Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 3 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Materiale publicitare pentru aeroport

Aeroportul international isi cauta un nou stapan - Virtual Arad News (c)2004Conducerea Consiliului Judejean si cea a Aeroportului lucreaza in aceste zile la elaborarea unui material publicitar vizavi de aeroport. 
Este vorba in primul rand de brosuri si CD-uri de prezentare a bazei aviatice aradene, materiale care vor fl atasate propunerii de privatizare a aeroportului, care va fi facuta publica in curand. 
Potrivit presedintelui Consiliului Judetean, Gheorghe Seculici, in lucru la institutia pe care o conduce se afla si studiul de fezabilitate pentru privatizarea aeroportului.
Seculici ne-a deconspirat ieri ca pe adresa CJA au venit deja doua oferte de la firme din strainatate si ca baza aradeana va avea, de acum inainte, din ce in ce mai multa trecere, odata ce autostrada va deveni o certitudine. 
Presedintele CJA mai sustine ca Aeroportul Arad isi va gasi, fara doar si poate, cea mai buna firma, in conditiile in care zona va deveni un magnet pentru partea de est a Ungariei. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Opel, Saab, Chevrolet la dispozitia aradenilor

Prezentare cu drive test pentru OpelIn perioada 2 – 4 august, in Piata Avram Iancu are loc expozitia cu drive test a unor masini din gama Opel, Chevrolet si Saab. 
Nu mai putin de sase exemplare stau la dispozitia aradenilor dornici sa testeze calitatile si conditiile oferite: Opel Vectra (150 cp), Opel V GTS Sport (125 cp), doua bucati din noul Opel Astra (100cp), Opel Zafira (7 locuri, autoturism monovolum, 100 cp) si Chevrolet Kalos.
"Avem o gama bogata de masini Opel, Saab, Chevrolet  care pot fi vazute si testate timp de trei zile. Suntem dealer autorizat  pentru judetele Arad, Bihor si Satu Mare. La sfarsitul acestui an sau la nceputul anului viitor vom deschide pe Calea Timisorii cel mai mare complex din vestul Romaniei, de vanzare si prezentare a acestor marci. Avem de asemenea o firma proprie de leasing si oferim  conditii  foarte avantajoase pentru clientii nostri. Invitam pe aceasta cale conducatorii auto sa vina si sa incerce modelele pe care noi le prezentam si cu siguranta vor ramane cu un gust placut" – afirma Szekely Lajos, directorul general al Opel West. 
Pe langa cele sase autoturisme ce ofera posibilitatea unor teste, mai exista 12 masini expuse, despre care reprezentantii ofera date celor interesati.

R.C. - Observator

  • Acuze la adresa primarului

Partidul Umanist acuza PrimariaPartidul Umanist din Romania sustine ca zeci de miliarde de lei din bugetul local sunt cheltuite nejustificat. 
Umanistii au prezentat un document prin care primarul Gheorghe Falca propune  suplimentarea subventiei pentru acest an cu 10 miliarde de lei de la buget pentru Compania de Transport Public. 
Si asta in conditiile in care acelasi proiect propune majorarea pretului la biletele si abonamentele pe mijloacele in transport in comun. 
Conducerea Partidului Umanist sustine ca inainte de alocarea banilor, actuala administratie ar fi trebuit sa analizeze situatia financiara a companiei. 
Contactat telefonic, primarul Gheorghe Falca sustine ca acuzele sunt nejustificate.  
Acesta mai spune ca este al 3 - lea atac venit din partea Partidului Umanist in ultimele luni fara a avea vreun fundament. 

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Moneasa si Vasoaia 2004: Indatinarea muntelui

Zona Vasoaia - spatiu de legenda a muntilor Zarandului - Virtual Arad News (c)2004Spatiul montan al muntilor Zarandului, intins peste culmile domoale aflatoare sub varful Drocea, este un areal aparte, innimbat de vremurile scurse peste el, de legendele si povestirile tainice, pline de harul devenirii acestui neam al nostru, romanesc.
Varfurile cele mai reprezentative, Drocea, Highis si Bustaceul nu se ridica peste 850 de metri. 
Impreuna cu muntii Dobrogei sunt considerati de geologie printre cei mai vechi din tara, erodati de intemperiile erelor scurse.
Zona Chisindiei, partea Vasoaiei si Paiuseniului, unde culmile se intind dinspre nord spre sud, cu vai numeroase, bogate in ape cristaline, in care pastravul putea trai, au oferit spatii optime pentru existenta omului intr-un habitat peren.
De aici incep multele intelesuri, pentru prezenta umanului, din epocile foarte indepartate, ale cuaternarului pliogenic. 
O spun multitudinea de urme imprastiate de el peste tot! 
Astfel, nu departe de aici, langa Iosasel s-au descoperit urme ale cioplitorilor de silex care il coboara, in timp, dincolo de sutele de mii de ani. 
Paralel cu uneltele "fabricate" aici stau si urmele arheologice scoase la suprafata, de la marile monoxile - construite din arbori intregi - pana la ceramica de dimensiuni uriase, excavata la baza pintenului pietros al Sindioarei. 
In acelasi loc, alte ramasite de monoxile, ducand cu gandul spre prezenta unui posibil port stravechi.
Privind si analizand prin prisma unor orizonturi larg deschise, in spiritul integrator, interdisciplinar, totul devine plauzibil!
Cercetarile geologice ale lui Petru Tudoran adunate in lucrarea "Tara Zarandului", explica perfect toate aceste aparente "himere" de istorie straveche. 
Concluziile stiintifice despre evolutia acestui spatiu expliciteaza perfect prezenta omului din vremuri imemoriale, pe marginele imensului lac ramas in urma retragerii Marii Panonice. 
Locuitorii traitori pe malurile zonei lacustre sau pelagice, s-au numit si pelagi, dar mai ales pelasgi, prin invataturile fratilor nostri latini, francezii.
De aici incolo, totul devine explicatie logica si fluenta prin invataturile marelui istoric Densusianu, cel mai erudit istoric al stravechimii, care a cules toata baza datelor imprastiate prin operele de intelepciune ale autorilor antici.
Specificitatea oamenilor din zona Chisindia, asa cum i-am cunoscut, se apropie de cele prezentate de marii istorici ai antichitatii: primitori, drepti, mandri si harnici, luandu-se in piept cu toate greutatile, caliti de insasi muntele, ziditor intru demnitate. 
Dar cel mai mult, cred ca i-a determinat pe oamenii acestei zone sa devina luptatori pentru cauza muntelui. 
De-acolo, din strafunduri, ei au ridicat efluvii intaritoare si de porunca sfanta de a nu se pierde aceste locuri cu atata incarcatura istorica pentru neamul nostru. Toate acestea constituie elementul de specificitate istoric, a zonei si oamenilor, luptatori de nadejde pentru muntele lor drag si sfant, piatra de temelie a originii lor de munteni, al carui incepator rege, Pelasgos, s-a mai numit si Munteanul. 
Ele, aceste legiuiri sfinte si de neatins, ale vrerii Larilor stramosi, au fost atat de puternice, incat s-au inscris pana in cel mai profund coltisor al fiintei acestor locuitori, si anume in invizibilul cod genetic, devenind o clapa vibratoare in orice moment.
Numai asa se poate intelege si dragostea imensa a copiilor romani din Basarabia straveche, care vin si acum in Tara Mama manati de dorul de neinteles de a vedea "muntii cei mari" si nimic nu le implineste mai multa bucurie decat atunci cand le escaladeaza semetia si se patrund de imensitatile necuprinsului lor.

Dr. Florin Barnetiu - Adevarul

  • Fii satului la Misca

Fiii satului din Misca s-au intalnit cu premierul Adrian NastaseAjunsi in comuna Misca, care se pregatea sa-si sarbatoreasca fii, odata cu implinirea a 755 de ani de la prima arestare documentara, ne-a surprins placut calaretii in costume populare si locuitorii care se indreptau cu mic cu mare spre Caminul cultural comunal.
La sarbatoare localitatea a reusit sa-si adune o parte din fii risipiti pe alte meleaguri cu cei ramasi in zona pentru a petrece, alaturi de invitati (oficialitati, un grup de oameni de afaceri italieni, scriitori, ziaristi etc.), doua zile impreuna.
Dupa cuvantul de salut al primarului comunei, Tiberiu Haacz a urmat prezentarea programului celor doua zile din care enu-meram: intalnirea fiilor satul pentru a-si depana amintirile, dezvelirea bustului scriitorului Titus Popovici, spectacol sustinut de formatii de muzica populara si dansuri populare, recital de poezie, lansare de carte, intreceri sportive, masa festiva, bal etc
Intamplatoare, dupa afirmatiile oficialitatilor, a fost prezenta prim-ministrului Adrian Nastase care, intr-o scurta alocutiune, i-a felicitat pe organizatori pentru initiativa avuta privind sarbatorirea fiilor satului si a urat locuitorilor prosperitate - in viitor promitandu-le sprijinul guvernului.
A fost lansat, cu aceasta ocazie , volumul "Misca scrieri monografice", Ed. Mirador, Arad, 2004, autori: prof. dr. Gheza Kovach, prof.dr. Augustin Muresan si prof. Gheorghe Lazea.
Prezentarea a fost facuta de: poetul Vasile Dan, redactor-sef al revistei "Arca", prof. dr. Augustin Muresan si poetul Ioan Matiut (fiu al satului), directorul edituni Mirador.
Redam, pe scurt, din interventiile celor amintiti mai sus.
Cartea are dubla semnificatie: o istorie a devenirii localitatii de peste sapte secole, un simbol si in acelasi timp, un indemn pentru alte localitati.
Istoria majora, istorie mare nu ia in considerate faptele locale, marunte, lipsindu-se, din pacate, de suportul local.
Cartea este scrisa de autori care merita toata lauda, avand in vedere efortul depus si problematica complexa abordata; pornind de la istorie, sunt avute in vedere economicul, socialul, religia, cultura, folclorul si traditia etc. (Vasile Dan)
Este o culegere de studii monografice care respecta rigoarea stiintifica, referindu-se numai la localitatea Misca, dar poate fi completata, intr-o editie viitoare, pentru intreaga comuna. (Augustin Muresan)
Drumul dificil, greutatile intampinate in alcatuirea monografiei au fost infatisate de Ioan Matiut fara de a carui implicare, aparitia ei ar fi fost cu totul improbabila.
Recitalul de poezie a fost sustinut de elevi ai scolii generale din comuna din urmatorii autori: P.M.Has, Ioan Matiut si Mircea M.Pop fii ai satului dintre cei mai respectati.
De aprecierea publicului s-au bucurat dansurile populare executate pe scena cu multa maiestrie de formatii locale si invitate.
Muzica populara a stralucit prin prezenta renumitelor soliste, Florica Bradu si Florica Muresan; fiice ale satului cu care se mandresc toti cetatenii comunei.
Ar mai fi multe de spus, spre lauda celor din Misca, comuna de oameni ambitiosi si vrednici, dar ne vedem obligati sa ne oprim aici.

C. Butunoi - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]