Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 9 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Cea mai mare si mai veche sarbatoare crestina bate la usa

In ajun de Paste cei varstnici impartasesc tinerilor obiceiurile strabuneAstazi crestinii ortodocsi praznuiesc Vinerea Mare; seara are loc Denia Prohodului Domnului, adica plangerea, bocirea Domnului, scoaterea Sfantului Epitaf, care este icoana pictata pe panza reprezentand "punerea in mormant a Domnului" si este purtata in procesiune in jurul bisericii dupa terminarea Prohodului. 
Seara, preotii si credinciosii, canta Prohodul, plangerea Fecioarei Maria. Aceasta plangere a devenit model in practica populara a bocirii, orientand spre o noua perspectiva crestina aceasta manifestare lirica nerituala. 
Credinciosii impodobesc sfantul epitaf cu flori pe care, dupa ce se oficiaza ocolirea bisericii, seara, dupa denie, le duc acasa si le pun la icoane; le este atribuita putere protectiva si tamaduitoare. 
In ziua de maine, denumita Sambata Mare, se praznuieste ingroparea Mantuitorului, pogorarea in iad si scoaterea sufletelor dreptilor Legii Vechi.
Dupa Sambata Mare urmeaza Sfintele Pasti, praznic imparatesc cu data mobila, cea mai mare si mai veche sarbatoare crestina pentru ortodocsi, celebrata inca din timpul apostolic. 
Celelalte praznice se raporteaza la aceasta:- perioadele Triodului (prepascala) a Penticostarului (pascala) si Octoihului (postpascala). 
Sarbatoarea dureaza trei zile. Termenul provine din Latinescul Paschae, dies pascharum, care la randul lui isi are originea in ebraicul pascha "trecere" si semnifica "trecerea prin moarte la viata". 
Se incheie Postul mare, de 7 saptamani. Sarbatoarea, care la inceput comemora Cina cea de taina, Patimile si Invierea lui Iisus, s-a restrans apoi la celebrarea Invierii Domului si are loc numai duminica; se calculeaza raportandu-se la luna plina de dupa echinoctiul de primavara.
Este praznicul bucuriei marcat de priveghi, slujba de la miezul noptii si ritul luminii pascale. 
Salutul crestin timp de 40 de zile este "Hristos a inviat"
Se aduc la biserica, pentru binecuvantare, in vederea agapei, alimente rituale - pasca, oua rosii, miel - a caror semnificatie este legata de resemantizarea celor prezente in traditia iudaica a sarbatorii Pesah. 
Toate aceste alimente sunt purtatoare ale simbolului sacrificiului pascal si al invierii. 
Se aprindeau focuri in curtile bisericilor care erau privegheate pana in zori, ritual legat   de semnificatia  crestina a luminii
"Noua viata" crestina era marcata de innoirea hainelor; si astazi romanii obisnuiesc sa poarte in prima zi un nou obiect de imbracaminte

Claudia Untaru - Agenda zilei

  • La Nadlac se intra in tara si pe benzile de iesire!

Mii de romani se intorc sa isi petreaca Pastele in taraVamile sunt supraaglomerate in aceste zile. Romanii imprastiati in toate colturile Europei revin acasa, de sarbatori. 
Numai in vama Nadlac sunt asteptate, in urmatoarele 24 de ore, peste 20.000 de persoane. 
Ca sa fluidizeze traficul, politistii de frontiera au transformat doua dintre benzile de iesire din tara in culoare de intrare. 
Cu trei zile inainte de Pasti, numarul masinilor care tranziteaza vama Nadlac s-a dublat. 
Sute de romani, stabiliti in strainatate, vin in vizita pentru a fi alaturi de familia ramasa in tara. 
Cu totii vor sa guste bucatele romanesti, pe care nu le pot gasi nicaieri in lume.
In timp ce pe toate cele 6 benzi de intrare in tara se lucreaza non stop, numarul celor care doresc sa iasa din tara este extrem de mic. 
Efectivul politistilor de frontiera ar putea fi suplimentat inainte de sarbatori.

Observator

  • Avorturile sunt suspendate la Arad

In zilele dinaintea Pastelui nu vor fi efectuate avorturi la cerereMedicii Spitalului Matern din Arad au decis sa nu mai faca nici un avort pana dupa Sarbatorile de Pasti, dorind in acest fel sa "impace" drepturile legale ale femeilor cu morala crestina. 
Biserica Ortodoxa a salutat decizia doctorilor, informeaza Mediafax. 
Toate intreruperile de sarcina la cerere vor fi reprogramate dupa Sarbatori. 
Vor fi acceptate doar cazurile extreme, cand fatul pune in pericol viata pacientei. 
"Dat fiind faptul ca Saptamana Mare este una dintre cele mai importante sarbatori religioase, medicii au considerat de comun acord ca in aceasta perioada sa nu mai faca intreruperi de sarcina voluntare, cautand sa punem de acord aceasta problema spinoasa a avorturilor la cerere, sa impacam drepturile legale ale femeii, cu preceptele religioase", a declarat Lucian Paiusan, directorul medical al Maternitatii Arad.
Majoritatea medicilor din cabinetele private au urmat exemplul colegilor lor. 
Biserica Ortodoxa considera ca acest gest ar putea fi un prim pas spre renuntarea la avorturi. 
"Pozitia Bisericii Ortodoxe fata de contraceptie, cu toate mijloacele, culminand cu avortul, este cunoscuta. Faptul ca medicii aradeni au hotarat ca in aceasta perioada sfanta pentru crestinatate sa opreasca avorturile il vedem ca o expresie a glasului constiintei lor. Nu putem decat sa ne bucuram si consideram ca gestul este un inceput", a declarat parintele Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Arad. 

M.J. - Ziua de Vest

  • Pecica a devenit oras

Comuna Pecica s-a transformat in oras - Virtual Arad News (c)2004In Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 310, din 7 aprilie 2004 a aparut Legea 83, pentru declararea ca orase a unor comune si Legea 84, pentru infiintarea unor comune noi.
Referitor la judetul Arad, Pecica a fost declarata oras, avand ca sate apartinatoare Bodrogu Vechi, Sederhat si Turnu. 
La statutul de comuna se incadreaza Dorobantul, avand in componenta satul Dorobanti provenit de la Curtici; Frumuseni cu satele Frumuseni si Alunis, provenite de la Fantanele; Zadareni cu satele Zadareni si Bodrogul Nou, provenite de la Felnac.
De asemenea, au fost reorganizate urmatoarele comune: Fantanele avand in componenta satele Fantanele si Tisa Noua, precum si Felnacul cu satele Felnac si Calugareni.
La inceputul anului, pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala s-au alocat din bugetul judetean cate 600 de milioane de lei pentru cheltuielile de organizare. 
Prin ordin al prefectului, vor fi numiti primari, viceprimari si secretari pentru comunele nou infiintate, a caror principala misiune va fi pregatirea alegerilor locale din 6 iunie.

A. Stoica - Adevarul

  • Silvicultorii atrag atentia asupra padurilor

Directorul DSA - Emil Toader anunta o serie de manifestari de "Luna Padurii"Directia Silvica Arad (DSA) organizeaza, cu prilejul "Lunii Padurii", o serie de manifestari menite sa atraga atentia asupra importantei pe care o are padurea pentru pastrarea unui mediu sanatos.
"Zilele acestea se desfasoara faza pe ocoalele silvice a concursului «Prietenii padurii», la care participa elevii scolilor generale din judet, castigatorii urmand a participa la faza pe directie, care va avea loc in data de 16 aprilie", a declarat Emil Toader, directorul tehnic al Directiei Silvice Arad.
"Am decis ca acest concurs sa se desfasoare in 16 aprilie, pentru a lasa participantii sa-si petreaca sarbatorile in liniste si pace", a precizat Toader.
Cu o zi inainte de faza judeteana a concursului destinat elevilor va avea loc o intalnire cu reprezentantii pensionarlor silvici din judet.
 spune reprezentantul DSA
Acesta a tinut sa mentioneze ca, de la inceputul "Lunii Padurii" si pana acum, silvicultorii au impartit locuitorilor Aradului 2.000 de puieti de molid si 200 de puieti de stejar rosu si au organizat numeroase actiuni de impadurire.
"Vinerea trecuta, ajutati de 20 de elevi de la Colegiul National Moise Nicoara, de la Colegiul National Elena Ghiba Birta, de la Grupul Scolar Forestier Arad si Colegiul Tehnic de Constructii si de Protectia Mediului, am impartit puieti celor ce doreau sa-si amenajeze spatiile verzi din fata blocurilor. Fiecare persoana a primit o foaie volanta unde s-a facut prezentarea speciei si s-au dat instructiuni de plantare. Elevii care au participat la actiune au purtat tricouri cu insemnele DSA si a proiectului «Lunca Muresului». De asemenea am organizat o actiune de igienizare a padurii Ceala, de unde au fost stranse doua remorci de deseuri menajere. Cu aceasta ocazie, facem un apel tuturor locuitorilor orasului care viziteaza acea zona sa nu uite ca deseurile trebuie adunate si nu imprastiate in toata padurea", spune directorul.
O alta actiune a fost cea de la Frumuseni, unde reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului au dorit sa planteze puieti in santierul de impadurire al directiei.
"Cei de la Protectia Mediului au facut acest lucru cu ajutorul a 60 de elevi de la Liceul Economic, atent indrumati de personalul silvic", a incheiat Emil Toader.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]