Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 3 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Ministerul Transporturilor vrea sa-si ia mana zilnic de pe 11 mii de calatori aradeni

Gara din Gurahont risca sa ramana izolata - Virtual Arad News (c)2004Dupa greva ceferistilor, greva la liniile de tren
Consiliul National de Cai Ferate a trimis de curand Consiliilor Judetene printre care si celui din Arad, prin intermediul Uninii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, o adresa prin care se cerea un raport cu privire la numarul de calatori care circula pe liniile ferate aradene, considerate nerentabile, si regimul acestora (calatori cu abonament, cu bilete, tineri studenti sau elevi). 
Solicitarea este strans legata de intentia Guvernului de a scoate la privatizare liniile de tren considerate nerentabile sau chiar de a le inchide pe cele care nu isi gasesc "nasul", adica operatori privati dispusi sa inchirieze infrastructura de cale ferata neinteroperabila. 
Dorinta executivului s-a concretizat deja prin intermediul Hotararii de Guvern 27/2004 privind infrastructura de cale ferata neinteroperabila care va fi scoasa la licitatie. 
Desi datele cerute in adresa Consiliului National de Cai Ferate puteau fi furnizate chiar de angajatii CFR, misiunea a revenit Consiliilor Judetene, fapt considerat de unii dintre oficialii locali o intentie perfida de a muta o parte din vina inchiderii unor linii de cale ferata pe seama autoritatilor locale. 
In atare conditii, CJA a trecut la inventarierea calatorilor care ar avea de suferit de pe urma desfiintarii celor 9 tronsoane de cale ferata din judet considerate nerentabile, de catre executiv, si la stabilirea volumului potential de transport de marfa pe aceste trasee. 
Din calculele locale si din datele primite de CJA de la primariile judetului rezulta ca 11.800 de calatori aradeni ar putea fi afectati zilnic de prefigurata masura a inchiderii circulatiei pe liniile de tren. 
Este vorba de calatorii de pe trenurile care circula pe rute ca Arad - Nadlac, Arad - Brad, Chisineu Cris - Graniceri, Arad - Periam, Brad - Vata, Vata - Gurahont, Timisoara - Radna, Gurahont - Ineu. 
Daca liniile avute in vedere de Guvern nu vor avea trecere la operatorii privati, in urma licitatiilor care se preconizeaza a avea loc in aceasta vara, vor avea de suferit zilnic 340 de calatori din Chisineu Cris, 198 din Semlac, 330 din Gurahont, 130 din Nadlac, 110 din Sanatna si lista poate continua.
Optimismul nu-si gaseste de fel loc in sufletul autoritatilor locale, in conditiile in care pe piata romaneasca se gasesc doar 14 operatori privati CFR, dintre care unul singur pe transportul de calatori, 13 pentru cel de marfa, nici un operator de cale ferata (!) si nici unul aradean. 
Mai mult, intr-o adresa trimisa ministerului se arata ca desfiintarea curselor CFR inspre si dinspre Brad spre Ineu, Santana si Arad ar duce la ruperea legaturilor feroviare dintre municipiul Arad si mai bine de 65% din localitatile judetului, aici fiind amintite rute cu greutate pentru Arad. 
Peste 11 mii de aradeni ar putea astepta in zadar dupa trenuri in garile din judet (Arad - Nadlac, Arad - Periam si Radna - Timisoara). 
Datele furnizate de CJA vor fi incluse in caietul de sarcini privind licitatia pentru inchirierea infrastructurii liniilor de tren.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • In ultimii trei ani, in Arad Exportul de copii a scazut de zece ori 

Interviu cu Editha Juhasz despre adoptiile internationaleInterviu cu Editha Juhasz, director al Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Arad
- Problema adoptiilor internationale ne-a adus o bila neagra in negocierile cu Uniunea Europeana. Reprezinta adoptiile internationale o problema la nivelul judetului nostru?
- Nu pot sa spun ca reprezinta o pro-blema pentru ca noi am facut doar ceea ce ne-a permis legea. Iar pana in 2000, rolul nostru, ca Directie judeteana, nici nu ne-a permis sa facem prea multe. Noi doar am introdus dosarul pentru abandonul copiilor, iar judecatoria s-a pronuntat declarand copilul abandonat si hotarand decaderea din drepturile parintesti. Numele copiilor declarati abandonati au ajuns pe listele Comitetului Roman de Adoptii, care, ulterior, a facut si repartitiile pe familii.
- Au existat si organizatii neguvernamentale care intermediau adoptiile internationale...
- Da, pe vremea aceea, asa era. Odata cu repartitiile pe familii, noua ne veneau si numele organizatiilor care se ocupau de fiecare adoptie in parte. 
- Am avut si in Arad astfel de organizatii?
- Doar una singura: "A doua sansa". Majoritatea erau din Bucuresti, dar am avut si din Timisoara.
- Cand a avut loc ultima adoptie internationala a unui copil din Arad?
- In decembrie, anul trecut. Dar asta era deja "pe memorandum", adica cu aprobare speciala de la Bucuresti, din partea Guvernului. Pentru ca din iunie 2001, adoptiile internationale s-au sistat.
- S-au mai facut si alte astfel de adoptii, "pe memorandum"?
- Da, dar acesti copii au avut deja inceputa procedura inainte de iunie 2001 sau aveau deja frati adoptati in strainatate de aceleasi familii in care urmau sa mearga si ei.
- Care este anul cu cele mai multe adoptii internationale pentru Arad?
- Pot sa va spun doar ca in 2000 au fost 80 de adoptii internationale, in 2001 - 20, in 2002 - 10, iar in 2003 - 8. Dupa cum se vede, numarul a scazut simtitor de la un an la altul. 
- In ce tari au fost adoptati cei mai multi copii?
- Majoritatea, in Franta. Dar am avut cativa si in America, care s-au dus la aceleasi familii in care au mai fost adoptati frati de-ai lor. 
- Ce varste aveau copiii dati spre adoptie? 
- Mari, de la trei ani in sus, pana la cinci-sase ani.
- Unde se aflau ei inainte de momentul adoptiei, in centre de plasament, case familiale sau la asistenti maternali?
- Majoritatea erau la Centrul de Plasament Nr. 1 - fostul leagan - care, ulterior, s-a desfiintat. Dupa ce am dezvoltat reteaua asistentilor maternali, au trecut in grija acestora. 
- Stiu ca in cazul adoptiilor nationale, momentul adoptiei este precedat de o serie de intalniri intre copil si familia adoptiva. In ce masura s-a intamplat la fel si in privinta adoptiilor internationale?
- Noi am luptat pentru a pastra acea perioada de atasament si in cazul adoptiilor internationale. Pentru ca am considerat ca copilul nu este un colet pe care sa-l ridice cineva, dupa ce ne-a aratat o hartie. Am cerut sa existe acea perioada de minimum o saptamana in care copilul si parintii adoptivi sa se obisnuiasca unii cu ceilalti. Si nu l-am lasat pe copil sa plece decat dupa aceasta perioada de cel putin o saptamana. 
- V-ati confruntat cu situatii in care copilul si parintii adoptivi nu au reusit sa comunice, sa se acomodeze unii cu altii, in perioada de atasament?
- Nu. Dar tin minte cazul unui baietel infiat in Canada care s-a acomodat destul de greu. Mama adoptiva a stat mai mult de o saptamana cu el, apoi au plecat. Dar pe drum s-a intamplat ceva si copilul s-a speriat. Probabil de vina este faptul ca copiii nostri nu sunt obisnuiti cu mijloacele de transport; apoi, de la un univers destul de restrans pe care l-au avut aici, ei intra in contact, dintr-o data, cu foarte multa informatie pe care nu pot sa o proceseze asa repede. Si atunci poate aparea un blocaj. Din aceasta cauza, familia respectiva s-a oprit in Ungaria si, cu ajutorul fundatiei care a intermediat adoptia, s-a adresat unui psiholog vorbitor de limba romana, pentru a continua atasamentul. Cu toate ca adoptia era legal constituita, mama avea de gand sa-l aduca inapoi pe copil, daca atasamentul nu reusea, pentru ca si-a dat seama ca copilului nu i-ar fi fost bine. Din fericire, pana la urma totul s-a terminat cu bine.
- Ce metode aveti la indemana pentru a urmari evolutia copilului, modul in care s-a adaptat in familia adoptiva din strainatate?
- Practic, noi, ca si Directie, nu prea avem posibilitati in acest sens. Insa Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie are legaturi cu forurile superioare din strainatate si, pe baza unor acorduri stabilite intre tari, primeste mai multe rapoarte post-adoptie pe care ni le trimite si noua, timp de un an de zile.
- Unde se situeaza Aradul, raportat la celelalte judete din tara, dupa numarul de copii pe care i-a dat pentru adoptii internationale?
- Nu am la dispozitie date pentru a raspunde exact la aceasta intrebare, dar, tinand cont de cifrele care se vehiculeaza la nivel de tara, pot spune ca noi nu am dat multi copii. Am avut grija ca cei pe care i-am dat, sa fie cu acte in regula. 
- Daca am compara numarul adoptiilor internationale cu cel al adoptiilor nationale, ce date am avea?
- Cand adoptiile internationale erau permise, numarul lor a fost net superior celor nationale. Dupa aceea, a scazut simtitor. Va pot da exemplul anului 2003, cu 8 adoptii internationale si 27 nationale. 
- In cazul adoptiilor nationale, familiile adoptive au fost din Arad sau au venit si din alte judete?
- Am avut si cazuri din judetele limitrofe, dar majoritatea au fost din Arad.
- Care este opinia dumneavoastra, ca om care lucreaza de ani buni in domeniul protectiei copilului, e bine sau nu e bine pentru un copil sa fie infiat in strainatate?
- Nu ii este bine copilului sa ramana intr-o institutie. Daca nu reusim sa integram copilul in familie sau daca nu reusim sa determinam familia sa il ia acasa, alternativele noastre - familii substitutive, asistentii maternali - nu sunt suficiente, nu sunt pe termen lung. Copilul are nevoie de o familie adevarata. Noi pledam pentru adoptie. Nu are importanta daca e nationala sau internationala. Important este ca, prin adoptie, copilului i se gaseste o familie. Si fiecare copil isi doreste sa aiba o familie. Noi facem propaganda adoptiilor nationale, dar daca acestea nu se pot realiza, nu vad de ce nu s-ar putea apela la familiile din strainatate care doresc sa adopte copii de la noi. Bineinteles, cu controlul statului, astfel incat totul sa se faca legal. Si, cel mai important, copilului sa-i fie bine!

Diana Dutu - Adevarul

  • Excluderile s-au intors impotriva sa. Feies, tras pe linie moarta de tribun

Presedintele PRM Arad - Gheorghe Feies a fost suspendat din functie de catre Vadim TudorGheorghe Feies a fost suspendat de presedintele Corneliu Vadim Tudor din functia de presedinte al filialei aradene. 
Se pare ca tribunul s-a saturat de circul de la Arad si de reclamatiile cu care a fost invadat. 
Luni noaptea, in jurul orei 1,00, sustin surse peremiste, Vadim a modificat continutul revistei de partid, "Romania Mare" si a introdus un comunicat de presa, in care il "informeaza" pe Feies ca este suspendat.
Redam continutul integral al comunicatului aparut in ultimul numar al  oficiosului partidului. "In urma unei serii interminabile de reclamatii privind atmosfera nesanatoasa care a fost instaurata in filiala judeteana Arad a PRM, am luat decizia de a propune Biroului Permanent al partidului suspendarea temporara a lui Gheorghe Feies din functia de presedinte al filialei. Situatia din filiala respectiva va fi analizata de Comisia de cadre", se arata in comunicatul semnat de C.V.Tudor si datat 1 martie.
"Raman in PRM Arad"
Dupa o perioada de relativa liniste, Feies a inceput acum cateva luni sa aiba probleme. Un grup de peremisti a trimis documente impotriva sa la Bucuresti, Feies l-a eliminat din ecuatie pe juristul partidului, Gheorghe Bozgan, in speranta ca va calma atmosfera. 
In scurt timp au aparut alti contestatari, printre care vicepresedintele Iosif Cretiu. 
De cateva zile, Feies l-a exclus si pe acesta din PRM Arad si pe alti trei oameni. Se pare ca autoritarismul sau s-a intors ieri impotriva sa, cand a fost tras pe linie moarta. 
Feies a incercat sa salveze aparentele si sa para in continuare fidel PRM. "Eu ma supun deciziilor luate de domnul presedinte Vadim Tudor, eu sunt un soldat ascultator, cum am fost intotdeauna."  Acesta a spus ca nu va parasi sub nici o forma partidul.
Pastorul Chisalita, sef de filiala?
Deocamdata nu se stie foarte exact cine va prelua conducerea in PRM Arad, dar mai mult ca sigur ca se va produce o "curatenie de primavara". 
Unul dintre numele vehiculate este al pastorului Chisalita, care a intrat de scurt timp in partid. 
Acesta a declarat ca nu se considera cea mai potrivita persoana pentru a prelua organizatia, dar daca presedintele Vadim Tudor ii cere, nu va refuza.
Ieri, in cadrul sedintei Biroului Permanent National nu s-a discutat despre cazul Aradului. 
Contactat telefonic, vicepresedintele Nicu Vasilescu a confirmat suspendarea lui Feies. "In scurt timp la Arad va fi prezenta o echipa condusa de presedintele Comisiei de etica si litigii, domnul Victor Voichita, si atunci se va analiza situatia, dupa care se va numi un presedinte" , sustine Vasilescu.

Bogdana Popescu - Observator

  • Dezna a scapat de apa murdara de la spital

Problema apei uzate de la spitalul din Dezna este pe cale de rezolvare - Virtual Arad News (c)2004Intre Primaria Dezna, spitalul din comuna, locuitorii a doua blocuri situate langa spital si Garda de Mediu era pe cale sa izbucneasca un scandal monstru. 
Totul a pornit de la o conducta de evacuare sparta, racordata la statia de epuare a spitalului, conducta pe care nimeni nu dorea sa o repare, existand la un moment dat pericolul ca apa uzata sa ajunga in panza de apa freatica. 
Dupa ce primarul din Dezna si-a declinat de repetate ori competenta de a se aplica in rezolvarea situatiei, administratorul spitalului din localitate a cerut ajutor de la Consiliul Judetean Arad, sesizand faptul ca, in aceste conditii, ii este foarte greu sa mentina la parametri corespunzatori apa potabila.
Daca la sfarsitul lunii ianuarie, Gheorghe Banatean, directorul Regiei Autonome Apa Canal (RAAC), sustinea ca responsabilitatea de a repara conducta ii revine proprietarului, adica Ministerului Sanatatii, reprezentat la nivel de judet de catre Directia de Sanatate Publica se pare ca pana la urma s-a ajuns la o intelegere intre partile implicate. 
"Vineri au inceput reparatiile la prima portiune afectata, acestea fiind efectuate de muncitorii RAAC, ajutati de oamenii Primariei, beneficiari ai legii privind venitul minim garantat si nu numai", a declarat primarul Gheorghe Neagu. 
"Acum urmeaza o operatiune ceva mai complicata, si anume sa vedem daca conducta care trece pe sub valea din comuna este sau nu infundata" a mai afirmat primarul care a tinut sa precizeze ca " inlocuirea celor sase metri de tuburi de beton care au fost crapate ar fi inceput mai devreme, daca ne-ar fi permis timpul".
Referitor la viitorul statiei de epurare, edilul spune ca nu are nici o certitudine.
"Nu stiu daca va ramane in administrarea spitalului sau o va prelua RAAC".
In alta ordine de idei trebuie spus ca edilii din Dezna au depus inca din 2002 un proiect la agentia SAPARD Timisoara solicitand un milion de Euro, suma ce reprezinta bugetul comunei pe 12 ani, pentru construirea unei retele de canalizare.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania

  • UTA iese din haos

Marius Locic si Chisbora au pareri divergenteDorinta lui Locic, mai presus de datoriile "Batranei Doamne"
La Primaria Arad se vor semna, maine, actele privind preluarea SC FC UTA SA de firma bucuresteana Locic. 
De ieri, concernul bucurestean, prin presedintele Marius Locic, a preluat capitalul majoritar de actiuni al clubului-fanion din orasul de pe Mures. 
In aceasta dimineata, antrenorul Ilie Stan face cunostinta cu lotul de jucatori si va conduce primul sau antrenament.
Primaria si Locic vor suporta datoriile
"Voi merge impreuna cu Marius Locic la Bucuresti, pentru a ne informa corect cu privire la datoriile pe care le are clubul", a spus Dorel Popa, primarul din Arad, oferind un vot de blam lui Chisbora, prin urmarile generate de politica prin care a fost gestionat clubul. 
Fostul presedinte al aradenilor a fost extrem de agitat din cauza situatiei financiare critice in care a lasat UTA si nu a participat la tratativele de ieri, de la Bucuresti, fiind plecat in Ungaria. 
"Daca UTA va obtine la finante o reesalonare a datoriilor catre bugetul statului, intelegerea poate sa aiba loc", a declarat Marius Locic.
Milionar in dolari, la 33 de ani, Locic a dovedit ca vorbele sale nu sunt fara acoperire si a acceptat sa preia acum echipa Aradului. 
Maine, in biroul primarului Dorel Popa, intelegerea va fi expusa si in fata aradenilor. 
Datoriile societatii vor fi suportate de municipalitatea Arad si firma conducatoare, raportul de actiuni al celor doua parti fiind de unu la zece. 
Din aceste datorii, jucatorii trebuie sa isi primeasca drepturile financiare pe luna ianuarie, care se ridica la o jumatate de miliard de lei. 
"Acum e sigur, firma Locic a preluat UTA si eu ma voi prezenta in aceasta dimineata la primul antrenament cu baietii. Pentru ca traim, totusi, in Romania, afirm ca 90 la suta intelegerea e perfectata", a declarat Ilie Stan.
Ilie Stan ia pulsul echipei
Noul antrenor al "Batranei Doamne", Ilie Stan, are 36 de ani si este originar din Buzau. 
El si-a adus aminte de campionatul din '79, cand aradenii au retrogradat intaia oara din Divizia A. 
Intrebat daca isi aminteste de Ghizdeanu, jucatorul echipei Gloria Buzau, care marcat golul decisiv in victoria 1-0 de la Arad, Ilie Stan a declarat: "circula pe atunci o lozinca la noi in oras - un taran din CAP a bagat pe UTA-n B. Acum poate voi fi buzoianul care isi va lua revansa si va duce UTA inapoi, in prima divizie, unde ii este locul". "Jucatorii mi-au lasat o prima impresie buna in meciul cu Oradea, in care i-am vazut. Urmeaza sa le aduc la cunostinta modul meu de lucru", a spus fostul "bomber" din Ghencea, iar prima intalnire va avea loc astazi, la ora 11. 
Un alt atu mentionat de Ilie Stan a fost acela al culturii pe care "fanaticul" public din Arad o detine: "Prin jocul spectaculos al echipei si prin rezultatele obtinute, sper sa atragem multa lume la stadion. Si acesta a fost un motiv pentru care am venit in Arad, pentru publicul extrem de cald, iubitor si mai ales cunoscator de fotbal pe care il are UTA".

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]