Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 4 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Un Arc de Triumf plin de noblete

Sculptorul Ioan Bolborea in dialog cu presa aradeanaInterviu cu sculptorul Ioan Bolborea, autorul viitorului Monument romanesc din Parcul Reconcilierii de la Arad
- D-le Ioan Bolborea, faceti parte din generatia de sculptori romani care s-au afirmat dupa Revolutia din decembrie 1989, realizand in acesti ani multe monumente de mare anvergura artistica si ideatica in diferite localitati ale tarii. Din cate am auzit, sunteti transilvanean, desi locuiti in Capitala.
- Da, prin nastere sunt transilvanean, de loc fiind din Hunedoara, insa scoala generala si liceul le-am urmat la Brasov. Apoi am trecut la Facultatea de Arte Plastice din Bucuresti, pe care am absolvit-o in anul 1981. Am avut mai multe burse de creatie in Italia, la Perugia si la Roma, continuate cu numeroase expozitii personale de sculptura, la Bucuresti si in principalele centre culturale din tara, dar si in strainatate, in Franta si Italia.
- Sa ne oprim putin la arta dvs. monumentala. Ce lucrari de anvergura ati realizat dupa Revolutia din decembrie 1989?
- Dupa Monumentul Infanteriei din Bucuresti si Monumentul lui Horea, Closca si Crisan de la Alba-Iulia, au urmat in anul 2001 Monumentul lui Burebista de la Orastie, o lucrare inalta de patru metri, in bronz. Am continuat in 2002-2003, la Slatina, cu Monumentul Eugen Ionescu, o lucrare de 3,5 metri, in bronz, inaugurata anul acesta. De asemenea, am castigat concursul dedicat marelui dramaturg I. L. Caragiale, initiat de Primaria Capitalei cu prilejul "Anului I. L. Caragiale", monument ce se va ridica in acest an in fata Teatrului National din Bucuresti. Va fi un monument extraordinar, cu inaltime de trei metri, in jurul lui urmand a fi asezate memorabilele sale personaje interpretate de cei mai mari actori ai tarii precum Birlic, Beligan, Rebengiuc si altii.
In felul acesta, vrem sa aducem un omagiu nu numai marelui nostru dramaturg, ci si marilor nostri actori care au interpretat felurite personaje caragialesti.
-Cum ati ajuns, d-le Ioan Bolborea, sa realizati Monumentul Revolutiei romane de la 1848 si cum v-a venit aceasta idee?
- Simplu: prezentand ideea mea, cea a unui Arc de Triumf, Ministerului Culturii si Cultelor, care a considerat-o cea mai buna si cea mai potrivita pentru un asemenea Parc al Reconcilierii. In realizarea ei am pornit de la postulatul ca lucrarea trebuie astfel conceputa incat sa faca o anumita legatura intre cele doua monumente din Parc. Ceea ce se si intampla, partial, dar firesc, intre cele doua monumente exista si mari deosebiri.
- Vorbiti-ne putin, va rog, despre alegoriile ce le prezinta Arcul de Triumf.
- Ar fi multe de spus, dar m-as margini la a sublinia alegoria Romania descatusandu-se si Uniunea Europeana, de pe o fata si Romania si minoritatile, de pe cealalta fata a Arcului. Sa mai mentionam ca pe fiecare parte, intre alegoriile mentionate, se afla cate un text, primul fiind un citat din Avram Iancu, iar al doilea din Simion Barnutiu. Urmeaza pilonii Arcului de Triumf pe care sunt reprezentati, in basoreliefuri de bronz, de cate 5 metri inaltime fiecare, cei mai importanti eroi pasoptisti: Cuza, Kogalniceanu, Negri, apoi Alecsandri si Baritiu, Avram Iancu, Rosetti, Magheru si, in fine, Balcescu stand alaturi de Kossuth, aceasta fiind o dorinta expresa a aradenilor. In fine, cum se stie, Revolutia de la 1848 a fost facuta de popor si de aceea sub marea poarta a Arcului de Triumf vor "defila" o serie de personaje anonime, reprezentand pe pasoptisti dar si pe ceilalti oameni care au participat la Revolutia propriu-zisa.
- Asa, de curiozitate, ce dimensiuni va avea Arcul de Triumf?
Pana in toamna Arcul de Triumf va inlocui actuala macheta in marime naturala - La inceput, cand am gandit acest monument, Arcul de Triumf avea dimensiunea de 9/9 metri, dar ulterior m-am oprit la dimensiunea de 11/9 metri, cu latimea de 3 metri. Subliniez: va fi realizat din blocuri de piatra de Vascau, care vor avea o grosime de 20-25 centimetri. Personajele din compozitia rombos, din bronz, de sub Arcul de Triumf, vor avea o inaltime de 2,80-3 metri, alegoriile din partea de sus a monumentului vor avea o inaltime de 2 metri, tot bronz, iar cele de pe piloni de 5 metri, de asemenea bronz. Ce-as mai vrea sa spun? Stiu ca au existat tot felul de voci care au negat rostul unui Arc de Triumf, dar va rog sa notati ca Arcul de Triumf a fost si ramane o permanenta artistica in istorie si doar niste amatori, niste diletanti in ale artei monumentale pot spune despre el ca este un kitsch, Arcul de Triumf fiind o forma geometrica nu numai moderna, ci una eterna, venind din antichitatea romana.
- In alta ordine de idei, cum vedeti cele doua monumente in acest Parc al Reconcilierii?
- Normal, este vorba despre doua monumente realizate in epoci diferite, fiecare cu semnificatia sa specifica, dar care, de fapt, sunt inchinate aceluiasi moment istoric european, respectiv Revolutiei de la 1848-1849. Contempland viitorul Parc, m-am gandit ca intre cele doua monumente nu ar fi lipsit de frumusete un luciu de apa, in care sa se reflecte cele doua lucrari, ca intr-o oglinda. Iar peste acest luciu de apa, simbolic, sa fie realizat un arc, prin care sa se faca o legatura peste vreme intre cele doua monumente.
- Stim ca la un moment dat s-a propus ridicarea unei fantani arteziene in mijlocul Parcului...
- In nici un caz o fantana arteziana! Va dati seama ca aceasta ar strica atmosfera si vizibilitatea celor doua lucrari! De aceea, eu pledez pentru un luciu de apa intre cele doua monumente, la care se vor adauga, evident, amenajarile ulterioare: alei, banci, arbusti, flori, intr-un cuvant un loc de reculegere, dar si de promenada pentru aradeni ca si pentru turistii care vor vizita, cu certitudine acest Parc din Arad.
- Monumentele pe care le-ati inaltat in urma concursurilor nationale pe care le-ati castigat - am in vedere Monumentul Infanteriei, ale lui Horea, Closca si Crisan, Burebista, dar si altele - dovedesc o predilectie pentru figurativ. Care este trasatura lor comuna, care le da o anumita specificitate, proprie sculptorului Ioan Bolborea?
- Personajele mele exprima o anumita tragedie, o anumita suferinta, un anumit chin, ceva din tragismul poporului roman. Ele sunt incarcate de suferinta, de revolta, de tot ceea ce un om are in el ca sa se descatuseze! Or, trecerea personajelor pe sub Arcul de Triumf reprezinta tocmai o astfel de descatusare, de factura evident istorica! Ce as vrea sa spun este ca de acum inainte va veni ceea ce este mai greu, respectiv aducerea pietrei, aducerea pieselor mari de bronz, montajul, deci va fi in continuare foarte, foarte mult de lucru. Pentru ca este limpede ca o asemenea lucrare se face in timp, in cel putin un an si jumatate, de aceea trebuie sa ne grabim, pentru ca in cele sapte luni care ne-au mai ramas sa terminam cu bine si monumentul romanesc.

Emil Simandan - Adevarul

  • Vin bani pentru centrul oncologic!

Italienii vor veni cu bani pentru clinica de oncologieDe cativa ani se discuta in Arad despre construirea centrului oncologic. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a devenit proprietara unui teren pe care va fi construita o baza moderna, unde vor fi tratati bolnavii de cancer. 
Terenul, cu o suprafata mai mare de 12 hectare, este situat in zona Alfa si a fost cumparat de catre universitate de la Consiliul Local. 
Centrul va fi construit in colaborare cu o societate din Padova.
Aradul este un judet cu o mare incidenta a cancerului. 
In evidentele medicale ale oncologiei exista circa 9000 de bolnavi.
Din pacate, inceperea lucrarilor este tergiversata din cauza avizelor care intarzie sa apara. 
In perioada 25-26 mai, italienii vor veni totusi la Arad pentru a grabi procedurile prin sensibilizarea autoritatilor. 
Acestia vin pentru a se face majorarea de capital social si vor aduce cu ei si o parte din bani.

Bogdana Popescu - Observator

  • Sansa celor mai putin norocosi

Complexul "Curcubeu" adaposteste 120 de copii defavorizatiPe strada Cuza Voda nr. 1 se gaseste un edificiu de multiculturalitate. 
Complexul social multicultural a fost realizat de catre Directia de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei cu sprijinul Fundatiei Kinderdorf – Pestalozzi prin proiectul "Curcubeu – Educatie si formare multiculturala pentru copii si tineri"
Complexul se adreseaza copiilor care provin din familii defavorizate si are ca obiectiv includerea unui numar mare de copii si tineri in educatie multiculturala, atragerea catre scoala si egalizarea sanselor copiilor si ale tinerilor defavorizati. 
Scopul sau este dezvoltarea unor relatii interetnice armonioase in regiunile multietnice si multiculturale prin educarea tinerilor in spiritul tolerantei si intelegerii precum si ameliorarea comportamentului grupurilor tinta prin cresterea gradului de acceptare reciproca, de toleranta fata de sine si de ceilalti.
De serviciile Complexului social multicultural beneficiaza in prezent peste 120 de copii. 
Alaturi de ei si parintii sunt activi in colaborarea cu centrul.
120 de copii
Centrul functioneaza zilnic intre orele 9-17. Copiii servesc aici masa de pranz si sunt inscrisi la medic de familie. 
Dimineata, la centru vin circa 40 de copii. Este vorba de o grupa pregatitoare, cu copii pe care parintii nu au posibilitatea sa-i inscrie la gradinita, si cu copii care au abandonat scoala, care vin aici pentru alfabetizare. 
Dupa-masa, 80 de copii de clase I-IV scolarizati la Generala 2, vin sa serveasca masa, si sa-si pregateasca temele pentru a doua zi. 
Aici fiecare clasa are cate un invatator care se ocupa de pregatirea suplimentara a copiilor. 
Ei nu sunt toti de etnie rroma. Sunt si copii care nu au avut sansa de a frecventa scoala din motive de saracie, dezinteres al parintilor, care provin din familii dezorganizate sau cu probleme de sanatate.
Centrul le asigura resursele materiale si asistenta necesara, previne abandonul scolar si incurajeaza si sprijina familia in exercitarea responsabilitatilor parentale. Centrul asigura imbracaminte si resursele materiale (rechizite, carti) necesare pentru frecventarea scolii si pentru desfasurarea activitatilor cu caracter prescolar.
Succesul proiectului este incontestabil. O demonstreaza si privirile copiilor din clase, si cererea foarte mare (desi clasele sunt supraaglomerate). 
Acest mod de lucru trebuie extins.
Obiectivele proiectului
Proiectul a fost finantat prin Programul Phare. Complexul social multicultural. 
Ca obiectiv principal, proiectul incearca cresterea gradului de acces la informatii, identificarea scolare si profesionale ale comunitatii rroma, popularizarea beneficiilor utilizarii serviciilor medicale etc. Aici se poarta lupta pentru prevenirea analfabetismului si se ofera sprijin pentru integrarea scolara a copiilor cu varsta scolara depasita. Mai mult se incearca prevenirea abandonului scolar al copiilor rromi sau a celor care provin din familii fara posibilitati materiale.
"Echipa fantastica"
"Echipa fantastica" este revista elevilor de clasa a IV-a de la Complexul social multicultural din Arad. 
Fiecare text publicat a fost scris de autori la calculatorul centrului.  Sub titlul "Ne jucam de-a scriitorii", micutii au scris cate ceva din viata lor: prima zi de scoala, toamna, orasul Arad, "sa fim sanatosi si cuminti" etc. 
Mai mult, este publicat si un cantec tiganesc, o poveste si desene facute pe calculator.
In complex copiii beneficiaza de conditii bune de trai"Constitutia noastra"
Nu facem altora ce noua nu ne place!
Sa nu facem galagie!
Sa pastram curatenia!
Sa nu injuram!
Sa nu furam!
Sa nu ne batem!
Sa nu distrugem bunurile centrului!
Sa ascultam de adultii din centru!
Sa ajutam colegii!
Sa mancam tot!
Copiii vin cu drag
Am gasit aici o multime de copii curati, ingrijiti si cuminti. Foarte cuminti, tinand cont de mediul problematic din care provin, spre deosebire chiar de colegii lor care au avut sansa de a fi crescuti si rasfatati de parintii lor.
"Ne place foarte mult aici!", spune unul dintre cei mai curajosi baietei din clasa a IV-a. 
Aici au invatat sa se spele pe maini inainte de a lua masa de pranz (adusa de la Cantina Municipala). Au invatat sa manance civilizat, sa foloseasca asa cum trebuie instalatiile sanitare si sa se comporte exemplar in societate. 
Sa nu fure si sa nu cerseasca. Au invatat sa se autogospodareasca. 
Atat ei, cat si parintii lor doresc sa fie in rand cu ceilalti, sa aiba posibilitatea de a termina un liceu, sau macar sa invete o meserie. Acest lucru este posibil doar daca invata sa comunice cu semenii.
Pe langa sprijinul primit de la cadrele didactice in timp ce isi fac temele pentru a doua zi, in cele patru ore cat stau la centru, copiii se joaca, deseneaza, invata tainele calculatorului, vorbesc intre ei in limbi diferite si invata engleza si germana.
Pentru comunicare, copii corespondeaza si cu colegi de la alte scoli. 
Saptamanal, ei sunt ajutati la lectii si de voluntari de la Liceele "Vasile Goldis" si "Moise Nicoara", iar artistii de la "Sabin Dragoi" sustin aici concerte de doua ori pe luna.
Scos din canal…
Cel mai deosebit caz intalnit la centru este, conform cadrelor de aici, cel al unui copil cules din canal. 
El a tot fost vazut pe strazi, pana cand intr-o zi a fost adus aici. De la copilul care intinde mana de fiecare data cand trece pe langa cineva a ajuns acel copil care roseste daca greseste ceva la citit. Provine dintr-o familie dezorganizata dar acum s-a reintegrat in scoala si are chiar si calificative de "Foarte bine"! Ar putea invata in orice clasa a unei scoli din municipiu.
Sprijin pentru adulti
Aici functioneaza si centrul informational pentru rromi. Centrul ofera informatii legate de serviciile oferite de institutii si organizatii neguvernamentale din municipiul Arad, implicate in domeniul asistentei si protectiei sociale, modalitatea concreta de accesare a acestor servicii.  Mai exact, rromii pot afla de aici adresa institutiilor si ONG-urilor, ce documente sunt necesare pentru rezolvarea problemei cu care se prezinta, care sunt persoanele cu care sa discute despre ele, timpul in care problema lor se poate rezolva. Nu in ultimul rand, una dintre cele mai mari informatii pe care o primesc este modul in care sa se adreseze institutiilor in cauza.
Aici beneficiaza de o informare privind posibilele locuri de munca si sprijin in accesarea acestora. Centrul are si programe de educatie pentru sanatate in domeniul prevenirii infestarii cu HIV, sanatatea reproducerii, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, combaterea consumului de alcool si drog, promovarea unui stil de viata sanatos.

Simona Mazare - Observator Plus

  • PSD a depus toate listele cu candidati

Listele cu candidatii PSD au fost depuseOrganizatia locala si cea municipala a PSD Arad au luat ieri dis-de-dimineata drumul Circumscriptiei Electorale Municipale si Judetene pentru a-si depune listele cu candidati. 
PSD a devenit astfel, prima filiala de partid din Arad care a depus toate listele pentru alegerile din 6 iunie, listele cu consilieri din toate localitatile fiind complete si fiind, totodata, finalizata instruirea candidatilor si pregatirea lor pentru campania electorala. 
Dupa ce joi, la Sala Sporturilor, va avea loc lansarea candidaturii lui Dorel Popa la functia de primar si a lui Caius Parpala la functia de presedinte al Consiliului Judetean pentru viitorul mandat - lansare ce va fi condimentata cu un spectacol, sambata conducerea PSD se va deplasa la Cluj. 
In capitala Transilvaniei va avea loc lansarea regionala a candidatilor PSD, organizatia locala delegand pentru acest eveniment un numar de 100 de persoane. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Valentin Voicila, candidatul Actiunii Populare pentru Primaria Aradului

Valentin Voicila este candidatul AP la Primaria AraduluiSe pare ca in actuala campanie electorala partidele mici creaza surprizele cele mai mari.
Revolutionarul Valentin Voicila este noul candidat al Actiunii Populare pentru Primaria Aradului, locul fiind cedat de Stefan Rabotka, care a renuntat "din motive personale".
Voicila a declarat ca a acceptat postura de candidat pentru ca tine sa renasca polul crestin democrat si sa contribuie la obtinerea pragului electoral de cinci procente. Revolutionarul care a parasit PUR-ul pentru Acjiunea Populara va candida din postura de "om bun la toate", in sensul ca va fi promovat atat la alegerile locale ca si candidat pentru Primarie, CLM si CJA, dar si la generale, pentru Camera Deputatilor sau Senat.
Actiunea Populara si Voicila mizeaza pe voturile date de comunitatea neoprotestanta, aceeasi din care se "alimenteaza" si candidatul PSD, Dorel Popa.
In ipoteza in care va ajunge primar, Voicila doreste sa renasca idealurile Revolutiei, mizand pentru aceasta pe sprijinul Partidului Popular European, formatiune care doreste unificarea partidelor de aceiasi sorginte din Romania - AP, URR si PNTCD

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]