Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 3 august 2004

Stirile TVA aici

  • Investitie de anvergura la zona Libera Curtici. Inca 1000 de locuri de munca pentru aradeni

Potrivit declaratiilor directorului ZLC - Mircea Pavel, numarul locurilor de munca va creste cu 1000O noua firma portugheza este interesata sa investeasca la Zona Libera Curtici
Firma Coidu a depus scrisoare de intentie pentru participarea la licitatia din 3 septembrie, a cumparat caietul de sarcini si a depus garantia de participare la licitatie.
Investitia urmeaza sa se intinda pe aproximativ 40.000 de mp, dintre care suprafata construita este de 25.000 mp. 
Este cea mai mare investitie de pe cele doua platforme, suma totala depasind 15 milioane de euro, la care se adauga 10 milioane euro utilaje dintre cele mai performante. 
Prin aceasta investitie, ce are ca obiect de activitate confectionarea de huse pentru autoturisme, mijloace de transport, inclusiv avioane, huse din plus, vinilin, imitatie din piele si piele, se vor atrage peste 1000 de locuri de munca, toate cu specific feminin.
In momentul de fata, potrivit directorului Zonei, Mircea Pavel, numarul total al locurilor de munca din perimetrul firmelor care au investit este de 3000, noul investitor urmand practic sa creasca cu o treime cifra celor care isi vor gasi un serviciu.

Mihaela Iancu - Observator

  • Premiera in Regiunea de Dezvoltare V Vest

La UAV au fost puse bazele colaborarii cu OlandaLa Arad a fost consemnata o adevarata premiera in Regiunea de Dezvoltare V Vest, prin semnarea primului contract de transfer tehnologic din partea unui mare agent economic olandez catre Centrul de Transfer Tehnologic pentru Agricultura si Industrie Alimentara de pe langa Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad
Centrul a luat nastere in urma unui parteneriat dintre universitatea de stat din Arad si Universitatea de Studii din Udine, doua provincii italiene, Primaria Arad, consiliile judetene Arad si Hunedoara si bancile "Ion Tiriac" si San Paolo IMI Bank Romania. 
Rolul sau este de a asigura transferul tehnologic catre agricultura si industria alimentara din judetul Arad si din celelalte judete cuprinse in Regiunea de Dezvoltare V Vest. 
Prima etapa a primului transfer tehnologic a avut loc in luna aprilie, la Arad, prin organizarea unui simpozion, unde au fost identificate cateva posibilitati de transfer tehnologic catre cativa agenti economici din zona. 
Firma olandeza Hotraco, unul dintre liderii mondiali in domeniul controlului si managementului complexelor de crestere a animalelor, a decis transferul tehnologiilor pentru implementarea unor asemenea sisteme automate de control si management in cateva ferme. 
Etapa a doua s-a derulat in perioada 27 – 30 iulie, cand un reprezentant al firmei, Chris Beleen, a sosit din nou la Arad. 
Au fost vizate trei ferme, doua in judetul Arad si una in judetul Hunedoara, care vor beneficia de tehnologia olandeza. 
Ieri a fost semnat si un protocol de colaborare intre Hotraco si Universitatea "Aurel Vlaicu", pentru realizarea a doua centre Hotraco, unul la Arad si unul la Deva, finantate de partea olandeza.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Reclamatii la OPC

Atentie marita la conditiile prevazute la schimbul valutarTot mai multi aradeni depun plangeri la Oficiul pentru Protectia consumatorului fiind nemultumiti de serviciile prestate de casele de schimb valutar.
Pentru a veni in sprijinul consumatorilor OPC face unele precizari si anume: casele de schimb valutar isi stabilesc in mod liber cursurile de schimb atat pentru vanzare cat si pentru cumparare. 
Cursurile pot fi modificate si de mai multe ori in aceeasi zi cu conditia afisarii acestora. 
De asemenea, listele cursurilor de schimbare  trebuie afisate la loc vizibil la fel ca si comisionul practicat. 
Consumatorii sunt sfatuiti sa se informeze cu atentie in legatura cu conditiile de efectuare a schimbului valutar si a comisionului practicat

Televiziunea Arad

  • Pregatiri pentru Congresul National al medicilor veterinari

Interviu cu medicul veterinar Nicoara RaduInterviu cu dr. Nicoara Radu, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Arad
– D-le Nicoara, pe parcursul lunii viitoare se vor desfasura Adunarile generale judetene ale medicilor veterinari din Romania. Din cate cunoastem la aceasta reuniune profesionala a medicilor veterinari se vor dezbate o serie de probleme de maxima actualitate, indeosebi cele legate de integrarea europeana...
– Sa incepem cu Adunarile generale judetene. Acestea se desfasoara in perioada 5-30 septembrie a.c., iar la Arad Adunarea generala judeteana va fi convocata pe data de 24 septembrie 2004. Ramanand tot in zona problemelor administrativ-organizatorice, doresc sa precizez si faptul ca in perioada 15-16 octombrie a.c., la Voineasa (jud. Valcea) este convocat cel de-al III-lea Congres National al medicilor veterinari, congres la care judetul nostru va fi reprezentat de catre un numar de delegati stabilit in functie de cuantumul cotizatiei, depusa in perioada ianuarie 2002-15 august 2004.
– Probabil ca atat la Congres, cat si la Adunarile generale judetene vor avea loc si alegeri interne...
– Evident. In cazul structurii noastre judetene, se va alege presedintele, vicepresedintele si Consiliul Judetean - acesta din urma fiind format din 7-15 titulari si trei supleanti.
– Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indepli-neasca medicii veterinari pentru a putea candida la o functie in Colegiu?
– In primul rand, o vechime neintrerupta in profesie de cel putin opt ani. Apoi sa fie membru cotizant cel putin in ultimii doi ani consecutiv, sa prezinte un curriculum vitae, o platforma program si o declaratie pe proprie raspundere ca nu este cercetat sau condamnat. In rest, alegeri libere...
– Ultimele reglementari legale in domeniu - ma refer la Legea 592/22 dec. 2003 - prevad ca profesiunea d-voastra este o profesiune liberala. Puteti nuanta acest termen?
– Medicul veterinar este o persoana cu cetatenie romana sau straina, care poseda o diploma de medic veterinar recunoscuta la noi in tara. In functie de modul si de locul in care-si desfasoara activitatea, medicul veterinar poate sa fie medic veterinar oficial (angajat si retribuit de stat), medic veterinar de libera practica si medic veterinar de libera practica imputernicit. Acesta din urma este imputernicit de Autoritatea veterinara judeteana, pe baza de contract, sa efectueze si unele activitati veterinare publice in conditiile legii.
– Cum poate un medic veterinar sa se inscrie in Colegiu? Sa zicem, un absolvent...
– Pe langa cererea aferenta si actele propriu-zise (diploma, acte de identitate), candidatul trebuie sa detina un atestat de libera practica, un certificat de inregistrare a cabinetului medical veterinar si, evident, o autorizatie de functionare a cabinetului.

Doru Sinaci - Adevarul

  • Cu echipajul decimat, dar inca hotarati, maghiarii au luat-o pe Mures pana la Szeged

Dupa o scurta oprire la Arad, expeditia a plecat spre SzegedUn echipaj format din noua persoane si sase barci a ajuns ieri , pe Mures, la Arad, dupa ce si-a "dat drumul" din Reghin, pe apa.  
Oprirea a fost scurta, caci echipajul are de gdnd sa ajunga, prin aceasta excursie inedita, in cel mai scurt timp posibil, la Szeged, tot pe Mures. 
Este vorba, in fapt, de un proiect pus in practica de maghiari, care au de gand, prin reiterarea unei calatorii ce a avut loc acum exact 100 de ani, sa traga un semnal de alarma vizavi de ecologizarea raului. 
Ieri, delegatia maghiara i-a invitat la aventura si pe edilii localitatii aradene, carora le-a oferit un an - termen pentru antrenamente.
Sportul si ecologia, pe primul plan
In popasul aradean, echipajul a fost intampinat de viceprimarul Levente Bognar, pe post de oficial dornic de excursii inedite (viceprimarul a facut si o tura cu barca), dar si de translator pentru cei din ambarcatiuni. 
Seful echipajului, consilierul local din Szeged, Szabo Laszlo, ne-a povestit ca se reface un traseu pe care conationalii sai l-au facut in urma cu 100 de ani, tot in luna august, scopul calatoriei fiind acela de a relansa ecoturismul si sportul nautic in zonele riverane. 
Expeditia, intitulata sugestiv "Pe Mures, pentru Europa", s-a dorit a fi si o modalitate de a strange si mai mult legaturile intre cele doua tari, maghiarii considerand ca, prin aceasta campanie, pot da o mana de ajutor pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana
Surprinzator pentru scepticismul aradenilor, imbunatatirea ecosistemului din aceste zone nu pare un lucru imposibil pentru vecinii nostri. 
Szabo Laszlo, consilierul maghiar din Szeged si membru al echipajului, sustine ca Uniunea Europeana este interesata (financiar) de dezvoltarea acestei regiuni, in conditiile in care partile implicate vor cauta sa elaboreze proiecte mari.
Ploaia a decimat echipajul
Echipajul maghiar merita cu atat mai mult sa fie apreciat, pentru aventura in care a intrat, cu cat in randurile acestuia puteau fi vazuti si consilieri locali in varsta si doctori, nu numai specialisti intr-ale sportului extrem.
Inedita calatorie a maghiarilor pe Mures ar putea fi repetata si de aradeni in anul ce vine, caci invitatia a fost lansata deja de cei dintai. 
Ramane de vazut daca alesii locali, medicii si sefii de asociatii pentru protectia mediului vor avea curajul omologilor lor maghiari si isi vor lua barca in spate pentru a ajunge pana la Szeged, in conditiile in care aventura maghiarilor s-a dovedit a fi una grea. 
Daca la Reghin, locul de pornire al expeditiei, echipajul numara 21 de oameni si 11 barci, la Arad ajunsesera doar 9 persoane si 6 barci, "Consilierii mai in varsta au abandonat excursia, poate si datorita faptului ca ploaia si, mai ales, barcile din dotare ne-au facut cateva probleme. Sper ca la Szeged vom ajunge tot atatia", sustine Szabo Laszlo.
Viceprimarul Bognar a tatonat ritmul expeditiei intr-o canoe pe MuresProbleme la trecerea frontierei
Spre deosebire de acum 100 de ani, cand traseul a fost parcurs in 11 zile, echipajul maghiar va parcurge acum traseul (care este, ce-i drept, mai lung) in 15 zile. 
Daca, pana la Arad, problemele au fost create de ploi si traseul extrem de greu (Muresul dovedindu-se pe anumite portiuni de-a dreptul impracticabil), in judetul nostru altele par a fi problemele. 
Potrivit viceprimarului Levente Bognar, pentru moment trebuie rezolvata problema trecerii frontierei, caci angajatii vamii nu sunt obisnuiti sa se confrunte cu treceri (chiar si legale) ale trecerii frontierei  pe apa.
In aceste zile se poarta negocieri ca expeditia sa nu fie intarziata din cauza vamuirii.
Chiar si pentru oficiali ramane ciudat faptul ca  in timp ce spre Ungaria, pe Mures trec, vrute si nevrute, caci este imposibil sa pui granita pentru pesti, plante sau chiar poluare,un echipaj ce poarta o lupta fara frontiere nu prea poate sa o treaca pe cea dinspre Romania si Ungaria.
Ar fi de mentionat ca la expeditia de pe Mures de la anul, autorii au de gand sa schimbe definitiv decorul si sa-si tina si conferintele de presa pe rau.
Gropile de gunoi i-au socat pe maghiari
Reprezentantii echipajului maghiar sustin ca, acum 100 de ani, Muresul era curat si potabil si ca obiectivul pe termen lung, pe care edilii localitatilor de pe Mures ar trebui sa si-l propuna, este readucerea Muresului in starea de acum un secol.
Pana cand Muresul va deveni fie curat, fie potabil, cei implicati in expeditie si-au propus sa realizeze un for al localitatilor situate de-a lungul Muresului, prin care ecoturismul, sportul nautic si ecologizarea Muresului sa prinda viata.
Biologul echipajului sustine ca, in timpul expeditiei, au constatat ca starea Muresului este totusi destul de buna.
Maghiarii au subliniat insa ca principalul pericol pe Mures, in Romania, il reprezinta deponeurile de gunoi, care "cresc" spontan in albia raului,  "exploatatiile" mult prea intensive de balast, dar si faptul ca localitatile mici nu au un serviciu propriu de salubrizare.
Cele cateva, probe luate din Mures de echipaj vor fi analizate la Szeged, cand calatorii vor ajunge acasa, dupa ce au strabatut 700 de km pe ape.
Planurile pe Mures nu se opresc aici
Delegatia maghiara nu se va opri aici, nici dupa ce cele 6 barci, pe care le mai au in dotare, vor ajunge la Szeged. 
Planurile sunt desigur concentrate pe cei 50 de km de Mures de pe teritoriul Ungariei pana la Szeged, dar pana aici poluarea poate face ravagii. Asociatiile de mediu de aici au in grija cele 2800 de hectare etichetate drept rezervatie de pe Mures, un corespondent maghiar al Luncii Muresului, proiect care a primit aprobare de la Consiliul Europei. 
Pana cand rezervatiile naturale din cele doua tari vor deveni ceea ce doresc specialistii, aradenii si maghiarii din Szeged au pus pe picioare un proiect comun legat de amenajarile peisagistice. Alte proiecte comune legate de ecologizarea zonei sunt si ele pe punctul de a demara.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]