Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 13 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Functionarii, obligati prin lege la schimbari de atitudine!

Functionarii vor trebui sa fie politicosi cu publiculAmenzi usturatoare pentru institutiile publice
Functionarii publici "se bucura" de o noua lege cu dedicatie speciala, care ii obliga, pe o parte dintre ei cel putin, pe langa efectuarea de ore suplimentare, sa-si revizuiasca comportamentul in relatiile cu publicul. 
Amenzile prevazute de Hotararea de Guvern publicata la inceputul lunii, ajung chiar si pana la 30 de milioane de lei.
Prefectura judetului a anuntat ieri ca toate institutiile publice si autoritatile sunt obligate sa infiinteze un birou de relatii cu publicul. 
Programul va fi mult prelungit, comparativ cu ce exista in prezent in Arad: zilnic, orar cu publicul pana la 17, de trei ori pe saptamana, pana la ora 19, iar sambata, cate un functionar va sta la dispozitia publicului intre orele 9 si 14.
Prin lege, functionarul "uitat" in biroul de relatii cu publicul trebuie sa dea dovada de disciplina, sa fie calm, politicos, respectuos, pe intreaga perioada a desfasurarii activitatii cu publicul. 
Mai mult, legea il obliga sa aiba "o atitudine pozitiva si rabdare" sa foloseasca un limbaj adecvat si corect din punct de vedere gramatical (!). 
El va trebui sa se asigure ca raspunsurile oferite sunt intelese de cetatean si sa-l indrume la servicii de specialitate, in cazul in care problema ridicata depaseste competenta institutiei careia i s-a adresat. 
In cazul in care sunt abordati cu limbaj trivial, sau amenintari, functionarii au dreptul sa refuze sa mai serveasca cetateanul.
Hotararea de Guvern intra in vigoare in data de 2 decembrie.
Politia vrea  infochioscuri
In proiectul bugetului pe anul viitor, Inspectoratul Judetean de Politie a propus alocarea unei importante sume de bani pentru ca institutia sa se doteze cu doua infochioscuri. 
Pe scurt este vorba de niste aparate electronice de ultima generatie, cu ecran special, care ofera informatii utile tuturor celor interesati doar prin atingerea monitorului.

Simona Mazare - Observator
  • Inca nu sunt probleme

Medicii de familie inca nu se confrunta cu gripaVirozele nu dau inca bataie de cap medicilor aradeni. 
Acest lucru si datorita temperaturilor ridicate de pana acum.  
Medicii spun insa ca odata cu racirea vremii numarul cazurilor de viroza va creste. 
Oamenii sunt sfatuiti sa nu intre in contact cu persoane bolnave, sa consume multe fructe si sa apeleze la un medic pentru un eventual tratament. 
Totodata medicii recomanda aradenilor sa se vaccineze impotriva gripei. 
Vaccinarea antigripala a inceput la mijlocul lunii octombrie si se poate face pana la sfarsitul anului. 
Cei care nu s-au inscris pe listele medicilor de familie pentru a putea obtine vaccinul gratuit din cele puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii, si-l pot procura din farmacii. 

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Tone de reziduri toxice au ramas blocate la Felnac

Deseurile de la Felnac inca nu au fost returnateAcum mai bine de jumatate de an, in localitatea Felnac, au fost descoperite peste o suta de tone de substance toxice.
Acestea trebuiau trimise inapoi in Franta, tara de provenienta, insa acest lucru nu este posibil din cauza ca Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor nu a obtinut autorizatii de tranzit prin mai multe tari.
Deseurile ar fi trebuit sa paraseasca Romania pana la data de 20 octombrie, autoritatile franceze acceptand, in urma unor tratative cu partea romana, sa primeasca inapoi materialele periculoase pentru a fi distruse ecologic in tara de provenienta.
Decizia de returnare a fost adoptata de Prefectura din Vaucluse, Franta, si se bazeaza pe o conventie internationala.
Deseurile urmau sa fie incarcate in mai multe TIR-uri, dar operatiunea a fost amanata pe termen nelimitat, pentru ca unele dintre tarile prin care urma sa treaca convoiul nu si-au dat acceptul de tranzit.
Deseurile, intrate in Romania in luna februarie, constau in 404 butoaie metalice cu substance chimice.
Acestea au fost descoperite o luna mai tarziu intr-un depozit apartinand unui om de afaceri francez.
Controlul a avut loc dupa ce comisarii Garzii de Mediu au fost alertati de vamesi, care au devenit suspiciosi asupra continutului a cinci transporturi de substance chimice care au intrat intara.
Autoritatile de mediu cred ca deseurile urmau sa fie distruse prin ardere la Felnac, intr-o centrala termica dezafectata care se afla in administrarea firmei franceze, ceea ce ar fi determinat o poluare masiva a aerului prin noxele emanate.
In acest fel firma ar fi scapat de substante fara a cheltui sume importante pentru a le distruge ecologic.
Imediat dupa inceperea anchetei, cetateanul francez a acceptat sa duca inapoi substantele.
Firma din Felnac a fost infiintata in decembrie 2003

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Facturi mai mici cu repartitoare

Repartitoarele pentru calorifere vor deveni obligatoriiSezonul rece ii face pe aradeni sa se gandesca la banii pe care ii vor plati pentru incalzire.
Fie ca se incalzesc cu gaz, centrale sau sunt bransati la sistemul centralizat, aradenii pot face economii.
O Hotarare de Guvern obliga pe toti consumatorii sa-si monteze repartitoare.
Instalarea acestora este optionala pana in 2007, dupa care devine obligatorie.
Un repartitor montat pe un calorifer costa in jur de 28 de Euro si poate fi platit in rate.
La apartamentele cu repartitoare, factura de caldura scade cu pana la 40%. Noutati sunt si pentru aradenii care se incalzesc cu centrale termice.
Ei vor plati de anul viitor un tarif binar.
Si asta pentru a evita costurile enorme ale vecinilor care au ramas la sistemul centralizat si care s-au trezit cu facturi de cateva milioane de lei.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • Proiecte ambitioase pentru orasul Lipova

Viorel Popina - primarul orasului Lipova doreste privatizarea spitaluluiAlesii locali din Lipova s-au intrunit, joi dupa-amiaza, intr-o sedinta ordinara a Consiliului Local, cu zece puncte pe ordinea de zi, a caror dezbatere nu a incins deloc spiritele, semn ca, indiferent de coloratura politica, membrii consiliului au inteles sa se puna numai si numai in slujba comunitatii.
Rectificare bugetara
Probabil ultima rectificare din acest an a imbogatit bugetele celor doua licee din oras cu sume substantiale.
Astfel, pentru Liceul Athanasie Marienescu s-au repartizat 1,3 miliarde de lei, iar pentru Grupul Scolar Sever Bocu - 355 de milioane.
Banii primiti din fondul de rezerva - un miliard de lei - au fost, de asemenea, impartiti in mai multe directii: 600 de milioane de lei pentru Spitalul de Batrani, 100 de milioane de lei pentru cheltuieli administrative, 450 de milioane pentru reparatii de strazi, iar diferenta va servi sustinerii activitatii sportive.
Si sa ramanem tot la capitolul financiar, mai adaugam ca in cadrul altui proiect de hotarare s-au alocat 20 de milioane de lei pentru participarea unui grup de copii de la Clubul Polisportiv "Soimii" la Campionatul Mondial de Karate din Italia.
Cei sase copii au primit aceasta invitatie in virtutea rezultatelor deosebite obtinute pe plan national.
Se doreste si modernizarea pietii LipovaDirectori noi
In urma demisiei fostului director al Urbisserv S.A. Lipova, consilierii au aprobat ieri interimatul d-lui Liviu Carole, care va asigura conducerea institutiei, in care CL Lipova este actionar majoritar, pana la organizarea unui concurs.
Legat de acest subiect, Viorel Popina, primarul orasului Lipova, a anuntat ca exista doua societati interesate sa devina actionare la Urbisserv.
"Vor sa aduca un aport de capital de doua miliarde de lei, dar deocamdata analizam posibilitatile legale de a face posibil acest lucru. Suntem in faza de evaluare a actiunilor, dupa care avem de urmat destui pasi, pana la finalizarea procedurii", a explicat primarul, convins ca aportul celor doua societati va duce la o mai buna activitate a societatii Consiliului Local.
Un nou director are si Serviciul Public de Gospodarire Comunala, in persoana lui Mircea Jichici, functie ocupata in urma unui concurs.
Si scolile din Lipova vor primi bani din fondul de rezerva - Virtual Arad News (c)2004O sansa pentru Spitalul Orasenesc
Printr-o hotarare a consiliului, Spitalul din Lipova a primit in folosinta gratuita mai multe imobile, care vor gazdui sectiile unitatii medicale, atata timp cat aceasta va functiona in forma actuala.
S-a facut aceasta precizare deoarece exista o propunere din partea unei societati italienesti de profil, din Milano, care intentioneaza sa preia spre administrare spitalul din Lipova.
Deocamdata, acestia au facut o prima documentare la fata locului si urmeaza sa vina cu o propunere concreta.
Viorel Popina si-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu acesti posibili investitori in speranta ca spitalul se va reorganiza dupa modelul celui din Chisineu Cris, urmand sa deserveasca toata Valea Muresului.
Se muta piata
Comerciantii de produse lactate si preparate din carne din Lipova vor avea parte de o adevarata hala agroalimentara ce urmeaza a fi reamenajata in locul unui fost laborator de cofetarie.
Deocamdata exista un proiect de amenajare si taxe aprobate pentru inchirierea cusetelor speciale pentru comercializarea produselor.
Astfel, taxa lunara este de 110.000 de lei, iar pentru o zi 15.000 de lei.
Acesta este un prim pas de a pune in ordine piata din localitate, dupa care va urma reconditionarea celei existente si crearea de conditii cat mai bune, atat pentru cumparatori cat si pentru comercianti.

Sorina Ambrus - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]