Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 12 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Comisionarii vamali isi construiesc sediu

Comisionarii vamali aradeni cer ajutorul autoritatilorUn numar de cinci dintre cei mai importanti comisionari vamali, alaturi de directorul Regionalei Vamale, Aurel Matiut, s-au aflat ieri, la discutii cu autoritatile locale, pentru a-si prezenta nemultumirile in legatura cu conditiile in care isi desfasoara activitatea.
Plangerile acestora au plecat de la spatiul mic in care functioneaza birourile comisionarilor, in sediul de pe strada Campul Linistii, de la numarul insuficient de angajati ai vamii de interior si de la programul de lucru, doar intre orele 9.00 si 16.00.
Aurel Matiut le-a precizat comisionarilor ca a prezentat toate aceste nemultumiri ministrului Tanasescu, profitand de prezenta acestuia in Arad, zilele trecute. 
Singura varianta in care se poate creste numarul angajatilor este doar o redistribuire de la celelalte puncte vamale, cum ar fi Nadlac, maximumul angajatilor ajungand astfel la 40. 
De asemenea, demersurile pentru cresterea programului de lucru s-au soldat cu o reusita. 
Birourile vor fi deschise intre orele 9.00-21.00, timp de sase zile pe saptamana.
Problema sediului a fost una dintre cele mai spinoase, dar chiar si aici s-a facut un plan de actiune. 
A fost alocat un spatiu in zona industriala, pentru care s-au primit avizul de la Sanepid, urmand cel de la mediu si apoi, primirea autorizatie de constructie din partea Consiliului Municipal.
"Din toamna ii dam drumul, pentru ca dorim sa avem un sediu corespunzator. Faptul ca Aradul se afla  pe traseul culoarului patru pan-european nu face altceva decat sa ne favorizeze dezvoltarea si circulatia marfurilor", a spus Aurel Matiut.
Comisionarii au semnalat, de asemenea, starea jalnica in care se afla drumul care duce spre vama de interior. 
"Cati bani se aduna de la toate societatile care au sediul pe strada Campul Linistii, macar jumatate daca ar fi alocati s-ar face drumul. Este jalnic, circula pe acolo tot felul de masini, multe din strainatate", a spus Amalia Aslau.

Mihaela Iancu - Observator

  • UTA a ramas fara curent electric

Directorul Electrica - Eugen Crisan a anuntat debransarea de la energie a fabricii UTAIeri, la orele pranzului, Electrica a decuplat societatea UTA de la reteaua de energie electrica, fabrica ramanand fara curent. 
Directorul Electrica, Eugen Crisan, ne spune: "UTA a ramas, la ora actuala, singurul mare consumator cu probleme. Noi am incercat in 2003 sa ajutam fabrica, in incercarile de privatizare. In luna februarie 2004 a fost intocmit un grafic de esalonare, pe sase luni, care pornea cu martie ca prima luna de plata. Pe martie graficul a fost indeplinit, dar pe aprilie, nu. Factura curenta pe aprilie (consumul lunii martie) a fost de 265 de milioane de lei iar rata aferenta lunii aprilie, de 150 de milioane. Din acest total (415 milioane de lei) UTA a platit doar 20 de milioane, o suma nesemnificativa. Intrucat nu a fost indeplinit graficul de esalonare, azi (ieri - n.r.) la ora 12,25 a fost deconectata".
Directorul Electricii mai spune ca un alt grafic nu se mai poate face, iar conditia ca UTA sa fie recuplata la reteaua de energie electrica este ca societatea sa-si plateasca integral datoriile, adica circa 2,5 miliarde de lei. Ceea ce, in conditiile actuale, e cam imposibil. 
Situatia in care se gaseste in prezent UTA (lipsa comenzi, lucru extrem de putin, supravietuirea, practic, din chirii si vanzare de fier vechi) nu permite plata in intregime a datoriilor.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Parcul Reconcilierii s-a ingropat in hartoage

Lucrarile la Parcul Reconcilierii vor incepe dupa 28 maiMembrii Comitetului Operativ Consultativ au putut afla ieri ca lucrarile la Parcul Reconcilierii continua, chiar daca, imprejmuita din nou de ziduri, zona a fost ingropata pe moment in hartoage. 
In aceste zile, cele mai importante activitati care au legatura cu parcul au loc mai mult pe hartie decat la locul faptei, date fund zecile de avize 51 autorizatii care trebuie obtinute pentru ca reconcilierea romano-maghiara sa ramana definitiva. 
Dupa ce s-au obtinut o serie de autorizatii si voturi politice pentru daramarea fostei cladiri a Corpului Gardienilor Publici, pentru amplasarea Statuii Libertatii, pentru intocmirea Planului Urbanistic Zonal, pentru certificate de urbanism si autorizatii de construire, Primaria munceste acum la realizarea tehnica a proiectului si la punerea pe picioare a studiului de fezabilitate. 
Intre timp au decurs si o serie de negocieri pentru demolare si mai apoi pentru atribuirea contractelor de prestari servicii. 
Studiul de fezabilitate privind amenajarile exterioare (inclusiv luciul de apa ce va face legatura intre cele doua monumente) si utilitati urmeaza a fi finalizat la 28 mai, acesta fiind momentul de la care se poate vorbi de lucrari care sa prinda cu adevarat contur in fosta Piata a Pompierilor. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Trichineloza loveste din nou

In judetul Arad au fost semnalate cazuri de trichinelozaTrei noi focare de trichineloza au fost descoperite, in ultimele doua saptamani, in judetul Arad. 
Localitatile unde s-au constatat cazuri de trichineloza sunt Simand, Fiscut si municipiul Arad, fiind inregistrate 24 de imbolnaviri. 
Cel mai important focar este la Simand, unde 14 membri ai unei familii au ajuns la spital dupa ce au consumat carnea unui porc sacrificat in gospodarie, fara efectuarea analizelor sanitar-veterinare. 
Principala cauza de aparitie a trichinelozei este consumarea carnii infestate, in general de la animalele sacrificate in gospodariile oamenilor, care nu au trimis esantioane de carne pentru analiza. 
Analiza trichineloscopica este gratuita daca se efectueaza la circumscriptia sanitar-veterinara de care apartine cel care a dus carnea la control. 
Chiar si daca se apeleaza la alt laborator, analiza carnii de porc costa doar 36.000 de lei. 
Trichineloza se transmite la om prin consumul carnii infestate si poate conduce la deces, prin afectarea muschilor aparatului cardio-respirator.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Tineretul sudeaza" protejat de echipamentele Group Crisan

Sudorii aradeni sunt cei mai buni din tara"In Arad, nu se pune accentul pe protectia muncii!"
Firma Grup Crisan SRL este condusa de Ioan Crisan, actionar majoritar si s-a dezvoltat, din 2000,  pe scheletul fostei firme "Transport Crisan", infiintata in 1991.
Din anul 2001, firma a fost profilata pe materiale de protectia muncii si de protectie in caz de incendiu. 
"Multe dintre materialele comercializate de noi se preteaza si la sudura. Pacat ca majoritatea agentilor comerciali ce desfasoara astfel de activitati nu pun accentul pe protectia muncii".
Grup Crisan are 8 salariati, dintre care patru sunt ingineri. Asociatia Sudorilor din Arad a luat fiinta in 1990, iar din 2001, odata cu reprofilarea firmei, si Ioan Crisan a devenit unul din membrii acesteia.
Dar pentru ca este profilata pe comercializarea de materiale pentru protectia muncii, firma Crisan pune la dispozitia agentilor economici si persoanelor fizice masti de protectie, incaltaminte cu bombeu din fier, pelerine si caciuli izolante, manusi si sorturi din piele. 
Pe langa magazinul de desfacere de pe strada Episcopiei, firma mai are un depozit de marfa si in zona industriala.
Facilitarea gasirii unui loc de munca
Firma Grup Crisan, in colaborare cu Asociatia Sudorilor din Arad, vor sa treaca si la productie. Cele doua vor presta servicii catre agentii economici cu profil sudura sau cu ateliere de gen, mai exact vor alcatui o baza de date cu toti sudorii din judetul Arad, mai ales cu cei fara o slujba.
Asociatia Sudorilor se va intalni cu fiecare agent economic din judet care se ocupa de sudura si va analiza necesitatile de personal ale acesteia. 
Va intocmi apoi o alta baza de date cu toti sudorii aradeni, ingineri sau simpli muncitori, someri sau nu. 
In aceasta varianta, daca firmele vor colabora, Grup Crisan si Asociatia Sudorilor vor putea raspunde nevoii de personal calificat unor firme ce vor sa angajeze sudori, oferindu-le din intreaga baza de date toate detaliile necesare despre unul sau mai multi sudori. 
"Agentii economici nu realizeaza acest avantaj. Ei pot veni oricand sa ne ceara un sudor cu sau fara studii. Acest sistem pe care vrem sa-l instituim va usura munca agentului economic, pentru ca cel pe care il angajeaza prin noi nu va mai trebui supus unei perioade de proba de una-doua luni, ci va trece direct in foc. Cel care ne acceseaza si devine membru, si ma refer aici strict la agentii economici, trebuie sa plateasca un comision de 7 euro pe an, bani in care sunt incluse si sase numere ale revistei "Sudura", care ajunge la 90.000 de lei pe exemplar" marturiseste Ioan Marin Crisan, actioanrul majoritar al Group Crisan, finantatorul activitatilor ASR Arad.
Firma Grup Crisan este unic furnizor de echipamente si materiale pentru suduraElectrozi de argint si sudura sub apa
Sc Group Crisan este furnizorul unic de materiale de protectia muncii a mai multor intreprinderi si combinate din tara. Unul dintre cele mai elocvente exemple este cel am santierelor Navale din Mangalia si Constanta. 
"Suntem furnizor unic pentru ca Group Crisan este importator direct si avem contracte de colaborare cu mai multe fabrici producatoare din Austria, Italia, Germania si alte tari europene. Produsele comercializate de noi protejeaza angajatii Trinity Arad, UCMR Resita, Grivita Electroputere si o uzina din Braila" spune Ioan Marin Crisan.
Una dintre piesele de rezistenta trecute pe inventarul magazinului de la demisolul sediului societatii, aflat pe strada Episcopiei, este aparatul pentru sudura sub apa. 
Mult mai mic decat o bormasina si de forma acesteia, aparatul este usor de manipulat si nu prezinta nici un pericol pentru muncitor. 
Acelasi furnizor comercializeaza si electrozi de sudura sub apa si electrozi de argint. 
"Sunt, de fapt, electrozi cu o concentratie de argint, de 40% sau 70%. Sunt folositi numai la suduri fine" adauga Ioan Crisan, afirmand, in continuare, ca Group Crisan practica cele mai mici preturi pe piata de gen, fiind importatori directi.
Aradenii – cei mai buni sudori din Romania
Concursul "Tineretul Sudeaza" din Arad a avut un numar mai mare de participanti decat faza pe tara. 
Cei patru castigatori de anul trecut la faza judeteana au fost pregatiti teoretic de catre conferentiar doctor inginer Tusz, cadru didactic al Universitatii Aurel Vlaicu, si de inginerii Biris si Farcas . 
In laboratoarele moderne ale Trinity Arad, cei patru au deprins mai bine mestesugul sudurii. 
"Ca urmare fireasca a muncii sustinute si a ajutorului venit din partea conducerii Trinity, carei doresc sa-i multumesc, in special domnului Mihai Danciu, cei patru concurenti aradeni au ocupat podiumul concursului national."

Pentru a se putea inscrie la concurs, potentialii concurenti trebuie sa aiba sub 35 de ani. Cei ce se inscriu sunt impartiti pe categorii de varsta – prima categorie ii include pe cei cu varsta intre 18 si 21 de ani, iar cea de-a doua pe cei intre 22 si 35 de ani. si pentru ca tehnica a descoperit noi si noi metode de sudura, concurentii trebuie sa sustina trei probe "de foc", dintre care amintim doar doua – sudare cu electrod invelit si wolfram-inert-gaz.
"Am acceptat si elevi sub 18 ani, pentru ca au venit sa se inscrie. Am luat legatura cu scoala apartinatoare si i-am inscris la concurs, printr-o dispensa la Timisoara. Un alt caz este cel al unui sudor de 65 de ani care a vrut neaparat sa concureze. L-am inscris si pe el, pentru ca oamenii nu sunt ca obiectele – nu mai sunt bune si le arunci! Nu ne putem purta astfel cu un om, fost sudor, care vrea si la anii pensiei sa faca ceva bun."
Prof. dr. Francisc Tusz de la UAV anunta posibilitatea recunoasterii internationale a profesieiProgramul activitatii desfasurate in 2004
1. In semestrul al II-lea al acestui an, ASR va  organiza un simpozion cu catedra de DTG a facultatii de inginerie cu Camera de Comert Arad, la care vor fi invitati agenti economici din judet ce au ca domeniu de activitate sudura. Temele abordate intereseaza cunoscatorii: atestarea sudorilor Se si MIG/MAG si prezentarea surselor MIG/MAG cu impulsuri comandate sinergic.
2. Organizarea fazei zonale a concursului "Tineretul sudeaza".
3. Conceperea unei baze de date pentru someri si pentru cei care doresc sa lucreze in strainatate in domeniul sudurii, in vederea reangajarii lor in productie.
4. In al doilea semestru al anului 2004, impreuna cu Directia Muncii si cu sustinerea Group Crisan, vor fi organizate cursuri de reconversie profesionala pentru agentii economici sau societatile comerciale care doresc angajarea de sudori calificati sau atestati.
5. Va fi organizata o excursie de studiu la o expozitie de sudura din Viena.
Cum devii inginer sudor international
Al doilea pas pe care Grup Crisan il va face, in colaborare cu cadrele de specialitate ale Universitatii Aurel Vlaicu, va fi acela al derularii unor cursuri de reconversie si reciclare. "Inginerii sudori care vor fi trecuti in baza noastra de date vor avea posibilitatea sa se inscrie la un masterat al Universitatii Aurel Vlaicu. Absolventii vor primi o diploma recunoscuta pe plan mondial sau numai in Europa, dupa dorinta cursantului. Calificarea lor va fi de inginer sudor international sau inginer sudor european si daca li se va oferi ocazia sa plece sa lucreze in strainatate nu vor mai fi necesare zecile de teste de egalare a studiilor",  declara conf. Dr. Francisc Tusz.

Descrierea filialei ASR Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]