Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 7 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Pana la 1 Decembrie, Monumentul Marii Unirii trebuie ridicat

Proiectele Monumenului Unirii au fost analizate de aradeniPublicul prezent la vernisaj a contestat gusturile juriului
Lucrarile selectate la concursul national cu tema "Monumentul Marii Unirii Etapa 1" au fost expuse ieri la Muzeul Memorial Vasile Goldis.
Cele cinci lucrari ce au trecut de prima jurizare au fost expuse in prima camera a muzeului. "Unimondial", monumentul schitat de arhitectul Salvanul Virgiliu Pavel, din Cluj, nu a trezit curiozitatea celor prezenti, la fel cum si "Arborele"  lui Alexandru Calinescu Arghira, din Bucuresti, a fost trecut cu vederea. Lucrarea "Caneluri", a lui Marcel Scutaru, din Bucuresti, transmite un mesaj poate prea simplu, lipsit de farmecul simbolisticii caracteristice uniunii.
Celelalte doua potentiale monumente, "Trinitate" - proiectat de sculptorul aradean Ioan Tolan si "Marele clopot" al lui Mircea Spataru din Bucuresti, au fost cele mai pronuntate titluri ale vernisajului.
Unii au catalogat lucrarea lui Ioan Tolan ca fiind un monument de factura comunista, fara nici o valoare simbolica. Altii au sustinut ideea ca semnul trinitatii, prezent in lucrare, este un simbol cu dubla valenta, semnificand cele trei provincii ce s-au unit, dar la nivel simbolic reprezentand Sfanta Treime, stiut fiind faptul ca si Biserica a fost una dintre rotitele mecanismului ce a infaptuit Unirea.
Musafirii vernisajului au fost intrigati de lucrarea "Marele Clopot", care ar avea, intr-adevar, legatura cu crestinatatea, dar niciuna cu Marea Unire, deoarece figurile sculptate in interiorul planului reprezinta simplii oameni.
Neapreciate au fost lucrarile perdante. De la forme ce numai virtual pot fi asezate in scuarul din fata Catedralei pana la lucrari de influenta folclorica, doar una a atras aprecierile publicului. Lucrarea cu numarul noua, identificata numai prin motoul "Eu am facut un monument, ceea ce lumea face cu el nu ma intereseaza", a tanarului sculptor Coloman a atras privirile controversate. Monumentul reprezinta o cruce despicata in trei, dar tinuta cu inclestare unita de palmele ce vin catre exterior.
Profesor doctor in istorie, Alexandru Roz, a exclamat "Mult mai bine decat clopotul acela fara nici o noima!" 
Semnificatia este cea a crestinatatii strabunilor poporului roman, cei care au luptat cu incrancenare pentru pastrarea credintei noastre. Simbolistica lucrarii este una aparte – cele trei provincii s-au unit prin crestinatate, crestinatate ce s-a mentinut pe aceste meleaguri  prin credinta si incrancenarea  poporului roman.

Lidia Bucataru- Observator

  • Prima piata pavata din judetul Arad

Se lucreaza la pavaj in Piata Miorita - Virtual Arad News (c)2004Administratorul Pietei "Miorita", ing. Iosif Duca, poate fi mandru. In urma cu cateva zile, in piata pe care o administreaza au inceput lucrarile de montare a pavelelor - lucrare in premiera pentru pietele si targurile din judetul nostru. 
Actiunea a demarat la initiativa Primariei Arad, prin primarul Dorel Popa.
Aceasta lucrare nu se executa insa decat dupa ce s-a luat in calcul diferenta dintre o piata asfaltata si una pavata: 
* asfaltul nu este de durata, vara, la temperaturi ridicate, acesta de deniveleaza 
* din cauza denivelarilor, la fiecare strop de ploaie se formeaza balti, spre disperarea vanzatorilor si mai ales a cumparatorilor 
* in caz de defectiuni la aductiunea de apa (canalizare) pavelele nu mai trebuie sparte, ca asfaltul, ci doar scoase si remontate, lucrarea finalizandu-se intr-un timp mai scurt si fara costuri suplimentare.
Paralel cu lucrarile de montare a pavelelor, in Piata Miorita se lucreaza si la reabilitarea sistemului de canalizare, inlocuindu-se vechile conducte cu un sistem modern de aductiune a apelor reziduale si pluviale.
"Pe langa aceste lucrari, amintim si acoperirea pietei cu placi de fibra de sticla, care s-a efectuat anul trecut. Totul pentru un comert modern de care sa beneficieze fiecare aradean", a precizat ing. Iosif Duca.

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Palatul Copiilor o institutie necesara comunitatii

Palatul Copiilor a fost revendicat de vechiul proprietar - Virtual Arad News (c)2004Incertitudine la Palat
Palatul Copiilor  sta de ceva vreme cu sabia lui Damocles deasupra capului. Urmasii baronului Andrenyi au solicitat retrocedarea cladirii insa o comisie ministeriala a decis ca acestia sa nu primeasca imobilul ci sa fie rasplatiti cu bani. 
In urma acestei decizii a ministerului, proprietarii au cerut statului 1,2 milioane de dolari. Inca nu li s-a dat aceasta suma, deci totul in jur, mai ales la nivelul conducerii este o incertitudine. 
Sunt foarte multe lucruri care trebuie facute insa investitia chiar daca s-ar gasi solutii sa se faca nu ar fi una sigura. 
Palatul Copiilor reprezinta o piesa de puzzle importanta in viata orasului, aici venind peste  3000 de copiii la diverse activitati extrascolare.
Proiecte pentru acest an
Ministerul Educatiei a aprobat patru din cele sase proiecte inaintate de catre Palatul Copiilor pentru acest an. 
"Ghiocelul de Argint" a avut loc in luna februarie a acestui an. In 22-23 mai se va desfasura "Cupa Muresului" unde vor avea loc concursuri de carting, informatica si aeromodelism. 
In acest concurs vor participa copii din intreaga tara.  In aceiasi perioada va avea loc si competitia "Culorile Muresului" unde se vor prezenta expozitii internationale de desen. 
Ultima actiune este cea de a XII editie a concursului "Jocuri pe la noi" care va incepe in 1 decembrie.
Concurs orase partenere Arad- Pecs
Palatul Copiilor din Arad si casa Copiilor "Szivarvany" din Pecs, Ungaria, au demarat un concurs de parteneriat intre tinerii celor doua judete la 1 februarie. 
Scopul acestui concurs este promovarea infratirii intre cele doua orase, dezvoltarea prieteniei, aprecierii reciproce, cunoasterea culturii, arhitecturii, istoriei celor doua orase in spiritul tolerantei reciproce. 
La acest concurs au fost invitati sa participe elevi cu varstele cuprinse intre 10-15 ani organizati in echipe a cate patru elevi si un profesor indrumator. Etapa I a constat in adunarea de puncte care vor rezulta din raspunsurile corecte la cinci intrebari privitoare la istoria, arhitectura, cultura orasului Pecs. Elevii s-au putut pregati pe baza unui CD bilingv maghiar-englez. In data de 30 aprilie a avut loc cea de a doua etapa, semifinala care s-a desfasurat intre primele zece echipe clasate in urma punctajelor obtinute in prima etapa. Echipele au concurat in cadrul unei probe teoretice axate pe intrebari privind orasul Pecs si o scurta demonstratie a abilitatilor artistice intr-o proba la alegere, unica pe echipa, de dans, interpretare muzicala sau instrumentala, desen, recitare, piese de teatru, etc. In urma semifinalei, juriul a ales sase echipe care vor reprezenta orasul Arad la finala de la Pecs ce va avea loc in septembrie. Echipele finaliste vor petrece trei zile in tara vecina impreuna cu profesorii coordonatori. Echipele similare din Pecs vor vizita Aradul in perioada 8-10 mai 2004, unde elevii aradeni ii vor indruma pe oaspeti si se vor implica activ in concursul si programele comune.
Multi copii sunt interesati de kartingPalmares
De-a lungul anilor, generatii intregi de copii au adunat sute de premii in domeniile pe care le-au reprezentat. Nu este an sa nu se organizeze concursuri la nivel national. Nici una dintre echipele care participa la astfel de evenimente nu pleaca acasa fara un "semn de recunoastere a meritelor"
Din lipsa fondurilor, se face o selectie la inceputul inceperii concursului si astfel se ajunge sa fie invitate doar acele echipe care au intr-adevar ce arata.
Program flexibil
De obicei, cursurile incep dupa-amiaza cand termina cursurile la scoala. Dintre cei mici mai vin si pe la ora 12 la cercurile de teatru, engleza si informatica, insa majoritatea incep sa vina de pe la ora 14-15. Venind destul de tarziu si fiind impartiti pe grupe programul profesorilor de la palat se incheia seara pe la ora 20.
Cluburi in judet
Prin judet exista opt cluburi care se afla "in custodia" Palatului Copiilor cele mai mici si cu situatii financiare nu foarte bune sunt cluburile din Siria si Curtici.  
Copiii se mai pot bucura de activitatile extrascolare oferite de cluburile din cadrul palatului, la Nadlac, Pecica, Chisineu-Cris, Lipova, Ineu si Sebis. Conducerea palatului din Arad a sprijinit foarte mult clubul din Siria insa situatia dezastruoasa in care se afla a dus la desfiintarea clubului in Siria insa nu de tot deoarece va fi mutat in Santana. Activitatea clubului va incepe o data cu inceperea anului scolar, la 1 octombrie. 
Ecaterina Gerold spune ca "in mediul rural este mai greu sa convingi oamenii ca mai exista si altceva pe langa gospodarie. Ei sunt foarte reticenti la tot ceea ce reprezinta altceva".
Solutia
Deoarece varsta copilariei este una vulcanica, atunci cand este vorba de concursurile de karting uneori mai ies si scantei. 
Cum toti ar vrea sa castige e normal ca deseori sa se produca certuri copilaresti. Pentru a se evita astfel de situatii sau cel putin sa poata fi controlate se aplica amenzi formale de 50.000. 
Daca se cearta concurentii si sunt prinsi sunt nevoiti sa se supuna regulamentului si sa plateasca amenda.

Raluca Jidoi - Observator Plus

  • Crisul Alb binecuvanteaza orasul Ineu

Ineul este scaldat de apele Crisului Alb - Virtual Arad News (c)2004Scurta radiografie a unei zile de mai
Orasul Ineu, taiat pe din doua de Crisul Alb, este, la aceasta ora, aproape cea mai dezvoltata unitate teritorial-administrativa din judet. Potentialul economic extrem de ridicat, precum si numeroasele investitii realizate dupa evenimentele din '89, l-au propulsat in randul oraselor care promit si ale caror nivel de traieste in continua crestere. Faptul ca zona nu este  inundabila i-a determinat pe investitori sa aiba curajul de a face infuzii puternice de capital in zona si, astfel, de a crea noi locuri de munca, de a se dezvolta noi servicii etc.
Asistenta Medicala Sociala
La aceasta ora, cea mai insemnata investitie, palpabila, este Unitatea de Asistenta Medicala Sociala, situata pe strada M. Eminescu. Din declaratiile administratorului, Sergiu Havasi, institutia va deservi, in principal, populatia defavorizata, care nu are posibilitatea de a plati serviciile oferite sau care nu are asigurari la CAS.
"Desi au fost proiectate 50 de locuri, dupa analiza efectuata de Directia de Sanatate Publica Arad au fost «alocate» 34 de paturi. Procesul este simplu. Se face o ancheta sociala, pentru a se stabili daca persoana in cauza se incadreaza scopului nostru. Avem camere de internare - toaletizare, o sala de tratament. In zona sunt 25 de spitale si cabinete medicale individuale care ne pot trimite astfel de persoane. Investitia se ridica la 2,16 miliarde de lei, pana la aceasta ora fiind cheltuite 1,3 miliarde de lei. Finantatori sunt Primaria Ineu (salarii si intretinere), CAS Arad (cheltuieli personal medical si de medicamente si materiale sanitare) si Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale (lucrari de reparatii)" - ne declara Sergiu Havasi.
Locuri de munca
O a doua investitie de proportii care se prefigureaza a se realiza in acest an este cea a firmei Delphi, considerata de specialisti ca fiind cea mai puternica societate de cablaje auto din Europa.
Intentia oamenilor de afaceri este de a construi o hala, pana in luna noiembrie, in care sa fie angajati, pentru inceput, 800 de ineuani si nu numai.
Orasul Ineu va deveni in curand un puternic centru industrial - Virtual Arad News (c)2004 Aici, din spusele angajatilor Primariei Ineu, vor exista, pana la finalul lucrarilor de extindere, aproximativ 5000 de locuri de munca, mult peste capacitatea pe care o are Ineul.
Evident, in astfel de situafii, firma va "absorbi" someri si din alte localitati din zona si chiar din municipiul Arad.
Unitarea militara, loc de trei sedii
Unitatea Militara din Ineu va deveni, in foarte scurt timp, sediul unor institutii din oras, care au spatii improprii de desfasurare a activitatii. Acest lucru este posibil si datorita unei Hotarari ale Guvernului, nr. 149, din 12 februarie 2004, privind transmiterea unor imobile, proprietatea statului, de la Ministerul Apararii Nationale in domeniul public la.unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor judetene sau locale ale acestora.
In cazul acesta, este vorba despre mutarea unor institutii, precum cele ale Spitalului, ale Politiei sau ale Gardienilor la Unitatea Militara Ineu.
Suprafata este imensa: cea construita - aproape 19.000 de m.p; construita desfasurata - aproape 30.000 de m.p., iar suprafata totala a terenului, inclusiv constructiile, peste 25.000 de m.p.
Pentru aceste mutari se va organiza o dezbatere publica, dar numai dupa alegeri, pentru ca actiunea sa nu fie considerata suspecta.
Cartier de locuinte
Evident, suprafata destinata acestor noi sedii este, oricum, prea mare pentru nevoile acestor institutii, ocazie cu care se intentioneaza ca, in spatiul ramas liber, sa se infiinteze un cartier de locuinte, pentru persoanele nou venite in oras, sau pentru acei ineuani care nu au unde sa locuiasca.
Nevoia infiintarii unui asemenea cartier de locuinte este motivata si de faptul ca, dupa crearea de noi locuri de munca vor exista suficiente persoane care, pentru a nu mai face naveta, intentioneaza sa-si cumpere un apartament sau sa-si ia unul in chirie.
Din capul locului, trebuie sa mentionam ca acest demers jurnalistic nu are nici o legatura cu o campanie electorala, fiind mai mult o constatare a ceea ce am vazut, concret, la fata locului.
Intr-adevar, am observat si o multime de alte aspecte negative, care trebuie indreptate cat mai rapid, insa acestea, comparativ cu expansiunea economica din ultimii 14 ani, sunt mult, mult mai nesemnificative.
Orasul Ineu, cu toate cele ale lui, bune si frumoase, promite mult. Si asta pentru ca, aici, exista oportunitati de afaceri, iar zona este binecuvantata...

Dacian Don - Agenda zilei

  • Satul Sanpaul este ocolit de medici

Medicii nu sunt interesati sa se stabileasca in Sanpaul - Virtual Arad News (c)2004Daca satenii din Sofronea sunt nemultumiti ca nici unul dintre cei doi medici de aici nu are domiciliul in comuna, nemultumirile oamenilor din Sanpaul (n.r.- sat care apartine din punct de vedere administrativ de comuna Sofronea) sunt cu atat mai mari in conditiile in care localitatea este "calcata" de medic doar o data pe saptamana.
"Daca avem probleme de sanatate in celelalte sase zile ale saptamanii trebuie sa mergem pana la Sofronea sau chiar la Arad", se plang localnicii.
Atunci cand se imbolnavesc, cei 695 de sateni din Sanpaul sunt pusi astfel in situatia de a se deplasa 5 kilometri pana la eel mai apropiat dispensar.
Autoritatile locale cunosc problema dar sustin ca nu se poate face nimic in sprijinul locuitorilor din Sanpaul.
"Ar fi foarte bine ca un medic sa stea permanent acolo, dar acest lucru este din pacate imposibil. Satul nu este mare, iar medicii nu sunt interesati sa se stabileasca la Sanpaul" a declarat Paraschiva Sandu, viceprimarul comunei.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]