Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 6 octombrie 2004

Stirile TVA aici

  • Se desfiinteaza Corpul Gardienilor Publici

Corpul Gardienilor Publici risca sa fie desfiintatAutoritatile locale s-au adunat ieri, in Comitetul Operativ Consultativ, pentru a discuta soarta gardienilor publici, in conditiile in care un act normativ impune desfiintarea acestei institutii.
In fapt, Legea 360 vorbeste de crearea Politiei Comunitare, care ar putea lua nastere prin transformarea Corpului Gardienilor Publici, insa actul nu face referire clara la acest subiect. 
Acesta a fost si motivul pentru care autoritajile s-au intalnit cu conducerea CGP, in incercarea de a lamuri viitorul acestei institutii, aflate momentan in subordinea CJA. 
"Legea nu spune nimic clar, nu se stie ce se va intampla efectiv cu gardienii publici. Este posibil ca sa se ajunga la organizarea unor structuri de ordine publica la nivelul fiecarei comunitati, care sa fie coordonate de consiliile locale si primariile de aici. Desigur, totul e, pe moment, doar la nivel de banuiala", sustine vicepresedintele Consiliului Judetean, Gavril Popescu. 
Cert este ca si daca gardienii publici nu-si vor pierde serviciul, ci vor fi transferati in sanul Politiei Comunitare, veniturile lor nu vor mai fi atat de sigure, in conditiile in care o sumedenie de primarii din judej nu-si permit, nici la ora actuala, sa plateasca pentru paza lor si a bunurilor macar un gardian public. 
Faptul ca CJA a cerut Prefecturii sa intervina la Bucuresti pentru lamurirea situatiei si ca vicele e cat de cat increzator ca vor fi alocati bani pentru noua institute, ar putea sa-i linisteasca pe gardieni. 
Nu pentru mult timp, insa, caci legea intra in vigoare la 1 ianuarie 2005.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Daca nu-si completeaza dosarele in aceasta saptamana: Mii de aradeni risca sa ramana fara ajutor de incalzire

Directorul DDFSS - Neamtiu Victor atentioneaza solicitantii de ajutoareDesi iarna bate la usa, foarte multi aradeni nu stiu inca daca vor avea bani suficienti pentru a-si achita factura de incalzire. 
Chiar daca nu este foarte mare, ajutorul promis de Guvern, prin OUG 55/2004, ar putea fi, pentru unii, colacul de salvare. 
Cu o conditie: toti solicitantii sa-si completeze cererile corect si sa le depuna in termen!
In cadrul conferintei de presa de ieri, Victor Neamtiu, directorul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Arad, a atras atentia potentialilor beneficiari ai ajutoarelor pentru incalzire, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 55/2004, ca termenul limita pana la care se mai primesc cereri este de 10 octombrie 2004. 
"Ii avertizam pe toti cei in cauza ca, dupa data de 10.10. 2004, nu mai pot solicita ajutor pentru incalzire. Desi am crezut ca acest proces va decurge mai repede, in realitate merge destul de greoi...", spune domnul Victor Neamtiu.
Pana in prezent, DDFSSA are in evidenta 15.221 de beneficiari, din care aproape 1.500 reprezinta solicitari noi, diferenta fiind acoperita de familiile care au primit si anul trecut ajutor pentru incalzire. 
Neamtiu estimeaza ca numarul total al cererilor va fi in jur de 16.000. 
"Pe langa faptul ca intarzaie sa-si depuna actele, se mai petrece ceva: extrem de multi cetateni fie compleaza gresit, fie nu completeaza in intregime cererile de subventii. Astfel, unii uita sa mai semneze, altii nu scriu codurile societatii de termoficare etc...", explica Victor Neamtiu. 
El le reaminteste tuturor ca, potrivit dispozitiilor legale, o cerere completata necorespunzator este respinsa fara nici o obiectie. 
Totusi, pentru a veni in sprijinul oamenilor, DDFSSA mai acorda o sansa celor care nu si-au intocmit cum trebuie cererile de subventii invitandu-i, pana in data de 10 octombrie, la sediul Directiei pentru Dialog (str. Ghe. Lazar nr. 20) pentru rezolvarea problemelor aparute. 
"Persoanele care nu si-au completat codurile de abonat sau au alte lipsuri trebuie sa vina de urgenta la sediul nostru pentru a clarifica toate aspectele. Cei care nu vor veni, o sa ramana fara ajutor de incalzire, ca si cand nici nu si-ar fi depus cererile", precizeaza Victor Neamtiu.
DDFSSA Arad mai pune la dispozitia aradenilor doua numere de telefon, la care oricine are nelamuriri privind formalitatile pentru incalzire poate afla cum trebuie procedat: 208.157 si 280.178.
Potrivit OUG 55/2004, pentru a putea beneficia de ajutor pentru incalzire (energie termica sau gaz natural) trebuie ca venitul lunar mediu net pe membru de familie sa fie mai mic de 2.800.000 lei.

Cosmin Trif - Adevarul

  • Pietarii din Alfa cer sa ramana sub "cupola" primariei

Pietarii din Alfa nu vor sa isi mute locatiaIntentia de mutare a pietei improvizate din centrul cartierului Alfa, mai spre margine, in incinta unui complex privat care asigura conditii bune pentru desfacerea marfurilor, nu mai este o necunoscuta. Problema este, insa, ca majoritatea comerciantilor o priveste cu reticenta.
Oamenii spun ca oricum castiga putin si nu ar vrea sa cheltuiasca bani si pe inchirierea meselor. 
26 de pietari au depus un memoriu la primarie, in septembrie, cerand, toti, acelasi lucru: sa ramana sub acoperisul Consiliului Local si sa nu plateasca chirie la privat. 
Comerciantii se tem ca, dupa ce vor fi mutati in complexul privat, piata veche va fi desfiintata si nu vor mai avea unde sa se intoarca, in cazul in care chiria va fi fixata la preturi prea mari...
"Daca ne-am muta, lumea s-ar obisnui sa vina si acolo, la piata. Conditiile oferite sunt mai bune: masa inchisa, spatiu acoperit si pazit. Insa taxa vehiculata este dubla decat cea perceputa in Piata Mare, spun colegii. Vom vedea..." – V.D.
"Am vrea sa ramanem sub cupola Consiliului. De piata privata nu avem bani. Lumea e saraca in cartier. La prima oferta facuta de privat, ar fi trebuit sa platesc 48 de milioane de lei pe an, chirie, in conditiile in care profitul meu e de circa 12 milioane pe an. A facut, apoi, o oferta de 500 de mii de lei pe luna... Nu s-a stabilit inca nimic concret. Totusi, la noi vin oameni saraci, bolnavi, mai iau produse pe cont... daca marim si noi preturile, atunci ce se va intampla?" – Moise Gheorghe.
"Chiria mare se va reflecta, cu siguranta, in preturi. Acum platim doar taxa pentru ocuparea domeniului public, dar, se pare, ca vom plati tarife de centrul orasului!" – Teodor Cornea.
"N-o sa fie vad acolo. Aici, daca ar amenaja-o, ar fi mai bine. Daca ne muta spre Mures, n-o sa mai mearga la piata decat cei care locuiesc in apropiere" – Pavel Olar.

Simona Mazare - Observator

  • "UTA este o provocare pentru mine"

Silviu Iorgulescu doreste promovarea pentru echipa UTASilviu Iorgulescu, victorios dupa trei partide
Silviu Iorgulescu are 58 de ani si a fost unul dintre marii portari ai Romaniei. A aparat de 20 de ori in echipa nationala. 
Vrea sa faca din "Batrana Doamna" o echipa care sa impuna respect, pentru ca a fost obisnuit cu acest lucru, atunci cand juca pentru culorile rosu-alb. 
"Vreau sa le insuflu jucatorilor mandria de a juca la UTA", spune tehnicianul in timp ce isi strange pumnii. 
Pentru cel aclamat odinioara de un intreg stadion, acestea nu sunt simple vorbe.
- Domnule Iorgulescu, cine v-a contactat pentru a va aduce la UTA dupa 12 ani petrecuti in Ungaria?
-
Am primit un telefon de la Emanoil Gherghel, cu care sunt vechi prieten. Eram chiar in timpul unui meci, la Eger, nici nu am vrut sa raspund. 
Mi-a spus ca e ceva serios, ca sunt vizat sa fiu antrenor la UTA. 
A doua zi m-am intalnit la Gyula, cu conducerea clubului si am fost supus la un fel de interogatoriu, asupra felului in care vad eu fotbalul.
- Ati fost surprins de aceasta propunere?
Sunt la varsta cand nu ma mai surprinde nimic, insa am simtit o mare placere pentru ca am fost contactat. Am fost putin retinut, pentru ca in urma cu un an si jumatate, cand a venit Radu Nunweiller, am fost contactat, iar apoi s-a sistat legatura fara sa fiu anuntat. Ma bucur ca sunt intr-un colectiv de oameni cu care am mai lucrat.
- Care sint conditiile din jurul unei echipe si mentalitatea in campionatul maghiar, comparativ cu ce exista la noi?
-
Voi incepe cu mentalitatea, pentru ca este cea mai importanta. Ea difera mult fata de campionatul nostru. Acum 12 ani mi-a fost greu sa ma adaptez, tocmai din acest motiv. Ei au o disciplina riguroasa, liber consimtita, iar modul de lucru cu jucatorul este deosebit, civilizat, nu intr-un fel "necatolic", cum este la noi
- Cunoscand situatia dificila de la Arad, nu ati ezitat sa preluati echipa?
-
UTA pentru mine inseamna foarte mult. Am fost jucator si antrenor timp de 18 ani si de aceea consider ca reprezinta o provocare pentru mine. Daca nu venea aceasta propunere, puteam sa ies la pensie. Cu siguranta ca in cazul altei echipe din divizia B, m-as fi gandit mai mult.
- Ce le-ati cerut jucatorilor de la UTA?
Echipa de fotbal UTA vrea sa revina la gloria de altadata- Le-am cerut pragmatism si disciplina. Eu le-am oferit un nou tip de relatie antrenor-jucator. Am lucrat la factorul psihologic, vreau sa le imprim incredere jucatorilor, sa creada ca pot fi mai buni decat pana acum. Am incercat sa schimb atitudinea jucatorilor si am reusit, pentru ca s-au autodepasit. Vreau sa le insuflu jucatorilor mandria de a juca la UTA.
- De ce credeti ca este nevoie pentru ca UTA sa redevina o echipa respectata si puternica?
-
In primul rand, de o reorganizare din temelii, care sa fie de lunga durata si care a inceput de la zero. Au fost multe incercari nereusite in ultimii ani. Acum clubul e condus de un fost sportiv. Sandu Ion dispune si vrea sa investeasca in sport, lucreaza pe termen mai lung. E clar ca sportul este oglinda fidela a starii economice din orice tara. Peste toate, avem nevoie de rezultate, cele mai importante pentru performanta.
- Ce obiectiv aveti in cei trei ani de contract?
-
In acest moment sunt trei obiective: sa imbunatatim lotul, in acest an, sa promovam, anul viitor, si sa asiguram o stabilitate pe termen lung in Divizia A, incepand cu al treilea an. Contractul meu este pe trei ani, este mult de munca, dar cred ca putem realiza aceste obiective. Primul pas trebuie facut la iarna, cand vom merge cu jucatorii la Institutul de Medicina Sportiva de la Bucuresti. Ei trebuie sa fie apti pentru marea performanta.
Despre public
"in ’92, am plecat datorita ostilitatii spectatorilor. Acum, lumea m-a primit bine. Jocul echipei poate sa aduca suporterii la stadion. Eu nu voi intra in conflict cu publicul, pentru ca el m-a facut mare portar. Daca voi avea contestatari, atunci va fi o adevarata democratie. Dar un vocabular de mahala nu veti auzi din gura mea. Le-am cerut sa fie aproape de echipa, civilizati si calzi, pentru ca au fost vremuri cand echipele nu erau huiduite la Arad. De aici a plecat Trofeul Petschovschi, pentru Fair Play si am incredere ca ne vor sprijini."
Multumit de portari
In trei meciuri de cand a venit la UTA, Silviu Iorgulescu i-a testat intre buturi pe Marne si Grozav, care i-au lasat o impresie buna. 
"Sunt doua tipuri diferite de portari. Nu as vrea sa fac aprecieri, sa nu creada lumea ca ii compar cu mine. Daca eu am fost un nume in fotbalul romanesc, nu vreau ca jucatorii mei sa traiasca cu o povara pe umeri. Marne a aparat la Negresti si cu Zalaul. A primit un gol la care nu a fost vinovat. Grozav a jucat in Cupa si s-a achitat bine de sarcini. Pana acum sunt multumit de ei. Dan Tapos ma ajuta foarte mult, ii pregateste bine si de aceea sunt in forma", a spus Iorgulescu.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul Nou s-a dezvoltat prin efortul primarilor germani

Aradul Nou a fost un important centru svabesc - Virtual Arad News (c)2004Primele colonizari germane au avut loc la nord de Mures, imediat dupa pacea de la Karlovitz.
Pacea, incheiata in 1699 intre Austria si Turcia a consfintit trecerea Ungariei si a Transilvaniei sub stapanirea Austriei, fixand Muresul ca granita intre Austria si Turcia.
Comunitatea germana a inceput sa se formeze, asadar, in primul rand la Arad, Santana si Siria.
Mai tarziu, in 1718, dupa incheierea pacii de la Passarovitz, pentru Banat s-a deschis un nou capitol al istoriei sale.
Printul Eugen propune ca provincia sa fie direct supusa administratiei Cancelariei Imperiale ca "Provincie imperiala" si sa fie urgent colonizata, in majoritate cu populate germanica, dar si cu alte etnii din imperiu.
Dupa asezarea colonistilor germani la inceputul secolului al XVIII-lea in Arad, orasul inregistreaza in anii urmatori o dezvoltare spectaculoasa atat din punct de vedere economic, social si cultural, cat si comunitar.
Se dezvolta un intreg cartier german, (Deutche Stadtteil) pe langa cel sarbesc, roman, maghiar populat cu mestesugari, negustori, familii de ofiteri austrieci, veterani, care s-au asezat aici dupa efectuarea serviciului militar.
39 de primari germani!
Primii colonisti in Aradul Nou au fost atestati inca din 1720.
Ei s-au stabilit la sud de Mures, in apropierea micii localitatii Schela - azi Muresel.
Vechea biserica din Aradul Nou a fost refacuta - Virtual Arad News (c)2004 Datele istorice consemneaza faptul ca pana in anul 1866, in Arad au fost nu mai putini de 39 de primari germani, numarul lor fiind cel putin dublu decat al primarilor reprezentand alte minoritati!
Acest lucru a condus la transformarea atat a Aradului cat si a Aradului Nou, in centre ale culturii germane.
Sistemul scolar german si cultura au avut, cel putin pana la mijlocul secolului XIX, vechi si mari traditii in Arad si imprejurimi.
Alaturi de latura culturala, efectele administratiei germane se rasfrang si asupra dezvoltarii economice.
S-a ajuns ca, in 1738 in Aradul Nou sa fie inregistrati nu mai putin de1000 de locuitori, din care marea majoritate, etnici germani.
Aradul Nou, cu puternicul sau sector agrar si mestesugaresc, a fost intotdeauna o puternica rezerva economica pentru orasul nostrru.
Taranii si gradinarii svabi din Aradul Nou au aprovizionat ani de-a randul populatia orasului cu cereale, legume si produse animaliere.
In mare parte pietele Aradului au fost dominate de populate svabeasca.
Cei mai in varsta din Aradul Nou isi mai aduc aminte cum dis de dimineata, femeile din Aradul Nou treceau podul cu acele carucioare tipice trase de mana, incarcate cu tot felul de legume, in drum spre pietele Aradului.
Nu in ultimul rand, zecile de primari si-au lasat amprenta si din punct de vedere arhitectural.
Pentru ca in 1725 in Aradul Nou s-a infiintat prima parohie si a fost cladita o prima biserica din caramida si lemn, acoperita cu sindrila, asa cum reiese din documente.
A fost, bineinteles, o cladire modesta, dar raspundea, la vremea respectiva, cerintelor comunitatii.

Simona Mazare - Obsevator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]