Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 7 octombrie 2004

Stirile TVA aici

  • Laszlo Tokes la umar cu Marko Bela

La Arad s-au intalnit maghiarii cu ocazia comemorarii celor 13 martiriDepunere de coroane la monumentul generalilor maghiari din Arad
Episcolul reformat Laszlo Tokes si adversarul sau politic, Marko Bela, au fost ieri pe aceeasi lungime de unda la Arad.
Cei doi lideri s-au intilnit aici cu ocazia comemorarii celor 13 fosti conducatori ai armatelor revolutionare ungare din 1848, executati acum 155 de ani la marginea orasului de pe Mures.
Manifestarile au cuprins un moment de reculegere, gazduit de viitorul Parc al Reconcilierii.
Aici, in fata Monumentului Libertatii inchinat eroilor maghiari, se afla in plina constructie un arc de triumf inchinat pasoptistilor romani.
Oaspetii din Ungaria, printre care presedinta Parlamentului de la Budapesta, Szili Katalin, vicepresedinta David Ibolya, fost ministru al Justitiei in cabinetul Orban, precum si ministrul Culturii, Hiller Istvan, au fost condusi pe santier printre scoabe metalice iesite din nisip si cabluri electrice inca neingropate.
Alaturi de acestia, a venit si Marko Bela, liderul UDMR, care si-a lansat oficial la Arad candidatura la Presedintia Romaniei.
In cursul ceremoniei, si-a facut aparitia si episcopul reformat Laszlo Tokes, care a oficiat separat o slujba la biserica din apropierea fostei Piete a Pompierilor.
Acesta a intrat in parc dinspre strada Varful cu Dor, insotit de un intreg alai de sustinatori.
Prezenta sa a fost consemnata de organizatori, in ciuda faptului ca intre fostul simbol al revolutiei din 1989 si conducerea UDMR au intervenit dezacorduri.
Depunerea de coroane s-a consumat fara incidente, sub privirile impasibile ale muncitorilor in salopete, care trudeau la definitivarea monumentului romanesc de vizavi.
Festivitatile au continuat ieri dupa-amiaza cu depunerea altor coroane la obeliscul celor 13 generali din cartierul Subcetate.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ministerul Apararii Nationale isi mentine pretentiile

Militarii vor pastra in continuare Cetatea Aradului180 de miliarde de lei pentru mutarea armatei din Cetate in Gai!
Reconversia Cetatii Aradului sau cu alte cuvinte mutarea batalionului romano-maghiar din Cetate in cazarma din Gai si redarea ei circuitului civil a intrat, ieri, in atentia Ministerului Apararii Nationale.
Prezent la Arad, secretarul de stat Sorin Encutescu "a batut la pas" locatia propusa de Consiliul Judetean pentru mutarea armatei, ajungand la concluzia ca spatiu este impropriu si ca pentru transformarea lui la standardele cerute de NATO sunt necesare 180 de miliarde de lei.

"L-am auzit pe presedintele Consiliului Judetean Arad dand interviuri la radio in care se declara nedumerit de sumele avansate de MAN pentru mutarea armatei din Cetate. Nu cred ca dansul a vizitat unitatea din Gai, unde doreste sa mute batalionul, pentru ca altfel ar fi constatat ca spatiul este impropriu", a declarat Sorin Encutescu.
Oficialul ministerial a putut constata ca toate corpurile de cladire sunt vechi, cu exceptia unuia, care este in faza de modernizare.
La fel, sala de mese nu corespunde normelor de igiena, iar parcul auto este subdimensionat.
"Am vazut de fapt un sopron, cu vreo zece usi care stateau sa cada. Locul nu este potrivit pentru numarul de personal si artileria din dotare. Batalionul este unul de interes international si n-am putea duce un partener NATO intr-o astfel de cazarma. Eu am intrat in armata la varsta de 14 ani si in toata cariera mea nu am mai vazut o cazarma atat de degradata".
Secretarul de stat i-a propus presedintelui Consiliului Judetean sa alcatuiasca o comisie care sa treaca la evaluarea proprie a costurilor, pentru ca Ministerul a incheiat aceasta operatiune, iar din suma de 180 de miliarde nu se poate scadea nimic.
"Daca pe plan local se doreste redarea Cetatii circuitului civil, trebuie avansata aceasta suma. Ministerul nu are de unde si pentru a face o comparatie trebuie sa va spun ca banii de la buget veniti pentru reparatii pe toata tara la cazarmi sunt de doar 20 de miliarde de lei".

 Mihaela Iancu - Observator

  • In urma unor deficiente si sanctiuni aplicate, Viorel Nemes, eliberat din functia de sef al Politiei de Frontiera Arad

Comisarul sef al Politiei de Frontiera - Viorel Nemes va fi eliberat din functieComisarul sef, Viorel Nemes va fi eliberat din functia de inspector judetean al Politiei de Frontiera Arad. 
Masura a fost luata in urma unor deficiente constatate, precum si succesiunea de sanctiuni aplicate ofiterului in acest an. 
Ca urmare, Viorel Nemes va fi mutat pe o alta functie din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Oradea, potrivit competentelor. 
Aceasta schimbare vine in urma unor controale tematice si a verificarilor profesionale efectuate de catre Directia Politiei de Frontiera Oradea si Inspectoratul General de Politie de Frontiera la nivelul inspectoratului judetean. 
Aici, au fost constatate unele deficiente pe linia actului managerial, care au condus la inregistrarea unor evenimente negative in cadrul structurilor subordonate. 
Astfel, au fost inregistrate sapte cazuri succesive de disparitie a unor persoane retinute in vederea efectuarii cercetarilor specifice, o constatare destul de grava din punctul de vedere at DGPF Oradea. 
De asemenea, masura a fost luata si din cauza neglijentei manifestata in indeplinirea indicatorilor de serviciu, a ordinelor si dispozitiilor primite de la sefii ierarhici sau de la autoritatile anume abilitate de lege, precum si intarzierea repetata si nejustificata a solutionarii lucrarilor. 
Totodata s-a constatat neimplicarea concreta si eficienta pe linia coordonarii activitatii structurilor de combatere a infractionalitatii transfrontaliere, cercetari penale, interventie, etc. din subordiine, fapt ce a generat disfunctionalitati majore in activitatea operativa a structurilor respective.

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Premiera la Sala Studio a Teatrului "Ioan Slavici": "Caii la fereastra"

"Caii la fereastra" - premiera la Teatrul din AradStagiunea Teatrului "Ioan Slavici" din Arad s-a deschis in acest week-end cu premiera "Caii la fereastra" de Matei Visniec, productie deja inscrisa la Festivalul de la Avignon din 2005. 
Cu acest spectacol s-a inaugurat Sala Studio a teatrului, ca sala de sine statatoare, cu productii special concepute pentru acest spatiu. 
Totodata, "Caii la fereastra" reprezinta inceputul unui program coerent pentru Sala Studio, spatiu in care pe parcursul intregii stagiuni se va promova dramaturgia contemporana, in regia unor tineri creatori.
Dramaturg roman frecventat asiduu de teatre importante din lume, Matei Visniec a fost mai putin jucat la teatrul aradean. 
De apreciat asadar initiativa regizorului Radu Dinulescu de a aborda acest autor si aceasta piesa, pe care regizorul insusi o recomanda drept "cea mai stranie piesa scrisa de Visniec". 
"Caii la fereastra"
vorbeste, prin metafore si personificari de inspiratie folclorica, despre disfunctionalitatile psihice pe care le genereaza razboiul. 
Si o face prin intermediul a sase personaje - Mama si Fiul, Tatal si Fiica, Sotul si Sotia - aflate la ani distanta, dar marcate de aceleasi traume, deformati in comportament, cu personalitati mutilate din care nu lipsesc totusi farame de lirism si umanitate. 
Spectacolul, dens si de o intensitate esentializanta a trairii, isi afla reusita in jocul actorilor - Ioan Peter, revenire in forta pe scena aradeana dupa o absenta de un an, si Angela Petrean si Sorin Calota, aflati la inceputul carierei actoricesti insa de un profesionalism care nu aminteste deloc de stangaciile inceputului.
Vizual, spectacolul se impune prin imagini fruste, cazone - realizate de scenograful Doru Pacurar, cu costumele semnate Oana Varan Goia. 
Inspirat gasite si interventiile muzicale, alese din piese interpretate la tambal de Marius Mihalache. 
Si nu in ultimul rand, am remarcat cu incantare profesionalismul afisului si caietului-program al spectacolului "Caii la fereastra", reusita datorata lui Ovidiu Cornea, secretar literar al institutiei, si lui Mihai Pacurar, tanar artist si scenograf.

C.L. - Adevarul

  • Festivalul national de poezie "Dorel Sibii" (Editia a VI-a)

Festivalul national de poezie a avut loc si in parcul castelului regal din SavarsinPentru doua zile (25 si 26 septembrie) Savarsinul a fost capitala spirituala a judetului Arad.
S-au intalnit aici poeti, prozatori, critici literari, pictori, graficieni, oameni de cultura din diverse domenii, oficialitati ale judetului etc. ademeniti de Maria Sa Poezia.
Festivalul organizat de Centrul cultural Arad, U.S.R., filiala Arad si Consiliul Local Savarsin s-a bucurat de o prezenta numeroasa, personalitati din judetele - Timis, Hunedoara si Arad:
Vasile Dan (poet si eseist), Lazar Faur (poet si critic), Lia Alb (prozatoare), Sabin Bod'ea (poet si publicist), Ioan Matiut (poet), Horia Ungureanu (prozator), Viorel Simulov (pictor si publicist), Lia Faur (poeta), Nicolae Szekely (poet), Mircea Jurca (poet), Gheorghe Funeriu (profesor), Lucia Dobrei (invatatoare), Mircea Olaru (profesor), Dora Sibii (sotia regretatutui Dorel Sibii), Vasile Leac (poet), Georgeta Botos (invatatoare), Ioan Dehelean (poet), Mihai Arcadie Comanici (prozator), Viorel Micota (prozator), Dumitru Nica, Dan Demsa (muzeograf), Vasile Sarandan (poet si jurnalist), Sergiu Casis (poet), Angela Lorincz, Daniel Lorintz, Nicolae Vasiescu (profesor), Florin Maduta (poet) si o prezenta franceza - Alfred Hamm, Dean-Darc Baluze, Antaine Baluze, Anne Marie Liana.
25 septembrie, o zi rece si ploioasa de toamna.
Primarul si poetul Ioan Vodiceanu ne-a primit cu caldura in sala de sedinte a C.L.Savarsin.
Dupa care tot el a rostit cuvantul de bun venit adresat participantilor si a anuntat programul festivalului, Poetul Vasile Dan, secretar al U.S.R., filiala Arad a facut prezentarile si a anuntat tema simpozionului care a urmat: Scriitor din est, scriitor roman, scriitor european? si pe cei doi referenti - Horia Ungureanu si Lazar Faur.
Au urmat discutii aprinse. Cu vehementa-i cunoscuta, prozatorul Micota a sustinut faptul ca nu conteaza decat sa fii scriitor si atat.
Discutiile, in marea lor majoritate, au subliniat un lucru evident: nici literatura (cultura) nu poate ramane in afara fenomenului, numit generic, integrare europeana.
In parcul castelului regal, pictorul francez Alfred Hamm si-a expus lucrarileCe trebuie facut nu se poate stabili cu precizie, avand in vedere complexitatea procesului (traditie, specific etc.), singurul fapt cert este ca trebuie scris bine.
Limba, fiind un dat natural, ramane o separatie si de aici o multitudine de consecinte.
A urmat apoi un recital de muzica si poezie urmat de discutii libere intre participanti.
Ziua s-a incheiat, din punct de vedere al programului festivalului, cu vizita la muzeul local "Eugen Popa" unde au fost lansate cartile: "Poezie si joc in matematica ciclului primar", Ed. Mirador, Arad, 2003, autor Lucia Dobrei, ,"Vanatorul de muste",Ed, Mirador, Arad, 2004, autor Mihai Arcadie Comanici, "Ghidul turistic Lipova", autor Mircea Olariu.
Masa s-a servit la o proprietate privata din Caprioara. 
Ploaia nu ne-a permis sa ne bucuram de bucatele oferite in aer liber, asa cum intentionase gazda.
26 septembrie - ploaia a incetat, o zi mai calda, mai ingaduitoare, o zi cand toti participantii au fost oaspetii castelului regal din localitate.
Debutul s-a facut cu vernisarea expozitiei pictorului francez Alfred Hamm prezentata intr-o modalitate neconventionala, tablourile prinse pe copaci sau asezate direct pe alei, insotite de texte ale regretatului Dorel Sibii.
Din nou, intr-un cadru feeric, la marginea lacului din parcul regal, un recital de poezie si muzica.
Am fost apoi condusi in sala festiva a palatului regal unde urma sa se desfasoare momentul fierbinte, momentul de "foc" al festivalului - anuntarea rezultatului concursului de creatie.
Dar pentru revenire din starea melancolica provocata de poezie si muzica precum si de plimbarea pe prietenoasele alei ale parcului regal, am participat (conform programului) la o restituire literara, ocazie cu care, poeta Lia Faur a prezentat o interesanta comunicare privind viata si opera lui Carmen Sylva - regina poeta!
Laureatii Festivalului national de poezie "Dorel Sibii", editia a VI-a sunt dupa cum urmeaza:
Premiul special "Printesa Margareta" a fost acordat poetului, eseistului si jurnalistului Gheorghe Mocuta (Arad);
Premiul I - poetul Florin Maduta (Arad);
Premiul II - poetul si jurnalistul Vasile Sarandan (Arad); ,
Premiul III - poeta Angela Dontz Buza (Deva);
Premiul revistei "Semne" - poeta Eleonora Ilutan-Bede (Arad)
Premiul revistei "Viata aradeana" poeta Florentina Cosa 
Premiul Ed.Mirador, Arad - poetului Sergiu Casis (Lipova).
Dar cum toate lucrurile au un sfarsit, a trebuit si ne luam ramas bun de la ospitalierul Savarsin, de la poetul Ioan Vodiceanu, adevaratul suflet al festivalului, cu promisiunea ferma de a ne revedea la editia urmatoare.

C.Butunoi - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]