Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 10 august 2004

Stirile TVA aici

  • Reconcilierea romano-maghiara, amanata pana la anul?!

Finalizarea Parcului Reconcilierii a fost amanataMinisterul Culturii a acceptat sa plateasca o fundatie de 16 miliarde
Finalizarea Parcului Reconcilierii, lucrare programata de minister si de edilii de atunci ai orasului pentru octombrie, va suporta o amanare semnificativa, din lipsa banilor. 
Potrivit lui Gheorghe Falca, Primaria are obligatia sa realizeze amenajarea exterioara a parcului, lucrare care a fost evaluata la 10 miliarde de lei! Sumele necesare acestui proiect nu au fost prevazute nici in bugetul initial si nici la rectificarile repetate votate de CLM. 
Ca atare, in lipsa banilor necesari, amenajarea va avea loc cel mai probabil la anul. 
Primarul sustine ca, in fapt, intarzierile nu sunt datorate Municipalitatii, caci aceasta nu se va putea apuca de amenajarea parcului si a luciului de apa decat dupa ce statuia va fi amplasata.
Executivul Primariei poate respira insa usurat, dat fiind faptul ca una dintre obligatiile care ii reveneau in privinta Parcului Reconcilierii au fost pasate Ministerului Culturii. 
Era vorba de realizarea fundatiei pentru amplasarea Arcului de triumf (corespondentul roman al Statuii Libertatii), lucrare deloc de neglijat daca am aminti ca ea a fost evaluata la... 16 miliarde de lei!
In urma cu trei saptamani, Gheorghe Falca a luat legatura cu ministrul Culturii iar, in urma discutiilor purtate, oficialul bucurestean a acceptat sa treaca obligatia de realizare a fundatiei pe seama ministerului.
Cert este ca, si daca statuia va fi amplasata pana in octombrie (fapt greu de crezut), Parcul Reconcilierii va prinde viata mult mai tarziu.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Accident grav la Batuta

In urma accidentului de la Batuta au fost distruse o casa, un camion si un autoturismDoi morti, o casa distrusa si un autoturism strivit de un tir! Acesta este bilantul accidentului care a avut loc, aseara in localitatea Batuta
Pompierii si politistii au intervenit mai bine de 3 ore, timp in care pe DN 7 circulatia a fost blocata. Pe sosea s-au format cozi de zeci de km. 
Un autoturism Ford care venea de la Deva spre Arad a derapat si s-a ciocnit frontal cu un autotren.
Tirul ce venea de la Arad era incarcat cu materiale de constructii. In urma impactului autoturismul a fost proiectat in peretele unei case de langa sosea.
O familie care se uita linistita la televizor s-a pomenit, intr-o fractiune de secunda cu autoturismul si cabina tirului peste ea. Tavanul si peretele s-au daramat si numai o minune a facut ca familia sa scape cu viata.
Autoturismul s-a transformat intr-un morman de fiare contorsionate. Soferul si pasagerul masinii  au murit pe loc.
A fost nevoie de 3 ore pentru a scoate corpurile lor din masina. Pentru a-si reface casa familia are nevoie de zeci de milioane de lei, bani pe care, insa nu ii  are.
Oamenii au mai trait o experienta similara in urma cu 6 ani, cand tot in urma unui accident de circulatie le-a intrat un tir in casa. 
Din primele cercetari ale politiei reiese ca  accidentul s-a produs din cauza neadaptarii vitezei la trafic.
Se pare ca una dintre cauze a fost o imensa pata de motorina, intinsa pe sosea pe o distanta de mai bine de 2 km.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Tranzitia nu e roz nici prin lentilele fotografice

La Sala "Clio" s-au aniversat 35 de ani de existenta a fotoclubului aradeanExpozitie aniversara a fotoclubului
Sala "Clio" a Complexului muzeal gazduieste de ieri expozitia aniversara -  35 de ani de la infiintarea fotoclubului aradean. 
Pana in 23 august aradenii vor putea admira fotografii alb negru si color, inedite, realizate de sapte membri ai fotoclubului: Matei Kurutz, Dan Rusu, Alin Totorean, Ramona Ziegler, Romeo Popa, Radu Palicica si Nelu Scripciuc.
Periplul fotografic  propus acum este unul generos, de la nud la natura moarta, fotografiile prezentate bucurand fiecare gust. 
Fotoclubul aradean a lansat cu ocazia expozitiei de la "Clio" un CD de prezentare si o placheta aniversara.
Inceputurile fotografiei pe Mures
Momentul culminant al activitatii fotografice aradene a fost  Salonul International al Romaniei gazduit la Arad si organizarea primului Simpozion National de Arta Fotografica.
Primele incercari de fondare a unui club de fotografi in Arad dateaza din anul 1894 , dar gruparea se dizolva dupa putin timp. 
In 1905 apare un nou club in Arad care , ajutat de mai multi sponsori si de primarie, reuseste sa isi faca un laborator intr-o camera din localul orfelinatului. 
Membrii clubului se intalneau in fiecare miercuri seara la Café Central (Fischer).
In perioada Primului Razboi Mondial activitatea foto stagneaza, dar din 1921 cei 80 de membri ai clubului inchiriaza un apartament pe str. Cicio Pop. Din cauza crizei economice generale, clubul se muta intr-un local in subsol.
Anul de gratie al fotografiei aradene: 1968
In anii 60 activitatea foto in Arad a avut mai multe urcusuri si coborasuri. 
Sfarsitul anului 1968 a reprezentat un nou inceput pentru arta fotografica in Arad , cand un grup de cinci fotografi - Kelen Francisc (presedinte), Petru Vostinar (secretar), Cristian Frangopol, Mircea Brancoveanu si Chek Iosif  au infiintat Fotoclubul Arad .
Fotografie din expozitia de la Sala "Clio"Primul salon fotografic cu participare aradeana
Primul salon foto la care a participat clubul aradean a  fost cel organizat la Bistrita, artistii aradeni intorcandu-se cu o diploma. De-a lungul anilor fotoclubul aradean a organizat nenumarate saloane colective si personale. 
"Ars fotografica" a devenit traditie, fiind organizata in luna decembrie a fiecarui an, incepand din 1981. 
Cea mai importanta editie a expozitie anuale de fotografie este considerata cea din 1998. Nelu Scripciuc ne explica si de ce: 
"Editia din 1998 a avut o participare internationala: Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Israel, Italia, Moldova, Romania, S.U.A.". 
Fotoclubul din Arad s-a bucurat, de-a lungul anilor, de schimburi de expozitii cu colegii fotografi din Ungaria (de la Gyula si Bekescsaba).
Patria lui "nu avem"
Din 2001 a fost adoptat primul Statut al Fotoclubului Arad  care este afiliat la A.A.F. (Asociatia Artistilor Fotografi din Romania). 
Actualmente, fotoclubul aradean este condus de Nelu Scripciuc, care a preluat presedintia de la artistul fotograf Virgil Jireghie. 
Din anul 2001 , presedinte de onoare al fotoclubului este Kelen Francisc . 
"Din 2001 pana in prezent – ne spune Nelu Scripciuc, presedintele fotoclubului, ne-am straduit sa continuam activitatea clubului desi ne-am lovit de multe probleme: nu mai avem sala de expozitii "Forum", care a fost retrocedata proprietarului de drept, nu avem sprijin financiar supravietuind doar din cotizatiile membrilor, nu avem un loc potrivit in care sa ne tinem sedintele si sa ne pastram arhiva si fotografiile. Cu toate aceste greutati , totusi ne straduim sa continuam traditia clubului aducand expozitii foto in Arad , organizand totodata expozitii colective si personale. In toamna si iarna anului 2001 am adus, prin relatiile noastre cu clubul Nufarul din Oradea, condus de Toth Stefan, doua expozitii din strainatate: Fotogrup Belgrano - Buenos Aires-Argentina si Fotoclub Ochiul magic - Chisinau-Moldova. 
Tot prin aceeasi filiera am mai organizat, la redactia ziarului <Observator> in martie 2003, o expozitie a unor fotografi din China. Aceste expozitii , desi au fost ceva deosebit pentru orasul nostru , le-am organizat numai cu banii nostri si cu cateva mici sponzorizari".

Cum puteti deveni membru al fotoclubului aradean?
Oricine poate deveni membru al fotoclubului aradean daca prezinta zece fotografii de 13cm/18 cm, fotografii ce vor fi jurizate de comisia fotoclubului. Fotoclubul aradean e afiliat la Asociatia Artistilor Fotografi din Romania si are in prezent 17 membri activi.

Carmen Neamtu - Observator

  • "Un traseu de pregatire profesionala, de la scoala generala la universitate" 

Interviu cu rectorul UVVG - Aurel ArdeleanInterviu cu prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, Presedintele Fundatiei Universitare "Vasile Goldis"
- Domnule Presedinte, ce oferta de scolarizare propuneti unui absolvent de scoala generala?
- In conformitate cu prevederile statutare ale Fundatiei Universitare "Vasile Goldis", a luat fiinta, inca din anul 1997, Departamentul Invatamant Preuniversitar. In cadrul acestui departament s-a infiintat Liceul Particular nr. 1 "Vasile Goldis" si Scoala Postliceala "Vasile Goldis". 
Ambele forme de invatamant sunt autorizate de MEC, deci functioneaza in conformitate cu prevederile legale.
- Ce specializari ofera liceul si scoala postliceala in cauza?
- In cadrul liceului, elevii pot urma un profil teoretic (matematica-informatica sau filologie-lb.engleza) sau, pe filiera tehnologica, profilul servicii, specializarea economic. Absolventii acestei specializari un certificat de calificare ca tehnician in activitati financiare si comerciale, nivelul 3. 
As dori sa precizez ca la toate specializarile planul de invatamant cuprinde si disciplina informatica.
In ceea ce priveste scoala postliceala, aceasta ofera urmatoarele specializari: asistent de farmacie, agent vamal, asistent social, asistent de gestiune financiar-contabil, agent de turism-ghid si secretariat-birotica.
- Pentru ce forme de scolarizare se poate opta?
- La liceu, oferim cursuri de zi, iar pentru cei care sunt incadrati in munca, oferim posibilitatea de a urma cursuri la formele seral sau frecventa redusa.
- De ce baza didactico-materiala dispune fundatia, pentru o buna desfasurare a procesului de invatamant?
- Fundatia are in proprietate spatiul necesar pentru clasele de elevi, laboratoare de informatica dotate cu retea de calculatoare si Internet, laboratoare de fizica, biologie, chimie, cabinet de limbi moderne. Pentru activitatile practice la specializarea economic, scoala dispune de laborator de specialitate, iar pentru activitatile sportive, de o baza si un teren de sport. Toate acestea sunt dotate la standardele impuse de MEC.
- Unii afirma ca elevii de la liceul in cauza au lacune la anumite materii. Cum comentati acest lucru?
- Indiferent cu ce minusuri vin elevii la institutia noastra, in primul rand nu suntem responsabili pentru slaba lor pregatire la scolile generale de unde provin, iar in al doilea rand, in cadrul institutiei noastre se vor organiza ore de consultatii la disciplinele de baza, ore care sunt cuprinse in fisa postului profesorilor si vor fi respectate cu strictete.
Conditii excelente de cazare la caminele Universitatii "Vasile Goldis"- La institutiile de stat, elevii inscrisi in clasele a IX-a si a X-a beneficiaza de manuale gratuite. Care este situatia la liceul particular?
- Si elevii inscrisi la liceul nostru vor beneficia de aceasta hotarare a Guvernului, deoarece si ei sunt egali in drepturi cu ceilalti copii, discriminarea fiind exclusa. De asemenea, as dori sa precizez ca, alaturi de alti doi profesori din Arad, sunt autor de manuale de biologie pentru clasele de liceu. Dintre cei doi dascali, prof. Calin Istrate este si cadru la liceul nostru, iar prof. Ionel Rosu este directorul Colegiului National "Elena Ghiba-Birta". 
Tot acelasi colectiv a mai editat un atlas de genetica si unul de anatomie. Referitor la scoala postliceala, amintesc faptul ca anumite cadre ale noastre au editat manuale. De exemplu, conf. Univ. Dr. Dorina Ardelean a editat un manual de merceologie pentru cei de la specializarea agent vamal, iar lector univ.drd. Antonele Naaji, unul de tehnoredactare computerizata si un altul de calcul tabular pentru specialitarea secretariat-birotica. 
Tot pentru aceasta specializare, prof. Univ. Dr. Iulian Negrila a realizat volumul "Limba romana la prezent". 
Lista poate continua cu multe alte titluri, ceea ce dovedeste ca, pentru noi, intre liceu, scoala postliceala si universitate exista un liant si o continuitate benefica pentru cei implicati.
- Integrarea in structurile europene presupune absolventi temeinic pregatiti. Cum realizati acest lucru?
- Elevii au la dispozitie laboratoare bine dotate unde isi desfasoara activitatile practice, iar pentru elevii de la scoala postliceala am incheiat conventii de parteneriat cu farmacii, agenti economici, comisionari vamali, spitale etc. Unii realizeaza practica in secretariatele facultatilor sau la serviciul contabilitate. Cei de la specializarea asistent de farmacie efectueaza practica de specialitate la Gradina Botanica de la Macea, unde exista un sector de plante medicinale.
- Ce conditii de cazare si masa oferiti celor din alte localitati?
- In campusul universitar exista o cantina cu 50 de locuri, caminul fiind si acesta dotat cu o cantina.
- In spiritul continuitatii de care vorbeati, ce oferiti absolventilor de liceu?
- Traseul de pregatire profesionala nu se incheie odata cu bacalaureatul. Elevii pot continua studiile la invatamantul postliceal, unde se pot inscrie fara sa fi obtinut diploma de bacalaureat, sau la invatamantul superior de scurta si lunga durata. In cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", exista o gama variata de specializari, adaptate cerintelor tinerilor.
- Ce ne puteti spune despre taxele de scolarizare?
- In acest an, am redus taxele de scolarizare, astfel incat sa facilitam accesul cat mai multor tineri la cultura si invatatura. Astfel, pentru liceu (zi si seral), scoala postliceala,colegii, Facultatea de Marketing-Management-Informatica si Facultatea de Stiinte Umanist-Crestine taxa este de doar 200 euro, iar pentru celelalte facultati, de 250 euro. As dori sa mai adaug faptul ca suntem deschisi la acordarea si altor facilitati, in functie de situatia specifica fiecaruia.
-Va multumim.

Speranta Milancovici - Adevarul

  • Posta Veche, un monument istoric lasat in paragina

Fosta temnita imperiala se degradeaza continu - Virtual Arad News (c)2004Pancota – Desi este considerata monument istoric si figureaza in evidentele Ministerului Culturii, cladirea cunoscuta printre localnici sub numele de "Posta Veche" se afla intr-o stare greu de imaginat. 
Aflata in administrarea operativa a Cooperativei Mestesugaresti "Prestarea" Pancota, jumatate din casa este intretinuta cat de cat, dar cealalta jumatate, care a adapostit sectiile unei cooperative mestesugaresti, acum in faza de lichidare judiciara, este distrusa in mare parte.
Intre trecut si prezent
Construita in timpul domniei Mariei Tereza, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, pentru a servi drept inchisoare domeniala, cladirea a avut de-a lungul timpului mai multe destinatii. 
A fost sediu al administratiei fiscale, statie de postalion, han si posta. Statia pentru postalioane a functionat aici pana in 1890, iar Posta si telefoanele pana in anul 1943.
Aflata in proprietatea comunei Pancota, inca din 1926, cladirea a fost data in 1981 in administrarea cooperativei mestesugaresti. 
Dupa Revolutie, autoritatile locale au revendicat imobilul, si o parte din acesta a fost dat in administrare Cooperativei Mestesugaresti "Prestarea".
Reprezentantii cooperativei sustin insa ca "Posta Veche" ar trebui sa fie proprietatea lor, astfel incat au inceput o serie de procese. 
Timp in care cladirea s-a degradat de la o zi la alta.
Geamurile sunt sparte periodic
In aripa din dreapta, unde isi au birourile si diverse depozite cei de la "Prestarea", singura problema o reprezinta exteriorul, tencuiala trebuind refacuta in intregime. 
Interiorul, unde functioneaza o sectie de croitorie, o sectie de reparatii incaltaminte, dar si un birou al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca este intretinut in mod decent.
Geamurile din spate sunt insa sparte periodic de copiii unor vecini, lasati de mila sa locuiasca in cladirea fostei Jandarmerii.
Un adevarat dezastru
In aripa stanga este un adevarat dezastru. Nu numai ca geamurile sunt sparte, dar tencuiala care mai exista pe alocuri pe pereti risca sa se desprinda dintr-un moment in altul in capul celor ce se aventureaza sa treaca prin zona. 
Holurile sunt pline de moloz si de resturi de materiale de constructii. 
Noroc ca peretii cladirii, construiti in urma cu cateva sute de ani, sunt rezistenti, ca altfel s-ar fi prabusit de mult.

Lucian Serban - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]