Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 6 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Prezenta romaneasca in Clubul de la Strasbourg. Dorel Popa prezent la intalnirea primarilor

Primarul Aradului - Dorel Popa a reprezentat Romania la StrasbourgPrimarii din 14 orase reprezentative din cele zece noi state membre ale Uniunii Europene si din tari candidate s-au intalnit marti si miercuri, la Strasbourg, la invitatia primarului acestui oras, doamna Fabienne Keller, pentru a pregati impreuna proiecte de dezvoltare regionala. Primarul Aradului, Dorel Popa, a facut parte din selectul club care a reprezentat Romania la aceste intalniri.
Orasele reprezentate la reuniune au fost Nicosia (Cipru), Budapesta (Ungaria), Daugavpils (Letonia), Kaunas (Lituania), Katowice Lods si Poznan (Polonia), Bratislava si Kosice (Slovacia), Maribor (Slovenia), Arad (Romania), Plovdiv, Stara Zagora si Ruse (Bulgaria).
Prima reuniune de acest fel a avut loc anul trecut, cand a fost creat Clubul de la Strasbourg, ce cuprinde o retea alcatuita din primarii a 34 de orase europene. Intentia primariei din Strasbourg este de a organiza astfel de reuniuni in fiecare an.
Primarul orasului Arad, Dorel Popa, prezent la reuniune, a declarat ca un interes deosebit pentru orasele din Romania il reprezinta modalitatea prin care comunitatile locale, primariile oraselor pot avea acces direct la fondurile europene fara interventia guvernului. 
"Prin relatia directa, aceste fonduri pot fi accesate mult mai usor. Ne ajuta in acest sens proiectele deja existente pe domeniul invatamantului, cum ar fi Comenius pentru scoli si Erasmus pentru universitati, precum si relatiile economice directe si de infratire intre orase", a spus primarul Aradului.
Cei 14 primari prezenti la Strasbourg au reprezentat  in total interesele a peste 6,5 milioane de persoane. 
Acestia au semnat miercuri o scrisoare prin care solicita vehement incheierea negocierilor cu Romania si Bulgaria, pentru primirea in Uniunea Europeana celor doua tari in 2007.

Mihaela Iancu - Observator

  • Patimile lui Hristos - cenzurat si fara profit in Arad

RADEF nu e multumit de incasarile la filmul "Patimile lui Hristos" la AradChiar daca productia lui Mel Gibson a adunat numeroase aprecieri, dar si critici, iar salile unde a fost prezentat filmul au fost arhipline, la Arad, "Patimile lui Hristos" ruleaza cu sala aproape goala. 
Dupa doua zile de la prima reprezentatie in cinematograful Dacia din Arad, numarul biletelor vandute a ajuns la aproximativ 100. 
Un posibil motiv pentru prezenta redusa in sala de cinematograf poate fi si acela ca filmul a circulat pe CD-uri pirat imediat dupa lansare. 
De asemenea, exista aradeni care se pot lauda ca au vazut pentru prima data filmul in cinematografe din Ungaria, unde ecranele panoramice au amplificat efectele video din film, aducand tensiunea la maxim. 
Pe langa calitatea imaginii din cinematograful aradean, net inferioara altora din sali mai bine dotate, orice spectator ce a mai vazut odata filmul are neplacerea sa constate ca o buna parte din pelicula lipseste. 
"Fata de ce am vazut in Ungaria, la Arad, din film lipsesc cam 40 de minute. De altfel, in timpul rularii filmului pe ecran se vede ca pelicula a fost taiata", a declarat Ludovic Kiss. 
Surse din cadrul RADEF Arad spun ca ei nu au nici o vina, filmul fiind primit de la Bucuresti. 
De asemenea, conducerea RADEF Arad s-a aratat nemultumita de incasarile reduse, care dupa aproape o saptamana de cand filmul ruleaza la Arad, nu au depasit 100 de milioane de lei. 
Printre cei care au vizionat filmul lui Gibson s-au numarat multi preoti si studenti ai Facultatii de Teologie din Arad. 
"Patimile lui Hristos" va fi subiectul unor dezbateri publice sustinute de organizatii civice din Arad, dar si de reprezentantii cultelor neoprotestante.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Semafor modern

Semaforizare moderna la Pasajul Micalaca - Virtual Arad News (c)2004Aradul are unul dintre cele mai moderne sisteme de semaforizare. 
El este situat la Pasajul Micalaca si este dirijat de un calculator. 
Acesta stabileste cu exactitate timpii de asteptare al masinilor. 
Investitia este de aproape 2 miliarde de lei si este eel mai modern sistem din judetul Arad. 
In intersectie au fost montate aproape 40 de indicatoare noi, 18 semafoare pentru masini, 25 de semafoare pentru pietoni, si alte 16 semafoare de mici dimensiuni care pot fi observate mai usor de soferi. 
Pasajul de la Micalaca a fost realizat in cursul anului trecut. 
Prin aceasta zona trec zilnic mii de masini, majoritatea de mare tonaj. 
Pentru ca nu erau semafoare, traficul se desfasura cu greutate si de mai multe ori au avut loc accidente rutiere. 
Autoritatile locale au un program de amenajare a intersectiilor cu trafic greu din municipiul Arad. 
Acesta prevede in special schimbarea semafoarelor care in unele cazuri au o vechime de 30 de ani.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • Politistii feroviari au eliberat gara de boschetari

Politia a adunat din gara persoanele fara adapostDoar zece dintre "oamenii strazii" si-au gasit adapost, restul revin de unde au plecat
Ieri dimineata, boschetarii din Gara Arad au fost luati prin surprindere de politistii feroviari si condusi la sediu pentru identificare. 
In numar de 37, majoritatea celor retinuti sunt clienti vechi ai organelor de ordine si stiu ca nu vor pati mare lucru si in cateva ore isi vor gasi din nou libertatea. 
Doar minorii fara antecedente penale si cei care au mare nevoie de ajutor sunt sortati de centrele de asistenta sociala. 
In prima instanta ei se bucura de sansa ivita, de abia asteapta sa manance ceva cald, sa faca o baie sau sa se uite la televizor, dar la fel de repede se si plictisesc, preferand viata de pe strada...
Sase minori la Adapostul de Zi si Noapte
La putine minute de la "colectarea" boschetarilor, in curtea sediului Serviciului Politiei Transporturi Feroviare, si-au facut aparitia trei dintre angajatii Directei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului. 
Din 12 minori, doar sase au cerut ajutor si vor fi dusi la Adapostul de Zi si Noapte de pe strada Udrea. 
Doi dintre copii au mai fost acolo, dar "mirajul" vietii in gara a fost mai puternic. 
Doina Kasero este din Deva, are 15 ani, iar cand a fost internata pentru prima oara era gravida in luna a cincea. 
Odata scapata de probleme, Doina s-a intors in mijlocul boschetarilor, dar cu zambetul pe buze ne spune: "De abia astept sa ma intorc la Adapost. O sa ma uit la televizor, iar din cand in cand o sa ies in oras pentru ca ne lasa". 
O parte din cei ridicati de politie au fost dusi la adapostul de zi Intrebata ce va face dupa cele 6 luni, cat are permisiunea conform regulamentului sa stea la Adapost, Doina promite ca se va intoarce acasa, la familia ei. Greu de crezut atata timp cat parintii au fost cei care au trimis-o in lume acum doi ani de zile, comportandu-se foarte urat cu ea.
La Adapost va ajunge si un sugar impreuna cu mama sa. 
La 18 ani, Tatiana Martocea mai are un copil, pe care vrea sa-l aduca de asemenea langa ea. 
Nici unul dintre ei nu are acte de identitate, asa ca va trebui sa treaca un timp pana vor fi lasati sa se intoarca pe strada. 
Daca vor, bineinteles.
"Sejur" si la Adapostul de Noapte
Inspectorul de la Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara s-a oprit si el asupra a sase persoane care vor beneficia de un "sejur" la Adapostul de Noapte. 
Pana cand le va veni randul sa fie condusi de gardieni in localitatile de unde provin, oamenii strazii vor beneficia de conditiile Adapostului, de la ora 20,00 pana dimineata, la 7,00. Ajutati de asistentii sociali, cativa dintre ei doresc sa-si gaseasca un loc de munca, dar ceilalti nici nu vor sa auda de asa ceva. 
Vor reveni in gara si vor trai din mila calatorilor.
Din puscarie in Franta
La 52 de ani, Vasile Bancu a colindat aproape toata tara. El stie ca s-a nascut la Piatra Neamt, dar nu-si mai aduce aminte de parintii sai. 
Din cate a auzit are neamuri bogate prin Moldova, dar nimeni nu s-a interesat vreodata de el. 
A ales drumul pribegiei si a dat-o pe faradelegi. A facut 20 de ani de inchisoare pentru viol si furt. 
Seful Politiei TF - Ioan Feies este nemultumit de masurile luate Aciuat pe langa ceferistii aradeni, care i-au permis sa stea intr-un depozit din gara, Bancu spune ca s-a potolit si ca lucreaza cu ziua pe unde apuca. 
Ca majoritatea romanilor care vor sa o duca mai bine, barbatul viseaza sa plece in Franta. Acolo il asteapta un fost coleg de "parnaie" pe care l-a ajutat sa evadeze cu multi ani in urma. 
Acum, prietenul sau are o viata lipsita de griji si este dispus sa-l ajute pe Vasile. 
Dupa ce a raspuns la cateva intrebari de rutina, Bancu a fost eliberat pana la urmatoarea razie...
Actiuni ample, eficienta mica
Subcomisarul Ioan Feies, seful Serviciului Politiei Transpoturi Feroviare organizeaza astfel de raiduri foarte des. 
De fiecare data toti boschetarii din gara si imprejurimi cad in plasa, dar, dupa identificare, cei mai multi dintre ei sunt lasati din nou in libertate. 
"Daca interesul statului pentru persoanele fara adapost ar fi altul si siguranta calatorilor ar fi mai mare. Boschetarii pe care i-ati vazuti astazi (n.a. ieri) aici, sunt binecunoscuti de noi. Nu le putem face nimic, atata timp cat institutiile de stat nu ne ajuta mai mult" - ne-a declarat Feies. 
Tot domnia sa ne-a informat asupra amenzilor care s-au dat cu aceasta ocazie. 
S-au aplicat opt sanctiuni contraventionale in valoare totala de 7 milioane si patru sute de mii de lei, pentru tulburarea ordinii publice si nerespectarea regulilor de transport pe calea ferata. 
"S-au intocmit procese verbale, urmeaza ca impricinuitii sa achite amenzile. De obicei, din lipsa de bunuri si bani, boschetarii sunt iertati de catre stat, asa ca uneori muncim degeaba" - a incheiat Ioan Feies.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Padurea din Utvinis - depozit de bombe

Munitia neexplodata a fost distrusa la poligonul FantaneleDistrugere de munitie pe poligonul din Fantanele
In decursul zilei de ieri, la poligonul din localitatea Fantanele a avut loc activitatea de distrugere a munitiilor gasite in decursul acestui an de catre Inspectoratul de Protectie Civila Arad.
Cele 180 de elemente de munitie de diferite calibre, bombe de aviatie, bombe cu aruncator, grenade defensive de mana si mine sunt doar cateva dintre munitiile descoperite de acestia in decursul acestui an, toate fiind din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial.
Pentru distrugerea acestora a fost nevoie de peste 15 kilograme de exploziv TNT.
Cea mai recenta descoperire a avut loc pe data de 1 mai in padurea din localitatea Utvinis.
Aceasta era o bomba cu aruncator cu calibrul de 82 de milimetri. ,"Aceasta a fost descoperita in plina zi, chiar de 1 mai, cand pe plaja din localitate erau peste o mie de oameni. Aceasta era in nisipul de pe drum, care a fost adus in urma excavatiilor facute din respectiva zona. Norocul a fost acela ca a fost bomba descoperita de catre un politist, acesta contactandu-ne imediat. Daca nu ar fi fost descoperita si ar fi trecut o masjna mai mare sau ar fi fost amplasat vreun cort, s-ar fi produs cu siguranta un dezastru", a declarat maior Lucian Cebuc, din cadru Inspectoratului de Protectie Civila Arad.
Tot pe data de 1 mai a mai fost descoperita o grenada defensiva de mana in ograda unei persoane din localitatea Tarnova.
Ambele au fost transportate in depozitul Inspectoratului de Protectie Civila Arad, iar in decursul zilei de ieri au fost distruse.
"Lucrarea de distrugere a munitiilor a decurs in conditii normale si as avea o sugestie pentru toti locuitorii judetului nostru, ca atunci cand descopera orice fel de munitie sa ne contacteze de urgenta la numarul de telefon 982si sa nu atinga sau sa loveasca sau sa arunce in foc obiectul descoperit", a mai subliniat Lucian Cebuc

M. G. - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]