Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 7 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Calculatoare de un sfert de milion de euro

Rectorul Lizica Mihut si decanul Octavian Cira anunta informatizarea completa la UAVUniversitatea "Aurel Vlaicu" din Arad detine, la ora actuala, cele mai moderne laboratoare de informatica din vestul tarii, in urma unei actiuni de dotare derulata in cooperare cu guvernul landului german Renania de Nord-Westfalia. 
Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul universitatii, a precizat, ieri, ca exista sase laboratoare dotate la nivel mondial cu tehnica de calcul de ultima ora, valorand 250.000 de euro. 
Decanul Facultatii de Stiinte Exacte, prof. univ. dr. Octavian Cira, a explicat ca toate laboratoarele sint interconectate. 
Practic, noua cladire, Pavilionul M din cartierul Micalaca, este complet informatizata, constituind un unicat in structura invatamantului superior romanesc. 
De calculatoarele ultramoderne din cele sase laboratoare beneficiaza aproximativ 80 la suta din cei peste 9.000 studenti ai universitatii. 
La Arad, Facultatea de Stiinte Exacte coordoneaza tot invatamantul legat de informatica, inclusiv orele de la celelalte facultati care au, in programa, cursuri de calculatoare.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • BMW, Opel, Porsche, Volkskwagen si doua Dacii au fost tamponate in parcare

Tanara care a provocat accidentul in lant este condusa la PolitieO femeie la volan le scoate peri albi unor proprietari de masini de lux
Accident tragi-comic in centrul orasului! Ieri, in jurul pranzului, o masina BMW, inmatriculata in Franta, a lovit 6 autoturisme parcate in fata Oficiul Postal nr. 1 si a distrus unul dintre chioscurile de ziare. 
BMW-ul era condus de o femeie din Arad, care cu toate ca avea o experienta de doi ani in sofat, din cauza neatentiei a pierdut controlul masinii in momentul in care a vrut sa schimbe banda de circulatie, intrand in masinile parcate pe marginea soselei. 
In urma accidentului traficul din zona a fost restrictionat, pana la degajarea carosabilului. "Stateam linistita in chiosc, cand am auzit o bubuitura si m-am speriat. Din curiozitate, am iesit si am vazut cum cateva dintre masinile parcate sunt impinse catre mine de un alt autoturism. Am avut mare noroc ca am iesit la timp si astfel nu am patit nimic. M-am ales doar cu o sperietura, multumesc lui Dumnezeu", ne-a declarat Natalia Micu, vanzatoarea chioscului distrus.
Referindu-se la accident, seful biroului de Politie Rutiera, Ioan Rosca, ne-a declarat: "nu au fost victime, insa  au fost avariate doua BMW-uri, doua Dacii, un Opel, un Porsche si un Volkswagen. Pagubele materiale sunt destul de ridicate si vor fi suportate de persoana vinovata, a carei masina din fericire era asigurata."
Potrivit informatiilor noastre prejudiciul depaseste doua miliarde de lei.

Diana Rotar & Razvan Cretu - Observator
  • Din dosarul lui Medintu au disparut cateva probe

Medintu a cerut stramutarea procesuluiInstanta Tribunalului Targu Mures a decis, ieri, sa ceara Inspectoratului de Politie Gorj copii ale declaratiilor unor martori, acte care ar fi disparut din dosarul Gheorghe Medintu, judecat pentru coruptie. 
Magistratii au hotarat, totodata, a Medintu sa ramana in arest, dar au amanat pentru data de 4 martie dezbaterea pe fond a cauzei, din lipsa de procedura. 
Gheorghe Medintu a sustinut, in cursul infatisarii ieri, ca probele in baza carora Tribunalul Bucuresti a decis in trei randuri eliberarea sa, respectiv declaratiile martorilor Mihaita Mizdrean si Dan Zaharia - au disparut din dosar. 
Drept urmare, instanta a decis sa trimita o adresa la Inspectoratul de Politie Judeteana Gorj si sa solicite punerea la dispozitia magistratilor a unor copii ale celor doua declaratii. 
Totodata, aparatorii lui Medintu au cerut disjungerea (judecarea intr-un alt dosar) unui punct din rechizitoriu - cel referitor la fapte de coruptie solicitare respinsansa de completul de judecata, pentru a evita fragmentarea materialului probator. 
Aparatorii lui Gheorghe Medintu, acuzat de dare de mita si inselaciune, au depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie o noua cerere de stramutare a procesului, de aceasta data de la instantele din Mures. 
Potrivit purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Targu Mures, judecatorul Nicolae Ionas, cererea lui Medintu are la baza neincrederea apararii si a sa personala in posibilitatea de a beneficia la Targu Mures de un proces echitabil. 
"In primul rand, se arata ca nu este asigurata desfasurarea normala a procesului, apoi este invocata lipsa de obiectivitate si impartialitate", afirma judecatorul Ionas, potrivit caruia aparatorii lui Medintu au scris in cererea de stramutare ca inculpatul ii suspecteaza de subiectivism pe judecatorii mureseni. 
"Aparatorii lui Medintu cred ca la Targu Mures procesul nu s-ar putea desfasura in conformitate cu prevederile CEDO". a mai spus Ionas, potrivit caruia avocatii lui Medintu acuza atat comportamentul completului de judecata, cat si existenta unor raporturi speciale intre magistrati. 
Cererea de stramutare formulata de Medintu se va judeca in 26 februarie.

Florin Tomuta - Agenda zilei

  • Tarfe de lux cu boli ieftine

Prostituatelor l-i s-au efectuat analize medicale11 prostituate de lux racolate din hotelurile aradene au fost depistate cu sifilis, iar trei sunt suspecte de SIDA. 
Politistii aradeni au organizat in primele zile ale lunii, o actiune pe linie de prostitutie in cadrul careia au identificat 30 de tinere cu varste intre 20 si 30 de ani care practicau prostitutia in diferite hoteluri cu renume din Arad. 
Acestea au fost conduse la Directia de Sanatate Publica si supuse unor analize. 
"Daca ne gandim la numarul mare de persoane contaminate cu microbul sifilisului, putem afirma ca reprezinta o cifra statistic sernnificativa. La inceputul bolii, in ambele cazuri atat la SIDA cat si la sifilis, semnele sunt minore. Pentru ca persoanele contaminate nu se prezinta la medic, riscul ca acele persoane care au intrat in contact cu prostituatele sa se imbolnaveasci este mare" afirma dr. Gabriela Tarle, director executiv adjunct la Directia de Sanatate Publica Arad. 
Avand in vedere rezultatele ingrijoratoare, medicii fac un apei tuturor persoanelor care au apelat la serviciile fetelor sa se prezinte la orice unitate medicala pentru efectuarea analizelor, care sunt gratuite si confidentiale. 
"Cele 30 de tinere au fost depistate in hoteluri cu o reputatie destul de buna in orasul nostru, fapt pentru care pericolul raspandirii bolilor cu care fetele au fost depistate, este mult mai mare", spune insp. princ. Emil Motiu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania

  • Invitatie in lumea cartii

Biblioteca Xenopol este unul dintre cele mai importante centre ale culturii aradeneMai sunt inca oameni pentru care relaxare, timp liber, odihna, inseamna a citi o carte. 
Ii vezi intrand in librarii, rasfoind cu aviditate volumele, apoi uitandu-se curiosi pe ultima coperta si... iesind dezamagiti. 
Pentru multi dintre ei Biblioteca Judeteana "A.D.Xenopol" este nu numai o alternativa, dar si o solutie. 
Ne-am interesat in detaliu ce poate oferi aceasta institutie pasionatilor de lectura si am ramas intr-adevar placut impresionati... 
O colectie de peste 70 de periodice
Pentru consumatorul de presa, sala de lectura a Bibliotecii Judetene este locul ideal. 
In liniste, ei pot citi ziarele si revistele la zi sau pot consulta colectia de periodice. Colectia bibliotecii acopera nu numai presa locala, dar si pe cea nationala. 
Oferta este deschisa cititorilor cu cele mai diverse interese: reviste literare, reviste pentru doamne (Unica, Burda, Secretele bucatariei, Ioana), economice (Tribuna economica, Bursa, Capital), reviste specializate de informatica (PC Magazin), de medicina, publicatii mondene (VIP, Avantaje), si altele ca National Geographic, Magazin, Lumea, in total 70 de periodice la care este abonata Biblioteca Judeteana. 
De asemenea, tot la sala de lectura se pot citi cartile de referinta, dictionarele, enciclopediile. 
Biblioteca se poate lauda ca detine marile enciclopedii anglofone si francofone! O noutate la sala de lectura este coltul sahistului, pentru care biblioteca a achizitionat un numar de peste 40 de volume de referinta pentru acest domeniu, atat carti pentru incepatori intr-ale sahului, cat si pentru cei care vor sa se perfectioneze. 
A imprumuta nu inseamna a-ti insusi
Una din cele mai frecventate sali ale bibliotecii este sala de imprumut. Aici cititorii pot gasi carti pentru toate gusturile, elevii - carti din bibliografia scolara. 
Si elevii sunt antrenati in activitatile biblioteciiSi cine isi imagineaza ca la sala de imprumut a Bibliotecii Judetene nu dai cu ochii decat de volume uzate, ingalbenite sau recopertate, se inseala. 
Pe rafturile salii de imprumut se afla si volume aparute in 2003, biblioteca achizitionand continuu carte de la cele trei mari librarii ale orasului si chiar de la cel mai mare targ de carte din tara, Bookarest. 
Insa una din marile dureri ale biliotecarelor si ale directorului institutiei, Florin Didilescu, este comportamentul unor cititori fata de cartile imprumutate. "Bibliotecarele traiesc mereu cu spaima nerestituirii cartilor sau a restituirii lor descompletate. Astfel relatia dintre bibliotecar si cititor este alterata de suspiciunea intemeiata a bibliotecarului", ne spune Florin Didilescu. 
Exista un contract intre cititor si Biblioteca Judeteana cand acesta se inscrie, care presupune anumite penalizari pentru nerestituirea cartilor, insa foarte putini iau in serios acest contract. 
"Suntem dezarmati in fata acestor cititori, statutul nostru este extrem de fragil in fata marlaniei celui care vrea sa isi faca biblioteca personala din biblioteca publica", ne mai spune directorul. 
Arta si multimedia
Sala "Arta si multimedia" este una din cele mai bine dotate sali ale bibliotecii si una din cele mai atractive. 
Aici sunt albume de arta, carti de istoria si teoria artei, de asemenea colectiile revistelor Mari pictori, Balkon, Idea, Semnal teatral, Teatrul azi, o colectie impresionanta de discuri de vinil - 7000 de discuri care, din pacate, nu mai pot fi ascultate deoarece acul de lectura al pick-up-ului nu mai functioneaza si nu se mai fabrica nicaieri pentru a fi inlocuit. Insa, incet-incet, colectia de discuri este inlocuita de CD-uri cu muzica clasica, deja existand un numar de 250 de CD-uri. 
La toate acestea se adauga si vreo 30 de casete video cu documentare de arta si cultura, cu filme pentru copii. 
Pentru melomani sunt organizate si concerte la bibliotecaO noua si interesanta achizitie a Bibliotecii Judetene este Memovox, 11 volume care contin pe langa informatii si istoria... vocala a seco-lului XX - pot fi ascultate vocile marilor personalitati culturale, politice, sportive care au marcat secolul trecut. 
Pe toate aceste "carari" ale artei, cititorul are si un "ghid" in persoana lui Marius Lugojan, un cunoscator al artei, de a carui prezenta nu putem disocia sala Arta si multimedia. 
Evenimentele
Daca toate acestea sunt accesibile aradeanului de dimineata de la ora 9 pana seara la orele 18, mai sunt si evenimentele punctuale ale Bibliotecii Judetene, institutie care si-a facut un bun obicei din a stabili calendarul evenimentelor pe 6 luni inainte si de a-l si respecta cu cat mai multa fidelitate posibila, in conditiile in care la noi evenimentele se produc inca "pe apucate". 
Sunt cunoscute deja actiuni ca "Mari compozitori, mari interperti" (in fiecare luni, marti, miercuri, vineri, de la orele 14.30), "Convorbiri pe aceeasi arca" (unde lunar publicul cititor se intalneste cu un scriitor aradean), "Auditii muzicale comentate" (in fiecare joi, de la ora 14), "Arta ca spectacol" (video proiectie, zilnic de la orele 13.30), "Se deapana povesti cu carti si copii". Tot aici se desfasoara intalnirile Asociatiei culturale "Sahaja Yoga", ale Centrului de studii vedice din Timisoara sau ale Cenaclului "Toth Arpad".
***
Un tur al Bibliotecii Judetene care ne-a convins nu numai ca aici ai ce citi, ce asculta si ce vedea, dar si ca biblioteca este un spatiu viu, in care lucrurile au iesit demult din amorteala.

Catalina Latu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]