Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 11 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Ieri, Proiectul Tinerilor Profesionisti a ajuns la Arad

Proiectul Tinerilor Profesionisti a ajuns si la AradAradul a gazduit ieri echipa de promovare a Proiectului Tinerilor Profesionisti. 
Tinerii aradeni, functionari publici si nu numai, au avut prilejul de a afla cum este privit managementului administratiei publice in Uniunea Europeana
Scopul acestui proiect, initiat la solicitarea Guvernului Romaniei inca de acum trei ani, este acela de a forma functionari publici dupa standardele europene.
Dupa o prima etapa a proiectului demarat in urma cu un an, trei aradeni au incercat sa urmeze aceste cursuri, dar toti au fost respinsi. 
"Speram ca de aceasta data mai multi aradeni se vor arata interesati de aceste cursuri. La ora actuala, credem ca administratia publica din Romania, in general, are mai multe lacune. Nu este vina unei persoane, anume. Este vina sistemului care trebuie sa schimbe optica asupra administratiei publice. Nefiind bine platiti, tinerii nu prea se inghesuie in a activa in sectorul public de activitate. Prefera un serviciu in cadrul unei afaceri private, unde munca ii este mai bine platita. Acest lucru trebuie schimbat", considera Jacqui Thompson, coordonator de proiect.
Prefectul Dan Ungureanu s-a aratat deschis fata de aceasta initiativa, considerand ca numai prin astfel de demersuri va fi diminuat conflictul de mentalitati si de generatii din administratie. 
Young Professional Scheme (YPS) consta intr-o serie de cursuri combinate pe parcursul a 14 saptamani de instruire formala, participativa in cadrul Institutului National de Administratie, cu stagii scurte pe durata a 26 de saptamani incluzand rotatii prin trei ministere, pentru ca fiecare participant sa dobandeasca experienta practica asupra modului de functionare a guvernului. 
Dupa aceasta etapa, proiectul continua cu un stagiu de pregatire in cadrul administratiei publice a unui stat membru UE. 
Intregul proiect este sustinut in procent de suta la suta printr-un program Phare, valoarea lui situandu-se in jurul a patru milioane de Euro.

Madiana Popescu & Florin Ghilinta - Adevarul

  •  Zilnic se fac  trei avorturi

Avorturile - solutie extrema in planificarea familialaZilnic, cu exceptia zilei de duminica, la Maternitatea "Traian Salvator Vuia" se fac aproximativ trei intreruperi de sarcina la cerere. 
Medicii obstetricieni spun ca numarul femeilor care apeleaza la chiuretaj a crescut. 
Chiar daca exista cabinete de planificare familiala, numarul pacientelor care apeleaza la chiuretaj este destul de mare fata de anii anteriori. 
Taxa pentru un avort cu anestezie locala este de 250 de mii de lei, iar  pentru unul cu anestezie generala este de 750.000 lei. 
Cazurile sociale sunt scutite de taxe printr-o conventie cu Directia Generala pentru Protectia Copilului. 
Aceste paciente trebuie sa prezinte la internare o adeverinta. 
In anul 2003, 1101 femei aradene au facut chiuretaj, iar pe anul 2004, pana in luna mai s-au inregistrat nu mai putin de 549 de astfel de cazuri. 
Orice femeie trece inainte de chiuretaj pe la cabinetul de planificare familiala, dar putine accepta sa urmeze un tratament contraceptiv. 
Din pacate, foarte putine isi permit sa cheltuiasca lunar intre 100 si 400 de mii de lei pentru contraceptive. De aceea se si ajunge la avort, in opinia specialistilor. 
In urma avorturilor exista doua mari riscuri: perforarea uterului, ceea ce intampla foarte rar, si ramanerea unor resturi, care pot fi eliminate la un nou chiuretaj. 
De mentionat ca la cabinetele de planificare familiala se dau gratuit contraceptive, prezervative, dispozitive intrauterine pentru elevi, studenti, persoane fara venit, in somaj, cu ajutor social sau persoane din mediul rural.
Directorul Spitalului Matern, Gheorghe Furau, spune ca banii obtinuti de unitatea pe care o conduce sunt nesemnificativi si ca important ar fi ca numarul acestora sa scada. 
Se efectueaza avorturi la cerere gratuit persoanelor care au mai efectuat un avort in unitati sanitare de stat.

Bogdana Popescu - Observator

  • Terenurile atribuite tinerilor aradeni scad din dimensiuni !

Terenurile atribuite gratuit pentru case pe drumul Zadareniului au fost diminuatePrimaria a ales insa limita maxima oferita de lege
Consilierii locali - chemati in sedinta extraordinara de executivul Primariei - s-au vazut ieri nevoiti sa se pronunte cu privire la mai multe proiecte de hotarare decat s-ar fi asteptat, in conditiile in care ordinea de zi a fost modificata ad-hoc de primarul Dorel Popa. 
Pe langa proiectul de concesionare a Strandului Neptun, capul de afis al sedintei, alesii municipiului s-au aratat de acord sa se pronunte si cu privire la atribuirea unei locuinte din fondul locativ de stat unei familii care s-a vazut evacuata de curand, dar si asupra suprafetelor de teren care vor fi atribuite pe mai departe tinerilor aradeni care solicita acest lucru Primariei. 
Ambele proiecte - initiate de consilierul Ciprian Zolotar, respectiv primarul Dorel Popa - s-au bucurat de unanimitate de voturi si, ca atare, Eugenia
Macinic a primit o locuinta compusa din doua camere si dependinte pe strada A. Muresan, in timp ce tinerii aradeni vor avea parte de terenuri mai mici, de doar 300 de metri patrati, pentru a-si construi locuinte, cu toate ca anterior terenurile atribuite in folosinta gratuita de Primarie erau de 375 de mp.
Vina nu apartine in acest ultim caz Primariei sau consilierilor locali, ci unei modificari impuse de guvernanti legii, prin care tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani intra in posesia gratuita a terenurilor statului (ca modalitate de sprijin acordat pentru construirea unor locuinte proprietate personala). Guvernantii au decis ca suprafata atribuita tinerilor sa nu mai fie, ca pana acum, cuprinsa intre 250 si 500 mp (reprezentand limita minima si maxima), ci intre 150 si 300 de mp, motivatia diminuarii fiind, surprinzator, aceea de asigurare a zonei verzi si a parca auto.
Modificarea impusa legii a obligat Primaria sa se conformeze si sa taie din oferta initiala de 375 de mp. 
Pentru ca 150 de mp este, fara doar si poate, o suprafata ridicola in conditiile actuale, executivul Primariei a propus ca suprafetele care vor fi atribuite gratuit sa fie de 300 mp, adica sa atinga limita maxima impusa de lege. 
Alesii municipiului au votat in unanimitate aceasta propunere si, ca atare, cei peste 300 de aradeni tineri, dornici sa isi construiasca case pe terenurile Primariei, se vor bucura de o oferta de 300 de mp. 
Acestia pot fi insa tristi ca nu s-au grabit cu depunerea cererilor, caci primii 75 de aradeni care au intrat deja in posesia terenurilor municipalitatii vor ramane pe mai departe cu cei 375 de mp acordati, caci legea nu isi va produce efectele retroactiv, ci doar pentru viitor. 
Pana in prezent, in oras au fost inregistrate 361 de dosare, iar Primaria a trecut deja la indeplinirea celei de a doua obligatii ce ii revine: a atribuit bani, a comandat lucrari pentru introducerea tuturor utilitatilor in zona in care vor fi ridicate acesti locuinte (Drumul Zadareniului) si au intocmit planul urbanistic de detaliu pentru crearea unor loturi functionale.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Vara este perioada cu cele mai multe cereri la saloanele de masaj

Centrele de infrumusetare ofera diferite tipuri de masajTinerele sunt clientele fidele ale saloanelor de infrumusetare
Toate centrele de infrumusetare din Arad le ofera clientilor diverse tipuri de masaj, de la cel de relaxare pana la cel pentru intretinere. 
Pentru a avea parte de o ora de desfatare trebuie sa va faceti programare cu cateva zile inainte pentru ca in aceasta perioada exista o multime de cereri, atat de multe incat maseuzele nici nu mai au timp de pauza pentru a-si odihni mainile. 
O sedinta dureaza o ora si poate costa intre 150.000 si 200.000, in functie de client, pentru femei este mai ieftin iar pentru barbati ceva mai scump. 
"Atunci cand ai un client de sex masculin, mainile ne sunt mult mai solicitate, fiindca acestia au o musculatura mult mai dezvoltata decat reprezentantele sexului frumos. De aceea preturile sunt mai mari pentru acestia", spune Adriana Tican, maseuza, Cleo Center. 
Barbatii care apeleaza la tehnicile masajului, sunt in general cei care practica un sport si vor sa se intretina si sa-si invioreze tonusul muscular, astfel ca pielea sa-si mentina elasticitatea. 
Ei afirma ca dupa o sedinta se simt ca si noi, intregul organism li se calmeaza. Totusi, majoritatea clientilor sunt femeile care doresc sa arate cat mai bine, in special vara.
In zilele noastre, tehnica evolueaza intr-un ritm ametitor, ajutand la imbunatatirea calitatii vietii, facandu-ne sa devenim din ce in ce mai sedentari. Serviciul devine din ce in ce mai static, iar munca fizica are o pondere din ce in ce mai scazuta in viata noastra. 
Multi oameni sufera din cauza lipsei de miscare. Cu cat exercitiile fizice mai reduse, cu atat mai mult se atrofiaza muschii, fapt ce ne poate afecta atat starea fizica cat si cea psihica. 
Drept urmare, tot mai multi aradeni incep sa-si dea seama ca trebuie sa se ingrijeasca atat de sanatatea lor fizica, cat si de cea mentala, lucru pe care tehnicile de masaj il pot indeplini cu mare succes. 
Fiolele de cafeina sunt bune pentru combaterea celulitei
De-a lungul vietii o femeie are trei mari probleme de rezolvat: ridurile, obezitatea si celulita. 
Daca primele doua mai pot beneficia de unele mijloace terapeutice, in ultima instanta chirurgicale, celulita ramane o problema greu de rezolvat. 
Ea apare in special in zona coapselor si zona stomacului, fiind usor de recunoscut datorita faptului ca textura pielii are aspect de "coaja de portocala". 
Nu este specifica doar femeilor in varsta sau grase, ea poate fi intalnita si la femeile tinere sau slabe. 
Celulita este o acumulare de grasimi, fluide si toxine in reteaua solida de fibre de elastina si de colagen, in profunzime. 
Aceasta cauzeaza o lasare a pielii in acele zone. 
Pentru a o indeparta sau cel putin, pentru a ameliora aspectul acestor zone cu probleme se recomanda masajul energic, aplicat zilnic. 
"Miscarile specifice masajului anticelulitic sunt cele de frictiune si framantare in jurul feselor, soldurilor, coapselor si a ghenunchilor. Inainte trebuie sa aplicam o crema, cele mai bune fiind produsele pe baza de plante. Pentru un rezultat mai bun se poate combina crema cu fiole de cofeina", spune Adriana Tican, maseuza. 
Fiecare picior trebuie masat timp de o jumatate de ora. Rezultatele apar in cateva saptamani, in functie de cat de afectate erau respectivele parti ale corpului.
Specialistii de la centrele de frumusete spun ca cele mai bune creme pentru combaterea acestei probleme sunt cele cu extracte de galbenele, iedera, origanum, salvie, seminte de castan si alge marine.
Un curs costa intre 1.500.000 si 2.000.000
Cei care nu isi permit sa mearga de prea multe ori la saloanele de infrumusetare pot urma cursuri de specialitate pentru a putea invata cum sa-si faca singuri masaj. 
Specialistii va vor invata  modalitatile de recuperare a organismului si de indepartare a oboselii. 
Va veti cunoaste organismul si veti invata sa va destindeti si sa uitati de necazuri, intelegandu-va mai bine principiile de functionare ale propriului organism. Pentru aceasta, nu aveti nevoie de nici un fel de cunostinte prealabile despre masaj. 
Cursurile sunt astfel concepute incat oricine, indiferent daca a dobandit sau nu anterior diverse informatii referitoare la masaj, sa reuseasca sa se familiarizeze cu tehnicile esentiale de masaj. 
Un astfel de curs dureaza aproximativ doua luni si costa intre 1.500.000 si 2.000.000 de lei.

Diana Rotar - Observator Plus

  • Nadlacul a luat fata Bucurestiului

La Nadlac se inaugureaza Camera de Comert si Industrie Romania-Slovacia - Virtual Arad News (c)2004Una dintre vestile care ar trebui sa-i bucure pe locuitorii judetului si sa-i indemne la sarbatoare va fi consemnata astazi ca atare la Nadlac.
Aici are loc inaugurarea Camerei de Comert si Industrie Romania-Slovacia, manifestare la care fusese anuntata initial si prezenta ambasadorului Republicii Slovace, Jan Sothi.
Evenimentul este cu atat mai important cu cat este, in fapt, vorba de mutarea institutiei mai sus mentionate din capitala la Nadlac, desi in ultimul timp aradenii au avut parte doar de pierderea de institutii in favoarea unor judete mai mari.
Alegerea Nadlacului ca sediu al Camerei de Comert si Industrie Romania - Slovacia isi gaseste motivatia in faptul ca in orasul aradean de la frontiera traieste cea mai numeroasa populatie de etnie slovaca si era logica mutarea unei institutii de gen acolo unde exista vorbitori de limba slovaca.
La inaugurarea de astazi va fi prezent, pe langa oficialitatile locale si judetene, si consulul economic nou ales al Ambasadei Slovace la Bucuresti.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]