Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 7 august 2004

Stirile TVA aici

  • Ungureanu vrea sa fie senator

Prefectul Dan Ungureanu s-a inscris ieri in PSDPrefectul de Arad s-a inscris in PSD
Dan Ungureanu, prefectul judetului Arad, s-a inscris, ieri, in PSD si a anuntat ca doreste sa candideze in toamna la senat. 
Ungureanu, care este judecator si a activat ca magistrat 17 ani inainte de numirea in functia de prefect, a declarat ca s-a decis acum sa devina membru de partid pentru ca are incredere in noua conducere a filialei locale. 
Imediat dupa semnarea adeziunii la PSD, Ungureanu a fost numit si vicepresedinte al organizatiei judetene a partidului. 
Conducerea PSD Arad a fost schimbata dupa trei saptamani de la alegerile locale din iunie, reprosindu-i-se rezultatele slabe inregistrate in urma scrutinului, partidul de guvernamant pierzand atat primaria municipiului si conducerea judetului, cat si majoritatea in consiliul local si cel judetean. 
Fosta conducere a PSD Arad l-a acuzat pe Ungureanu, in octombrie 2003, ca incalca deciziile partidului de guvernamant la nivel local si a cerut inlocuirea sa din functie. 
Potrivit conducerii organizatiei judetene de la acea vreme, supunerea la vot a propunerii de schimbare din functie a lui Ungureanu a survenit incalcarii, in mod repetat, de catre prefect, a deciziilor delegatiei permanente a filialei aradene a PSD. 
Dan Ungureanu, a fost numit prefect la 11 februarie 2002, la propunerea PSD.

Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Doamna Roberts spera sa fie votata de toti romanii

Lia Roberts s-a intalnit cu presa aradeanaLia Roberts, candidat independent la Presedintia Romaniei, a declarat, in cadrul intalnirii de ieri, cu presa aradeana, ca nu ii este teama de faptul ca in ultimul timp se practica o campanie electorala murdara. 
"Daca as fi avut ceva de ascuns nu mai candidam. Fiecare politician trebuie sa se intrebe inainte de a candida daca are ceva pe constiinta", a spus Lia Roberts. 
Intrebata de redactorul ziarului "Adevarul", cum comenteaza zvonul aparut in presa si anume ca este omul lui Ion Iliescu si candideaza la Presedintia Romaniei doar ca sa rupa din voturile Aliantei PNL-PD, Lia Roberts a declarat ca acest lucru nu este adevarat. 
"Este zvonul PSD-ului. Au vrut sa ma puna intr-o cutie de sticla, pentru a nu avea nimeni acces la mine. Vreau sa va spun ca acest zvon este absolut neadevarat, iar eu nu voi sustine pe nimeni, pentru ca vreau sa castig eu"
Intrebata din care parte sociala crede ca va primi mai multe voturi, Lia Roberts a declarat ca spera sa fie votata de toata lumea, adica de toti romanii.
In continuare, Lia Roberts s-a referit la faptul ca nu a discutat cu nici o formatiune politica pentru a o sustine la presedintie, deoarece toate partidele politice au un candidat propriu. 
De asemenea, Lia Roberts a spus ca nu s-a pus in discutie niciodata sa fie sustinuta de PUR la alegerile prezidentiale. 
"Eu nu ma aliez cu nici un partid, dar daca un partid vrea sa se alieze cu mine este cu totul altceva. Eu sunt independenta si nu am facut niciodata politica in Romania", a concluzionat Lia Roberts.

Daniel Albu - Adevarul

  • Doua aradence au pus piciorul in prag in Kosovo

Recent reintorsi din Kosovo militarii aradeni au fost medaliati cu ordinul NATOIn Cetatea Aradului s-a desfasurat ceremonialul militar si religios prilejuit de inapoierea din misiunea de mentinere a pacii din Kosovo a detasamentului de militari aradeni. 
Printre cei 86 de militari aradeni s-au aflat si doua femei.
Medalia NATO pentru serviciul in sprijinul pacii
Misiunea se inscrie in cea de-a treia serie in teatrul de operatii pentru miliatrii din Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" si s-a derulat pe perioada a patru luni, sub comanda italiana, in cadrul grupului de forte multinationale KFOR. 
Aceasta a cuprins executarea unor misiuni specifice: paza unor obiective importante, patrule, control trafic, escorta convoaie, asistenta medicala si interventii in situatii deosebite. 
Activitatea intregului detasament a fost apreciata ca foarte buna  de catre comanda Fortei Multinationale, militarii aradeni fiind felicitati pentru indeplinirea cu succes a misiunilor primite, contribuind la procesul de intarire a securitatii in zona de responsabilitate. 
Pentru aceste merite, au fost medaliati cu medalia NATO pentru serviciul in sprijinul pacii. 
Totodata, militarii au primit Diplome de merit semnate de secretarul general NATO.
Ceremonia a fost deschisa prin serviciul religios, urmata de cateva cuvinte rostite de comandantului grupului ROFND VII, Marcel Miculac care a scos in evidenta importanta misiunii militarilor romani pentru mentinerea pacii din Kosovo. 
Comandantul Batalionului 81 mecanizate Bistrita, Avram Catanici a aratat, de asemenea, ca aceasta misiune completeaza cele peste 1500 de actiuni ale militarilor romani din regiunea Kosovo.
De remarcat ca la ceremonial nu au participat oficilitatile locale asteptate din partea Primariei, Consiliului judetean si Prefecturii.
Femei-maresal
Si femeile plecate in Kosovo s-au comportat exemplarPrintre multimea de uniforme militaresti au fost observate si…doua femei, integrate perfect in regimul de viata si ordine militara. 
Ele sunt plt. major Mandica Guzu asistent medical si Emilia Gligor maistru militar bucatar.
Discutam cu plt. major Mandica Guzu: 
"A fost prima mea misiune si pot spune ca m-am simtit excelent, desi munca te solicita, uneori, 24 din 24! 
Am facut Scoala de Subofiteri Sanitari din Focsani si, din 1985 sunt in Arad, la UM 01249. Era firesc sa fi plecat in misiune, deoarece nu se poate merge fara medic si asistent medical. Ne-am deplasat in localitatea Gorazevak din Kosovo unde am asigurat asistenta medicala atat a detasamentului de militari romani cat si a celor italieni sub a caror comanda ne-am aflat. 
Probleme au fost tot timpul, dar cateva au facut parte din categoria celor deosebite: doi militari, dintre care unul roman au fost muscati de niste viespi; urmarea a fost socul anafilactic, care, daca nu este stopat in trei minute, nu se mai poate face nimic. 
Am fost sub comanda italiana, ne-am inteles foarte bine iar misiunile comune au fost bine executate. 
Intre timp, am invatat limba italiana, pentru ca era strict necesar. 
Bucataria a avut specific italian, spaghete si ciorba romaneasca. Intr-adevar, tensiune si conflict exista in continuare intre cele doua natii, sarbi si albanezi, din pacate, si cred ca aceste misiuni de mentinere a pacii vor continua. Ne-a placut mult cand italienii ne spuneau "maresale", pentru ca la ei subofiterii se numesc maresali"
.
In ciuda vietii militaresti, Mandica Guzu si-a pastrat feminitatea si... frumusetea. Este deosebit de mandra ca si-a indeplinit exemplar prima ei misiune, faptul ca militarii romani au fost atat de apreciati, desi dorul de casa a fost coplesitor. 
Nu ar spune, insa, nu, nici celei de-a doua misiuni.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Aradul, intre transportul greu si o rezolvare foarte grea

TIR-urile sufoca circulatia pe strazile AraduluiDe ceva timp, urbea noastra se confrunta cu proteste din partea cetatenilor privind periclitarea imobilelor de catre traficul greu. 
Au fost proteste in cartierul Poltura, au urmat cele din Subcetate, din nou in Poltura, iar acum nemultumiti sunt micalacenii, cei care locuiesc pe strada Voinicilor.
Cetatenii au dreptate, blocurile - construite la norma - si casele - vechi de cand lumea - fiind "ornate" cu crapaturi, candelabtrele se.leagana la fiecare trecere a unei masini mari, iar o lingura uitata in farfurie parca da un scurt recital la tambal.
Privirile si reprosurile se indreapta spre Primarie, care este institutia ce trebuie sa rezolve aceste probleme. 
Dar oare poate? Dincolo de nemultumiri, cetatenii trebuie sa dea dovada si de realism atunci cand se asteapta "ca traficul greu sa fie scos din municipiu cu una, cu doua. 
In randurile urmatoare dorim sa semnalam toate aspectele legate de traficul greu din Arad...
Nod rutier important
Municipiul nostru reprezinta un puternic nod rutier, care face ca traficul de masini grele sa fie mult mai intens decat in alte localitati. 
Axele Oradea -Timisoara si Deva - Nadlac, cat si cele doua vami deschise pentru traficul greu au facut din municipiul nostru un oras greu incercat. 
In toata aceasta perioada, Aradul a fost printre judetele care au primit fonduri insuficiente fata de necesitatile sale, raportat nu la cerinte, ci la celelalte judete. 
Pastrand proportia, municipiul a primit si mai putine fonduri pentru consolidarea drumurilor. 
Indiferenta cu care suntem priviti de Bucuresti a fost reliefata clar de "devierea" autostrazii catre Bors, cand in firea lucrurilor era ca autostrada sa fie construita pe tronsonul Nadlac - Deva, adica pe culoarul 5 european, recunoscut si pe hartile occidentale.
Centura incompleta
In toate orasele care se respecta exista o Centura ocolitoare, care are ca scop principal devierea traficului - in special al celui greu - din localitate a masinilor aflate in tranzit. 
In Arad aceasta Centura exista, dar e numai pe jumatate. 
Daca legaturile Deva - Nadlac, Deva -Oradea sau Nadlac - Oradea sunt facute, masinile nemaifiind nevoite sa intre prin municipiu, marea problema este cea a legaturilor cu sudul tarii, respectiv cu Timisoara. 
Pe de o parte Centura se opreste la intrarea in Arad din spre Deva, fara sa mai continue spre sud, ceea ce duce la dirijarea traficului prin zona Renasterii - Vionicilor - Subcetate. 
O astfel de lucrare este greu de executat, deoarece pe langa problemele de ordin financiar mai apare si disconfortul creat de conditiile geografice, mai precis de albia Muresului. 
Aici intervine o alta problema, mult mai contplexa, cu costuri infinit mai mari.
Si jale duce Muresul...
O sosea ocolitoare spre Timisoara se loveste de cursul raului Mures si, mai ales, de lipsa unor poduri in afara orasului. 
Astfel, aradul ar avea nevoie de construirea a doua poduri in plus, la care sa se adauge repararea podurilor existente, in special al podului Decebal si a podului Traian. 
Podul Traian este inchis traficului greu - Virtual Arad News (c)2004 Cel mai important pod pare a fi cel din prelungirea strazii Padurii. 
Daca s-ar putea construi un pod pe acea locatie, acest lucru ar duce si la decongestionarea traficului greu de pe strada Voinicilor. 
Astfel, orice masina de tonaj mare care ar veni dinspre Deva si ar merge inspre Timisoara ar putea, la intrarea in Arad, sa coteasca spre Centura si, astfel, sa evite intrarea in oras. 
Dar, un astfel de pod este costisitor, in jur de 150 de milioane de euro, iar construirea acestuia - in cazul in care lucrarile ar incepe maine (de asemenea imposibil) -ar dura minimum trei ani. 
In plus, trebuie luate in calcul si costurile construirii in continuare a soselei de Centura, ce se ridica la alte cateva milioane de euro.
Un alt pod ar putea fi construit in aval de oras, in zona unde s-a vehiculat construirea -respectiv mutarea - podului CFR. 
Acest pod, cu soseaua de legatura aferenta, ar putea scoate deflnitiv traficul greu care tranziteaza Aradul. 
Dar, si aici costurile depasesc 150 de milioane de euro. 
Deci, pentru rezolvarea acestor probleme legate de traversarea raului Mures in afara municipiului -sunt necesare peste 300 de milioane de euro in bani), de cel putin cinci ani (in timp) si de foarte multa bunavointa din partea clasei politice, fie ca ea este reprezentata la nivelul administratiei locale, fie ca reprezinta Aradul in Parlamentul Romaniei.
Cat despre podurile existente, "Traian" este deja restrictionat de la traficul greu, in urma atentionarii de catre firma care l-a construit, iar podul Decebal va ajunge in curand in aceeasi situatie. 
O solutie ar fi (daca nu se pot repara podurile) asigurarea unui trafic alternativ - pe podul Decebal intr-un sens, iar pe podul Traian in celalalt sens.
Acest lucru ar duce, insa, la bulversarea traficului in intregul oras (partea sa centrala) si ar necesita o resistematizare a circulatiei.
Alternativa RO-LA
Desi reprezinta o varianta moderna de transport a marfii, terminalul RO-LA nu are o priza deosebita la soferii de TIR-uri. 
Nu mai departe de miercuri seara, un astfel de transport a plecat din Arad spre Uniunea Europeana cu multe locuri goale.
O explicate ar fi faptul ca de cateva ori s-a intamplat ca TIR-urile ce tranzitau Ungaria sa fie pradate intr-un mod intr-atat de meticulos incat denota o retea bine pusa la punct. 
In atare conditii, cei care detin firme care se ocupa cu transportul de marfa nu mai risca sa iasa in paguba in urma atacurilor banditesti de pe teritoriul tarii vecine. 
Trebuie precizat ca terminalul RO-LA deserveste transportul masinilor de mare tonaj cu trenul. 
Astfel, in schimbul unei taxe, se evita conducerea epuizanta pe mii de kilometri. 
Statia de pornire a sa este Vladimirescu.
***
Scoaterea traficului greu din municipiu nu este, deci, o problema intr-atat de usoara. 
Nu este usoara nici din punct de vedere financiar, dar mai ales este imposibil de rezolvat intr-un timp foarte scurt. 
O solutie de compromis ar putea fi interzicerea - pe anumite strazi - a traficului greu, dar acest lucru nu este posibil pe principalele artere de legatura (cum ar fi Voinicilor) deoareee s-ar bulversa circulatia.

Teofil Gradinaru - Agenda zilei

  • Vesti bune: vacanta, prime si salarii mai mari I.M.A.R. isi intrerupe activitatea... deocamdata

IMAR isi intrerupe temporar activitatea - Virtual Arad News (c)2004De sambata 07.08 a.c., intreprinderea I.M.A.R. isi va intrerupe temporar activitatea. Cei aprope 1500 de angajati se vor intoarce la munca la sfarsitul lunii august, in data de 30. 
"Traditia" pauzei din luna august a fabricii aradene de mobila dureaza de ani de zile, deoarece in "luna concediilor" nivelul comenzilor scade substantial.
"A trebuit sa tinem seama si de colaboratorii externi pentru ca trebuie sa ne mulam si noi procesul productie dupa ei. Pe parcursul acestei luni va functiona numai magazinul de prezentare, aprovizionarea si paza", a precizat presedintele Sindicatului Liber I.M.A.R., Virgil Culda. 
Conducerea societatii astepta insa ca vanzarile sa creasca simtitor in lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie, la fel cum s-a intamplat si in anii trecuti. 
A fost estimata procentual si destinatia garniturilor de mobila produse la I.M.A.R.: 85 la suta din productie va merge la export, 11 la suta va fi vanduta la intermediari iar 4 la suta va lua drumul pietei interne. 
Virgil Culda nu a scapat ocazia sa precizeze ca, la nivelul Federetiei Sindicatelor din Industria Lemnului (din care fac parte 179 de societati), nivelul de salarizare al muncitorilor de la I.M.A.R. este cel mai mare. 
Concret, actualmente, salariul mediu brut al unui angajat al societatii aradene de prelucrare a lemnului este de 6,8 milioane de lei. 
La aceasta suma se adauga, lunar, tichetele valorice de masa in valoare de 1,3 milioane de lei. 
In plus, la ultima negociere dintre patronat si sindicat, salariile vor fi majorate in felul urmator: 300.000 de lei/ angajat - de la 1 septembrie 2004; 300.000 de lei/ angajat - de la 1 noiembrie 2004 si 300.000 de lei/ angajat - de la 1 martie 2005. 
Pe langa salariul pe luna august, "cepelistii" vor incasa si o prima de vacanta de 1 milion de lei. 
Presedintele Sindicatului Liber I.M.A.R. ne-a anuntat si despre concursul de pescuit care va avea loc sambata la pescarie "La Sandu" din Ineu. 
Deja s-au inscris pe listele concursului peste 100 de sindicalisti si inca pe atatia vor chibita de pe margine.

Ovidiu Bulzan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]