Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 11 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Ministrul de externe Mircea Geoana - despre integrarea europeana, cu studentii Universitatii "Aurel Vlaicu"

Ministrul Mircea Geoana s-a intalnit cu cadrele si studentii de la UAVPentru studentii Universitatii de stat aradene "Aurel Vlaicu", ziua de ieri a fost una speciala. 
Mircea Geoana, ministrul de externe al Romaniei, a sustinut, atat pentru ei, cat si pentru dascalii tor, o conferinta extrem de interesanta, pe tema integrarii europene. 
Numarul mare al studentilor si al indrumatorilor lor a facut ca atat Aula 1, cat si Aula 2 (ultima inaugurate chiar ieri), din cadrul modernului Complex Universitar "M", din Micalaca, sa fie arhipline.
Ministrul de externe a fost insotit, la intalnirea cu studentii, de sotia sa, Mihaela Geoana, respectiv de prof. univ. Ioan Rus, fostul ministru de interne al Romaniei.
Inante de a-si face aparitia in fata studentilor, Mircea Geoana a vizitat cateva dintre salile de cursuri ale Universitatii, - exclamand: 
"Este uluitor sa constat ca in Romania s-a investit la modul acesta in invatamat!" 
Prof, univ dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a primit, din partea oaspetilor, cuvenitele felicitari pentru ceea ce a reusit sa faca "dintr-un loc oarecare, din Micalaca, pe care cresteau, in urma cu circa doi ani, doar balarii", dupa care ministrul a "comparut" in fata studentilor din Aula A1.
Cu o dezinvoltura specifica diplomatului de cariera, Mircea Geoana le-a vorbit studentilor foarte deschis, abordand tema integrarii europene exact din unghiul de interes al celor care-l ascultau, respectiv: inteligenta, exportul de inteligenta, exodul viitorilor absolventi catre diverse tari din Europa si din lume, revenirea acasa etc. 
Pigmentandu-si discursul cu aprecieri de genul ,"E placut sa fiu cu voi!" sau cu dezvaluiri simpatice ca: "Am in buzunar o pietricica, - pe care doamna rector mi-a dat-o inainte de a pasi in aceasta cladire. O voi pastra. Fie ca pe viitor sa va bucurati de aceasta unitate de invatamant superior tot atat cat ma bucur si eu, acum, ca sunt alaturi de voi!", ministrul Mircea Geoana a placut. 
Tinerii au inteles, la finalul unui discurs (voit) apolitic, ca viitorul nu va mai fi al "plecarii" din Romania, ci al "revenirii" sau al "ramanerii acasa" fiindca - daca este sa-i acordam credit celui ce manuieste destinele externe ale Romaniei - „... cu siguranta, e rost de o cariera si de o sansa in viata in Romania."
Studentii de la UAV au fost impresionati de discursul diplomatului Geoana Mircea Geoana le-a vorbit (in Aula A2) si cadrelor didactice ale Universitatii, despre "cel mai valoros produs de import al unei natiuni - inteligenta" si despre rolul covarsitor care le revine acestora de a forma nu numai specialisti in diverse domenii, ci si caractere. 
De asemenea, celor prezenti li s-a vorbit si despre ceea ce inseamna integrarea europeana pentru dascalii unei institutii de invatamant superior.
Rectorul U.A.V. Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihut, le-a oferit, ministrului Mircea Geoana si profesorului universitar Ioan Rus, cate o medalie "Aurel Vlaicu", ulterior conferindu-le, amandurora, inaltul titlu de Senator Academic, pentru "contributii deosebite la afirmarea Romaniei in lume", respectiv pentru "contributia adusa la integrarea Romaniei in structurile europene."
In cadrul evenimentului de ieri, am mai remarcat:
• La intrarea in incinta Complexului Universitar M, Mircea Geoana a dat mana cu prof. univ. dr. Gheorghe Schwartz, caruia i s-a adresat: "Ma bucur sa va revad, domnule Schwartz!" 
Vizibil impresionat de gest, prof. Schwartz a incercat, cale de cateva minute, sa-si explice cum de este posibil ca tanarul Geoana sa-i retina atat infatisarea, cat si numele, dupa anii buni care au trecut de cand Gheorghe Schwartz s-a despartit de cariera diplomatica. 
"Cand l-am cunoscut era «mic». Pesemne - a pus capat framantarii prof. univ. dr. Schwartz - acest om are o memorie exceptionala. Altfel, nu-mi explic."
• Studentii au fost tot timpul cu ochii pe doamna Mihaela Geoana. 
Au remarcat ca aceasta a fost discreta, eleganta, nu a tinut sa stea in prezidiu, langa sotul sau, ci intr-o banca oarecare, alaturi de tineri si ca a fost mai mereu surazatoare. A placut.
• La finalul evenimentului, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul U.A.V., a smuls, cu o diplomatie cel putin la fel de eficienta ca si a inaltului oaspete, o promisiune de care s-a bucurat toata lumea: dupa ce va deveni doctor in stiinte economice, Mircea Geoana va deveni si Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu".
• Mai precizam si faptul ca inaltul titlu de Senator Academic cu care a fost Tnvestit ieri ministrul Mircea Geoana este prima distinctie de acest fel pe care oaspetele Universitatii aradene a primit-o, vreodata, din partea unei institutii de invatamant superior din Romania.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Centru de informare pentru romanii din Ungaria

La Gyula a fost deschis centrul de documentare si informare pentru romaniRomanii din Ungaria au un centru de documentare si informare! 
Centrul apartine Autoguvernarii pe tara a romanilor din Ungaria si este situat la doar cativa km de granita, in orasul  Gyula. 
La festivitatea de ianaugurare  au participat mai multe personalitati aradene, care au donat carti romanesti bibliotecii din cadrul centrului de documentare si informare. 
Pentru romanii din Ungaria, centrul reprezinta un mare pas pentru realizarea autonomiei culturale, conditie esentiala pentru pastrarea identitatii. 
In cladirea centrului de documentare de la Gyula functioneaza si sediul publicatiei CRONICA, revista lunara editat de Autoguvernarea pe tara a romanilor din Ungaria.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Inca 9 zile pana la modernizare. Unda verde pentru computerizarea statiei CFR Arad

Gara Arad va fi dotata cu cel mai modern sistem electronic de dirijare a circulatieiCompania Nationala a Caile Ferate Romane a inaugurat ieri la Timisoara cel mai important sistem electronic de dirijare a circulatiei feroviare din tara, modernizare pe termen lung cuprinsa in cadrul reabilitarii infrastructurii feroviare. 
Este vorba in fapt de proiectul PHARE RO 9604-01-02, in valoare de aproape 30 de milioane de euro, care vizeaza centralizarea electronica a patru statii si complexe mari de cale ferata printre care se numara si Aradul (alaturi de Brasov, Timisoara si Bucuresti Nord). 
Daca sistemul functioneaza deja in statiile CF Timisoara Nord, Brasov si desigur Bucuresti, ceferistii aradeni vor trebui sa astepte pana in 20 noiembrie pentru a da drumul monitorizarii computerizate. 
Odata cu darea in functiune a instalatiei va spori capacitatii de conducere a traficului, cea de executare a miscarilor de manevra, se va imbunatati sistemul de informatii referitoare la trafic, va creste siguranta circulatiei, se va mari fiabilitatea si disponibilitatea instalatiei etc.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • 320 de blocuri, amenintate cu debransarea de la caldura!

Mai multe blocuri ar putea fi debransate de la termoficare - Virtual Arad News (c)2004Cinci asociatii de locatari au ramas fara apa calda!
In prag de iarna, cinci dintre blocurile din municipiu au fost debransate de la furnizarea caldurii si a apei calde, din cauza acumularii de datorii ce depasesc, in total, suma de 446 de milioane de lei. 
Rau-platnicii se incapataneaza sa-si achite datoriile fata de furnizori, determinand, de cele mai multe ori, ca intreaga asociatie de locatari sa sufere de pe urma acestui fapt. 
CET a inaintat preavize pentru alte 320 de blocuri si mii de aradeni ar putea ramane fara caldura.
Peste 700 de preavize!
In total, CET are de recuperat sume destul de importante de la aradeni. 
Societatea a trimis peste 320 de preavize consumatorilor casnici (asociatii de locatari si consumatori individuali) si 314 preavize la agentii economici care beneficiaza de serviciile CET. 
Se pare ca urmeaza o serie de debransari masive. Asta, spune directorul economic al societatii, in cazul in care datornicii nu-si revizuiesc atitudinea dupa primirea ultimelor avertismente.
De la CET am aflat ca, de fapt, societatea a primit, pana acum, cu deschidere solicitarile asociatiilor de locatari care se confrunta cu probleme la achitarea datoriilor. 
Au fost intocmite si grafice de esalonare a datoriilor. 
Cele cinci blocuri care in prezent nu beneficiaza de agent termic sunt din categoria celor care au grafice de esalonare a datoriilor, dar care nu au respectat nici termenele din contractul de esalonare.
Lupta pentru contractele individuale
Uniunea Locala a Asociatiilor de locatari lupta de ceva vreme pentru a se trece la un nou tip de contract cu furnizorii de utilitati. 
Pentru ca, atata vreme cat intr-un bloc, de exemplu, jumatate dintre locatari refuza, pur si simplu, sa plateasca cheltuielile, ceilalti au de suferit si risca sa ramana fara apa, curent gaz etc. 
Acest fapt este o realitate, din pacate, din cauza raspunderii comune a intregii asociatii in baza contractului colectiv incheiat cu societatile furnizoare.
Ce e de facut?
Situatia in care unul dintre locatarii dintr-un bloc, sau o parte mai mica dintre ei refuza sa plateasca datoriile la intretinere, Asociatia are o singura sansa de a solutiona problema: actiunea in instanta! 
In ultimii doi ani, Uniunea Locala a Asociatiilor de Locatari a fost solicitata de nu mai putin de 140 de asociatii de bloc pentru a le reprezenta in procese cu rau-platnicii. 
Rudolf Munteanu ne-a declarat ieri ca toate procesele de recuperare a banilor de la restantieri au fost castigate in instanta de asociatiile de locatari. Aici sunt incluse si restante la plata unor cheltuieli comune cum ar fi reparatiile la acoperis, nu doar a celor la utilitati.

Simona Mazare - Observator

  • Inspector de drumuri, arestat pentru mita

Un controlor de trafic AND a fost arestat la Vama NadlacUn inspector de drumuri, acuzat ca a luat mita de la un sofer de TIR din Albania, a fost arestat in urma unei actiuni comune a Serviciului de Investigare a Fraudelor si Parchetului de pe linga Tribunalul Arad. 
Emil Ioanovici, 46 ani, controlor de trafic la punctul din Nadlac al Administratiei Nationale a Drumurilor - Directia Regionala Timisoara, este acuzat ca a primit de la Imer K. suma de 650 euro pe care o pretinsese colega sa, Luminita Sandrea Rozsa, pentru a permite intrarea in tara a unui autotren cu greutate si lungime peste limitele legale, fara plata taxelor aferente.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]