Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 12 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Declin in cazul Monumentului Marii Uniri ?!
Situatia este incerta la Monumentul Unirii desi presedintele Iliescu a pus piatra de temelie anul trecut

Ministerul Culturii isi conditioneaza generozitatea de banii locali !
Amplasarea Monumentului Marii Uniri pana la data de 31 noiembrie este pusa din nou sub semnul intrebarii, de aceasta data vinovatii nefiind se pare aradenii, ci guvernantii care au "varsat" asupra aradenilor in primavara (adica inainte de campania electorala) o tona de promisiuni financiare. Este aproape cert ca, in conditiile date, (aradenil nu vor avea parte de monument in fata Catedralei Ortodoxe pana in 2005. 
S-a impus modificarea monumentului
Chiar si modul in care va arata statuia starneste in continuare discutii in contradictoriu, desi reprezentantii aradeni si-au ales deja sculptorul.
Conducerea Asociatiei pentru ridicarea Monumentului Marii Unirii s-a intalnit, sambata, Ioan Tolan (sculptorul care a castigat proiectul) avand obligatia de a prezenta membrilor juriului propunerile sale de rectificare a machetei. 
Aceasta, in conditiile in care nu toti s-au aratat de acord cu proiectul initial, iar criticile arhitectilor si istoricilor au impus modificari in structura statuii. Monumentul isi va pierde, printre altele, structura verticala principala, considerate prea incarcata, prea ornamentala (ea continand miniaturile celor trei corifei ai Unirii) si o treapta din postamentul inferior (care va ramane format doar din trei trepte), va beneficia de o ridicare a soclului si de o rarefiere a figurinelor. 
Una dintre propunerile care nu a trecut de comisie se referea la transformarea structurii verticale, gandita sub forma a trei aripi, intr-un Luceafar care coboara.
Guvernul si-a ingropat promisiunea
De parca nu ar fi existat deja suficiente probleme legate de monument si de zona in care va fi samplasat, Guvernul pare ca isi face uitate propriile promisiuni, deloc de neglijat, in conditiile in care acestea vizau alocarea sumei de 100 de miliarde de lei realizarii Monumentului Marii Uniri. Promisiunea parea cu atat mai reala cu cat presedintele Ion Iliescu (cel care a pus piatra de temelie a monumentului in toamna anului trecut) isi anuntase deja prezenta la inaugurare. 
Numai ca politica fata de Arad pare sa se fi schimbat si, ca atare, cele 190 de miliarde promise atunci (era vorba si de 90 de miliarde pentru Parcul Reconcilieni) nu au gasit pana acum drumul spre Arad.
Presedintele Asociatiei, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", Aurel Ardelean, a tras si el sambata un semnal de alarma in ceea ce priveste impasul in demararea proiectului, generat de faptul ca finantarea promisa de Ministerul Culturii si Cultelor nu poate continua pana cand Consiliul Local nu garanteaza ca exista banii pentru lucrarile de amenajare a zonei.
Vise utopice pentru Podgoria
Aradenii nu au insa cum sa garanteze alocarea de sume pentru sistematizarea zonei astfel incat la Podgoria sa-si faca loc si monumentul cu pricina, dat fiind faptul ca lucrarile care ar trebui sa aiba loc sunt de ordinul sutelor de miliarde. 
Fara o infuzie puternica de capital de la Guvern (se spunea initial ca o parte din cele 100 de miliarde vor fi cheltuite pe amenajarea zonei!) sau din Occident, demararea lucrarilor nu ar face altceva decat sa declanseze haosul in centrul orasului. 
Proiectul de sistematizare a zonei vizeaza eliminarea circulatiei rutiere din centrul Aradului mutarea unor statii de tramvai sau chiar a liniilor.
Daca nimeni nu va face primul pas, Podgoria ramane cunoscuta Aradului doar pe post de Piata Drapelului, cel putin pana in 2006, cand este programata finalizarea exteriorului Catedralei Ortodoxe.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Aradeni inundati din cauza secetei din Ungaria!

Statia de pompare Micalaca a inundat gradinile amplasate ilegal - Virtual Arad News (c)2004Gradinile bine intretinute care sunt amenajate pe malul Mureselului, in Micalaca, au fost... inundate. 
Varstnicii care au depus un efort important aici, pentru a scoate cateva kilograme de rosii, ceapa, verdeturi, ne-au reclamat faptul ca le-au fost distruse culturile, din cauza angajatilor de la Serviciul National de Imbunatatiri Funciare...
De vina pentru inundatii este… seceta! 
Apa din Mures este pompata in canalul Muresel, de unde se alimenteaza o conducta prin care se exporta apa in Ungaria. 
De ce au ungurii nevoie de apa noastra? Pentru irigatii. 
Desi la noi intretinerea culturilor este neglijata, cei din tara vecina obisnuiesc de cativa zeci de ani sa cumpere apa de la Arad, pentru a preveni "arderea" produselor agricole, in perioada secetoasa.
Zilele trecute, aradenii care si-au amenajat mici gradini pe malul canalului Muresel, au avut surpriza sa le gaseasca inundate. 
Ungaria ne-a transmis o comanda mai consistenta de apa, ceea ce a determinat Serviciul National de Imbunatatiri Funciare sa porneasca mai multe pompe deodata; astfel, Mureselul s-a umplut de a dat pe dinafara… si a distrus o mare parte din culturile oamenilor. 
Mai mult, si in perioada urmatoare se preconizeaza ca debitul Mureselului sa creasca, fiindca va fi pusa in functiune inca o pompa.
Ocupare abuziva a terenului
Nemultumirile aradenilor inundati nu sunt insa pe deplin justificate. 
Potrivit informatiilor noastre, ei nu ar fi avut dreptul sa isi amenajeze gradini pe malul apei, fiindca terenul nu le apartine. 
Este vorba, astfel, de un comportament abuziv, iar pentru culturile distruse nu vor putea solicita despagubiri. 
"Nu este terenul lor particular! L-au ocupat abuziv; deoarece este vorba de albia majora a canalului Muresel, ei nu aveau ce cauta acolo. Si-au facut gradinile pe riscul lor", spune directorul SNIF. 
Ploaia din Ungaria i-a crutat
In anii precedenti nu au fost probleme de asemenea anvergura pentru ca a plouat mai mult in Ungaria, iar necesarul de apa solicitat de la Arad pentru udarea culturilor a fost minim.
Apa pentru CET si Penitenciar
Apa Mureselului este folosita si de catre Uzina Electrica de la Podgoria, pentru turnul de racire, dar si de penitenciar.
Directorul SNIF, Constantin Blagulescu, ne-a informat ca "din cauza secetei, volumul de apa solicitat este mai mare. Noi furnizam apa pentru irigatii în Ungaria, pe baza unor comenzi, si nu ne putem permite sa nu dam apa".

Simona Mazare - Observator

  • Cap Sud Est pe ruta Orient Expres

Pilotul aradean Cheveresan i-a condus pe francezi pana in Romania11 avioane care travereseaza orasele prin care a trecut trenul Orient Expres au aterizat vineri dupa-amiaza pe aeroportul  din Arad. 
Avioanele au plecat in urma cu cateva zile din Franţa, iar printre piloti este si un aradean. 
Acesta s-a alaturat grupului pentru ghidarea celorlalti. 
Pilotii au facut o escala de aproximativ doua ore in Arad pentru formalitatile de intrare in tara. 
Raidul Cap Sud Est pe ruta Orient Expres dureaza aproximativ 2 saptamani si se organizeaza anual. 
Pilotii vor mai opri la Bucuresti si Tulcea pentru formalitatile de iesire din tara, iar destinaţia este capitala Bulgariei, Sofia.

Televiziunea Arad

  • Expulzati... pentru cateva ore

Cersetorii au fost trimisi la locurile de bastinaPeste 20 de oameni fara viitor, stransi de pe strazi
Politia, Jandarmeria si gardienii publici au facut o actiune-fulger prin toate zonele "fierbinti" ale orasului cunoscute drept vaduri comcrciale pentru cersetori. 
In mai putin de o ora, curtea de la politic s-a umplut cu oameni nespalati, unii tremurand din cauza caldurii, altii din lipsa aurolacului si altii tanjind dupa... o tigara. Nici unul insa nu a acceptat sa fie ajutat pentru a duce o viata normala.
La politie au ajuns 24 de cersetori. Doar sapte dintre ei sunt din Arad. 
Ei s-au ales cu inca o amenda, pe care nu o vor plati niciodata. 
Ceilalti, din Iasi, Hunedoara, Petrosani, Bihor au fost predati la Politia TF care i-a urcat in tren catre casa. 
Experienta trecutului, insa, ne face sa-i asteptam, astazi, din nou pe strazi, pentru ca in tren nu e nimeni care sa-i opreasca sa coboare, de exemplu, in gara Aradul Nou. 
Fiecare dintre ei, chiar daca sunt doar adolescenti are in spate ani buni de experienta la cersit si o viata pe care nimeni nu si-ar dori-o. 
Am intalnit-o la Police pe Anca Lacramioara, de 16 ani. Este insarcinata, dar nu stie de cate luni. 
Mai are acasa la socri un copil de un an si jumatate si un fost sot care s-a casatorit cu o boschetara din gara. 
Desi cei de la Protectia copilului au invitat-o la centrul de ingrijire, sa stea macar 2-3 saptamani, pana naste, ea a refuzat razand: "De ce sa ma duc?" Singura ei grija a fost sa-si faca rost de o tigara...

Simona Mazare - Observator Plus

  • Solutia pentru traficul greu din Nadlac: O parcare la intrarea in oras

La Nadlac se doreste construirea unei parcari pentru TIR-uriProblema traficului greu care tranziteaza zilnic orasul Nadlac pe DN7, care taie orasul in doua de la un capat la celalalt, agreseaza la modul cel mai serios locuitorii urbei. 
De cele mai multe ori, oamenii cer ajutorul Primariei sau al Politiei. 
Alteori, al Politiei de Frontiera. Fara sa se intample insa ceva notabil. 
O vreme, TIR-urile opresc doar in afara localitatii, in orele de asteptare pentru a intra in vama, alteori insa mai stationeaza si in oras, cum a fost cazul nefericit al TIR-ului care a ars in intregime vinerea trecuta, la cativa metri de iesirea din Nadlac.
Incercand sa aflam ce anume ar trebui sa se intample pentru ca situatia descrisa sa ia sfarsit, am vorbit cu Ladislau Vas, viceprimarul localitatii: "Din pacate, oamenii au si ei dreptate. Insa nu este o situatie care se poate rezolva de azi pe maine. Tot ce pot sa va spun este ca o parcare care s-ar construi vizavi de statia Petrom, de la intrarea in oras, ar rezolva aceasta problema. Nu sunt insa bani pentru realizarea unui asemena obiectiv. Daca insa vom fi ajutati de Consiliul Judetean, mai ales acum, ca s-a si intamplat un eveniment care putea sa degenereze, ma gandesc ca nu ar fi imposibil sa ducem la bun sfarsit un astfel de plan."

Eugenia Pantea - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]