Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 6 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • CET inghite si facturile restante ale Artermului

CET-ul are de recuperat si datoriile Artermului - Virtual Arad News (c)2004Absortia Artermului de catre CET in noua societate, care poarta tot numele de CET, gandita astfel incat consumatorii sa nu fie afectati, isi produce deja efectele. 
Printre acestea se numara si datoriile dintre cele doua societati. In privinta datoriilor Arterm catre centrala, lucrurile stau destul de simplu, caci societatea nu-si poate plati siesi datorii si penalitati de intarziere, asa ca ele s-au stins. 
Nu acelasi lucru se poate spune atunci cand vine vorba de datornicii Artermului, care au fost transferati, pe nerasuflate, catre CET. 
Facturile emise de catre distribuitor catre furnizori si neachitate (inclusiv cele curente) se vor plati centralei, prin virament (in conturile societatii) sau in numerar, la casieriile acestuia.
Ar trebui adaugat faptul ca atat datoriile pe care CET le are de recuperat, cat si modul in care functioneaza noua societate va intra in analiza Primariei, anul viitor, cel mai probabil in februarie, atunci cand se va pune si problema eficientizarii centralei si poate si cea a disponibilizarii unei parti din cei peste o mie de angajati.
Guvernul si-a exprimat, in plus, nemultumirea fata de constatarea ca unele dintre centrale au pe cap datorii imense fata de centrala mama, Termoelectrica, si - desi nu a amintit de Arad - este posibil ca acest subiect sa intre, in sfarsit, si in atentia bucurestenilor.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Rechizite…rechizite

Rechizitele dau bataie de cap parintilorCumpararea rechizitelor pentru noul an scolar da bataie de cap parintilor. 
Chiar daca preturile rechizitelor nu au crescut foarte mult de anul trecut, un calcul final al cheltuielilor poate sa depaseasca 3 milioane de lei. 
Preturile caietelor pornesc de la 5000 de lei si pot ajunge la cateva zeci de mii. 
Daca pentru un scolar din clasa 1 caietele nu sunt foarte scumpe, un liceean trebuie sa plateasca pana la cateva sute de mii numai pentru achizitionarea acestora.
Nici penarele nu sunt ieftine, preturile pornesc de la 50 de mii si ajung pana la 800 de mii de lei in functie de firma producatoare. 
Pana la inceperea scolii mai sunt 10 zile insa cei mai multi dintre parintii asteapta indrumarile dascalilor pentru a sti sigur ce trebuie cumparat. 

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Un senator acuza

Sergiu Nicolaescu nu mai vrea sa candideze pentru ParlamentSenatorul de Arad Sergiu Nicolaescu s-a retras de pe listele de candidati pentru prealegerile din PSD, precizand ca nu mai intentioneaza sa candideze pentru parlament. 
Nicolaescu a declarat ca motivul principal este alegerea sa in Consiliul de Integritate Morala, cu ocazia Congresului PSD, insa a mentionat ca la baza deciziei stau si unele nemultumiri privind organizatia PSD Arad. 
"Am primit informatii ca liderilor de filiale din judet li s-a dictat cu cine sa nu voteze. In aceste conditii, prefer sa stau deoparte", a precizat senatorul. 

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ieri, la a 26-a editie: "Targul Codrenilor" si-a asteptat fiii ... acasa

Targul Codrenilor, editia a 26-a - Virtual Arad News (c)2004Aflat la cea de-a 26-a editie, Targul Codrenilor a reunit in acest sfarsit de saptamana la Vasoaia sute de iubitori ai muntelui si ai folclorului din toate zarile. 
Autoritati locale si judetene, politicieni, fermieri si oameni simpli au facut abstractie, pentru o zi, de treapta sociala care-i diferentiaza si au petrecut cu lautarii "la ureche", fara formalisme. 
Slujba religioasa, speech-uri, tarabe cu tot felul de tinichele de doi bani, jucarii, perdele, haine, pantofi, furaje, dar mai ales casete cu manele care parca se luau la intrecere cu melodiile interpretate de formatiile invitate, mititei, carnaciori, bere, soare (batranii spun ca nu a plouat niciodata in cei 26 de ani de cand se organizeaza targul) si voie buna - aceasta era atmosfera din Vasoaia pana pe la orele 15.00 ale dupa-amiezii de ieri, dupa care, rand pe rand, petrecaretii au facut cale-ntoarsa spre case, lasand in urma satul trist si gol...
Riscant dar frumos
Inca de la primele ore ale diminetii, oamenii au inceput sa se indrepte spre Vasoaia, satucul aflat la noua kilometri de Chisindia, centrul de comuna. 
Amatorii de muzica populara au incins si un joc - Virtual Arad News (c)2004 Un drum greu, de piatra, serpuind printre coline... 
Am purces si noi intr-un microbuz pus la dispozitia mass - media de catre Prefectura. 
Cei mai multi dintre ziaristi, aflati pentru prima data la aceasta sarbatoare, nu realizam ce ne astepta. 
Cu siguranta ca daca am fi stiut nu ne-am fi incumetat sa plecam. 
In pofida privelistilor incantatoare ce se deschideau in fata noastra, senzatiile traite in acele momente sunt greu de explicat in cuvinte. 
Povarnisuri, drumul mult prea ingust pentru doua masini, incadrat de padure la stanga si ...prapastie la dreapta. 
In rest pustiu... Noua kilometri... 
Dupa cateva minute de mers, au aparut si primele urme de viata. 
Ici colo, adica pe cate un deal, se ridicau, inca minuscule, gospodariile satenilor. 
Bine intretinute, semn ca erau locuite. 
Dar, totusi, atat de departe fata de ceea ce noi numim viata... 
La Vasoaia au aparut si tarabele care isi asteptau cumparatorii - Virtual Arad News (c)2004 Dupa cum spuneam, se vedeau casele, dar nici urma de targ. 
Ne continuam drumul in acelasi suspans, cu pietrele, chiar bolovanii, rostogolindu-se sub roti, cu praful lasat in urma de masina cu motoru-i turat la maxim pentru a face fata dealului mult prea abrupt. 
Ajungem intr-un final si la destinatie. 
Cateva Dacii invechite erau deja parcate pe margine. Nu putem sa nu ne intrebam cum au putut sa faca fata drumului... 
In rest, lume multa, tarabe...
Premii pentru toata lumea
Dupa slujba religioasa oficiata la troita, urmeaza deschiderea evenimentului de catre prefectul Dan Ungureanu, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adam Craciunescu si primarul comunei Chisindia, Ioan Stan. 
Apoi, concursul de frumusete al animalelor. Cai, vaci si juninci. 
Din pacate, numarul celor 15 participanti la competitie nu este reprezentantiv pentru zona aceasta, insa drumul mult prea dificil nu permite crescatorilor sa se incumete la o asemenea aventura. 
Drept recunostiinta pentru efortul lor, organizatorii au premiat toti participantii. 
Premiile I pentru cai, vaci si juninci au constat in cate 1, 5 milioane de lei, ceilalti participanti fiind recompensati cu cate 1 milion de lei, fiecare. 
Carnaciorii si micii au fost la mare cautare - Virtual Arad News (c)2004 De asemenea, organizatorii au acordat doua diplome de excelenta pentru cel mai tanar crescator de animale din Vasoaia - Lucian Oprea, de 22 de ani si pentru cel mai varstnic crescator - Iosif Stoica, de 79 de ani, din aceeasi localitate. 
De asemenea, diferiti sponsori precum o banca si reprezentanti ai unor partide politice au donat comunitatii diferite sume de bani. 
O atentie deosebita a venit din partea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Bovine din Arad, aceasta oferind satenilor, drept dar, un tauras pentru reproductie. 
Provenit pe linie paterna din celebrul reproducator Lottarry, de origine germana, iar pe linie materna din una dintre exemplarele de rasa Baltata Romaneasca ale statiunii, cu o productie anuala de 8000 de litri de lapte, se asteapta ca taurasul sa isi justifice nobila obarsie. 
De asemenea, crescatorii de animale vor primi subventii de la stat in valoare de 500.000 de lei pentru fiecare vitel care implineste 6 luni si 1.300.000 lei pentru fiecare juninca la prima fatare care provine din acest tauras. 
Cantec, joc si voie buna
Dupa darurile primite de la oaspeti, satenilor nu le-a mai ramas decat distractia. Grupurile folclorice, "Sanzaienele", "Junii Crisului" si "Doina Muresului" s-au dovedit a fi la inaltimea asteptarilor celor veniti la Vasoaia de Parada animalelor spre concursul de frumusete de la Vasoaiala zeci de kilometri distanta special pentru a-i asculta si ai vedea pe acwesti mesageri ai folclorului. 
Dobra Zenobie Filip are 77 de ani. Plecat din Vasoaia in urma cu 35 de ani, fugind de saracie si incercand sa le faca un rost copiilor in alte zone mai bogate, s-a stabilit la Barzava. 
Anii nu au putut insa sa-i stearga din suflet amintirile legate de locul natal. In fiecare an, impreuna cu sotia, Raveca, vine, pe jos, sa se intalneasca cu fostii consateni la Targul Codrenilor. 
"Am plecat de aici de saracie. Nu aveam curent, nu erau mijloace de transport. Mergeam pe jos unde aveam treaba, ba la Pancota, ba la Ineu, ba la Chisindia. Greu! Copiii nu aveau scoala. A trebuit sa plecam sa le facem un rost. Si le-am facut, multumesc Lui Dumnezeu. Dar nici departe de casa nu e usor. Mi-e dor de satul meu, de locul in care am crescut. In fiecare an vin aici, la targ, sa ma intalnesc cu fostii mei vecini. Multi suntem plecati. Dar toti care mai suntem in viata venim aici. Numai de la Barzava venim vreo patruzeci de insi. Vreo sase kilomtri cu masina si in rest, vreo 18, tot pe jos. E frumos, dar e si dureros sa vezi cum de la an la an sunt tot mai putine case. Se duce satul...", povesteste nea Filip stergandu-si lacrimile cu mainile-i tremurande.
De la troita se putea admira cel mai bine peisajul - Virtual Arad News (c)2004Altii, chiar daca nu isi au radacinile in sat vin de dragul muzicii populare. 
Florica Lupulet are 42 de ani. In fiecare an vine din Nadas pana la Vasoaia pentru a asculta formatiile de muzica populara. 
"Am venit cu o vecina, pe jos. Pe barbat l-am lasat acasa cu animalele. Noi am venit fiindca ne place muzica populara. Ne uitam, mancam cate un mic - doi si ne intoarcem casa", spune Florica incantata de atmosfera targului.
Curaj, alcool dar mai ales pericol 
Din pacate, atmosfera de sarbatoare a fost stirbita de momente mai greu de savurat. Prezenti la eveniment, o parte a membrilor clubului "off road" au dat un spectacol la care multi dintre batranii si copiii aflati la targ nu ar fi vrut sa asiste. 
Cu masinile de teren, cativa impatimiti ai volanului au efectuat tot felul de jonglerii coborand in cate o rapa si urcand in tromba printre spectatori. Fara un traseu bine stabilit, cu cateva beri in plus la bord, curajosii soferi aveau o placere sadica sa vada cum multimea fugea speriata pentru a le face loc.
***
Dupa orele 15.00, rand pe rand, masinile, carutele si tractoarele au inceput sa coboare... Cu cea de a 26-a editie a Targului Codrenilor s-a dus si unica bucurie din acest an a catunului imbatranit si parasit de tot mai multi fii...

Madiana Popescu - Adevarul

  • Cigan pleaca!!

Cigan nu mai este antrenor la FC UTASorin Cigan nu mai este antrenorul principal al FCM UTA. 
Decizia s-a luat ieri dimineata, in cadrul unei sedinte convocate de presedintele Sandu Ion dupa catastrofala evolutie a echipei aradene in meciul de sambata, de la Deva. 
Enervat din cauza prestatiei execrabile a echipei, Sandu a condus, ieri, o sedinta de-o ora si jumatate, la capatul caruia a decis sa rupa relatia cu Sorin Cigan. 
"Nu e nici demisie, nici demitere. Ne-am despartit de comun acord, pentru ca echipa nu joaca nimic si nu are rezultate. Intotdeauna in aceste situatii, cel care plateste este antrenorul", a declarat Sandu. 
Cigan a afirmat ca nu avea sens sa mearga mai departe, pentru ca nu are incredere in valoarea jucatorilor. 
UTA a intrat pe mana lui Dan Cuedan, care va fi sprijinit de Marius Sumudica. 
Ei vor asigura interimatul pana la gasirea altui tehnician. 
S-a luat deja legatura cu Basarab Panduru, care a refuzat propunerea, pentru ca fusese contactat cand Cigan era inca antrenor. 
Acum, dupa despartirea de Cigan, varianta Panduru ar putea reveni in actualitate. 
Un alt antrenor vizat de UTA este Romulus Gabor de la CS Deva.

Sebastian Siclovan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]