Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 12 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Negocieri grele la Arad

Presedinta PUR Arad - Lia Ardelean lasa in turul doi ca electoratul sa stabileasca pe cine voteazaNegocierile intre partide pentru alegerea viceprimarilor si a conducerii Consiliului Judetean se desfasoara cu greutate la Arad, la patru zile de la anuntarea rezultatelor de la alegeri neexistand variante concrete privind aceste posturi executive, transmite Mediafax. 
Pentru posturile de viceprimari sunt vehiculate trei nume, respectiv Gavril Popescu (PNL), care a fost candidat la functia de primar si a obtinut 14,8% din voturi, Ovidiu Marian (PNTCD), candidat care a obtinut 13,7% din voturi, si Gheorghe Neamtiu, de la PRM, candidat de asemenea la Primarie, insa cu sub 3% din voturi. 
Acesta din urma ar putea castiga un post de viceprimar daca PRM va decide sa sprijine Alianta "D.A." la constituirea Consiliului Local si a Consiliului Judetean, in vederea obtinerii de catre Alianta a functiilor executive. 
Alianta mizeaza pe sprijin atat de la PRM, cat si de la PUR pentru candidatul PD la Primaria Arad, Gheorghe Falca, intrat in turul doi al alegerilor, unde se va confrunta cu actualul primar PSD Dorel Popa. 
Conducerea PRM a declarat, vineri, ca, desi a purtat negocieri cu toate formatiunile politice locale, nu a decis daca va sprijini Alianta sau PSD. 
"Vom lua o decizie saptamana viitoare, cand si Alianta va avansa propunerile pentru functiile de viceprimari si la conducerea Consiliului Judetean", a declarat Gheorghe Feies, liderul PRM Arad. 
Taranistii spun, de asemenea, ca nu au decis ce candidat vor sprijini la Primaria Arad, in timp ce umanistii sint singurii care au luat o decizie, exceptand UDMR, care a anuntat inainte de alegeri ca va sprijini PSD. 
"Vom fi neutri pentru ca asa e corect fata de electorat. Lasam electoratul sa decida. In plus, luarea unei decizii ar putea sa ne defavorizeze cei 11 candidati PUR care au intrat in turul doi la primarii din judet, pentru ca unii au contracandidati ai Aliantei, iar altii ai PSD", a declarat Lia Ardelean, presedintele PUR Arad. 
Presedintele PNL Arad, Titus Gheorghiof, a exprimat un punct de vedere comun al Aliantei "D.A.". 
"Acolo unde exista candidati ai altor forte politice decat ai PSD, ii vom sprijini. Daca in schimb exista candidati ai PD care se lupta cu candidati ai altor partide, acestia vor fi sprijiniti neconditionat de PNL, conform protocolului, fapt valabil si pentru PD"
, a declarat Gheorghiof. 
Consiliul Local si cel Judetean ar putea avea sedintele de constituire saptamana viitoare, cand, prin vot secret, vor fi propusi viceprimarii si conducerea executiva a CJ. 
Rezultatele finale ale alegerilor din Arad arata ca in Consiliul Local Municipal au intrat sase partide: PSD - 6 mandate, PD - 5 mandate, PNL – 5 mandate, UDMR - 3, PRM - 2, PNTCD - 2. 
La Consiliul Judetean, mandatele au fost impartite astfel: PSD - 9 mandate, PD - 8, PNL - 7, PRM - 4, UDMR - 3, PUR - 2.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Siguranta alimentara in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana 

Interviu cu dr. Sorin Iercan - director la Sanvet AradInterviu cu Dr. Sorin Iercan, director executiv la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Aliment
Zootehnia este o ramura extrem de importanta a agriculturii: odata pentru ca valorifica superior productia vegetala si in al doilea rand pentru ca asigura o parte insemnata din hrana individului si furnizeaza materie prima pentru industria alimentara. Cresterea animalelor a cunoscut prefaceri structurale dupa 1989 prin trecerea din sectorul de stat in cel particular a unor importante efective de animale dar si prin scaderea numarului si calitatii acestora, fapt repercutat negativ in preturile de pe piata care au atentat serios la buzunarele noastre, ale tuturor. In consecinta a scazut si consumul de asemenea produse iar piata a fost invadata de alimente importate, mai ieftine. Pentru a vedea care este situatia la zi in productia animaliera si ce se arata in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana am stat de vorba cu dr. Sorin Iercan, cel care conduce activitatea sanitar-veterinara la nivelul judetului Arad.
- Domnule doctor, care este situatia actuala a efectivelor de animale din judetul Arad?
- La ora actuala in judetul Arad exista un efectiv de 63 mii bovine din care vaci si juninci peste 39 mii, 420 mii ovine, 10 mii caprine, 270 mii porcine, 1,4 milioane pasari, 4 mii animale de blana, peste 21 mii familii albine si 16 mii cabaline.Comparativ, sa zicem cu anul 1996, la bovine efectivul a ramas cam acelasi, la fel si la pasari unde cu toate ca Avicola a disparut, a crescut numarul lor in gospodariile populatiei, la ovine constatam o scadere de 30-35 la suta, la cabaline de la 96 mii avem o scadere la 16 mii. Singura specie care a crescut este a porcinelor, de la 220 la 270 mii capete. 
- Cum apreciati aceste efective vizavi de potentialul din domeniul vegetal?
- Fara discutie efectivele sunt mici, este loc de o crestere dar totusi suntem optimisti pentru ca din semnalele pe care le avem exista tendinte de crestere la unii agenti economici care doresc sa-si construiasca microferme, mai ales pentru bovine, pasari si porci.
- Se stie insa ca nu conteaza doar numarul, foarte importante sunt calitatea si productivitatea. Din acest punct de vedere personal am avut o experienta neplacuta cand, desi am considerat ca cumpar ieftin un porc de 130 kg, mi-a iesit totusi scump pentru ca peste o treime era slanina.
- Da, din pacate abia in ultimii ani preocuparea pentru selectie si ameliorare a inceput sa faca pasi mai seriosi, folosindu-se in mai mare masura material seminal de calitate. Lumea a inceput sa constientizeze necesitatea imbunatatirii calitatii si multi cer monta artificiala cu animale de prasila de mare productivitate. 
- In ultimii ani au existat cateva focare de pesta porcina. Cum calificati starea de sanatate a animalelor in momentul actual?
- Legat de pesta porcina clasica trebuie sa spun ca am avut-o si din pacate o s-o mai avem deoarece nu mai vaccinam. Suntem efectiv ca intr-un razboi modern in care luptam doar cu baioneta. Putem actiona doar prin mijloace de prevenire nespecifice. In gospodariile populatiei trebuie sa recunoastem ca nu exista nici un mijloc de dezinfectie nespecific, de exemplu taranii se plimba dintr-o curte in alta si pot sa transmita virusul bine-mersi. Prin programul Guvernului, ca urmare a negocierilor avute la Bruxelles, trei judete respectiv Bihor, Arad si Timis au fost declarate euroregiune libera de pesta porcina. Este posibil insa sa apara noi focare dar vom primi fonduri pentru despagubiri in cazul animalelor care vor fi sacrificate. Orice focar nou care apare se lichideaza in regim de urgenta. 
- Ce servicii veterinare se asigura de catre medicii din teritoriu?
Intrarea Romaniei in UE implica o exigenta sporita privind controlul alimentelor- Trebuie sa spun ca avem medici veterinari in fiecare localitate care, acum lucreaza in regim privat si au contract cu statul, respectiv cu noi, pentru actiunile ce se efectueaza conform programului strategic care vizeaza bolile cu fuzibilitate mare. Se fac recoltari de sange, tuberculinari, vaccinari, etc. Noi suntem organizati in teritoriu pe doua mari directii. Prima este aceea privind sanatatea animala, unde avem circumscriptii veterinare zonale, in care inspectorii vegheaza asupra respectarii legislatiei privind cresterea animalelor, inclusiv verificandu-i pe acesti medici concesionari. A doua directie priveste sanatatea publica unde avem o pondere din ce in ce mai mare prin infiintarea Autoritatii Nationale pentru Siguranta Alimentelor. Avem circumscriptii sanitar-veterinare pe control alimente care sunt distribuite in marile orase si in cartiere, iar in teritoriu, avem inspectorii nostri de specialitate care vegheaza atat asupra sanatatii publice cat si asupra sanatatii animalelor. 
- Pentru programele nationale serviciile sunt gratuite?
- Da, practic manopera efectuata de medicii privati este decontata de catre stat
- In 2007 se pare ca vom face parte din Uniunea Europeana, prin urmare normele de acolo se vor aplica si la noi. Care vor fi principalele exigente?
- Una din cele mai importante este aceea ca taranii nu vor mai putea sacrifica animalele acasa decat pentru consumul propriu. Singura problema in acest caz va fi modul de injunghiere a animalului, trebuind respectate regulile impuse de Comunitatea Europeana, de moarte fara durere. Asta presupune ca acel animal sa fie impuscat cu un pistol special dupa care sa se produca injunghierea. Eu zic ca va prinde aceasta prevedere si la noi, deoarece lumea incepe sa fie tot mai atenta cu animalul din propria gospodarie. Romanul dintotdeauna a iubit animalele si a trait alaturi de ele. 
- Dupa intrarea in Uniune, taxele vamale se vor desfiinta. Cum vor face fata pe piata micile gospodarii taranesti?
- Se va intampla ceea ce se intampla si in tarile care au intrat de curand in aceasta uriasa piata comuna. Cresterea in mod traditional a animalelor incet, incet nu va mai avea suport economic si va trebui sa dispara. Va ramane insa traditia de a creste porcul pentru consum in propria gospodarie, traditie care, estimez eu, va mai dura inca zeci de ani. 
- Putem spera la un gratar bun si ieftin in viitorul apropiat?
- Eu consider ca da, cu atat mai mult cu cat, conform programelor de restructurare impuse unitatilor de procesare si de taiere in abatoare, in Arad se estimeaza ca vor ramane trei-patru, maxim cinci unitati agreate dupa intrarea in Uniune. Restul, pana la data aderarii, vor fi obligate sa se inchida.Trenul nu-i pierdut pentru proprietarii care au abatoare de capacitate mica daca isi fac un program de restructurare si toleranta zero fata de lipsa de igiena. Acestea vor putea functiona pe piata locala.
- Toleranta dumneavoastra fata de incalcarea normelor sanitar-veterinare pana unde merge?
- Din pacate pentru unii, toleranta este zero. Nu putem discuta de toleranta atunci cand in cauza este salubritatea produsului si sanatatea publica. Trebuie sa va spun ca Autoritatea Veterinara pentru Siguranta Alimentelor a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii in subordinea Guvernului, respectiv a cancelariei primului ministru si are ca presedinte un secretar de stat. Acum avem responsabilitati enorme vizavi de siguranta alimentara care, si in Comunitatea Europeana, este pusa pe primul plan. Noi incercam sa facem fata; vom avea si o crestere de personal in acest domeniu. In momentul de fata ne reorganizam, am reusit chiar sa ne dotam cu un laborator situat la standarde foare inalte, comparabil cu cele din vest. Speram sa rezolvam si problemele de spatiu prin demararea, chiar in anul acesta, a constructiei unui nou sediu. Alt aspect fata de care si expertii europeni au fost profund impresionati este baza de date de care dispunem. Avem un sistem intranet foarte bine pus la punct, cum nu se poate vedea in multe locuri din Europa. 
- Domnule Iercan, va multumesc si speram alaturi de dumneavoastra intr-o schimbare la fata a situatiei in domeniul sigurantei alimentare.

Ioan Tuleu - Adevarul

  • Spitalul Judetean va ramane fara sterilizare pentru cateva zile

Dana Oprea - directorul Spitalului Clinic Judetean de urgenta doreste achizitionarea unui nou sterilizatorCazanul care produce aburii necesari pentru sterilizarea ustensilelor medicale si a materialelor moi din incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad va fi oprit pentru cateva zile. 
Scoaterea din functiune a acestuia este foarte necesara pentru a fi efectuate verificarile de rigoare si, implicit, reparatiile necesare. 
Problema apare, insa, in momentul in care zilnic toate instrumentele si lenjeriile din cadrul spitalului vor necesita sterilizare, iar cazanul fiind oprit, acest lucru nu va fi posibil. 
"Verficarile periodice se efectueaza, de regula, in aceasta perioada, iar pentru a putea efectua acest lucru este necesara oprirea acestuia, pentru a se raci si pentru a incepe testele de verificare. Daca cazanul va fi oprit pentru cateva zile, va fi necesara incheierea unui contract cu un alt spital din municipiu, ori cu Spitalul Muncipal sau cu cel de Obstetrica si Ginecologie ,"Salvator Viua". La inceputul anului, Consiliul Judetean a alocat pentru spitalul nostru cinci mi-liarde de lei, din care 2, 7 miliarde sunt destinate pentru achizitionarea unui nou cazan. in momentul de fata, suntem la faza unui studiu de prefezabilitate pentru a calcula care vor fi costurile pentru unui nou. O firma ne-a facut o oferta, dar costul acesteia se ridica la patru miliarde de lei. Ramane de vazut de ce sume de bani vom dispune pentru achizitionarea unui cazan nou", a declarat Dana Oprea, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad. 
Cert este faptul ca cazanul este de o varsta cu spitalul, mai precis din anul 1979, anul trecut fiind folosit si in scopul incalzirii spitalului si a apei, pana s-au efectuat modificari prin achizitionarea unui arzator pe gaz. 
De asemenea, cazanul mai era utilizat la bucataria spitalului. 
Oprirea pentru cateva zile a cazanului va fi foarte incomod, mai ales daca ne gandim cate sectii are cel mai mare spital din judet si cate instrumente medicale si lenjerii trebuie sterilizate pe zi.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Primaria testeaza sase veceuri – deodata!

Inca sase toalete ecologice au fost montate in AradIn Parcul Pensionarilor au fost montate, cu cateva zile in urma, trei toalete ecologice, una dintre acestea fiind destinata persoanelor cu handicap. Operatiunea a continuat ieri, cu amplasarea, in diferite colturi ale orasului, a inca sase toalete. 
Astfel, in jurul orelor amiezii, in spatele bisericii de la UTA, un camion in care erau incarcate toate aceste WC-uri a oprit pentru montarea primului dintre ele. 
Operatiunea a continuat cu amplasarea unei toalete in Piata Spitalului, doua in Piata Romana si doua in Parcul Copiilor.
"Raspundem astfel nevoilor aratate de populatie. Solicitarea noastra a fost pentru 24, dar consilierii nu au aprobat proiectul, astfel incat suntem nevoiti sa ne limitam la doar noua.  In acea varianta service-ul nu va mai fi asigurat gratuit de firma, ci de Gospodarirea Comunala", a declarat primarul Dorel Popa.
Primele trei toalete au fost luate de la o firma din Bucuresti si au costat aproximativ 180 de milioane. 
Cele sase care au fost montate ieri provin din Timisoara si, deocamdata Primaria nu trebuie sa plateasca nimic pentru ele, fiind … in probe. 
Costul si intretinerea pentru o asemenea toaleta ecologica se ridica la suma de 200.000.000 de lei anual.
Interesant de remarcat este ca alaturi de edilii locali si primarul Dorel Popa s-a aflat si presedintele PNTCD, consilierul municipal Ovidiu Marian.
Acesta a subliniat ca prezenta sa este motivata prin faptul ca realizarea toaletelor ecologice este unul dintre cele mai importante proiecte ale campaniei sale electorale.

Mihaela Iancu - Observator

  • Terminalul Aero-Cargo de la Arad a devenit operational

DHL opereaza zilnic curse de avion spre Budapesta si returLa aproape opt luni de la inaugurare, Terminalul Aero - Cargo din Arad a devenit operational saptamana trecuta, o data cu aterizarea primei aeronave de marfa pe Aeroportul din Arad, informeaza Rompres. 
Prima firma care a reusit sa obtina toate avizele necesare este firma DHL, care urmeaza sa opereze zilnic cate o aeronava ce va face curse pe ruta Budapesta - Arad si retur. 
Terminalul reprezinta una dintre cele mai mari investitii din tara, finantarea investitiei fiind asigurata pe de-o parte de Uniunea Europeana, prin programul PHARE - CBC, iar, pe de alta parte, de catre Consiliul Judetean Arad, beneficiar al investitiei. 
Valoarea fondurilor europene se ridica la 2.794.553 de euro, in vreme ce contributia romaneasca este de 796.693 de euro, reprezentand 25% din valoarea investitiei.
Terminalul este amplasat in vecinatatea Aeroportului Arad, respectiv a platformei Zonei Libere Curtici - Arad din incinta aeroportului aradean, situat la mica distanta de punctele rutiere de trecere a frontierei Nadlac, Turnu si Varsand si respectiv de punctul feroviar vamal de la Curtici. 
Terminalul are in componenta Aerogara Cargo, cu o hala de depozitare, cantarire, control vamal, cu o capacitate de stocare de 700 t si, respectiv de prelucrare de 300 t/zi; o platforma de operare cu suprafata de 12.888 mp, platforma dimensionata pentru doua aeronave (una de tip "C" si una de tip "D") care pot stationa concomitent o platforma de operare auto cu suprafata de 8430 mp.

F.M. - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]