Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 10 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Clopot de inviere

Timotei Seviciu - Episcop al Aradului rostind Pastorala Sarbatorii de Paste - Virtual Arad News (c)2004Hristos a Inviat!  
Aceasta marturisire fundamentala a crestinatatii, rostita sau cantata, primeste prin sunetele patrunzatoare ale clopotelor de Inviere, sporita incarcatura emotionala, ce copleseste cu dar pe oricare credincios. 
In minte staruie versul religios-polular "Hristos din morti a inviat / Si lumea-ntreag-a luminat / Lin clopotele au sunat // Hristos a inviat". 
De asemenea si cele ale poetului "Ca dintr-un clopot cristalin // Numele Tau, Iisuse, // In sufletul meu suna lin // Cu armonii nespuse. // Numele Tau dumnezeiesc, // Cu clopotul ce bate, // In armonii care sporesc // Rasuna peste toate". 
Dupa slujba Prohodului Domnului in tacerea asternuta pentru reculegere adanca si marturisire sincera, aceasta intrerupta la ceasurile prevazute doar de ritmul regenerator al rugaciunilor si cantarilor dumnezeiestilor slujbe, sustinut pe alocuri de cel al loviturilor de toaca, amintind pe cele ale patimirilor Mantuitorului, culminand cu ale ciocanelor in piroanele rastignirii sau ale infingerii crucii in stanca Golgotei, clopotele invierii trezesc fiinta omeneasca la o viata noua, aducand o adiere de dincolo de lume. 
Si parca insusi clopotul graieste astfel "Cu-acelasi glas de e botez, de-i moarte // In dangat lung si larg, cand plin, cand frant // De peste zari, din cer, de mai departe // Eu va aduc tot cerul pe pamant". 
De la indemnul imnului heruvimilor, din randuiala Sambetei cele mari si anume "Sa taca tot trupul omenesc si sa stea cu frica si cu cutremur si nimic pamantesc intru sine sa nu gandeasca, fiindca Imparatul imparatilor si Domnul domnilor vine sa Se jertfeasca si sa Se dea mancare credinciosilor", ascultam pe cel al cantarii de la slujba Invierii "Alergati si vestiti lumii ca s-a sculat Domnul, omorand moartea, ca este Fiul lui Dumnezeu, Cel ce a mantuit neamul omenesc". 
Glasurile oamenilor parca sunt amplificate de cele ale clopotelor in unde sonore propagate la nesfarsit.
Clopotele transmit starile sufletesti ale celor pe care-i reprezinta, acestea fiind percepute de ascultatorii preveniti, ei insisi miscati sau leganati de dangate intre simtirile de la leaganul copilariei nevinovate pana la freamatele varstelor implinite, cautandu-si echilibrul dorit, peste orice oscilatie. 
Intre om si clopot se stabileste astfel o legatura binefacatoare, care face mai auzit glasul constiintei, al rugaciunii lucratoare prin tot ce raspunde cuvantului si vointei lui Dumnezeu. 
Iar aceasta intr-o masura care lasa impresia ca insusi clopotul se substituie omului sau macar il slujeste cu precadere in cele spirituale. 
Istoria bisericeasca lasa a intelege ca, atunci cand a amutit glasul clopotelor, a suferit si viata religioasa. 
Au fost vremuri cand clopotele smulse din clopotnita au fost transformate in arme de distrugere. 
Lumina Invierii vesteste tuturor Mantuirea - Virtual Arad News (c)2004Continua retopire, pana la o intarziata refacere si reasezare in turle a devenit si un semn al transformarilor si edificarii fiintei umane. 
Unele au fost ascunse de crestini, sub pamant sau ape, pentru a fi sustrase profanarii, dar dangatul lor neintrerupt a rasunat in adancul cugetelor. 
La vreme de afirmare insa, iesind la lumina si-au urmat intocmai misiunea, ca si oamenii chemarea-i staruitoare.
Multe se cunosc, verbal sau in scris despre clopot, dar in mare parte sub aspectul practic sau tehnic. 
Aceasta intrucat folosirea sa se inscrie pe o scara larga, nu doar in latura religioasa. Chiar in stare de repaus existenta sa, fie sub forma de clopotel, in uzul obisnuit casnic, scolar sau de serviciu, dar si cel de mare greutate, pentru institutii sau locuri memoriale evoca trezire, vigilenta sau priveghere, atentie sau luare aminte, timp si spatiu. 
El simbolizeaza insusi simtul auzului, al perceperii sunetului care este reflectarea freamatului initial, la fel, revelatia dumnezeiasca insasi, criteriul ritmului ca si al armoniei universale, ascultarea legii divine si Cuvantului lui Dumnezeu, avand putere purificatoare si alungand duhurile rautatii.
Un imn al Sfintelor Pasti arata ca "Praznuim omorarea mortii, sfaramarea iadului si incepatura altei vieti vesnice... Clopotul da rezonanta cantarii de biruinta, acoperind vacarmul prabusirii "portilor de arama", ca simbol al puterii raului. Astfel confirma maiestuos cu imnograful: "Astazi este mantuirea lumii, ca a inviat Hristos, ca Cel a atotputernic".
Slujba Invierii Domnului aduna la biserica pe credinciosi, pentru ca acestia retraind inteaga istorie a mantuirii, sa inalte cu evlavie rugaciune de lauda, multumire si cerere pentru innoirea vietii si dobandirea vesniciei. 
Totodata se reia si istoria Bisericii, cu suferintele si biruintele ei. 
In glasuirile impreuna ale oamenilor si clopotelor se aud deslusit si cele de dincolo de lume, adica ale corurilor inaintasilor facuti vrednici sa devina cetateni ai Bisericii triumfatoare, din ceruri. 
Undele propagate de la o biserica sau localitate la alta, intaresc desigur comunitatea obstiilor crestine facandu-le sa traiasca mai intens viata in Hristos.
Multe biserici noi aud pentru prima oara, tocmai la aceasta sarbatoare a sarbatorilor, clopotele dobandite prin jertfelnicia celor ce intra si se roaga, intre acestea numarandu-se si viitoarea catedrala aradeana. 
Clopotele noii Catedrale vor rasuna pentru prima data la Inviere Iar credinciosii de aici, impreuna cu cei din intreaga tara si chiar de peste hotare, incearca de pe acum simtamantul mangaietor de-a auzi pana in adancul fiintei freamatul clopotelor viitoarei Catedrale a mantuirii neamului ce se va inalta in Bucuresti si sub stresina careia odihneste eroul necunoscut, pregatit pentru desteptare, cand nevoia ar cere, precum Luceafarul poeziei romanesti visa sa faca Sfantul Voievod al Moldovei, la principala ctitorie stefaniana. 
Intr-adevar sunt indeobste cunoscute versurile eminesciene, ce incadreaza tremurul dangatului din tinda istoricei manastiri: "Stefane, Maria Ta, // Tu la Putna nu mai sta, // Las-Arhimandritului // Toata grija schitului // Lasa grija Sfintilor // In sama parintilor, // Clopotele sa le traga // Ziua-ntreaga, noaptea-ntreaga, // Doar s-a-ndura Dumnezeu // Ca sa-ti mantui neamul tau!"
Anul acesta, la comemorarea a jumatate de mileniu de la trecerea in vesnicia sfintilor a marelui Domnitor se pot vedea in plina lumina fauririle sale, nu numai pentru poporul sau, ci si pentru batranul continent european. Clopotele bisericilor si manastirilor pe care le-a inaltat dupa fiecare victorie in apararea pamantului stramosesc se aud si astazi pretutindeni, indemnand la pace si infratire. 
Intr-o lume nelinistita din pricina zgomotelor de multe feluri sau multumii zvonurilor si sunetelor discordante, se cere tot mai mult ascultat glasul Bisericii. 
Clopotul de Pasti indeamna la luare aminte. Bisericile si confesiunile crestine sunt chemate sa faca mai mult auzite clopotele pentru Inviere care uneori prind a bate in mod supranatural, ca in istorisirile pioase. 
Providenta a randuit, ca de aceasta data la Sfintele Pasti toate clopotele crestinatatii sa sune laolalta, intr-o atmosfera ecumenica prilej de mare bucurie, dar si de cugetare adanca asupra responsabilitatii comune fata de viata omenirii.
De Sfintele sarbatori, obisnuit, pe langa iconitele purtatoare de binecuvantari intre cei apropiati, odata cu urarile cuvenite sa folosesc si felicitarile cu imaginea clopotelor. 
In aceasta cuprindere generala, nutrim certitudinea ca felicitarile pascale vor fi insotite si de glasul clopotelor de Invierea Domnului, cu spor de daruri duhovnicesti, spre marirea lui Dumnezeu Tatal si Fiul si Sfantul Duh. Amin.

† TIMOTEI EPISCOP AL ARADULUI

  • Pastele va fi sarbatorit si de detinutii de la Penitenciarul Arad

La biserica din penitenciar, detinutii pot asista la Slujba de PasteIn Penitenciarul de Maxima Siguranta Arad, cu ocazia Sarbatorilor de Paste se vor organiza programe si activitati festive specifice. 
Astfel, atat la sediul penitenciarului vechi, cat si la cel nou se vor oficia slujbe religioase. 
Detinutii de religie catolica si reformata vor beneficia de asistenta religioasa in penitenciar. 
Totodata, acestia vor putea viziona pe postul national de televiziune slujba de inviere de la Patriarhia Romana. 
In prima zi a Sarbatorilor de Paste, detinutilor li se va asigura un meniu imbunatatit, conform normei de hrana prevazuta pentru zilele festive. 
"La penitenciare se vor mai organiza si activitati moral-religioase si manifestari cultural educative si artistice cu un continut adecvat momentului", declara col. Alexandru Iulian - comandantul Penitenciarului Arad. 
In clubul detinutilor se va desfasura programul "Bucuria Pastelui", in cadrul caruia fiecare sectie de detinere va fi reprezentata de detinuti cu aptitudini artistice. 
Cu acest prilej, va fi prezentata o expozitie cu ornamente si obiecte artizanale specifice, realizate de detinuti. 
La toate camerele de detinere se va distribui numarul special "Supliment de Pasti" al gazetei volante a detinutilor, in care va fi publicat un concurs tematic de cunostinte religioase.
Doi dintre detinutii nerecidivisti, care indeplinsesc anumite conditii stabilite de catre conducerea Directiei Generale a Penitenciarelor au fost selectionati pentru a fi trimisi acasa. 
"Daca aceste propuneri vor fi aprobate, se va lua legatura cu familiile lor pentru a le asigura deplasarea la domiciliu si intoarcerea la Penitenciar", mai adauga comandantul Penitenciarului Arad.

Nadia Bodran - Adevarul
  • Iepuras cu epoleti la Siria

Politistii de frontiera au facut noi donatii la scoala ajutatoare din SiriaPolitistii de frontiera aradeni au dus, ieri, cadouri copiilor de la scoala ajutatoare din localitatea Siria. 
Scoala se afla in grija unitatilor MAI din judet de mai multi ani si, inaintea fiecarei mari sarbatori, politistii si politistii de frontiera aduc daruri pentru cei mici. 
Ieri a venit randul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. 
Dupa o cheta in urma careia s-au adunat aproape 30 milioane lei, s-au cumparat un frigider, un televizor si un calculator. 
Purtatorul de cuvint al IJPF Arad, subcomisar Ion Mares, ne-a declarat: 
"Politistii de frontiera au adunat bani pentru copiii din scoala de la Siria. Am dorit sa le facem astfel sarbatoarea Pastelui mai frumoasa. 
Ramanem in continuare aproape de nevoile acestor copii cu probleme, pentru a-i ajuta sa se simta si ei iubiti, la fel ca toti copiii".

Sorin Trocan - Evenimentul (Editia de Vest)

  • Dispare sensul giratoriu de la Podgoria, pentru un platou pietonal

Asa va arata Piata Podgoria dupa sistematizarea zoneiAmplasarea Monumentului Marii Uniri in mijlocul intersectiei de la Podgoria va duce la o serie de modificari din punct de vedere al urbanismului.
S-au facut o serie de propuneri, s-au purtat o sumedenie de discutii, pana cand s-a ajuns la o concluzie.
A fost realizat Planul urbanistic de detaliu al zonei, plan care in prezent se gaseste la primarie.
Aradenii pot chiar sa-si spuna, la primarie, parerea privind modul in care va arata Podgoria

Se impune degajarea zonei
"Datorita aglomerarii intersectiei de la Podgoria si necesitatii crearii unor spatii aditionale pentru buna desfasurare a procesiunilor religioase (n.r.in preajma Catedralei Ortodoxe) cat si ulterior amplasarii Monumentului Marii Uniri", a fost realizat planul de degajare a zonei de traficul intens.
Dispare sensul giratoriu
Cel mai important sens giratoriu din centrul orasului va disparea. 
Se va face devierea traficului rutier din zona din fata catedralei Ortodoxe (adica se va intrerupe) spre spatele Liceului CFR.
Mai exact, pe locul in care soferii treceau dinspre Calea Iuliu Maniu spre lac, se va realiza un platou foarte putin inclinat, cu o suprafata de cateva mii de metri patrati, cu functiunea de pietonal.
Doar circulatia dinspre Iuliu Maniu spre Revolutiei va avea de suferit, ea fiind posibila doar pe langa liceul de cai ferate, pe langa benzinaria de la piciorul podului Gradiste.
Portiunea respectiva de carosabil va fi largita cu inca doua benzi de circulatie, pentru a nu crea probleme de trafic.
Linia de tramuai - prin spatiul verde
Amplasarea monumentului in zona unde in acest moment este rondoul din centrul intersectiei va impune si mutarea liniilor de tramvai cu cativa metri.
Iar intre Podgoria si statia de tramvai cunoscuta de "30 Decembrie" liniile vor trece pe unde in prezent este spatiul verde.
Poate la iarna...
Odata realizat Planul urbanistic, el va trebui aprobat de alesii locali, urmand sa se realizeze studiul de fezabilitate,  proiectul tehnic al lucrarii, sa se organizeze  sa se organizeze licitatii pentru alegerea constructorului.
Procedura este destul de indelungata. Lucrarile vor incepe, efectiv, abia la finele anului. Poate chiar la anul viitor.
Varianta abandonata
Nu s-a omis din discutii nici varianta unui pasai subteran care sa faca legatura dintre Iuliu Maniu si Revolutiei, respectiv Lacului.
Datorita aglomerarii retelelor rehnico-edililtare, inclusiv a canalului Muresel intubat in zona, solutia ar fi fost prea costisitoare.

Simona Mazare - Observator de Pasti

  • Cinematograf in aer liber, la standarde occidentale, la strand

Directorul GCA - Edeleni Coloman anunta noi realizari la deschiderea stranduluiGospodarirea Comunala pregateste in aceste zile ultimele detalii ale proiectului legat de realizarea unei noi scene de spectacole in incinta strandului Neptun, ofertele pe tema fiind asteptate sa se depuna pana la sfarsitul lunii.
Potrivit directorului GCA, Coloman Edeleni, scena va lua nastere in vecinatatea corpului F, langa solarul pentru barbati, si va avea, in plus, menirea unui cinematograf in aer liber.
"Ne-am gandit ca atunci cand au loc actiuni mai ample, cum este cea legata de Zilele Aradului, nu e bine sa aglomeram strandul intr-o singura zona si sa dezechilibram baza de agrement. Ca atare, am decis sa realizam inca o scena moderna, care va avea 500 de locuri pe scaune, va avea cabine si va fi pusa la dispozitia aradenilor gratuit. In plus, am luat contact cu cinematograful si aici vom difuza cele mai proaspete filme din Occident", ne-a declarat Coloman Edeleni.
Daca totul va decurge conform planului GCA, iar numarul ofertelor va fi unul mare, atunci este posibil ca scena sa fie functionala inca de la deschiderea sezonului estival.

A. Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]