Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 11 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Si dupa dezbaterea publica: Viitorul strandului Neptun ramane ... in ceata!

Agentii economici de la Strand doresc concesionarea pe termen lungPrimaria municipiului a organizat, ieri, in sala 70 a Palatului Administrativ, o dezbatere publica pe tema concesionarii sau vanzarii terenurilor catre investitorii de la Strandul Neptun. 
Au fost supuse dezbaterii doua proiecte de hotarari, unul elaborat de catre Executiv, iar celalalt "conceput si redactat de consilierul local Ovidiu Marian". 
Marin Dugaesescu, directorul tehnic al Primariei, moderatorul intrunirii, a avut o misiune destul de grea, constand in ai tempera pe vorbitori, misiune de care nu s-a achitat decat in parte, dand dovada de o nota de subiectivism, observata de cei prezenti in sala. 
Chiar daca au fost invitati sa participe si cetateni neimplicati in acest proces de transformare a strandului Neptun, la discutii au venit doar cei interesati direct de acest aspect si anume, comerciantii, chiriasii sau proprietarii de casute, consilierii opozitiei si specialisti din cadrul Primariei.
La debutul dezbaterilor, in sala s-a aflat si primarul Dorel Popa, alaturi de viceprimarul Emanoil Voicu. 
Spre indignarea comerciantilor, edilii locali au parasit intrunirea dupa aproximativ o ora. 
Doina Paul, secretarul general al Consiliului Local Municipal, i-a asigurat, insa, pe cei prezenti ca propunerile lor vor ajunge cu siguranta pe masa Executivului.
Concesionare catre GCA
Primul proiect analizat a fost cel propus de catre Executivul Primariei, unde se prevede "aprobarea atribuirii directe, prin contract de concesiune incheiat intre Consiliul Local Municipal si Gospodarirea Comunala, a administratiei cimitirelor si Strandului Neptun"
In expunerea de motive, primarul Dorel Popa explica: "Cimitirele orasenesti Eternitatea, Pomenirea, Muresul, Gai si terenul in suprafata de 31,70 de hectare, pe care este amplasat strandul Neptun fac parte din patrimoniul municipiului Arad si sunt administrate de serviciile de specialitate din cadrul Gospodaririi Comunale. Conform normativelor in vigoare privind regimul concesiunilor, bunurile proprietate publica ori privata ale statului, orasului, precum si activitatile si serviciile publice de interes local se atribuie direct, prin concesiune, societatilor comerciale infiintate prin reorganizarea regiilor autonome care au avut in administrare aceste bunuri, activitati sau servicii. Cele mentionate mai sus vin in spijinul concesionarii catre Gospodarirea Comunala a bunurilor, activitatilor si serviciilor de administrare a cimitirelor si strandului".
Conform proiectului, contractul de concesiune se incheie pe o durata de zece ani, iar bugetul local va incasa o redeventa de 10% pe an, din totalul veniturilor realizate de societate.
"Lipsuri majore" si "dictatura..."
Consilierul local Ovidiu Marian, primul care a atacat subiectul, a apreciat ca in forma prezentata de Executiv, proiectul are lipsuri majore, referindu-se in primul rand la absenta unui regulament de functionare. 
Avand in vedere ca actualul regulament dateaza din 1997, consilierul taranist a apreciat ca acesta nu mai corespunde vremurilor. 
Administrarea Strandului - o problema cu prea multi pretendenti La randul sau, Gavril Popescu, consilier liberal, a considerat ca este gresita tratarea problemelor de la strand in acelasi context cu administrarea cimitirelor. De asemenea, domnia sa a mai precizat ca proiectul nu rezolva deloc problemele strandului: "aici ar fi necesar un parteneriat public privat, la care sa participe agentii economici care au investit acolo".
Dintre agentii economici, cel mai revoltat a fost Gheorghe Ratiu care a acuzat conducerea Gospodaririi Comunale ca incearca sa instaureze dictatura la strand. "Ei spun ca daca se concesioneaza strandul, acesta va ramane domeniu public. Eu sunt de parere ca, daca ajunge pe mana Gospodaririi Comunale, acolo se va crea un stat in stat. Ne este teama ca vom ajunge sa ne pierdem banii pe care i-am investit. Noi nu vrem sa furam strandul, ci sa avem o siguranta a zilei de maine, sa ne putem baza pe ceva concret".
Interese
Nici termenul de concesionare, fixat la zece ani, nu i-a multumit pe comercianti, ei solicitand o concesionare pe 49 de ani. Asta, intr-o prima faza, pentru ca in momentul cand discutiile au devenit mai aprinse, au declarat ca nu mai sunt de acord cu nici una dintre prevederile proiectului intocmit de Executiv. 
Leo Aslau, presedintele soctiatiei Comerciantilor de la Strandul Neptun, a afirmat, printre altele, ca exista o serie de interese. 
"Se urmareste concesionarea strandului catre GCA, care mai apoi va fi pregatita pentru privatizare. Si umbla vorba prin targ ca foarte interesati ar fi unii investitori. Daca ajung ei sa hotarasca asupra investitiilor noastre..."
La randul sau, avocatul Josan Cocis, reprezentantul legal al comerciantilor, a afirmat ca acest contract de concesiune catre GCA nu mai permite si un contract de subconcesionare, prin urmare, investitorii tot nu se vor alege cu nimic.
La fel stau lucrurile si din punctul de vedere al chiriasilor de la casute, care au reclamat pretul mult prea mare cerut de catre Gospodarire, in urma unei evaluari pe care ei o contesta.
Vanzare catre comercianti
Aceasta a fost singura propunere care a avut succes la comercianti. Este vorba despre proiectul propus de consilierul Ovidiu Marian, care a mers direct la tinta, si care spune cam asa, in primul articol: "se imputerniceste AGA de la Gospodarirea Comunala Arad sa vanda activele societatii, care au fost inchiriate cu destintia de spatiu comercial, actualilor chiriasi, prin negociere directa, dupa efectuarea evaluarii activelor. Suprafetele de teren - domeniu public- identificat, se concesioneaza prin negociere directa actualilor chiriasi, de catre CLM Arad".
Varianta prezentata a intrunit cvorumul tuturor celor prezenti, iar Ovidiu Marian a solicitat introducerea proiectului, in aceasta forma, pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte CLM. 
Pe de alta parte, recent infiintata comisie pentru clarificarea regimului juridic, tehnic si economic a terenurilor aferente strandului, se va ocupa indeaproape de aceasta problema, urmand ca in concluzii, sa se mai aduca imbunatatiri, la ambele proiecte.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Centrul sub asediul apelor

Parcurile Aradului vor fi irigate de aspersoare computerizate - Virtual Arad News (c)2004Piata Avram Iancu a fost cucerita de 129 de aspersoare
Directorul Gospodaririi Comunale, Coloman Edeleni, a prezentat ieri una dintre cele mai recente investitii facute de institutie. 
Este vorba de introducerea unui sistem de irigatii modern in Piata Avram Iancu, care va schimba total aspectul spatiului verde din zona. 
Pe parcursul mai multor saptamani au fost demarate sapaturi pentru introducerea retelei pe sase sectoare
(identice cu cele sase portiuni de spatiu verde), au fost montate cele 129 de aspersoare, cele sase electrovalve, opt suprapompe si un hidrofor.
Sistemul de irigatii din piata este similar cu cel realizat in urma cu mai bine de o luna pe Strandul Neptun, este asistat pe calculator, are sistem antifurt si are senzori pentru ploaie, ceea ce inseamna ca nu va functiona pe durata precipitatiilor. 
Tot ca reteaua de pe strand, sistemul din Piata Avram Iancu va functiona in baza unui computer care va decide sectorial unde vor incepe irigatiile si unde se vor opri, activitatea desfasurandu-se doar pe timpul noptii. 
Costurile investitiei nu au putut fi date inca publicitatii caci, potrivit directorului Coloman Edeleni, lucrarea nu este inca finalizata dat fiind faptul ca de acum se va trece la refacerea gazonului afectat de sapaturi si la remodelarea aspectului zonei verzi.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Cele cinci rute de cale ferata, tot mai aproape de inchidere

Mai multe rute de cale ferata aradene in prag de desfiintareLicitatia pentru concesionarea, pe timp de zece ani, a unor tronsoane de cale ferata s-a dovedit, pentru a doua oara, un esec. 
Daca la licitatia din 30 aprilie organizatorii au invocat faptul ca nu se cumparasera toate caietele de sarcini, de aceasta data, evidenta a fost clara. 
Cei 3387 de kilometri de sine nu au interesat nici un ofertant, astfel incat soarta acestor rute considerate nerentabile ramane pentru inca doua saptamani sub semnul incertitudinii. 
Urmatoarele doua licitatii sunt programate pentru zilele de 27 mai si 12 iunie. 
In mod normal, dupa trei licitatii esuate, tronsoanele neadjudecate urmeaza sa fie abandonate de Compania Nationala de Cale Ferata. 
Judetul Arad a fost inclus cu cinci rute, numarul calatorilor afectati de inchidere, prin suspendarea a 60 de trenuri fiind de 25.000. 
Traseele propuse spre inchidere sunt Arad - Nadlac, Santana - Brad, Nadab - Graniceri, Aradul Nou - Pecica si Radna - Timisoara.

Mihaela Iancu - Observator

  • Accident la Combinatul Chimic

Desi desfiintat, Combinatul Chimic mai face victime - Virtual Arad News (c)2004Un barbat a cazut de la o inaltime de opt metri
Adrian Raia, un barbat de 35 de ani din Paulis, a ajuns ieri, in jurul orei 13,00, la Serviciul de Primire a Urgen{elor din cadrul Spitalului Clinic Judetean, dupa ce a fost victima unui accident petrecut la Combinatul Chimic din Vladimirescu
Acesta s-a urcat pe un cablu si a cazut in gol de la o inaltime de opt metri. 
In ciuda acestei intamplari, barbatul era perfect constient in momentul in care a ajuns la Urgente. 
Asupra a ceea ce cauta la Combinat, ramane insa un semn de intrebare. 
Desi initial ne-a spus ca lucreaza acolo, fara forme legale de angajare, barbatul s-a razgandit in scurt timp, declarand cu totul altceva. "Nu lucrez la Combinatul Chimic. Ma aflam acolo pentru a lua fier, cum am mai facut-o si alta data, bineinteles cu acordul conducerii. M-am catarat pe un cablu si, cand am ajuns la o inaltime de aproximativ opt metri, m-am dezechilibrat si m-am prabusit la pamant".
Solicitat de urgenta, Serviciul de Ambulanta l-a transportat la Spitalul Clinic Judetean. 
In urma investigatiilor la care a fost supus, a reiesit ca a suferit doar contuzii minore. 
"In ciuda inaltimii mari de la care a cazut, nu a suferit nici un traumatism si nici o leziune interna. A avut noroc", ne-a declarat medicul de garda de la UPU. 
Desi se afla in afara oricarui pericol, barbatul a fost internat la Chirurgie, unde va fi tinut cateva zile sub supraveghere medicala.

Razvan Balaban - Ziarul Transilvania

  • Oaze de liniste in judet

Strandul termal de la Macea este apreciat de turistiJudetul Arad dispune de o oferta complexa pentru sezonul estival. Multimea de stranduri, dintre care foarte multe au apa termala cu calitati deosebite, primesc, in fiecare an, zeci de mii de aradeni, de turisti din alte regiuni ale tarii si, bineinteles, sunt foarte apreciate de localnici. 
Multe stranduri au fost pana nu demult administrate de primarii. Pentru transformarea lor, in adevarate oaze de liniste si relaxare, moderne si corespunzatoare din punct de vedere al conditiilor in care-si primesc vizitatorii, strandurile au fost concesionate unor societati comerciale. 
In unele cazuri, cum este si cel din Curtici, darea sa in administrare si exploatare de catre primarie unei  societati comerciale din Arad s-a dovedit benefica. Atat pentru strand, cat si pentru comunitate. 
In primul rand pentru ca s-au facut investitii majore in reabilitare si modernizare, strandul devenind mult mai primitor, iar pe de alta parte, este si o sursa de venituri la bugetul localitatii, prin redeventa platita de concesionar.
Apa termala
Macea dispune de un frumos strand cu apa termala, vizitat in timpul verii de locuitori din localitatile invecinate.  
Este situat langa terenul de fotbal si se intinde pe un hectar de teren.  Zona este deosebita. Pentru ca in vecinatatea sa este si Parcul dendrologic, care atrage multi turisti. Luat in ingrijirea si folosinta Universitatii de Vest "Vasile Goldis", in parcul mai sus amintit a fost amenajata o frumoasa alee impodobita cu statuile unor importanti scriitori romani. 
In colaborare cu Israelul, aici se va amenaja un centru international de odihna si recreere.
Proaspat modernizat, Strandul Lipova Bai va fi inaugurat in 15 mai Strandul dispune de doua bazine. Unul pentru adulti, cu dimensiuni de 10/12 metri, cu apa termala, calduta. 
Nici copiii nu au fost uitati. Bazinul mic este mai cald. 
Strandul este proprietatea privata a unei societati comerciale si a fost deschis deja. Aici exista si o unitate comerciala, un mic barulet, strandul fiind dotat cu dusuri si utilitatile necesare pentru a petrece o zi frumoasa la aer curat.
Strandul din statiune
Importanta turistica a orasului Lipova este amplificata prin asezarea sa in ultima stramtura a Muresului, fiind strajuit de inaltimile stancoase ale Muntilor Zarandului. 
Statiunea balneo-climaterica Lipova este situata la 3 kilometri de centrul orasului, intr-o regiune paduroasa pe valea paraului Sistarovat, la o altitudine de 138 de metri. 
Izvoarele minerale au fost descoperite de pastori accidental in primavara anului 1818. 
In anul urmator s-a inceput impadurirea locului si constructia cladirilor din piatra. In decursul celor peste 150 de ani de existenta statiunea a trecut deseori prin momente grele. Baile sunt indicate pentru afectiuni ale tubului digestiv si cardio-vasculare. 
Strandul Lipova este situat chiar in statiune. El este administrat de o societate cu capital privat. 
Nu a fost deschis inca, oficial urmand sa fie inaugurat in data de 15 mai. strandul are foarte multe de oferit. Dispune de trei bazine. 
Unul are dimensiuni olimpice, iar celelalte doua sunt pentru copii si pentru cei care nu prea sunt obisnuiti cu inotul. 
Apa termala este insa, o calitate foarte importanta a strandului. Aici sunt si casute de agrement, cu locuri de cazare, locuri pentru plaja, restaurante, terase. Oferta este foarte variata, la Lipova existand chiar si jacuzzi.
La Ghioroc se poate face plaje si baie in conditii excelente - Virtual Arad News (c)2004Planuri serioase la Ghioroc
Tramvaiele care pleaca din Arad au punctul terminus in Ghioroc. Aici, de zeci de ani s-a deschis o moderna cariera de nisip, iar pe locul exploatarii s-au format lacuri artificiale.
Amplasarea baltii de la Ghioroc este, indiscutabil, foarte buna, din punct de vedere turistic. 
Podgoria Aradului se intinde sub forma unui semicerc, de la Valea Muresului pe pantele insorite ale Muntilor Zarandului pana la Pancota. 
Ghiorocul asezat cam la mijlocul distantei reprezinta o importanta zona viticola, industriala, turistica si de agrement. 
Primaria are, pentru anii care urmeaza, planuri grandioase pentru dezvoltarea zonei. El este in proprietatea privata a comunei, lucrandu-se in prezent la un Plan Urbanistic de Zona. 
In partea de sud, exista deja un investitor, terenul fiind proprietatea sa privata. Partea de sud-vest  va fi rezervata pentru "un investitor serios", care sa construiasca, eventual, un hotel. 
Partea de plaja va ramane cu aceeasi destinatie, mai mult, s-ar putea umple cu gherete si chioscuri. 
Consiliul local va decide, in scurt timp, daca va mentine taxa de parcare practicata anul trecut, precum si daca va interzice, in continuare accesul ambarcatiunilor cu motor.
Strandul de la Moneasa - posibilitate de relaxare in aer curat - Virtual Arad News (c)2004Un hectar de verdeata, la Moneasa
La 400 de metri de centrul comunei Moneasa, intr-o mica depresiune "butoniera", se gaseste frumoasa statiune balneo-climaterica Moneasa, apreciata ca "Perla Apusenilor". 
Statiunea balneo-climaterica Moneasa este renumita inca din secolul al XVI-lea, mai ales datorita izvoarelor sale mezotermale. 
Ea a fost atestata documentar pentru prima data la 1597. 
Valorificarea izvoarelor termale pe scara larga a inceput dupa 1866, iar cladirile cele mai importante, ca de exemplu pavilionul bailor au inceput sa fie construite dupa 1881. 
Apele termale au temperatura de 25-32°C si sunt ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, toate avand efect binefacator in cazul asteniei nervoase si al imbolnavirilor aparatului locomotor si a sistemului nervos periferic. La aceasta mai contribuie si aerul placut ozonat al parcului din jurul statiunii si a padurilor din apropiere.
Strandul termal Moneasa s-a deschis oficial la 1 mai. El dispune de un hectar de verdeata, cu locuri de joaca pentru copii.  
Are un bazin olimpic, cu dimensiuni de 25/12 metri si altele doua cu dimensiuni de 12/6. Nu au fost uitate nici vestiarele, dusurile, vizitatorii avand ocazia sa se relaxeze la terasele amenajate aici, unde se servesc atat mancaruri de sezon, cat si bauturi racoritoare.
La Nadlac, din 1 iunie!
Strandul din Nadlac se va deschide abia la 1 iunie. El a fost de curand concesionat de catre primarie pe o perioada de 10 ani, investitorul prezentand planuri indraznete pentru viitor. Aici se va face un foraj pentru alimentarea cu apa a bazinelor, se intentioneaza construirea de casute de agrement, se vor reconditiona toate cele trei bazine din incinta si se vor deschide si cateva unitati pentru ca tinerii sa aiba unde sa se distreze: discoteci, baruri, jocuri de biliard etc.
Popasul Gura de Rai de la Julita ofera multiple posibilitati de relaxare - Virtual Arad News (c)2004La Sofronea, probleme la calitatea apei
In sezonul estival trecut strandul termal de la sofronea s-a confruntat cu unele probleme legate de calitatea apei. 
Desi trebuia sa se desfiinteze, acesta a fost salvat prin eforturile sustinute ale autoritatilor. 
Asadar, aradenii pot merge cu toata incredere la strandul de la Sofronea.
La Curtici, supraveghere video
Inainte de deschiderea sezonului estival, strandul termal din Curtici a intrat intr-un amplu proces de renovare si modernizare. Investitia se ridica la 3 miliarde de lei. Strandul este concesionat unei firme din Arad. Se vor monta cateva zeci de camere video in intregul strand, pentru supraveghere.
Vechiul gard va fi inlocuit cu unul din fier forjat. Grupurile sanitare au fost deja complet renovate, cu gresie si faianta. De asemenea, pe scarile de intrare in toate cele trei bazine va fi montata o gresie speciala, care nu permite alunecarea, iar aleile vor fi pavate. Concesionarul s-a angajat sa faca si doua foraje noi, pentru asigurarea apei reci.
Gura Raiului, la Julita
Pe soseaua nationala nr.7, la kilometrul 77 spre stanga pe un drum pietruit, la o distanta de 1 kilometru de la sosea este situat satul Julita. 
Inainte de a intra in localitate, insa, turistul are ocazia de a intra in "Gura Raiului". 
Un loc civilizat binecuvantat cu liniste, aer curat si un peisaj minunat, Gura Raiului isi asteapta vizitatorii cu o piscina, plaja cu nisip de mare si o multime de alte posibilitati de agrement. 
Complexul este impartit in doua de un rau, deasupra caruia este amenajata o terasa, sunt posibilitati de pescuit si vanatoare, terenuri de tenis de camp, mese de biliard si tenis de masa. 
Aici sunt si 30 de locuri de cazare.

Simona Mazare - Observator Plus

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]