Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 11 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Se alege presedintele!

Marsul tinerilor prin care aradenii sunt invitati la votPregatirile pentru turul al doilea al alegerilor sunt aproape incheiate. 
Duminica, aradenii, la fel ca toti cetatenii Romaniei cu drept de vot, sunt chemati la urne, pentru a-si alege presedintele. 
In cursa pentru Cotroceni sunt inscrisi candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, si candidatul Aliantei D.A. PNL-PD, Traian Basescu.
Se voteaza doar duminica
Uniunea Nationala PSD+PUR a depus la BEJ o plangere vizavi de propaganda electorala aparuta intr-un cotidian local. 
Astfel, in macheta publicitara a Aliantei D.A. PNL-PD a aparut un "apel catre alegatori", care spune ca votantii pentru Basescu sa se prezinte la vot duminica, iar votantii pentru Nastase vor fi dusi sa voteze luni. 
"Materialul mentionat are scopul sa deruteze electoratul din judet si menirea sa favorizeze vadit candidatul Aliantei D.A. PNL-PD la alegerile din turul II pentru presedintia Romaniei" – apreciaza Uniunea PSD+PUR.
Biroul Electoral Judetean a solicitat telefonic relatii de la respectivul ziar, de unde s-a precizat ca materialul respectiv a fost tiparit la comanda Aliantei.
Analizand plangerea, biroul a apreciat ca este intemeiata, datorita faptului ca anuntul respectiv, intitulat "Apel catre alegatori" cuprinde o informatie eronata potrivit careia alegerile se vor desfasura si in cursul zilei de luni. 
In realitate, alegerile prezidentiale, turul II, vor avea loc conform legii numai in ziua de duminica, intre orele 7-21.
Din partea prefecturii, un scrutin curat
Serviciul Integrare Europeana si Coordonare din cadrul Prefecturii a finalizat graficul privind preluarea buletinelor de vot de la tipografie si cel al traseelor pentru predarea buletinelor de vot, proceselor verbale si altor materiale necesare procesului de vot. 
Totodata, procesul de tiparire a buletinelor de vot pentru alegerea Presedintelui a fost finalizat, urmand ca, in aceste zile sa se continue capsarea, numararea si impachetarea buletinelor de vot pentru intregul judet.
In judetul Arad exista 8 sectii de votare speciale, din care 6 in municipiu (sectia 103 - Spitalul Clinic Municipal Arad, P-ta Mihai Viteazul nr.7-8; sectia 104 - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, Str. Andrenyi Karoly (Spitalului) nr. 2-4; sectia 105 - Camin Studentesc Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, Str. Cocorilor nr. 57; sectia 106 - Camin Studentesc Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad, Str. Ursului nr. 2-4; sectia 107 - Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Arad, str. Episcopiei nr. 5; sectia 108 - Statia C.F.R. – Municipiul Arad , Piata Garii nr. 1-5) si cate una in orasele Chisineu Cris (sectia 113 Centrul de sanatate Chisineu Cris, str. Infratirii nr. 95) si Lipova (sectia 127 Casa Armatei Str. Bugariu  nr. 8).
Calatorii vor vota la gara si autogara
Alegatorii care nu sunt studenti sau elevi si care, in ziua alegerilor, se afla in alte localitati decat cele de domiciliu, pot vota numai in sectiile de votare special amenajate in gara si autogara. 
In aceste conditii, urmare a Hotararii Biroului Electoral Central nr. 105/07.12. 2004 si a dispozitiilor Biroului Electoral de Circumscriptie, a fost suplimentat numarul buletinelor de vot pentru alegerea Presedintelui, necesare sectiei de speciale de votare nr. 108 Statia C.F.R. – avand locatia in Municipiul Arad, Piata Garii nr. 1-5. 
De asemenea, la aceasta sectie se vor lua masuri de suplimentare a cabinelor de vot, listelor suplimentare tip II si a stampilelor.
Tinerii aradeni au marsaluit pentru prezenta la vot
Pentru a evita inregistrarea unui absenteism la vot, cinci tineri aradeni, cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani, s-au decis sa organizeze ieri un mars pentru a-si sensibiliza colegii de generatie sa se prezinte la cel de-al doilea tur de scrutin. Ei si-au sunat prietenii, colegii si cunostintele si au iesi pe strada, inarmati cu lozinci si pancarte.
 "Dorim ca tinerii de varsta noastra, care au dreptul de a vota, sa o faca. Este important sa se prezinte la vot, sa aleaga persoana care cred ca ii reprezinta si sa nu permita ca dreptul lor sa fie irosit. Speram ca actiunea noastra ii va trezi pe multi din amorteala", ne-a declarat Liza Abulil, eleva la liceul Moise Nicoara.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Dupa un blocaj de cinci zile, criza transportatorilor a luat sfarsit 

Criza transportatorilor rutieri s-a terminat"Pagubitii" actioneaza in judecata statul maghiar
Vreme de cateva zile, Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac a fost scena unor adevarate tensiuni create de blocarea tranzitului pe sensul de iesire din tara pentru transportatori, din cauza unor interpretari eronate ale vamesilor maghiari. 
Pe nepusa masa, acestia au solicitat transportatorilor cu autovehicule noi, sub un an, certificatul international ITP (de verificare tehnica), act care este obligatoriu doar pentru automarfarele mai vechi de un an, potrivit Conventiei de la Viena din 1997. 
Astfel, s-a ajuns la blocarea terminalului in vama maghiara, fapt care a dus implicit la timpi mai mari de stationare, inclusiv in punctul de frontiera de la Nadlac, spre nemultumirea transportatorilor.
Pentru a vedea cum stau lucrurile la fata locului, ne-am deplasat ieri la Nadlac, unde am petrecut mai bine de doua ore, doar in asteptarea purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, dl. Ioan Cojocaru, care, desi ne-a informat ca ajunge in 40 de minute, a intarziat considerabil. 
Daca si participantii la trafic sunt tratati cu aceeasi "promptitudine", coloana de peste 200 de TIR-uri formata in vama are o explicatie nu tocmai placuta.
"Nu se lucreaza!"
Aceasta este explicatia soferilor cu care am discutat la intrarea in punctul de trecere a frontierei. 
Majoritatea se aflau acolo de aproape 24 de ore si inca mai aveau de asteptat. 
Laszlo Vaida, sofer pe un automarfar inmatriculat in judetul Covasna, ne spune ca asteapta de joi seara de la ora 23,00, desi are toate actele in regula.
"Stam mai mult aici, decat facem pe drum. Ce ne deranjeaza mai tare este ca unele automarfare intra in fata pentru ca au programare la tren si dau spaga ca sa ajunga la timp. Vamesii si politistii spun ca au marfa cu regim special, dar nu e adevarat. Sunt si din acestea, dar nu toate care intra in fata."
De aceeasi parere este si Vasile Fasole, din Sibiu, care trebuie sa ajunga luni dimineata in Elvetia: 
"Pur si simplu nu se lucreaza. Trebuia sa avem prioritate cei cu documentele in re-gula, dar n-a venit nimeni sa ne intrebe nimic si nici sa ne spuna despre ce e vorba. Dar, asa e aici. De exemplu, saptamana trecuta, am stat la fel de mult, pentru ca au facut chef in toata regula. Iar cand sunt meciuri de fotbal, nici macar nu are rost sa-ti faci iluzii...Ma indoiesc, insa, ca va reusi cineva sa puna ordine aici. Nu se sperie ei de articolele dumneavoastra."
"Se circula normal!"
Sau cel putin asa sustine purtatorul de cuvant al politiei de frontiera, dl. Ioan Cojocaru. Domnia sa sustine ca transportatorii mint. 
"Traficul este sensibil egal cu cel din aceeasi perioada a anului trecut. Eu nu cred ca asteapta de aseara (joi seara). Precis au tras pe dreapta si s-au culcat si au intrat in rand abia azi dimineata."
Daca am fi intrebat o singura persoana, poate ca n-am fi crezut nici noi, dar pentru ca mai multi soferi ne-au spus acelasi lucru, dar cu alte cuvinte, ni se pare putin probabil sa minta toti la fel, nefiind nici macar "vecini" de coloana.
Transportatorii protesteaza
Chiar daca situatia s-a deblocat, ieri, datorita presiunilor si demersurilor Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Directiei de Transporturi Rutiere si a Patronatului Roman, transportatorii intentioneaza sa dea in judecata statul maghiar pentru prejudiciile aduse.
Ieri dupa-amiaza, ne-au vizitat la redactie Flaviu Hotopan, primvicepresedintele patronatului roman al transportatorilor si Sever Jurca, avocatul acestora. 
Potrivit celor doi, pagubele pe care le-au inregistrat transportatorii din cauza greselii vamesilor maghiari sunt de ordinul miliardelor. 
"Foarte multe automarfare au fost retinute in mod abuziv in terminalul maghiar, desi, conform legilor maghiare, un camion poate fi retinut in conditiile stabilite de lege, cu exceptia camioanelor care transporta marfa perisabila si animale. Or, vamesii maghiari nu au mai tinut cont nici de acest lucru, nici de vechimea masinilor, de nimic. Iar pentru timpul pierdut de transportatorii care nu au mai ajuns la vreme la destinatie, cineva va trebui sa plateasca", a declarat Flaviu Hotopan.
De asemenea, transportatorii afectati de situatia creata prin plata amenzilor percepute ilegal sau intarzierea livrarii marfurilor catre beneficiari, sunt rugati sa contacteze filialele judetene ale Patronatului Roman sau ale Federatiei Nationale a Transportatorilor.
De ce doar la Nadlac?
Intrebarea ni se pare justificata, din moment ce doar la Nadlac/Nagylac s-a produs acest blocaj in terminalul maghiar. 
In partea de vest prin majoritatea punctelor de frontiera se trece in Ungaria, dar astfel de probleme nu s-au inregistrat la Bors, de exemplu, unde traficul este de asemenea, ridicat. 
Nu vrem sa acuzam partea romana de slaba gestionare a situatiei, dar consideram intrebarea ca fiind pertinenta. 
Probabil se impunea luarea unor masuri de restrictionare a traficului, la inrautatirea situatiei, dar "din punctul nostru de vedere, aveau documentele necesare, asa ca le-am dat drumul", dupa cum am fost informati. 
Sau, mai exista posibilitatea ca doar vamesii maghiari de la Nagylac sa fi inteles gresit circulara primita, iar ceilalati sa se fi aratat mai destupati la minte.

Sorina Ambrus & Nadia Bodran - Adevarul

  • Piratii soselelor, amenintati de camera taximetristilor

Liderul Sindicatului taximetristilor - Daniel Tomuta doreste reducerea piraterieiActiuni fara precedent pe strazile din municipiu! 
Camera taximetristilor din Arad, impreuna cu Serviciul Politiei Rutiere, Registrul Auto Roman si Oficiul Judetean pentru protectia Consumatorilor Arad a demarat mai multe actiuni menite sa descurajeze pirateria in trade si sa-i descopere pe acei taximetristi care profita de naivitatea clientilor pentru a castiga, ilicit, un ban in plus. 
Dupa cum veti observa, controlul, care s-a desfasurat in toata luna noiembrie si, pana in 6 decembrie, a scos la iveala multe nereguli...
Amenzile...
Presedintele camerei taximetristilor Arad, Daniel Tomuta, ne-a declarat ca au fost aplicate nu mai putin de 20 de amenzi contraventionale, impartite, in functie de gravitate, in trei categorii distincte. 
Sase dintre taximetristi au fost nevoiti sa scoata din buzunar, fiecare, 25 de milioane de lei, pentru "cea mai grava neregula", dupa cum afirma Daniel Tomuta: lipsa atestatului profesional, a autorizatiei si, nu in ultimul rand, a licentei de practicare a acestei meserii. 
Cu alte cuvinte, erau pirati. Au primit amenda de cinci milioane de lei si patru taximetristi pentru ca nu aveau licenta. 
Cei mai numerosi dintre contravenienti in numar de zece - au primit un milion de lei amenda pentru ca nu aveau tarifele lipite pe usile masinilor. 
Evident ca aceste controale nu se opresc aici, liderul taximetristilor afirmand ca urmatorul pas este acela de a efectua controale, impreuna cu Primaria (biroul de control), la dispeceratele firmelor de taximetrie. "S-au gasit in trafic multi soferi din cadrul unor firme care nu aveau asupra lor acte desi acestea trebuie sa fie permanent in posesia lor. La dispecerat vom verifica autorizatiile de licenta", afirma Daniel Tomuta
Razboi!
Insa, indiscutabil, cea mai mare problema cu care se confrunta taximetristii este cea legata de taximetristii particulari. 
Multi, in schimb, prin felul in care se comporta, sunt mai mult particulari decat taximetristi. 
Cea mai recenta captura in acest sens este confiscarea a patru cupole de firma de taximetrie, toate pirat, care inselau in zona garii persoanele, in general din alte localitati, care nu stiau ce tarife se practica in Arad. 
"In cadrul Camerei taximetristilor din Arad s-a format o comisie de control, formata din cate un reprezentant al celor noua firme de taximetre din municipiu, care are ca scop eliminarea sau macar reducerea acestui fenomen de piraterie. 
Luni voi discuta cu membrii comisiei si vom alege o zi in care vom efectua controale pentru depistarea celor care nu au acte in regula. Nu vom mai tolera soferi care nu sunt inscrisi la firme si care nu au actele la zi! Poate suna, daca doriti, a amenintare...Sa nu uitam ca sunt 976 de taximetristi in Arad care au de suferit de pe urma a 70-80 de particulari" -
A conchis Daniel Tomuta.

Dacian Don - Agenda zilei

  • Sute de maghiari vin zilnic la cumparaturi in Romania

Cetatenii maghiari isi fac cumparaturile in magazinele aradene - Virtual Arad News (c)2004Sute de maghiari trec, zilnic, granita in Romania pentru a-si face cumparaturile de sarbatori. 
Dulciuri, imbracaminte, incaltaminte toate acestea se regasesc in masinile maghiarilor.
Unii trec frontiera de mai multe ori pe zi, iar mai nou chiar si benzinariile sunt asaltate de soferii maghiari.
Preturile sunt mult mai mici in Romania, decat in tara vecina, membra a comunitatii europene. 
De exemplu, pretul benzinei este de doua ori mai mare in Ungaria decat la noi. 
Ungurii asteapta la rand, pana la cateva ore in vamile din vestul tarii. 
Ei pleaca acasa cu portbagajele pline de alimente si haine si sunt multumiti de afacerea facuta.
Cumparatorii spun ca, in acest fel economisesc pana la cateva sute de EURO.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Muntii Zarandului, o "catedrala" pentru montaniarzii aradeni

Peisaje de un pitoresc deosebit caracterizeaza Muntii Zarandului - Virtual Arad News (c)2004Zeci de kilometri parcursi timp de ore in sir de plimbare pe poteci de munte cu rucsacul greu de peste 15 kilograme si fara prea multe popasuri reprezinta pentru oraseanul obisnuit cu facilitatile oferite de civilizatia actuala si mijloacele informatice de ultima ora, un adevarat chin. 
Putini mai sunt cei care cred, intr-adevar, in linistea oferita de natura. 
Cu toate acestea, Muntii Zarandului sunt foarte pretuiti de temerarii care le calca potecile. 
Sute, chiar mii de aradeni gasesc inca in ceea ce reprezinta muntele, un adevarat refugiu de valtoarea lumii cotidiene. 
Cine s-ar putea gandi ca un traseu de peste 30 de kilometri pe o vreme ploioasa poate fi o adevarata bucurie? 
Doar ei, cei care iubesc cu adevarat natura, muntele, si viata de drumet.
Istorie...
Bazele turismului montan aradean au fost puse cu peste 120 de ani in urma, cand s-a infiintat Societatea de gimnastica din Arad, in cadrul careia se prcatica gimnastica, ciclismul, tirul si scrima. 
Unii membrii ai acestei asociatii au fost foarte atrasi de Muntii Zarand, fapt care i-a facut sa paseasca, mai cu sfiala la inceput, in aceasta mareata "catedrala", cum a fost numit muntele de catre autorii monografiei turistice montane ale Aradului.
Nu se poate vorbi despre miscarea turistica montana din prezent, decat daca mentionam trecutul. 
Primele consemnari ale acesteia au fost facute in 1894, cand Aradul este reprezentat la Congresul de turism din Budapesta. 
In paginile ziarului "Stiri aradene" (Aradi Hirado) a aparut un articol sub semnatura unui memmbru al Societatii Carpatine din Cluj, care sublinia necesitatea de infiintare a unei filiale a societatii si la Arad.
Bazele primei organizatii turistice montane au fost puse 5 ani mai tarziu, la Targul de fete de la Gaina. 
Un grup de membri ai Societatii de gimnastica din Arad organizeaza o excursie la Muntele Gaina. 
Fascinatia peisajelor pitoresti i-a determinat sa decida sa inceapa o campanie de strangere de semnaturi. 
Traseele turistice din Muntii Zarandului atrag numerosi turisti - Virtual Arad News (c)2004 Astfel s-a infiintat Societatea Turistica a Regiunii Muntoase Aradene. 
Ea a fost validata in 23 noiembrie 1899 de ministerul de Interne al Imperiului Austro-Ungar. 
In primul an de activitate, tanara societate a organizat si condus 14 excursii in care au participat peste 250 de persoane.
Modificarile survenite in societatea romaneasca in anul 1990 au impact pozitiv, la inceput, asupra miscarii turistice montane aradene prin faptul ca se pot infiinta asociatii. 
La nivelul Aradului renasc asociatiile de tineri "Cercetasii Romaniei" si iau fiinta structuri noi cum este Asociatia Turistilor Montani, infiintata in 1990 prin inglobarea fostei asociatii "Amicii Zarandului", Asociatia speologica "Speowest", in 1995, si Cluburile de turism montan "Condor Club", in 1997 si "Steaua Nordului" in 1999, ambele pe structura cluburilor omonime.
Omologarea traseelor montane
Traseele turistice nu sunt doar niste poteci pe care te plimbi, aiurea. 
Inca din anul 2000 functioneaza Comisia judeteana pentru omologarea traseelor turistice montane. 
Principalele sale atributii se numara omologarea, modificarea sau desfiintarea unor trasee turistice montane, promovarea traseelor turistice judetene sau interjudetene, stabileste asociatiile cu profil turistic care intretin traseele turistice in teritoriul judetului nostru, monitorizeaza activitatea de marcare si intretinere a traseelor turistice, respectiv, creeaza baza de date privind traseele turistice montane din judet.
De curand, Centrul Cultural Judetean Arad (din subordinea Consiliului Judetean) in colaborare cu Condor Club Arad, au reusit editarea Monografiei turistice montane a judetului Arad, un complex material documentar privind traseele turistice, harti, obiceiuri si traditii din diferitele colturi ale judetului. 
Monografia este tot ceea ce are nevoie un turist pentru a pleca la drum in Muntii Zarandului, bineinteles, din punct de vedere documentar.
Zona Zarandului este presarata cu cabane pentru turisti - Virtual Arad News (c)2004"Nu exista vreme proasta..."
Chiar motto-ul uneia dintre asociatiile aradene de montaniarzi este "Nu exista vreme proasta, esti doar prost echipat". 
Nu conteaza ca e soare, viscol, ploaie cu grindina, ceata sau chiar norii sunt atat de aproape incat treci prin ei. 
Dragostea de munte ii face pe toti sa continue traseul.
Tot ce este necesar e... un echipament adecvat. 
Adica pentru a merge pe munte nu este suficient sa-ti iei casa in spate, adica rucsacul doldora de haine care nu vor fi purtate nici macar o ora. 
Cel care pleaca la drum fara bocanci, sosete de lana, jambiere impermeabile si pelerina de ploaie (chiar sac de nailon), nu este un montaniard.
Asociatii turistice din Arad
Desi pare greu de crezut, sute de oameni din Arad se cunosc foarte bine. Toti sunt legati de lucrul pe care il au in comun: dragostea pentru munte. Festivalurile si concursurile organizate fie in parteneriat, fie individual de fiecare asociatie in parte reunesc sute de participanti, Lira aradeana fiind primul festival cultural-artistic de proportii. 
Trebuie mentionata, insa "Cupa prieteniei", un concurs de turism competitional competitional devenit traditional intre timp, el desfasurandu-se anual.
In prezent, in Arad activeaza Condor Club, primul club turistic infiintat dupa al doilea razboi mondial, Steaua Nordului, Asociatia Turistilor Montani, cum va spuneam prima asociatie infiintata dupa Revolutie, Asociatia Speologica "Speowest" Arad, Clubul de alpinism si escalada "Phoenix"
Sectia de cicloturism "Maniack", Liliacul Arad, Centrul Local Arad "Phoenix" – Cercetasii Romaniei, si nu in ultimul rand, Veniti cu Noi.

Simona Mazare - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]