Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 12 martie 2004

Virtual Arad isi exprima compasiunea pentru toate victimele atentatelor teroriste din Spania, si condamna cu vehementa manifestarile cu caracter terorist impotriva civililor.

Stirile TVA aici

  • Prietenul Aradului

Ambasadorul SUA - Michael Guest dupa decernarea Titlului de "Doctor Honoris Causa"Asteptat de o mie cinci sute de oameni
Guest a fost asteptat la limita dintre judetele Timis si Arad de primarul Dorel Popa, care a fost practic umbra sa pe tot parcursul vizitei. 
Ambasadorul l-a tratat pe primar cu multa simpatie, subliniind ca ii aminteste de tatal sau, care avea aceleasi preocupari religioase ca si edilul Aradului. "Ceea ce regret eu, marturisea ambasadorul, este ca nu am venit mai des in acest oras".
La Universitatea "Aurel Vlaicu" peste 1500 de persoane asteptau dupa Excelenta Sa. 
In cuvantul de deschidere primarul i-a multumit reprezentantului Statelor Unite, care l-au protejat in perioada comunismului cand a fost retinut pe aeroport din cauza convingerilor sale religioase si pus sub observatie de Securitate. 
Rectorul Lizica Mihut si-a manifestat surprinderea ca la nici 30 de ani Michael Guest scria istoria, fiind in comisia care a negociat reunificarea celor doua Germanii si a organizat participarea americana la Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa.
Primarul a fost ridicat in al noualea cer
Ziaristii de la Observator aradean l-au intrebat pe domnul ambasador daca este adevarat ca a pus o vorba buna pentru Dorel Popa in luna februarie, pentru ca Adrian Nastase sa nu il schimbe din fruntea organizatiei PSD Arad. 
"Nu am venit la Arad sa fac campanie electorala. Cetatenii americani nu voteaza in Romania. Cred insa ca aici, in acest oras, s-a facut o treaba buna. Un primar este recomandat de faptele sale; daca oamenii sunt multumiti, il realeg. Nu stiam ca s-a spus ca am intervenit pentru Dorel Popa, dar cred ca cei care au raspandit asta sunt, pur si simplu … gelosi".
La Universitatea "Aurel Vlaicu", Guest a remarcat ca primarul Aradului a facut foarte multe pentru imbunatatirea relatiilor interetnice si ca orasul se dezvolta, pentru ca Dorel Popa a facut foarte multe.
Popescu a stat cat sa se pozeze
La complexul expozitional din Zona Industriala Vest s-a desfasurat aseara un forum al investitorilor straini, moderat de cunoscutul jurnalist Emil Hurezeanu, fost consilier al primului ministru. 
Marile societati ale Aradului au fost premiate, dar de o distinctie separata s-a bucurat si fostul primar Valentin Paul Neamt, fondatorul Zonei Industriale respective.
Cateva evenimente au colorat forumul: intai de toate, fetele care se ocupau cu plasarea invitatilor (doua dintre ele pot fi vazute in pagina 4 a ziarului si nu mai necesita alte comentarii). 
Apoi, faptul ca directorul unei importante societati locale a fost patat de chelneri, ceea ce l-a scos din sarite peste masura. 
Nu in ultimul rand, gestul consilierului local liberal Gavril Popescu care a stat vreo jumatate de ora – timp in care a vorbit mai mult la telefon – si a plecat imediat dupa ce a convocat ad-hoc o mana de fotografi sa il pozeze langa Emil Hurezeanu.
Ce mananca un ambasador?
Pranzul de la Casa de Oaspeti a fost gustos, chiar daca s-a decalat si a fost intrerupt de sosirea ambasadorului Austriei, aflat in vizita in partea de vest a tarii. 
Lui Michael Guest i-au fost pregatite de catre bucatarii de la Casa Bulzan trei feluri principale de mancare: supa de fazan, pipote si inimioare in sos de cogniac si smochine, rasol de vita cu hrean, legume si piure de cartofi, suc de fructe, apa minerala, iar la desert placinta cu mere si cu branza. Ca bauturi au fost servite tuica de coarne, de pere si vin alb, respectiv rosu din podgoriile Aradului.
Primarul Popa a facut doua donatii substantialeO suta de milioane de lei!
Primarul Dorel Popa a surprins asistenta atunci cand, preluand microfonul, a anuntat ca va face doua donatii, in numele sau si al unor investitori prezenti la forum. 
Familia Scheidl (tata si patru copii ramasi fara mama in luna ianuarie, cand aceasta a murit de cancer) a primit 50 de milioane de lei, iar olimpicii Corina si Cristian Panda, care reprezinta Aradul si Romania la olimpiadele nationale si internationale de matematica si fizica, au plecat acasa cu aceeasi suma.
Ce vor face cu banii? Familia Scheidl isi cumpara lemne ca sa se incalzeasca si o roaba, ca sa se poata apuca de construirea unei casute. 
Fratii Panda nu stiu inca pe ce ii vor cheltui; ei trebuie sa treaca astazi de examenul dificil al concursului Traian Lalescu, iar apoi au timp de gandire suficient.
Ambasadorul – invitatul nostru!
Michael Guest pleaca de la Arad in aceasta dimineata. El va lua micul dejun la Casa Jelen, invitat de proprietarul cotidianului Observator aradean si al ziarului Nyugati Jelen.
"Nu voi ascunde ca am un mare respect pentru acest primar; imi este un prieten adevarat"  a declarat Michael Guest, ambasadorul SUA la Bucuresti.

Andrei Ando - Observator

  • Ambasadorul Austriei este de acord cu autostrada Bors - Brasov – Bucuresti

Ambasadorul Austriei la Bucuresti a fost la Arad intr-o scurta vizitaIeri, Excelenta Sa Christian Zeileissen, ambasador al Austriei la Bucuresti, a fost prezent la Arad, intr-o scurta vizita. 
Domnia-sa a mai trecut prin Arad, dar acum a fost pentru prima data in calitate de ambasador. 
S-a intalnit cu primarul Dorel Popa, presedintele CJA, Caius Parpala si cu prefectul Dan Ungureanu. 
Dupa cum ne-a declarat, a vizitat doua societati austriece din Arad, programul fiindu-i "incarcat" si cu o vizita neprevazuta, la Astra.
Caracterul vizitei a fost unul de "contact" regional, ieri fiind prezent la Arad si Timisoara, iar astazi, la Resita.
"Ca ambasador, vreau sa-mi exercit functia nu doar la Bucuresti, ci si in alte orase. In Romania sunt foarte multe orase interesante". 
In ceea ce priveste Aradul, acesta este interesant prin faptul ca este aproape de Austria, dar si "prin traditiile culturale si economice care se vad in tot orasul". 
Domnia-sa este convins ca Aradul trebuie popularizat mai mult in Austria si acest lucru se va produce odata cu dezvoltarea infrastructurii. 
Intrebat ce parere are despre faptul ca autostrada pe ruta Bors - Brasov - Bucuresti a fost preferata rutei Nadlac - Arad - Timisoara- Deva, desi aceasta este pe un coridor european, d-l ambasador a spus ca prima varianta este cea mai buna. 
"Initial, partea romana nu a vrut aceasta ruta, dar si-a schimbat pozitia", fiind vorba despre "influentele politice".

Simion Todoca - Adevarul

  • Copiii lasati balta de parintii naturali pot fi salvati

Fundatia Bethany a organizat "Zilele Adoptiei"Directia pentru Protectia Copilului indeamna familiile sa recurga la la adoptii
Directia pentru Protectia Dreptarilor Copilului Arad in parteneriat cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany organizeaza campania "Zilele Adoptiei", pe parcursul a doua zile. 
Manifestarea a fost demarata ieri si are ca scop promovarea adoptiei nationale la nivel locul si recrutarea de familii sau persoane care doresc sa adopte din randul comunitatii locale. 
In cadrul acestei actiuni, organizatorii si-au propus sa mediatizeze adoptia nationala, sa informeze persoanele interesate cu privire la legislatia in vigoare si procedura adoptiei, sa sensibilizeze populatia in legatura cu situatia copiilor abandonati si sa promoveze dreptul copilului de a avea o familie. 
Primul caz 
Sub indemnul sloganului "Adopta! Poti oferi o viata mai buna unui copil!", organizatorii spera sa aduca la cunostinta opiniei publice faptul ca a adopta un copil este un gest nobil care poate aduce nenumarate satisfactii. 
In cadrul unei intalniri care a avut loc ieri la sediul Directiei pentru Protectia Copiluiui au fost invitate doua familii adoptive care au fost dispuse sa povesteasca cum au decis sa infieze un copil. 
Laura Andres este necasatorita si a infiat un copil in urma cu patru ani. "Lucrez cu copiii intr-o casa familiala. Acolo am crescut fetita mea care mi-a adus atatea bucurii. Parintii fetitiei nu au fost deloc interesati de copilul lor, astfel incat foarte repede am reusit sa o adopt. Interesant este faptul ca tot procedeul de adoptie a durat noua luni, atat cat ar fi durat pana la nasterea unui copil. Fetita mea are sapte ani si merge la scoala, este un copil perfect normal. Nu consider ca am facut un lucru extraordinar. Fiecare copil are dreptul la o familie, sa creasca ca un copil normal. In urma cu un an i-am spus fetitei mele ca este adoptata si nu a fost traumatizata. O voi ajuta atunci cand va creste mare si va dori sa-i cunoasca pe cei care i-au dat viata. Dar,oricum, mie imi va spune "mama" povesteste Laura Andres. 
Al doilea caz 
Marcoi este cea de a doua familie care s-a hotarat sa apeleze la serviciul de adoptie din cadrul Directiei pentru Protectia Copilului. 
Catalina si Daniel sunt doi tineri care, de curand, au decis sa apeleze la adoptie. 
"Intr-adevar, multe familii care adopta copii o fac dupa indelungi incercari esuate de a avea mostenitori. Nu este cazul nostru. Cand ne-am hotarat sa trecem la adoptie, am venit la Directia Copilului unde am avut parte de tot suportul necesar. De trei luni, gemenii, o fetita si un baiat, sunt la noi acasa. Copiii i-am cunoscut intr-o casa familiala pe care o vizitam destul de des. Cand am hotarat sa-i luam acasa a trebuit sa alegem. Aceasta pentru ca ei traiau in conditii foarte bune acolo. In cele din urma ne-am decis. Copiii se dezvolta altfel, daca au mama si tata, asistentul social nu poate, oricat de bun ar fi, sa suplineasca dragostea pe care o ofera parintii" a spus Daniel Marcoi. 
"Nu pot uita incurajarile pe care le-am primit din partea angajatilor Directiei pentru Protectia Copilului atunci cand ne-am decis sa adoptam gemenii. Totul decurge destul de normal, ne ocupam de copii si, din cand in cand, venim la Directie sa vedem care e situatia documentelor. La inceput toti cunoscutii veneau cu prejudecati, dar au ajuns la concluzia ca nu e asa" povesteste Catalina Marcoi. 
Si in cursul zilei de astazi, actiunea "Zilele adoptiei" continua. 
Astfel, la ora 12.00 va avea loc o intalnire cu familiile care au adoptat copii si cu familiile care doresc sa adopte. 
Participantii vor primi consiliere din partea persoanelor in drept. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Statuile din Piata Pompierilor se vor "privi" in ochi

Statuia Libertatii va privi spre Monumentul Revolutiei din 1848Ioan Bolborea, sculptorul care va realiza Monumentul Revolutiei de la 1848 a fost ieri prezent la Arad pentru a discuta cu reprezentantii UDMR si PSD in problema amplasarii celor doua statui in Piata Pompierilor. 
Hotararea de Guvern nr. 282 care prevede ridicarea Statuii Libertatii si a Monumentului Revolutiei de la 1848 a fost publicata deja in Monitorul Oficial, actualmente lucrandu-se la aplicarea actului normativ. 
Cei implicati incearca sa gaseasca o solutie cat mai buna, pentru ca ambele monumente sa fie bine puse in evidenta. 
Pentru aceasta este insa, cel mai probabil, nevoie de daramarea mai multor cladiri, printre care si cladirea in care isi are sediul Corpul Gardienilor Publici. 
Dupa ce a vazut Piata Pompierilor, Ioan Bolborea a afirmat ca este nevoie de marirea spatiului pietei prin daramarea garajelor, iar Statuia Libertatii trebuie reorientata in aceasta directie. 
"Cele doua statui trebuie sa fie pe acelasi ax, privind una catre alta. Ele insa trebuie sa se regaseasca la o distanta de cel putin 50 de metri, altfel se sufoca una pe alta. Intre cele doua lucrari legatura o va face un luciu de apa" ne-a declarat Bolborea. 
Proiectul artistului prevede realizarea unei porti, a unui arc de triumf. 
Pe frontonul acestuia se vor regasi 4-5 alegorii, reprezentand Europa Unita, Romania si Minoritatile. 
Pe pilonii principali vor fi puse ln relief cate doua personaje reprezentative din Revolutia de la 1848 (Avram Iancu, Nicolae Balcescu). 
Partea centrala va fi dominata de un grup de oameni care vor reprezenta unirea. 
Macheta din ipsos a statuii se doreste a fi amplasata pana in iunie, urmand ca pana in noiembrie sa se finalizeze lucrarea.

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania

  • Tara ieftina pentru ars deseuri

Comisarii Garzii de Mediu controleaza cu atentie deseurile toxiceFirma franceza suspectata ca introduce substante toxice in Romania
Un transport de 20 de tone de deseuri toxice care urma sa intre in Romania a fost oprit in vama Arad. 
In urma cu o saptamana, un transport similar cu peste 100 de tone de substante ce s-au dovedit a fi toxice au reusit sa intre in tara. 
Deseurile urmau sa fie distruse intr-o veche centrala termica de la Felnac, operatiune mult mai ieftina decat in tarile Spatiului Schengen. 
In Franta, costul distrugerii unei asemenea cantitati de substante toxice ar fi costat aproape un milion de euro.
Prima captura, 100 de tone
Saptamana trecuta, la Felnac au fost gasite 100 de tone de deseuri toxice, aduse de firma KLAUDE HENRI SRL din Franta. 
Un nou transport de 20 tone a fost identificat ieri in depozitul unui comisionar vamal de pe strada "6 Vanatori" din Arad. 
Spre deosebire de deseurile din Felnac, ambalate in butoaie, cele 20 de tone de deseuri se aflau in ambalaje mari din plastic, pe care scria ca ar contine vopsea. 
Probele prelevate au demonstrat insa ca nu este vorba despre asa ceva, continutul recipientilor fiind tot deseuri. 
A fost efectuata chiar si o testare de radiatii, deoarece existau suspiciuni, neconfirmate ulterior ca deseurile ar fi radioactive.
Mai ieftin la Felnac
Comisarii Garzii de Mediu Arad considera ca firma respectiva a importat deseurile din Franta pentru a le neutraliza mai ieftin in Romania. 
Lucian Popa, de la Garda de Mediu Arad, ne-a declarat ca in Franta, neutralizarea unei asemenea cantitati de deseuri ar fi costat aproape 900.000 euro. 
In tarile Spatiului Schengen, distrugerea deseurilor trebuie facuta in concordanta cu legislatia europeana. 
Exista suspiciuni ca transporturile aduse in Romania de firma franceza urmau sa fie arse la Felnac, intr-o centrala termica dezafectata. 
Patronul firmei din Franta a transmis un fax prin care se angajeaza sa vina la Arad pentru a rezolva problemele aparute. 
El s-a aratat dispus chiar sa trimita deseurile inapoi, in Franta.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]