Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 13 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Investitie portugheza pe Platforma Curtici

Zona Libera Curtici Arad este tot mai mult solicitata de investitoriReprezentantii firmei "Coindu" din Portugalia au semnat joi, la sediul Administratiei Zonei Libere "Curtici - Arad", o scrisoare de intentie privind concesionarea a 40.000 de metri patrati de teren pe Platforma Curtici. 
Reprezentantii firmei portugheze au ales Aradul dupa ce au vizitat mai multe judete din tara. 
Semnarea scrisorii de intentie a fost posibila ca urmare a negocierilor purtate prin intermediul Agentiei Romane a Investitiilor Straine, licitatia fiind programata pentru luna septembrie a acestui an. 
Firma "Coindu" furnizeaza subansamble de toate tipurile pentru productia de autovehicule. 
Firma produce imbracaminte de scaune, inclusiv din piele, pentru importanti producatori de autovehicule, tip de productie care necesita o specializare a fortei de munca. 

 L.P. - Ziua de Vest

  • Examen de atestatre pentru administratori

Multi tineri doresc sa devina administratori de blocTot mai multi studenti doresc sa devina administratori de asociatii pentru proprietari! La cel de-al patrulea examen de atestare din ultimii 2 ani, care a avut loc la Primarie 30 % dintre participanti au fost studenti si proaspeti absolventi de facultate. Pana acum doar jumatate dintre administratorii din Arad si-au luat examenul de atestare, fara de care nu isi mai pot desfasura, legal activitatea. Din 2003 incoace 871 de administratori au intrat in legalitate, insa tot atatia, inca nu au dat acest examen. 
Lunar, zeci de aradeni isi depun dosarele pentru a deveni administratori. Urmatoarea testare va avea loc in toamna.

Televiziunea Arad

  • La Tarnova, in proiect italian: Centru de prelucrare a laptelui - unicat in Romania!

La Tarnova se va construi cel mai modern centru de prelucrare a laptelui - Virtual Arad News (c)2004La sedinta de Consiliu local din Tarnova, cel mai important punct pe ordinea de zi din cele trei discutate a fost supunerea la vot a proiectului de hotarare prin care se accepta parcelarea pentru "Centrul de prelucrare a laptelui". 
La intrunire au participat toti cei 15 consilieri locali din Tarnova, doi reprezentanti din grupul italian de investitori (care au sustinut proiectul) si alti invitati. 
In urma prezentarii proiectului de catre investitori, acesta a fost votat in unanimitate. 
Asadar, dupa finalizarea in totalitate a documentatiei, in localitatea Tarnova se va construi cel mai modern Centru de prelucrare a laptelui.
Colectarea laptelui se va face din ianuarie
Constructia pentru acest Centru se va intinde pe o suprafata de 2000 de metri patrati, terenul pentru concesionat fiind de 3,7 ha, iar investitia initiala va fi de doua milioane de euro. 
"Centru este un unicat in Romania, si as putea spune si in Europa, datorita tehnologiei moderne cu care va fi dotat", ii asigura Geanfranco Monaci, unul dintre investitori. 
Centrul va fi construit pe o parte din pasunea care apartine localitatii Tarnova si va cuprinde hale de productie, o parcare si unele anexe. 
De asemenea, se intentioneaza a se amenaja si un spatiu pentru cei care doresc sa urmareasca in detaliu procesul de pasteurizare a laptelui (pentru cei care lucreaza sau studiaza in domeniu, deoarece in hale nu va avea acces nimeni, totul fiind monitorizat electronic). 
Italienii spera ca pana la inceputul anului viitor halele de productei ale Centrului sa fie ridicate, in ianuarie oamenii putand deja sa-si vanda laptele acolo.
Laptele va fi mai scump
La Centrul de prelucrare se va putea colecta lapte atat de la animalele localnicilor, cat si de la cele din imprejurimi (unde vor exista puncte de colectare). 
"In prima faza, vom accepta sa cumparam lapte si de la producatorii din zona Tarnovei, pana la Gurahont, ca in timp sa ne restrangem sa cumparam numai din Tarnova. Trebuie sa mentionez ca vom plati pentru un litru de lapte cu o suma care va fi peste pretul pietei locale actuale", a tinut sa precizeze Geanfranco. 
Productia maxima de lapte va fi de 50.000 de litri pe zi. 
Centrul are ca obiect de activitate, atat pasteurizarea laptelui, cat si produse finite, ca branza dulce, mozarela, unt, iaurt etc., care vor fi vandute atat pe piata interna cat si pe cea externa. 
"Pentru a favoriza livrarea de comenzi, vom face contracte cu reprezentantii magazinelor mari ca Bila, Profi, Metro", a explicat italianul. 
Noi locuri de munca
Prin construirea acestui Centru, se vor crea noi locuri de munca, Geanfranco sustinand ca aici vor lucra, pentru inceput, 30 de persoane. 
De asemenea, deoarece vor exista in mai multe localitati puncte de colectare a laptelui, acestea vor contribui la marirea numarului angajatilor.
Doleantele italienilor 
In sedinta de Consiliu, italenii au aminit, mai in gluma mai in serios, si de faptul ca ei au nevoie de un drum practicabil, care sa poata fi utilizat fara probleme. 
De asemenea, investitorii au mai cerut sprijinul moral al localnicilor, deoarece cu parte financiara vor veni ei.
O afacere profitabila pentru toti
Deoarece, conform unei legi care a aparut anul trecut, producatorii de lapte nu mai pot vinde produsul in piete sau in alte locatii fara a fi pasteurizat, Centrul vine si in sprijinul cetateanului.

Anca Sumalan - Adevarul

  • Electrica "moseste" berzele

Electrica va construi locuinte noi pentru berze - Virtual Arad News (c)2004Electrica Banat, sucursala Arad demareaza in aceste zile un proiect pentru amenajarea unor dispozitive speciale pe stalpii de electricitate. 
Este vorba, in realitate, de adaposturi unde berzele albe sa-si construiasca cuiburile. 
Acest program urmareste atat protejarea inaripatelor, cat, mai ales, a  instalatiilor electrice. 
Pretul unui dispozitiv Electrica se ridica la peste un milion si jumatate, fiind format dintr-o structura metalica ce va fi amplasata pe stalp. 
In fiecare primavara cateva mii de perechi de berze isi fac simtita prezenta, din acestea aproape 70% preferand sa-si faca cuibul pe stalpii de inalta tensiune.
Din acest motiv, ele provoaca adesea scurtcircuite, mai ales in timpul perioadelor ploioase, iar multe isi pierd chiar viata.
In momentul de fata mai multe echipe ale Electrica efectueaza verificari pe drumurile din judet pentru a face o evaluare a numarului de dispozitive necesare

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Dupa sute de ani de istorie zbuciumata, Cetatea Ineului se deschide pentru public cu un concert de muzica veche

Cetatea Ineului va gazdui un concert de muzica veche - Virtual Arad News (c)2004Buruieni inalte cat statul unui om si zeci de tone de deseuri au fost evacuate, in aceste zile, din cetatea Ineului. 
Cetatea este pregatita pentru concertul de muzica veche ce se va organiza aici joi dimineata, de la ora 10, 30.
Toate ruinele care vor gazdui concertele in aer liber sunt curatate de mizeriile adunate in timp. 
Cetatea din Ineu nu a fost niciodata deschisa pentru public. 
Mai bine de 50 de ani, aici a functionat o scoala pentru copiii cu deficiente psihice si motorii. Fortareata a fost distrusa fara mila, grilajele  au fost smulse iar podele scoase. Este pentru prima data in ultimii 200 de ani cand constructia are sansa de a fi renovata.
Angajatii primariei Ineu, chemati sa igienizeze cetatea, au fost ingroziti de ceea ce au gasit. 
Teodor Jurca, sef la Gospodarirea comunala Ineu, descrie ambianta : « la subsol erau magaziile de alimente. si acum  am gasit cutii cu resturi, lazi etc »
Intinsa pe o suprafata de un hectar, cetatea avea capacitatea de a gazdui 500 de copii cu diferite handicapuri. 
Localnicii spun ca in anii 1960-1970, scoala se transformase intr-un adevarat lagar de exterminare, pentru ca incaperile cu ziduri groase de cetate nu erau niciodata incalzite. 
Cert este ca astazi constructia este intr-un stadiu de degradare avansat.
Teodor Jurca spune ca procesul de renovare care se impune este foarte complex. «Ar trebui inceput cu acoperisul  si mers dintr-o parte in alta.
Totul trebuie refacut  si readus la modelul initial, dar va fi greu pentru ca nu sunt poze. »
50 de tone de moloz
Pentru ca cetatea sa fie pregatita pentru concertul in aer liber organizat de Filarmonica din Arad angajatii primariei au scos din curtile interioare si incaperi nu mai putin de 50 de tone de moloz. 
Nici macar un geam nu mai este intreg iar usile au fost vandalizate. Constantin Indreica, invatator, declara: «Localnicii n-au putut vizita cetatea niciodata.  Aici ar trebui sa fie un muzeu al zonei, sa fie expuse costume populare ale locului.»
Zeci de miliarde pentru renovare
Primaria Ineu va prelua cetatea in administrare, dar pentru renovarea ei ar fi nevoie de zeci de miliarde de lei. 
Viceprimarul Ioan Leucuta este insa hotarat sa faca toate demersurile necesare: « Pentru asta vom face orice. Ne vom adresa chiar ministrului culturii pentru a obtine fonduri »
Cetatea Ineului isi va putea primi oaspetii in joia concertului. Dupa aceea insa va trebui sa intre intr-un proces de conservare ce va dura probabil ani de zile.
Istorie interesanta
Atestata inca de la sfarsitul secolului 13, cetatea Ineului a fost, de-a lungul timpului, centrul unui mare domeniu feudal. 
A fost  cucerita de otomani doua secole mai tarziu, iar in 1599 intra sub stapanirea lui Mihai Viteazu. 
Pe vremea regelui, aici activa o scoala de ofiteri. Imediat dupa 1950, cetatea a gazduit o scoala speciala. 
Constructia dreprunghiulara, prevazuta cu patru turle, a fost  in ultimii zeci de ani distrusa incapere cu incapere.
Muzica medievala
Turneul de muzica medievala organizat de Filarmonica Arad incepe la Ineu. Spectacolele vor continua si in alte localitati din judet: la cetatea Siria si sambata, pe Valea Cladovei.suma de ordinul zecilor de miliarde de lei.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]