Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 10 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Gospodarirea Comunala are planuri mari pentru 2004

Directorul GCA - Coloman Edeleni si-a propus sa asfalteze aleile din cimitirePentru Gospodarirea Comunala, anul 2004 se anunta deosebit de incarcat, avand in vedere proiectele pe care conducerea acestei societati doreste sa le realizeze. 
In acest an, pe langa dezvoltarea strandului, care nu mai este demult o noutate, se vor continua lucrarile la cimitire, spatiile verzi sau se vor construi noi fantani arteziene. 
Pasarela peste Mures

La strandul Neptun, in ultimii ani, s-au realizat investitii de miliarde de lei, iar 2004 nu va face exceptie. 
Principalul obiectiv al Gospodaririi Comunale, cea care administreaza strandul, este realizarea unei pasarele peste Mures, ce ar rezolva problema podurilor care in prezent sunt un adevarat pericol pentru cei care viziteaza zona de agrement. 
"Deja am anuntat licitatia pentru realizarea a doua pasarele. Una, macar, dorim sa o facem anul acesta. Am inteles ca va dura cam un an, cu proiecte, licitatie si cu executie. Banii urmeaza sa fie obtinuti din vanzarea casutelor, asa ca totul este pus la punct", spune directorul GCA, Coloman Edeleni.
Tot pe strand, pana la deschiderea sezonului, va fi realizat un camping de 35 de casute, in spatele terenurilor de tenis, "ceea ce ne va apropia mai mult de conceptul de statiune", dupa cum declara Edeleni. 
De asemenea, la intrarea in strand vor fi amplasate alte zece casute, asa ca, din acest an, in zona vor fi si locuri de cazare. 
Alei asfaltate, cimitire iluminate

Un alt sector al GCA, cel al cimitirelor, va avea si el parte de investitii serioase in 2004. "Am demarat actiunea de asfaltare a aleilor din cimitire. Din pacate, la prima licitatie pentru aceasta lucrare n-am avut decat un participant, asa ca vom repeta licitatia. Tot la capitolul cimitire urmeaza sa se realizeze reteaua de iluminat si sa se finalizeze capela de la Pomenirea", sustine Edeleni. 
De asemenea, in cimitirele aradene, dar si prin centrul orasului, vor fi montate banci, pentru ca oamenii sa se poata odihni.
"In cimitire vin multi oameni batrani, care simt nevoia sa se odihneasca undeva. De aceea vom monta mai multe banci si vom rezolva si aceasta problema, urmand sa fie amplasate cate 100 de banci in fiecare cimitir. Situatia este asemanatoare si in oras, de altfel noi primind multe semnale in acest sens. La gara am plasat deja 20 de banci, in preajma fantanii arteziene, acelasi lucru va fi in zona Catedralei Ortodoxe sau in alte locuri din centru", spune Edeleni. 
Podul de pontoane de la strand va fi inlocuit cu o pasarela - Virtual Arad News (c)2004"Spatiile verzi vor fi spectaculoase"

O tinta importanta pentru Gospodarirea Comunala este licitatia privind amenajarea spatiilor verzi, societatea din subordinea CLM incercand sa se ocupe si in acest an de domeniul amintit. 
Pentru ca GCA sa fie mai competitiva, conducerea societatii a decis refacerea serelor, distruse de-a lungul anilor, "ca sa nu mai luam rasaduri din alta parte, iar costurile si oferta noastra sa fie mai competitive". 
Pentru 2004, in cazul in care va castiga licitatia, Coloman Edeleni promite spatii verzi cu amenajari mult mai spectaculoase, care-i va surprinde pe aradeni. 
"O sa facem ceva deosebit, dar deocamdata nu vreau sa spun nimic mai mult. Mai avem in plan si toaletizarea tuturor copacilor si vom solicita o comanda in acest sens de la Primarie. Copacii batrani din centru trebuie taiati, pentru ca si de Craciun a cazut unul. Asa am facut si la cimitire, numai la UTA fiind necesara taierea a 150 de copaci, din care am taiat pana acum 50. Dat fiind ca avem o masina performata, cu scara, cred ca putem sa ne ocupam si de acest aspect, bineinteles, impreuna cu cei de la Directia Silvica", spune Edeleni.
Tot la capitolul "infrumusetarea orasului", GCA are in vedere castigarea licitatiei pentru cele trei arteziene prevazute in acest an in bugetul local. "Vor fi inca trei noi arteziene, doua in fata Primariei si una la Teatru. Cred ca anul trecut, prin artezienele de la UTA si Gara, am dovedit de ce suntem in stare, asa ca nu vad de ce sa nu le facem tot noi si pe celelalte trei", mai adauga Edeleni. 
Asadar, obiective indraznete pentru societatea de Gospodarire Comunala, ramane doar ca aceste lucruri sa se si realizeze.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Concurenta pentru mizeria Aradului

Pentru curatenia stradala au licitat mai multe firmePrimaria se asteapta ca la licitatia pe care o va organiza pentru colectarea gunoiului sa se prezinte cel putin cinci firme de salubrizare. 
Adunarea gunoiului din municipiului este unul dintre principalele preocupari la nivelul executivului. 
Pentru gunoiul din Arad se intocmesc doua caiete de sarcini, atat pentru salubrizare stradala cat si pentru cea menajera. 
Licitatia va fi anuntata in scurt timp. Viceprimarul Emanoil Voicu ne-a declarat intentia ca inca din luna martie, cand va demara curatenia de primavara, sa se porneasca pe noile contracte care vor fi incheiate cu operatorii castigatori ai licitatiei. 
In Arad sunt acum trei societati care activeaza in domeniul deseurilor: Salubritate, Polaris si ASA Servicii Ecologice.sase firme s-au batut pentru gunoiul stradal
Doua firme din Bucuresti, una din Constanta, una timisoreana, o firma din Ploiesti si una din municipiul nostru s-au luptat la cea mai recenta licitatie pentru concesionarea activitatii de salubrizare stradala. 
Au castigat constantenii de la Polaris.

Simona Mazare - Observator

  • Alimente ecologice de la universitate

La UAV in colaborare cu universitati europene se fac studii privind alimentatia - Virtual Arad News (c)2004Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad este partenera cu prestigioase universitati europene in cadrul unui program valorand 100.000 de euro, in domeniul industriei alimentare. 
La inceputul acestui an, o delegatie formata din prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul universitatii aradene, prof. univ. dr. ing. Cornelia Iditoiu, decanul Facultatii de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului, si lector drd. Dorina Chambre s-a deplasat la Universitatea din Milano, pentru a semna protocolul de colaborare in cadrul programului european. 
Universitatea "Aurel Vlaicu" si Universitatea din Milano sunt partenere in acest program la care mai participa universitati din Bari, Paris si Salonic.
Programul vizeaza cresterea calitatii alimentelor si alimentatiei si se refera la obtinerea si perfectionarea unor hidrocoloizi alimentari din resurse secundare din industria alimentara. 
El se incadreaza tendintei din UE, de inlocuire a componentelor de origine animala din alimentatia moderna cu componente de origine vegetala, derivate din cereale, fructe sau legume

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Chelmacul, un sat de "olteni"

Locuitorii din Chelmac sunt originari din judetul Gorj - Virtual Arad News (c)2004Conform unor legende populare, locuitorii satului Chelmac ar fi venit prin aceste parti tocmai din judetul Gorj; Initial satul a fost asezat mai spre sud, dar din cauza inundatiilor, oamenii si-au construit casele mai inspre nord. 
In Chelmac, sat care se afla sub administrarea edililor din Conop, exista 243 de case, si 500 de locuitori. Din cauza ca tinerii au preferat sa plece din localitate, media de varsta a locuitorilor este destul de ridicata. Cu toate ca satul are un numar destul de mare de locuitori, la scoala din sat invata doar 30 de copii, iar gradinita este frecventata de 22 de copii. "Acest lucru se poate explica prin faptul ca majoritatea copiilor frecventeaza scoala din Conop, mai ales dupa ce anul trecut s-a achizitionat un microbuz scolar, care transporta elevii din satele Belotint si Chelmac la scoala de aici", ne-a declarat Mihaela Bejan, secretarul comunei Conop. In ceea ce priveste caminul cultural din Chelmac, acesta este in stare de functionare, dar necesita mici reparatii care se vor face in decursul acestui an. Satul dispune de doua magazine, care comercializeaza produse mixte si un telefon public amplasat in centrul satului. In apropriere se pot vedea ruinele cetatii Chelmac, a carei importanta militara s-a evidentiat in timpul luptelor anti-otomane. In prezent s-au pastrat o parte din zidurile cetatii, precum si urmele unor santuri de aparare.

Csaki Attila - Ziarul Transilvania

  • Aradul va avea magistrala de gaz metan incepand din toamna

Directorul Distrigaz - Ovidiu Nila anunta realizarea magistralei de gaz din occidentUnul dintre cele mai ample proiecte legate de partea de vest a tarii - magistrala occidentala de gaze naturale - va fi finalizata in toamna. Vestea a fost data de Ovidiu Nila, directorul Distrigaz, care sustine ca, o data cu darea in functiune a magistralei care strabate judetul, Aradul va scapa pentru totdeauna de problemele cu gazele naturale si de presiunea scazuta. Lucrarile de constructie a conductei de gaz ce face legatura cu occidentul - care au fost anuntate cu surle si trambite (data fiind importanta investitiei si sumele fabuloase puse in joc) la Arad la sfarsitul anului 2002 - au fost demarate de Transgaz in anul trecut si au fost programate a se finaliza in 2004, termen care va fi respectat. In prezent, constructorul a scapat de problema aradenilor care nu au vrut sa accepte trecerea magistralei pe terenurile aflate in proprietate personala, iar constructia conductei este realizata in proportie de 30-40 la suta.
Pecica racordata la retea
Dincolo de realizarea in sine a magistralei, directorul Distrigaz sustine ca o alta reusita care are legatura directa cu conducta occidentala este realizarea distributiei de gaz la Pecica. "Vom face distributie de gaz la Pecica, o data cu darea in folosinta a magistralei. Dupa lansarea proiectului am solicitat - din timp - realizarea unui robinet de racordare la conducta pentru Pecica, care s-a aprobat, iar lucrarea a fost cuprinsa in planul de investitii. Directorul de dezvoltare din cadrul Distrigaz Nord a fost prezent zilele trecute la Arad, tocmai pentru aceasta problema, si va reveni saptamana viitoare. Daca nu am fi facut aceasta solicitare si s-ar fi dat drumul la gaz am fi ramas fara posibilitatea de racordare a comunei", sustine Ovidiu Nila.
Aradul, alimentat din trei parti
O data cu punerea in functiune a conductei de gaz, Aradul va scapa definitiv de probleme caci va beneficia de o alimentare cu gaz din trei puncte. "Vom avea de atunci o distributie circulara si nu lineara, cum este in prezent, Aceasta va face sa nu avem scaderi de presiune. Mai exact, presiunea va fi uniforma, caci vom scapa de distributia de gaze pe lungimi mari", sustine Ovidiu Nila. Acest fapt a fost posibil si datorita investitiilor pe care Distrigaz la va finaliza in acest an. Este vorba de dubla alimentare cu gaze a orasului - lucrare aflata in faza de executie si care va fi finalizata in acest an - si de a treia alimentare cu gaze din Gradiste.
Anul investitiilor pentru Distrigaz
 "Anul acesta este pentru noi anul investitiilor. Vom finaliza lucrarile demarate anul trecut - dubla alimentare, reteaua de gaze pentru Zona Libera Aeroport (unde licitatia a fost adjudecata) si lucrarea de alimentare de pe Vrancei. Vom incepe in acest an proiectul de redimensionare a diametrului conductei intre Indagrara si Zona Industriala Vest si vom realiza distributia de gaze la Pecica. Avem cateva probleme cu redimensionarea conductei in Zona Industriala la subtraversarea liniilor de cale ferata, dar chestiunea va fi rezolvata in scurt timp", sustine directorul Distrigaz, Ovidiu Nila.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]