Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 5 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Timisorenii vor sa ne sufle o parte din banii castigati la vama Turnu

Presedintele CJA - Caius Parpala a sustinut interesele Aradului la EuroregiuneParpala s-a dat cu Mustacila, la Timisoara
Prezent la Adunarea Generala a Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT), presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, s-a dovedit a fi suficient de abil pentru a evita aprobarea unor proiecte care ar fi impovarat judetul Arad cu suma de 4500 de euro. 
Aliniindu-se cu omologul sau din Caras-Severin, Ilie Mustacila, acesta s-a opus din rasputeri adoptarii bugetului propus de partenerii sarbi si maghiari, a carui valoare se ridica la cifra de 58.000 euro. 
Caius Parpala a precizat ca nu se poate angaja la virarea unor sume in bugetul Euroregiunii fara aprobarea Consiliului Judetean.
Buget impovarator
Adunarea Generala a euroregiunii DKMT a fost momentul in care liderul CJ Timis, Dan Ioan Sipos, a predat cubul de sticla, simbol al sefiei detinute timp de un an de zile, partii maghiare, careia ii vine randul la presedintie. 
Intalnirea a avut ca obiectiv aprobarea pasilor de dezvoltare si colaborare. 
Caius Parpala a atacat in prima faza bugetul euroregiunii, considerand ca modul de fundamentare nu avea o baza solida. 
Reprezentantul unei firme germane a declarat ca va incerca realizarea unui parteneriat pentru constituirea bugetului regiunii, astfel incat contributia judetelor sa fie cat mai redusa.
Sa se respecte ordinea
In cadrul strategiei de dezvoltare a euroregiunii, partenerii din Timis au solicitat partii maghiare si demararea unui lobby pentru deschiderea pentru trafic greu a vamii Cenad. 
Caius Parpala este de parere ca lucrurile ar trebui sa fie luate in ordine cronologica, Aradul facand demersuri de foarte mult timp pentru deschiderea vamii de la Turnu aceluiasi trafic. 
In conditiile in care ar fi preferata vama Cenad, ea ar aduce venituri pentru judetul Timis, in defavoarea banilor care ar trebui sa vina in judetul Arad.
"Ce s-a intamplat acolo a fost o simpla solicitare. Nu s-a facut nici un act oficial, nu s-a supus la vot. Oricum, nu ei au competenta de a decide care vama se deschide, ci ministerele de resort", ne-a declarat Caius Parpala. 

 (M.I.) - Observator

  • Dr. Joshua Muravchik - Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu"

Dr. Joshua Muravchik este de ieri Doctor Honoris Causa al UAVProfesorii universitari americani Dale S. Kuehne si Paul Finn - senatori de onoare ai Universitatii "Aurel Vlaicu" 
Ieri, la orele pranzului, in Aula Magna a Universitatii "Aurel Vlaicu" a avut loc festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa cercetatorului american in domeniul relatiilor internationale, dr. Joshua Muravchik. 
Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul prestigioasei Universitati aradene, a subliniat: "Ne bucura enorm prezenta domnului Muravchik la Arad, iar faptul ca astazi va intregi selecta familie a personalitatilor care au fost distinse cu titlul de Doctor Honoris Causa ai Universitatii noastre, vine sa reconfirme preocuparea noastra perpetua pentru atragerea, alaturi de noi, a unor nume de referinta, atat din tara, cat si de peste hotare."
Dupa ce prefectul Aradului, Dan Ungureanu, si-a manifestat bucuria de a participa la o ceremonie de o asemenea importanta, iar Marius Lazurca, directorul Centrului Cultural Judetean, din cadrul C.J. Arad, a rostit o scurta alocutiune, a sosit si mult asteptatul moment in care prof. Gheorghe Schwartz, decanul Facultatii de Stiinte Umaniste, din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", a dat citire obisnuitului Laudatio. 
A fost relevata, astfel, impunatoarea personalitate a dr. Joshua Muravchik, care crede ca "in contextul geopolitic actual, Statele Unite ale Americii trebuie sa-si asume responsabilitatea stabilitatii strategice globale si ca utilizarea fortei pentru atigerea acestui obiectiv este uneori dezirabila." 
Mai mult decat atat, dr. Muravchik afirma ca "stabilitatea globala poate fi asigurata doar prin promovarea decisa, viguroasa, a valorilor democratiei..." 
Dr. Muravchik este, asadar, unul dintre cele cele mai importante nume ale miscarii neoconservatoare americane, alaturi de altele ca Irving Kristol, Michael Novak, Paul Wolfowitz etc. Este resident scholar la American Enterprise Institute, profesor de relatii internationale la Institute of World Politics si membru in echipa editoriala a World Affairs si Journal of Democracy; iar de ieri, dr. Joshua Muravchik mai este si Doctor Honoris Causa al Universitatii aradene "Aurel Vlaicu"
Dupa ce a fost inscris, prin titlul primit, in familia valorilor promovate si recunoscute de Universitatea "Aurel Vlaicu", dr. Muravchik a rostit o scurta alocutiune, in care s-a referit, in mod special, la ultima sa carte - "Raiul pe pamant. Marirea si decaderea socialismului" - pe care, de altfel, a si lansat-o, in versiune romaneasca, la Arad, declarandu-se coplesit de "marea de studenti si de cadre didactice universitare" care i-au "facut onoarea" sa-i fie alaturi, intr-un "asemenea moment".
Nu in ultimul rand, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii aradene "Aurel Vlaicu", le-a conferit profesorilor universitari americani Dale S. Kuehne, respectiv Paul Finn, titlul de Senator Academic ai Universitatii "Aurel Vlaicu", pentru "o colaborare fructuoasa si consiliere in materie de standarde internationale privind dotarile pe care Universitatea aradeana si le-a propus pentru viitorul imediat." 
In final, oaspeti si gazde au ascultat, impresionati, Corul "Facultatii de Teologie" din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", condus impecabil de prof. drd. Mircea Buta.

Eugenia Pantea - Observator

  • Reclamati-va doctorul

Directorul CAS Arad - Gheorghe Domsa recomanda pacientilor exigentaGheorghe Domsa, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Arad, i-a indemnat pe aradeni sa-si reclame medicii de familie si sa renunte la acestia in cazul in care doctorul le declara cu nu poate sa elibereze retete pentru medicamente compensate sau gratuite. 
Domsa sustine ca astfel de afirmatii venite din partea medicilor sunt false, in conditiile in care CAS nu impune decat plafoane orientative si nu limitative cu privire la eliberarea retetelor compensate, dovada fiind faptul ca nici un medic nu a fost sanctionat pentru ca a eliberat justificat retete. 
Directorul CAS a semnalat ieri si un caz uluitor pentru sistemul sanitar aradean, criticat dur de cei care ajung din nefericire in spitale: faptul ca CAS nu a primit anul trecut nici o sesizare vizavi de medici care si-au tratat prost pacientii, desi ele sunt in realitate, cu duiumul. 
Gheorghe Domsa le-a cerut aradenilor care se vad necorespunzator in spitalele aradene sa depuna plangeri cu privire la calitatea, actului medical, cazurile legate de lipsa de profesionalism a  medicilor neputand fi analizate si sanctionate in baza unor zvonuri sau plangeri anonime, ci pe baza unor reclamatii certe cu indicatii clare vizavi de medicul vinovat.

A. B. - Agenda zilei

  • Oferta concreta pentru stadion

Disputele legate de stadion si supermarket sunt in asteptareO arena ultramoderna si un supermarket, in asteptare
Disputele generate de intentia unui grup de investitori de a construi, pe amplasamentul actualului stadion ACU Arad, un stadion mai mic dar dotat la standarde europene si un supermarket, a cunoscut ieri clarificari importante. 
Reprezentantii investitorilor au sustinut la Arad o conferinta de presa, cu ocazia careia au prezentat pe larg ceea ce intentioneaza. 
Grupul care reprezinta interesele unui lant de supermarket-uri din Germania, care inca nu a fost facut public, a precizat ca valoarea totala a investitiei se ridica la sase milioane euro. 
Din acesti bani, 1,2 milioane reprezinta costurile constructiei unui stadion ultramodern, dotat la standarde occidentale, cu 3000 locuri pentru spectatori si doua parcari, de 60, respectiv 20 locuri, iar diferenta, costul supermarket-ului. 
Prima etapa a investitiei, programata a se derula pana anul viitor, va reprezenta constructia stadionului. 
Abia apoi se va trece la cea a supermarket-ului. Despre echipa care va beneficia de stadion, s-a afirmat ca decizia va apartine proprietarului terenului in cauza, Consiliul Local Arad, dar ca se spera ca va fi vorba tot despre ACU Arad. 
"Noi nu am venit aici sa impunem ceva. Am prezentat o intentie, dar decizia apartine consilierilor locali aradeni. Daca Aradul doreste aceasta investitie, noi sintem pregatiti sa o ducem la bun sfarsit. Prin asta vom realiza 100 de locuri noi de munca plus alte 100 indirecte si ne vom implica pe termen lung in alte proiecte, sportive sau sociale, pentru Arad", a declarat Flavius Boncea, reprezentantul investitorului care doreste constructia complexului compus din stadion plus supermarket.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei (Editia de Vest)

  • Blatistii au contribuit la desfiintarea liniilor CFR

Calatorii fraudulosi - prezente nedorite in trenuriProblema desfiintarii unor linii de cale ferata din judet a fost luata in discutie ieri de membri Comisiei de Dialog Social, care au apreciat ca trebuie sa-si unifice eforturile pentru a stopa aplicarea hotararii Guvernului.
Reprezentantii autoritatilor si ai sindicatelor au ajuns la concluzia ca Executivul de la Bucuresti a gresit, dar se pare ca decizia este luata strict pe informatii din teritoriu.
Culmea este ca exact beneficiarul transportului - calatorii au contribuit din plin la rezultatul care-i dezavantajeaza.
Actul normativ se bazeaza pe numarul de bilete vandute, dar, din moment ce numarul acestora este mic, pentru ca blatistii au preferat sa circule cu "nasul" rezultatul este... firesc.
Spre exemplu, este binecunoscut ca cele 12 vagoane ale trenului Arad - Brad care pleaca din Arad la ora 15, sunt arhipline, dar cu toate acestea numarul de calatori pe zi se ridica la... cateva sute.
Dat fiind "realitatile" deja comunicate, procedura va merge asa cum a fost stabilita.
Trecand peste faptul ca la nivelul tarii se desfiinteaza circa 3000 de kilometri de retea neinteroperabila, iar la Arad 10%, trebuie mentionat ca licitatiile se vor tine, indiferent daca autoritatile sau sindicalistii doresc sau nu acest lucru.
Prima licitatie va avea loc in aprilie, iar cea de-a treia (in cazul liniilor destinate transportului de calatori) undeva in luna mai.
Abia in momentul respectiv, daca nu exista nici un doritor, liniile vor fi conservate.
Din punct de vedere strict politic si electoral, este posibil ca momentul sa fie amanat sau sa se gaseasca o solutie de compromis, pentru ca a desfinta linii de tren in plina campanie electorala echivaleaza pentru partidul de guvernamant cu... sinuciderea politica!
Revenind la operatori, exista trei interesati la nivelul judetului Arad.
Se pare ca unul este ICIM care ar dori sectiunea Santana - Arad si Astra Trinity care ar dori linia Arad - Nadlac.
Insa, potrivit sindicalistilor nici unul nu este "batut in cuie".
Mai mult, la nivelul tarii exista doar uin singur operator autorizat, insa acesta nu este interesat de regionala CFR Timisoara.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]