Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 12 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Indiferenta la statuie

Revolutionarul Ieran a participat la mitingul organizat de Vatra RomaneascaPutini protestanti la mitingul din Piata Pompierilor din Arad
Dupa o perioada lunga de cvasi-anonimat, Uniunea "Vatra Romaneasca" din Arad a iesit sambata la scena deschisa. 
"Vatra" a organizat un miting in Piata Pompierilor, la soclul asa-numitului Monument al Libertatii, pentru a protesta impotriva intentiei de reamplasare a celebrului grup statuar la Arad. 
Din pacate pentru organizatori, participarea aradenilor a fost mai mult decat modesta. In fapt, numarul de politisti, jandarmi si sereisti, la care adaugam ziaristii, l-a depasit pe cel al manifestantilor propriu-zisi, in majoritate persoane in varsta.
Istoricul Doru Bogdan, membru al "Vetrei Romanesti", dar si al PUR, a deschis adunarea, adresandu-se astfel protestantilor: "Frati romani si frati maghiari!". 
Bogdan a precizat ca mitingul nu a fost organizat impotriva maghiarilor, a Ungariei, a romanilor sau a guvernului, ci doar impotriva celor care doresc reamplasarea monumentului. 
Doru Bogdan a solicitat ca monumentul sa fie oferit statului maghiar, pentru ca reprezinta doar un simbol pentru unguri, nu si pentru romani. 
Intreaga conducere a politiei aradene a asistat de pe margine la miting. 
Singurul moment 
Neobositul revolutionar aradean Nicolae Ieran s-a dat din nou in spectacol. Infasurat intr-un drapel tricolor, acesta a inceput sa urle din spatele tribunei improvizate pe o remorca: "Nu va dam Ardealul!"
Organizatorii au incercat in zadar sa-l potoleasca, iar fortele de ordine au asistat pasive la incidentul care a enervat o parte din participanti si i-a facut sa rada pe altii, inclusiv pe politistii care-l cunosc prea bine pe Nicolae Ieran. 
Cum era de asteptat, mitingul a fost onorat si de prezenta unor jurnalisti, cameramani si fotoreporteri din Ungaria, ceea ce lasa sa se inteleaga ca ecoul adunarii populare de la Arad va trece din nou granitele Romaniei. 
Fara sa fie descurajati de numarul mic de aradeni care au participat la mitingul de sambata, organizatorii au promis sa se reintalneasca, in acelasi loc, la 24 ianuarie, cu ocazia aniversarii Unirii. 
Singura urmare concreta a adunarii de sambata a fost anuntul facut de unul dintre organizatori, care a declarat ca a inaintat un memoriu Parlamentului Romaniei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • CET Arad, in discutii la Guvern

Ministrul Oprea a apreciat activitatea CET AradGuvernul a decis, saptamana trecuta, o analiza la zi a stocurilor de combustibili pentru centralele termice externalizate din Termoelectrica. 
Ministrul administratiei publice, Gabriel Oprea, a apreciat "ca avem o situatie buna la centralele termice de la Timisoara (cu 94 de zile autonomie); Govora, Oradea si Arad (cu 50 de zile autonomie)".
Totodata, s-a afirmat ca la nivelul centralelor externalizate exista situatii dificile la Giurgiu (unde stocul de carbune ajunge doar 5 zile), la Vaslui si Botosani (care au un stoc de pacura pentru 10 zile). 
Aradul depaseste cu cele 50 de zile de autonomie de functionare de doua ori limita impusa de Guvern de minim 20 de zile. 
In cazul in care autonomia de functionare a CET va scadea sub cele 20 de zile, autoritatile locale vor trebui sa treaca la analiza situatiei create si sa ia masuri urgente pentru a identifica si completa stocurilor pana la nivelul impus. 
Totodata, conducatorilor centralelor li s-a trasat o sarcina considerata extrem de importanta - aceea de a asigura derularea contractelor de furnizare a combustibililor, incheiate in baza creditului garantat de Guvern si efectuarea platilor catre furnizorii de gaz metan, urmand ca autoritatile locale sa organizeze si sa monitorizeze aceste servicii, astfel incat populatia sa nu sufere din cauza neglijentelor sau a unui management slab. 
Cu toate acestea, Guvernul nu amintit de datoriile pe care centralele le au catre furnizori si care,au dus, cel putin la nivelul Aradului, suspendarea transportului de carbune si au lasat pe seama CET cateva amenintari cu sistarea furnizarii de combustibil. 

Adriana Barbu - Agenda zilei 

  • Cinci avize "ministeriale" pentru transformarea unui drum judetean intr-o artera nationala

Doua drumuri judetene spre orasul Curtici vor fi transformate in drumuri nationaleConsiliul Judetean Arad va inainta, in perioada urmatoare, catre Ministerul Administratiei Publice si Internelor un proiect de hotarare de Guvern, insotit de o nota de fundamentare, care vizeaza aprobarea clasarii ca drum national a unui sector de drum judetean.
Este vorba despre DJ 709B Arad-Curtici, cu o lungime de 17,4 kilometri si DJ 792C de la DN 79 (Arad -Oradea) - Curtici - frontiera cu Ungaria, traseu in lungime de 21,3 kilometri. Autoritatile judetene au gandit acest proiect de mai multa vreme, considerandu-l absolut necesar in contextul in care ar cuprinde si Zona Libera Curtici, unde o retea de drum public national este o prioritate. 
O infrastructura cu un standard mai inalt va sprijini inclusiv dezvoltarea Zonei Libere si, implicit, a judetului.
Aceasta solicitare a fost discutata si cu presedintele Romaniei, Ion Iliescu, dar pana la apobare mai este cale lunga. 
Proiectul trebuie sa treaca prin mainile unor ministri care au datoria de a contrasemna. Este vorba despre ministrul Apararii Nationale, ministrul Transporturilor si ministrul delegat pentru Administratie Publica. 
Dupa aceste contrasemnaturi urmeaza avizul ministrului Administratiei Publice si Internelor, iar in cele din urma va ajunge la premierul Adrian Nastase.
Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, este de parere ca un eventual castig de cauza este deosebit de avantajos pentru judet. 
"In primul rand vom reusi sa sprijinim dezvoltarea Zonei Libere Curtici, reducem costurile suportate de utilizatorii drumului public si, de ce sa nu recunoastem, vom avea mai putine cheltuieli la capitolul intretinere si modernizare drumuri judetene, din bugetul Consiliului Judetean."

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Proiectul de racordare la gaz a costat cinci sute de milioane. Dorobantenii isi vor lua adio de la butelii!

Magistrala de gaz va alimenta si localitatea DorobantiSatul Dorobanti va fi alimentat cu gaz din luna august, dupa cum declara primarul orasului Curtici, Gheorghe Don.
Proiectul, pe  care primaria a cheltuit cinci sute de milioane de lei, este deja gata.  
"Urmeaza ca din aprilie – mai sa demaram lucrarile efectiv. Terenul folosit va fi concesionat, vor fi facute statiile, apoi pe linia care trece prin Zona Libera se mai face o statie. Pana in august totul va fi gata" a mai completat edilul.
Dorobantenii sunt incantati de proiect si sunt de parere ca reteaua de alimentare cu gaz le va inlesni traiul.
"Nu avem momentan nici apa curenta si nici gaz. Este o masura ce ne va fi de mare folos" , Matei Ioan Hegedüs, mecanic de antretinere, 41 de ani.
"Sa vedem cum va fi! Oricum, cred ca va fi mai bine pentru ca nu mai trebuie sa umblam dupa butelii", Papp Francisc, 69 de ani, pensionar.

Lidia Bucataru - Observator

  • La Sebis, se preconizeaza investitii de anvergura

Primarul Sebisului - Marius Lambing vrea noi investitii importanteUna dintre prioritatile pe anul in curs ale administratiei locale din Sebis este modernizarea si extinderea retelei de canalizare din oras.
"Este adevarat ca avem un buget de subzistenta, banii de care dispunem fiind insuficienti pentru realizarea unor proiecte mai costisitoare, dar nu putem sa uitam ca statia de epurare trebuie modernizata, iar reteaua de canalizare extinsa. In acest sens am intocmit un proiect de finantare externa, intentionand sa obtinem fonduri SAMPTID. Pentru extinderea retelei de canalizare avem nevoie de aproximativ 800 de mii de Euro, iar pentru modernizarea statiei de epurare de un miliard de lei", a declarat Marius Lambing, primarul orasului Sebis.
Trebuie spus ca reteaua de canalizare a Sebisului acopera doar 15% din oras.
"O parte din strazi nu pot fi racordate la coridorul principal, astfel incat nu se poate face legatura cu colectorul din centru.
Pentru a remedia aceasta problema trebuie sa construim o statie de pompare si un colector mai mare"
, a precizat primarul.
Autoritatile locale sunt decise sa inceapa lucrarile la aceste investitii chiar daca nu vor obtine finantarea SAMPTlD.
"Trebuie sa ne apucam de treaba oricare ar fi rezultatul cererii de finantare pe care am depus-o. Chiar daca va dura 10 ani pana vom finaliza lucrarile, daca nu vom primi banii solicitati, nu avem de ales decat sa le incepem cu bugetul de care dispunem", a incheiat Lambing.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]