Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 10 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Muresul are debit dublu

Muresul si-a dublat debitul - Virtual Arad News (c)2004Debitele vailor si raurilor din judetul Arad sunt in crestere in zilele urmatoare, din cauza precipitatiilor multiple si a topirii zapezii. 
Deocamdata nu exista pericol de inundatii, insa cotele apelor au fost ridicate. 
Pe Teuz, cota de atentie a fost de 12 centimetri, iar la Sintea Mare, nivelul apei a atins doi metri. 
Muresul are debitul de 125 metri cubi/secunda, de doua ori mai mare decat in toamna trecuta. 
In zilele urmatoare, cotele apelor din judetul Arad vor creste, insa specialistii spun ca nu se vor produce inundatii. 
In ultimii ani, in judetul Arad inundatiile au produs pagube enorme, cele mai mari fiind datorate ruperii liniei ferate Arad-Oradea. 
Localnicii spun insa ca, la fiecare topire a zapezii, se produc inundatii, iar cei din zonele care ar putea fi afectate de ape sunt deja pregatiti pentru a nu mai suferi pagube. Desi de fiecare data au fost acordate ajutoare, ele nu au reusit sa acopere total pagubele suferite de aradeni.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Apicultura Investitia minima pentru a porni o afacere - 50 milioane

Apicultura - o indelednicire profitabilaDatorita particularitatilor pe care le prezinta, cresterea albinelor are un important rol social, fiind o indeletnicire care pe langa realizarea unor venituri materiale, asigura posibilitatea ca cei ce indragesc albinele sa petreaca mult timp in natura, intr-un mod placut si reconfortant, conditii pe care foarte putine preocupari le pot oferi.
Daca privim din punct de vedere material si mai indeaproape lucrurile, descoperim ca apicultura este o meserie exacta si dura, pentru practicarea careia apicultorii trebuie sa aiba calitati fizice si morale deosebite precum si o pregatire profesionala corespunzatoare.
Cei care detin un numar mic de familii de albine (2-10), si acestia sunt foarte numerosi, indragesc albinele si asteapta de la apicultura o placuta ocupare a timpului liber si uneori bucuria unui fagure cu miere.
Detinatorii unui numar mai mare de familii de albine practica apicultura ca semiprofesionisti, propunandu-si sa realizeze de pe urma acestei indeletniciri completarea mijloacelor de existenta. 
In aceste conditii, cunostintele de teorie si practica apicola le sunt necesare in vederea realizarii unui cadru tehnic pe care il reclama aceasta activitate.
Pentru cei care isi propun sa traiasca din apicultura si detin un numar mare de familii de albine (peste 50 familii de albine - exploatatie apicola comerciala), aceasta indeletnicire devine realmente o profesie, cu toate avanajele, obligatiile, riscurile si neajunsurile pe care le comporta.
Mai important decat productia directa (miere, ceara, polen, propolis, laptisor de matca etc.) este cresterea recoltelor agro-pomicole ca rezultat al polenizarii cu albine.
In conditiile mecanizarii si chimizarii agriculturii, insectele polenizatoare au disparut aproape complet, albinele dobandind rolul de unic agent polenizator pentru numeroasele culturi si livezi, albina fiind cel mai loial si statornic aliat al agriculturii.
Pentru a deveni apicultor, trebuie sa cunoastem in primul rand viata albinelor, prin studiu individual (Asociatia Crescatorilor de Albine pune la dispozitia celor interesati Manualul Apicultorului si organizeaza cursuri de initiere si perfectionare apicola), urmand cursurile de apicultura, facand practica langa un apicultor experimentat, dupa care putem sa demaram investitia, care nu-i un lucru tocmai simplu;
Astfel, o lada (stup) fara albine costa in jur de 1,2-2 milioane lei, o familie de albine 1,5-2 milioane lei, un afumator 415.000 lei, o masca apicola 200.000 lei, o dalta 67.000 lei, o centrifuga pentru extras miere 10.000.000 lei, tava descapacit 676.000 lei, topitor abur 1.170.000 lei, topitor solar 800.000 lei, 1 kg faguri artificiali 200.000 lei, furculita descapacit 100.000 lei etc. 
Astfel rezulta ca o lada (stup) de albine costa intre 3-4 milioane lei, iar sculele minime necesare se ridica la peste 15 milioane lei.
Nu in ultimul rand avem neovie de un teren corespunzator (ferit de curenti de aer si cu o expunere favorabila) pentru amenaja vatra de stupina cu suporti corespunzatori, un adapator de apa, cabana apicola si multe alte accesorii.

Hatcu Ovidiu ACA - Filiala Arad
  • Varstnicii din centre il vor serba pe Sfantul Valentin

Si varstnicii se vor distra de Sfantul ValentinDirectia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara organizeaza, saptamanal, o serie de manifestari dedicate persoanelor varstei a III-a. 
Toate centrele de zi pentru varstnici sunt cuprinse in programul recreativ. 
La Centrul de zi pentru varstnici din cartierul Micalaca va fi sarbatorita Ziua Sfantului Valentin, la aceasta manifestare fiind invitati toti varstnicii din centrele de zi. 
Iata insa ca si cei de la Centrul de zi din Aurel Vlaicu vor avea parte de o petrecere. 
Astazi de la ora 15.00, membrii centrului vor sarbatori ziua de nastere a unei membre cu prajituri, sucuri, dans si multa voie buna. 
Maine insa, varstnicii sunt invitati la zece minute de gimnastica aerobica cu profesorul de sport Ana Siboteanu. 
In acest centru de Sfantul Valentin, membrii vor confectiona inimioare. 
Saptamana aceasta, cei de la Centrul din Aradul Nou vor vizita Centrul de informare europeana. 
Nici varstnicii de pe strada Capitan Ignat nu au fost uitati, acestia vor avea pentru aceasta saptamana o serie de actiuni recreative. 
Astazi, de la ora 11.00 femeile se vor bucura de ora culinara. 
In schimb, la Centrul de zi Grigore Alexandrescu sunt implicati joi intr-un program ce cuprinde auditie de muzica populara, dans si lucru manual.
Medicul Florica Popovici se va deplasa miercuri la Centrul de zi pentru varstnici Liviu Rebreanu pentru ora medicala, in cadrul careia vor avea loc discutii interactive. 

Simona Valan - Agenda zilei 

  • Peste 46.000 de "pastile pentru muschi" descoperite la Nadlac

Pastile de naposim oprite la Vama NadlacLa sfarsitul saptamanii trecute, la Nadlac, s-a prezentat pentru obisnuitul control un cetatean din Republica Dominicana. 
Don Calvin, in varsta de 35 ani, rezident in Franta, avea pe langa o geanta eleganta si o sacosa mare din rafie, fapt ce a trezit suspiciunea lucratorilor vamali care au chemat imediat politistii de frontiera pentru a efectua un control mai amanuntit. 
In "traditionala sacosa romaneasca" au fost descoperite, sub o panza colorata, mai multe folii din plastic ce contineau peste 46.000 de pastile "Naposim", medicamente anabolizante ce sunt folosite, in general de sportivi pentru cresterea masei musculare. 
Barbatul a declarat ca nu stia ce contine sacosa si ca nu ii apartine, ci a primit-o de la un cetatean din Bucuresti, care l-a rugat sa o transporte in Franta, tara unde trebuia sa o dea mai departe altei persoane ce urma sa-l contacteze ulterior. 
In Franta, o folie de pastile anabolizante se comercializeaza cu sume cuprinse intre 20 si 30 de euro. 
Pastilele au fost confiscate iar cetateanul dominican a fost amendat cu suma de 10 milioane lei.

Diana Rotar - Observator

  • Zeci de milioane de lei pentru identitatea rromilor

Numerosi rromi nu poseda acte de identitateCea mai mare parte a rromilor aradeni risca sa ramana fara identitate. De vina este faptul ca rromii nu au contracte pe casele unde locuiesc, caz in care politia nu le poate elibera decat carti de identitate provizorii.
"Suma la care se ridica cheltuielile pentru intocmirea contractelor pe casa este de aproximativ 30 de milioane de lei. Ei sunt atat de saraci incat traiesc, marea lor majoritate, din ajutor social. Unde mai pui ca sunt destui in familie si abia impart banii? In astfel de situatii, adica fara carti de identitate sunt aproximativ 1000 de persoane de etnie rroma" a decarat Gheorghe Raducan, consilier pe probleme de rromi din cadrul Prefecturii.
Ca o concluzie, obtinerea de catre un rrom a unui simplu buletin nu este treaba usoara.
Va trebui, in primul rand sa aiba contracte pe case, lucru nu tocmai la indemana lor, pentru ca "face" zeci de milioane de lei.
Ceea ce, sa recunoastem, este cam scump pentru a-ti atesta existenta.

Anca Sumalan - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]