Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 4 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Universitatea "Aurel Vlaicu" - sesiune stiintifica cu participare internationala:

Sesiune internationala de cercetari la UAV"Cercetarea stiintifica - o punte spre integrarea europeana"
Ieri a debutat, la Arad, sub patronajul Universitatii de stat aradene "Aurel Vlaicu", Sesiunea Stiintifica (cu participare internationala) "Cercetarea stiintifica - o punte spre integrarea europeana". 
Oaspetii, reprezentanti ai unor Universitati de prestigiu din tara si strainatate, au admirat, inainte de inceperea oficiala a lucrarilor Sesiunii, interioarele admirabile ale cladirii din Micalaca a Universitatii, "croite - asa cum constata cineva - exact pe dimensiunea europeana a academismului". 
Asa cum era de asteptat, Aula A1 a U.A.V., inaugurata ieri si in care au fost primiti oaspetii, a constituit un (al doilea) moment de maxima surpriza, acestia avand ocazia sa paseasca intr-un amfiteatru ultramodern, de peste 250 de locuri, cu o acustica perfecta, unic in peisajul universitar local, dar nu numai.
Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a spus: "Este o initiativa ajunsa deja la a saptea editie, unde au ocazia sa se intalneasca personalitati de prima marime din mediul universitar romanesc si international. Este un prilej de cunoastere, de schimburi reciproce, de perfectionare. Sunt convinsa ca dezbaterile pe sectiuni vor fi deosebit de interesante; le urez tuturor participantilor un bun venit si mult succes!"
Autoritatile locale au fost reprezentate, la deschiderea festiva a Sesiunii Stiintifice, de Gavril Buza, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, respectiv Tiberiu Dekany, viceprimarul municipiului.
Au mai vorbit, de asemenea, prof. dr. Liviu Sofronea, presedintele filialei din sudul si estul Transilvaniei a Comitetului de Istorie a Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane, ing. Liviu Crisan, inspector sef al I.T.M. Arad, alti invitati.
Intre orele 15,30 - 19,00, lucrarile Sesiunii Stiintifice s-au desfasurat pe sectiuni, iar aseara, intr-o atmosfera deschisa si destinsa, participantii au fost invitati la un cocteil, oferit de Consiliul Judetean si Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad.
Desfasurarea evenimentului academic a fost posibila si datorita participarii financiare a Consiliului Judetean Arad, care a alocat, pentru Sesiunea Stiintifica, 500 de milioane de lei.
Lucrarile Sesiunii se vor incheia in seara acestei zile.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • "Made in Italy"

La Expo Arad a debutat a treia editie a "Saptamanii Made in Italy"La Arad a debutat editia a treia a "Saptamanii Made in Italy". 
La editia cu numarul trei, 70 de firme din patru provincii italiene au venit la Arad. 
Italienilor le-au fost organizate intilniri cu potentiali parteneri de afaceri din toata Romania dar si din Ungaria si Voivodina, pe diferite domenii de activitate. 
Agentii economici italieni au fost selectati cu ajutorul camerelor de comert din regiunile Lazio, Puglia, Marche si Basilicata.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Proiect ambitios al CTP. La Ghioroc se contureaza muzeul transportului electric

La Ghioroc se va infiinta un muzeu al transportului electricCompania de Transport Public Arad a initiat un proiect referitor la deschiderea unui muzeu al transportului electric. 
Muzeul va functiona la Ghioroc, unde exista un depou cu vagoane Ganz, unele dintre ele fiind inca functionale. 
Directorul tehnic al CTP, Petru Cuvineanu, spune ca se doreste includerea acestui muzeu intr-un traseu turistic al zonei, dar pana la materializarea lui, va mai trece ceva timp.
O echipa de tehnicieni ai companiei lucreaza, atunci cand timpul permite, la restaurarea vagoanelor cu care s-a circulat in Arad la infiintarea liniei, in anul 1913. 
Pana in momentul de fata, au fost finalizate patru vagoane, care vor fi expuse in cladirea depoului care, la randul ei, a fost amenajata de CTP, din fonduri proprii. 
"Mai este mult pana cand rezultatul va fi cel dorit de noi, dar avem incredere ca acest proiect va fi finalizat  In prezent, se lucreaza la restaurarea unui vagon din 1960, unul din primele vagoane primite de la Bucuresti", ne-a declarat Petru Cuvineanu.
La 10 aprilie 1913 a fost inaugurata prima "cale electrificata din estul Europei si a opta din lume", dupa cum consemna presa vremii. 
Sistemul de transport pe calea electrificata Arad-Podgoria a fost o performanta tehnica a Aradului la vremea aceea, care a evidentiat capacitatea si forta economica a zonei. 
Aducerea in acest perimetru geografic a ultimelor cuceriri ale tehnicii de domeniu (in situatia in care linii electrificate functionau la acea vreme doar in SUA, Franta, Elvetia, Austria si Suedia), situeaza Aradul in randul metropolelor europene. 
Vagoanele, in numar de 15, care deserveau prima linie electrificata din estul Europei erau fabricate de firma Ganz si intruneau cele mai actuale solutii tehnice ale timpului.

Mihaela Iancu - Observator

  • Laborator de biologie moleculara

La Arad se infiinteaza singurul laborator de biologie molecularaDirectia sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor Arad se situeaza pe primul loc in tara din punct de vedere al veniturilor realizate.
Pentru aceste performante Directia aradeana a primit de la minister aprobarea si aparatura necesara amenajarii singurului laborator de biologie moleculara din vestul tarii.
Laboratorul este al 8 lea construit in tara si va fi amenajat cu fonduri europene, iar specialitii vor fi instruiti in Franta.
Directia sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor a obtinut in primele 9 luni ale acestui an 13 miliarde de lei din exportul de cai, tauri, vitei si oi.
Taurii si berbecii  sunt cautati pe pietele din Italia, Grecia si Croatia, iar caii sunt preferati mai ales de italieni.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Spitalele de psihiatrie au luat-o razna

La Mocrea spitalul de psihiatrie se confrunta cu o criza de medici - Virtual Arad News (c)2004Cele doua spitale de boli psihice din judetul nostru, respectiv cel din Mocrea si cel de la Capalnasi, se confrunta cu o problema cat se poate de grava. Nu au medici!
De exemplu, la sanatoriul de boli cronice din Mocrea, la cei peste 120 de bolnavi, exista doar trei medici.
Adica la mai mult de 40 de persoane cu probleme exista doar un medic specialist care trebuie sa le faca fata.
Situatia este, insa, cu mult mai dramatica la spitalul din Capalnasi unde singurul medic trebuie sa se imparta intre aproape 100 de bolnavi, toti cu probleme psihice din cele mai diverse.
Nici un demers nu a reusit sa schimbe realitatile prezente in cele doua unitati medicale.
Desi s-au facut mai multe concursuri pentru ocuparea posturilor de medici psihiatrii, nimeni nu s-a prezentat la ele.
Motivul? Ce medic s-ar duce departe de Arad pentru un salariu de nimic, pentru un venit incomparabil cu cele practicate in sistemul privat?
O alta problema cu care se confrunta spitalele este numarul mic de paturi in comparajie cu numarul bolnavilor.
Pentru a nu inghesui doua persoane intr-un pat, din depozitul spitalului au fost scoase paturile eliminate la ultima restructurare. Semn ca numai paturile au fost eliminate, iar nebunii s-au inmultit!
Printre deficiente se mai evidentiaza problemele combustibilului care trebuie asigurat acum in prag de iarna.
Pentru a trece cu bine anotimpul rece, este necesara o suma de trei sute de milioane de lei pentru lemne, insa spitalul a avut la dispozitie doar o suta de milioane, pe care deja i-a cheltuit.
Conducerile spitalelor de la Capalnasi si Mocrea asteapta rectificarea de buget pentru a putea face fata.
Medicii declara ca este mai mult decat necesara suplimentarea personalului medical calificat.
Nu este admisibil - spun ei - ca la zeci de pacienti cu probleme grave, sa fie doar un medic sau doi care sa consulte zilnic toti bolnavii.

Monica I. Gaicean - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]