii au dat atacul in perioada sarbatorilor. 
Cu cagule pe fata, acestia au intrat in alimentara, au actionat cu spray-uri lacrimogene, dar, cand sa ia banii din casa, din magazie a iesit patronul, care nu s-a lasat intimidat si i-a luat la bataie. 
Dupa o lupta ca-n filme, talharii au fost prinsi si predati organelor de ordine. In seara de 12 ianuarie, hotii au atacat din nou in aceeasi zona. 
In jurul orei 22, in alimentara apartinind SC Enache SRL au intrat doi indivizi, care au imobilizat-o pe vanzatoare, folosind spray-uri lacrimogene. 
Cand s-a dezmeticit, femeia a constatat ca marfa de pe rafturi a fost aruncata pe jos, iar casa de marcat era goala. 
Talharii au reusit sa fure 3,5 milioane de lei si patru pachete de tigari Marlboro. Vanzatoarea a alertat politia. 
Primii care au ajuns la fata locului au fost jandarmii, care patrulau pe o strada din apropiere, apoi politistii, care au luat amprentele. 
A fost format cercul de suspecti, politistii afirmand ca este doar o chestiune de timp pana cand ii vor depista pe talhari. 
Tot in perioada sarbatorilor de iarna, o alimentara cu program non-stop din Cartierul Aurel Vlaicu din Arad a fost pradata intr-un stil asemanator. Talharii au intrat cu cagule pe fata, au folosit spray-uri lacrimogene si au furat doua milioane de lei din casa de marcat si cateva pachete de tigari. 
Desi au fost prelevate amprente, hotii nu au fost inca prinsi. Politistii aradeni spera insa ca vor reusi sa-i prinda foarte rapid pe cei ce talharesc alimentarele aradene. 
"Pentru infractiunea talharie in forma calificata, este prevazuta o pedeapsa cu inchisoarea intre sapte si 20 de ani", a declarat Emil Motiu, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Singurul spital privat din vestul tarii, la Chisineu Cris

Singurul spital privat din vestul tarii functioneaza la Chisineu Cris - Virtual Arad News (c)2004Pacientii asigurati vor beneficia de servicii medicale gratuite
In urma restructurarilor care au avut loc in domeniul sanitar anul trecut, mai multe spitale din judet s-au desfiintat, multi angajati ai acestor institutii au intrat in somaj, iar numarul paturilor din majoritatea spitalelor a fost redus.
Nu in aceeasi situatie se afla si Spitalul "Sfantul Gheorghe" din localitatea Chisineu Cris.
SC Terapeutica SA condusa de cinci cunoscuti medici aradeni, a preluat acest spital, astfel, unitatea medicala devenind singurul spital privat din zona de vest a tarii.
Medicii George Preotescu, Mircea Bunescu, Marius Bucur, Csaky Laszlo si Ghenadie Arion sunt cei care conduc cele patru sectii ale spitalului, mai precis sectia de interne, pediatrie, ginecologie si chirurgie, plus sectia de anestezie, terapie intensiva.
Spitalul care functioneaza in acest regim de la inceputul anului ofera servicii medicale cetatenilor care sunt asigurati la Casa de Asigurari de Sanatate.
Cladirea care a fost construita in anul 1999, are la dispozitie 82 de paturi, din care in momentul de fata sunt deja ocupate in jur de 60.
Acest spital este binevenit deoarece astfel bolnavii orasului nu vor fi nevoiti sa se deplaseze in municipiu pentru a se interna, cum au facut cei din localitatile in care spitalele s-au desfiintat.
Un alt avantaj este acela ca personalul medical nu a fost nevoit sa intre in somaj, ramanand angajati ai noului spital.
In curand, Casa de Asigurari va aloca bugetul spitalului, iar din acel moment se va decide numarul personalului.
"Cred ca avem prima unitate medicala privata din zona de vest, mai ales in domeniul medical. Eu personal voi acorda tot sprijinul pentru ca spitalul sa primeasca toate dotarile de care are nevoie si sunt foarte mandru ca acest spital se afla in orasul Chisineu Cris", a declarat Gheorghe Burdan, primarul orasului Chisineu Cris.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Directia Silvica este interesata sa cumpere paduri

Directia Silvica Arad achizitioneaza noi terenuri forestiereDirectia Silvica Arad SA a cumparat de la persoane fizice, pe parcursul anului 2004, tenuri forestiere in valoare de 1,750 de miliarde de lei.
"Am achizitionat diferite suprafete in zona Valea Mare si zona Ineu.
Preturile de achizitie sunt reglementate prin diverse acte normative, in functie de specie, varsta si calitatea materialului lemnos.
Aceste acte normative stabilesc limitele minime si maxime ale sumelor pe care le putem plati, iar intre aceste limite reprezentantul Directiei Silvice este abilitat sa negocieze"
a declarat Ioan Benceu, directorul Directiei Silvice Arad.
Acesta a tinut sa precizeze ca institutia pe care o conduce incheie contracte doar cu acei proprietari de terenuri care au primit titlurile de proprietate, pentru a se evita orice fel de probleme.
"Situatia juridica a terenurilor pe care le cumparam trebuie sa fie deasupra oricaror indoieli. De asemenea, trebuie sa stiti ca Regia Nationala a Padurilor (RNP) nu este interesata de orice fel de paduri ci numai de acele suprafete limitrofe cu terenurile noastre forestiere.
Uneori prin achizitionarea unor astfel de terenuri se urmareste corectarea lizierei"
, a mai spus Benceu.
Desi, pana in momentul de fata nu s-au stabilit inca sumele pe care directia aradeana le va avea la dispozitie anul acesta pentru intregirea patrimoniului forestier, conducatorul institutiei este optimist.
"Din comunicatele primite de la conducerea RNP rezulta ca anul acesta vom primi mai multi bani decat in 2003.
De indata ce vom cunoaste sumele pe care le vom avea la dispozitie ne vom stabili un plan de achizitii. Vom comunica prin intermediul mass-media intentia de a cumpara, vom analiza ofertele primite si vom negocia pretul"
, a tinut sa precizeze directorul DSA.
La nivel national Regia Nationala a Padurilor a achizitionat, in anul 2003, 2.485 ha de terenuri de padure sau limitrofe padurilor, valoarea achizitiilor ridicandu-se la peste 100 miliarde lei.
Sumele necesare achizitiilor au fost asigurate din fondul de conservare si regenerare a padurilor, iar contractele de vanzare-cumparare s-au ridicat la 101,5 miliarde lei.
Terenurile au fost cumparate de catre 34 de directii silvice si sunt, in proportie de peste 96 la suta, paduri care au facut obiectul retrocedarilor.
Pentru 2004 RNP a solicitat Ministerului Agriculturii, a Padurilor, Apelor si Mediului alocarea unei sume de 300 miliarde de lei, de trei ori mai mare decat in 2003, pentru achizitionarea de terenuri forestiere.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]