Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 3 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Lumina Luxten a fost "stinsa" de Primarie

Primaria a rupt relatiile cu firma Luxten - Virtual Arad News (c)2004Primaria a "rupt" ieri relatiile cu Luxten, societatea care a castigat licitatia privind concesionarea activitatii de iluminat public din municipiu. 
Potrivit viceprimarului Emanoil Voicu, discutiile au fost intrerupte din cauza faptului ca cele doua parti nu s-au inteles asupra sumei ce trebuie platita lunar de municipalitate. 
"Nu am mai incheiat actul pentru ca nu ne-am inteles asupra datelor contractuale, mai exact asupra pretului si asupra conditiilor de plata. 
Ei au cerut ca taxa lunara sa fie mai mare decat ce am propus noi. Acest lucru nu a fost agreat. Practic, ceea ce au cerut ei a fost dublul sumei noastre",
a precizat Voicu. 
Tot ieri, municipalitatea i-a anuntat pe restul licitatorilor care nu s-au calificat initial de intreruperea negocierilor si de faptul ca va organiza in perioada urmatoare a noua selectie. Printre cei notificati s-a numarat si Elba, una dintre societatile respinse, care, nemultumita de rezultat, a actionat primaria in judecata. 
"I-am anuntat si pe cei de la Elba chiar daca, din punctul nostru de vedere, procesul nu exista", a mai adaugat Voicu. 
Pe scurt, istoria concesionarii s-a derulat astfel: Caietul de sarcini a fost achizitionat de trei firme, dintre care doar doua si-au prezentat ofertele - Luxten si Elba. 
Nemultumita de rezultat, Elba l-a contestat, mai intai administrativ, apoi in justitie. 
Printre nemultumirile invocate se numarau cele referitoare la modul in care s-a facut punctajul, la valoarea investitiilor asigurate din surse proprii, la intretinerea anuala sau la modul de calcul. 
Castigatorii licitatiei trebuiau sa refaca o parte din corpurile de iluminat distruse sau nefunctionale si sa extinda reteaua. 
Totodata, trebuiau sa realizeze nocturna stadionului UTA.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania 

  • Institutiile aradene nu sunt interesate de alpinismul utilitar

Front de lucru pentru alpinistii utilitari Hotelul Continental AstoriaConstructiile reprezinta, de departe, una dintre cele mai profitabile afaceri ale Romaniei. Nu numai ca in tara noastra se construieste "in draci", chiar daca majoritatea populatiei nu-si permite sa inchirieze nici macar o garsoniera, dar constructorii romani au trecere in strainatate. 
Cu toate acestea, un nou domeniu incercat sa-si faca loc pe piata constructiilor. Alpinismul utilitar, sau munca la mare inaltime, castiga tot mai mult teren. Din nefericire, o astfel de meserie nu este pe deplin inteleasa si respectata la nivel local. 
Alpinisii urbani 
Alpinismul utilitar are o multime de "portite" care il pot face rentabil in economia de piata.
De la cosmetizat arbori pana la spalat geamuri, alpinismul utilitar are numai de castigat. 
Doar ca intr-o tara in care industria constructiilor nu merge mai departe de faiantat sau tencuit, o astfel de munca periculoasa isi gaseste greu beneficiarii.
Ba chiar mai mult decat atat, firmele de alpinism utilitar se confrunta cu o problema greu de digerat chiar si pentru cei implicati. 
Pe scurt, este vorba despre lipsa de imagine. 
Primul contract 
Cu cativa ani in urma, in Arad se desfasura prima lucrare de alpinism utilitar, care avea sa ajunga la ochii lumii. 
Sediul fostului CEC, situat vis-a-vis de Palatul Administrativ, a fost renovat de o societate de constructii specializata in acest domeniu.
Ovidiu Frasincar (cunoscut atunci in cercurile de iubitori ai muntelui sub numele de Kiraly) impreuna cu cativa colegi de-ai sai au lucrat aproape zi si noapte pentru a da o fata frumoasa unei cladiri mancata de timp.
Si turnul Primariei a fost escaladat de alpinistii utilitari Abia atunci aradenii au vazut cu ochii lor ce inseamna munca de alpinist utilitar. 
Nimeni nu stia insa ca aceasta societate avea un dosar destul de gros de lucrari, facute cu ceva vreme in urma. 
Reduceri de preturi 
In general, astfel de societati contracteaza doar lucrari extreme. Cum ar fi, spre exemplu, varuirea turnului de apa de la fabrica de vagoane sau a cosurilor de fum de la CET. 
Nici o firma de constructii nu liciteaza astfel de lucrari fara a solicita bani multi de la beneficiari. 
Pentru o societate de constructii normala, astfel de lucrari implica costuri mari: schele, macarale, sporuri la salariile muncitorilor, un timp de lucru mai larg. 
Pana si arborarea drapelului national pe turnul Primariei a fost executata de o asemenea societate. 
Exact aici, piata serviciilor in constructii are o bresa ce nu poate fi acoperita decat de alpinismul utilitar. 
Cu bani putini poti apela la serviciile alpinistilor de ocazie care efectueazi lucrarea la pretul unui tencuit de casa. 
Numai ca, asa cum spuneam, astfel de firme duc lipsa de imagine. Foarte putini stiu ca in  Arad au la cine apela. 
Exista, in momentul de fata, trei societati specializate in acest domeniu. 
Exemplul care intareste regula 
La 25 de ani, Cosmin Truta este unul dintre cei care isi castiga existenta din catarat. S-a apucat de alpinism la varsta de 17 ani, dar prima oara cand a avut contact cu stanca de-abia implinise trei ani si jumatate. 
A urmat mai tarziu o scoala de alpinism, iar acum lucreaza pe cont propriu, fiind conducatorul unei echipe formate din trei oameni. 
Un alpinist utilitar este chemat adesea sa renoveze cladiri, sa taie copaci, sa realizeze lucrari de intretinere la inaltime, sa monteze panouri si reclame.
Cel mai inalt arbore doborat de echipa lui Cosmin masura aproximativ 55 de metri. 
Cuiburile ciorilor au fost desfiintate tot de alpinisti Una dintre cele mai mari lucrari primite a fost sa curete, sustinut de cateva franghii, ferestrele noului hotel Continental din Arad. 
Pentru o minima siguranta e nevoie de un echipament special: coarda miniera, lama, coborator si alte corzi de protectie. 
Chiar daca esti bine echipat, uneori accidentele nu pot fi evitate. 
Intr-o cazatura, Cosmin si-a rupt mana dreapta, si-a fisurat bazinul si patru coaste. Tanarul alpinist aradean e priceput in ceea ce face. 
Institutiile cu care a colaborat il recomanda mai departe si asa echipa sa are mereu de lucru. 
Ca sa fie intotdeauna in forma, se antreneaza la Baile Herculane, Vadul Crisului sau la Carbunesti. 
Cum era de asteptat, are ca hobby-uri sporturile extreme: bungee jumping, zborul cu parapanta, saritul cu parasuta, coboratul canioanelor. 
Isi doreste sa urmeze un curs de ghid alpin si chiar si infiinteze o scoala de alpinism, unde sa predea ceea ce stie sa faca mai bine. 
De altfel, Cosmin a facut obiectul unui reportaj, al cotidianului Agenda Zilei, editie de Arad. 
Imediat, dupa aparitia articolului Cosmin Truta a fost cautat, de conducerea fabrici, Dacia-Renault care i-a, oferit un contract de munca, in schimbul une sume demne de invidiat. 
Iata ca o astfel de meserie trezeste interesul celor mai puternice societati din Romania. 
Orice fabrica ce are un furnal sau un turn de apa ar trebui sa aiba un contract semnat cu o astfel de societate. 
Numai ca noi, romanii, nu am ajuns la aceasta performata. 

Cristian Titca - Agenda zilei

  • Imblanzitorii de albine

Produsele apicole se bucura de interes deosebit din partea aradenilorApicultorii aradeni combina cu succes arta culinara cu medicina traditionala
Mierea si derivatele din miere au fost mereu considerate panaceu. Actiunile terapeutice, aroma si gustul dulce fac din miere unul dintre cele mai placute medicamente. Curele de propolis sau polen au aroma diminetilor de vara, a gradinii pline de flori a bunicii. Aradenii nu sunt atrasi de produsele apicole autohtone, preferandu-le pe cele din super-marketuri.
Propolisul e bun la toate
Familia Pancotan si-a deschis de putin timp, un mic magazin in Piata Catedralei. Are 90 de familii in pavilion, si le tine acum la Sistarovat
"Daca vrem miere de salcam sau poliflora, trebuie sa ne hotaram din timp si sa gasim o locatie adecvata, adica langa un lan de floarea soarelui sau langa o padure de salcam. Depinde de vreme cata cantitate scoatem din stupi sau pe ce sortiment ne profilam predominant"  spune Florian Pancotan. 
Un kilogram de miere poliflora este vandut cu 120.000 de lei, cel de miere de tei cu 150.000 de lei, de salcam cu 160.000, iar propolisul e dat in cantitati mici, dar kilogramul costa 1.500.000 de lei. Propolisul este depus de albine pe rame sau pe lauf. Il rad si il comercializam ori in stare bruta ori tinctura. 
Noi recomandam tratamentele pe baza de propolis, un produs 100% natural, indicat pentru o gama larga de afectiuni – afte, paradontoza, gingivite, faringite, amigdalite."

„Doua tone de miere de la 60 de familii”
Standul familiei Caraneant din hala alimetara a Pietei Catedralei este plin ochi cu borcane de miere si sticlute de tincturi. 
Vand si otet de mere sau diferite preparate apicole proprii, dar si alte tratamente naturiste. 
"Suntem din Sanicolau Mic, din Arad, avem saizeci de familii in pavilion, pe care il transportam la Frumuseni, la Alunis, Chesint, Barzava, Zam, Brad. Sunt zile in care vindem 4 kg, sunt altele in care dam doar 2"  - spune Victoria Caraneant. 
Muzeul din Minis prezinta o bogata varietate de produse apicole De albine si de produse are grija sotul ei, Vasile. El este cel care pleaca in pastorala cu pavilionul plin de albine – astfel se numeste transportarea familiilor intr-o zona de unde sa poata culege polenul. 
In anii secetosi se face mai multa  miere, denumita si de mana. Un kilogram de miere poliflora costa 120.000 de lei, unul de miere de salcam - 160.000 de lei, de tei - 150.000 de lei. Suta de grame de polen costa 35.000 de lei iar tinctura in sticluta de 10 ml - 30.000 de lei. 
Standul familiei Caraneant este dotat si cu un calculator care arata potentialilor cumparatori continutul si actiunea terapeutica a fiecarui produs apicol in parte.
Mierea de mana – bogata in fier
In Piata Mihai Viteazul exista un stand dedicat in exclusivitate comerciantilor de produse apicole. 
Maria Fejes, producator si comerciant, recomanda studentilor sau persoanelor cu lipsa de calciu sa-si faca un amestec de branza si miere de albine. 
"Are acelasi efect ca lecitina si este un bun calmant. Un alt "medicament" usor de preparat acasa este mierea cu nuca. 
In 300 g de miere se amesteca un sfert de kilogram de nuca macinata si se stoarce peste zeama de la 2-3 lamai. Se amesteca si se ia cate o lingurita dupa fiecare masa. Este bogat in vitamine si de obicei se amesteca cu miere de salcam. Un borcan de 400 de grame costa 40.000 de lei."

Un alt produs special al familiei este mierea de mana, recomandata sportivilor. 
"Mierea de mana contine foarte mult fier. Nu este dulce si nu e buna in ceai, de aceea copiilor nu prea le place. Mierea de tei este buna la raceala si este un bun calmant, cea de salcam este fina, acrisoara, aromata si bogata in vitamine." 
Apicultura o preocupare sanatoasa si rentabila Mierea poliflora de vara contine mult polen si vitamine.
Familia Fejes are 60 de familii in stupina si daca albinele sunt sanatoase si sezonul este bun, nu scot mai putin de 2.000 de kg de miere pe an. 
Preturile se invart in jurul sumei de 130.000 de lei pe kilogram. "Clientii vechi si cei care cumpara o cantitate mai mare au reducere sau le mai dam cate un fagure copiilor" isi prezinta Maria Fejes oferta de produse apicole.
Buna si la frumusete
Catalina si Avram Chirila se ocupa de apicultura de mai bine de trei ani. "Ne-am cumparat un pavilion de la un pensionar si sotul meu lucreaza la el acum, la Sofronea. Cu tot cu inscriere ne-a costat 250 de euro si avem 55 de familii in el. Pe zi vindem in jur de 10 -12 kg de miere.
Specialitatea sotilor Chirila este energizantul facut din miere, polen, propolis si suc natural de catina. La 600 gr de miere se adauga 100 gr de polen macinat cu masina de macinat zahar, 20 ml de propolis si 2 linguri de suc natural de catina. Amestecul este recomandat in cazul afectiunilor la inima, ficat si stomac. Administrarea este foarte importanta – se consuma 2 linguri dimineata, doua la amiaza si seara nu se mai ia, deoarece strica somnul. Catina contine de zece ori mai multa vitamina C decat o lamaie si este recomandata si impotriva racelilor. O cura de o luna costa 160.000 de lei."

Mierea mai intra si in compozitia unor masti pentru mentinerea prospetimii tenului. Se omogenizeaza o lingurita de miere, un galbenus si cinci picaturi de ulei de floarea soarelui. Masca se aplica seara si se indeparteaza dupa 20-25 de minute cu apa calduta.
In luna mai a anului 2002, la Minis a fost inaugurat primul muzeu al mierii din tara – Expo Muz - Arpi Apis. 
Exponatele sunt  chiar in curtea locuintei impatimitului crescator de albine Arcadie Kovacs. 
Apicultorul a strans exponate apicole sub pavilionul unui centru expozitional. 
De cand a deschis muzeul, apicultorul are vizitatori din tara, dar si din strainatate si este convins ca va reusi sa promoveze acest produs natural al albinelor pe scara larga.

Lidia Bucataru - Observator

  • La un an de la deschiderea celei din Micalaca Salina artificiala si la Socodor

Presedinta Fundatiei Juventute - Iulia Kondor doreste extinderea retelei de saline "Somadrin"Fundatia "Juventute" a aniversat, ieri, un an de cand a deschis prima salina artificiala din tara care propune tratamentul cu aerosoli "Somadrin". 
"A fost un an bun care ne-a demonstrat ca salina poate sa ajute multi oameni. Aproximativ 175 de copii si cadre didactice din Fundatia Juventute frecventeaza zilnic, pentru o ora, salina, iar in circuitul deschis avem peste 100 de abonati, cu varste cuprinse intre cinci luni si 92 de ani. Dupa 3-4 zile de tratament, se observa deja o usoara imbunatatire a starii de sanatate, iar 95% dintre bolnavii tratati in salina sunt cu stare generala mai buna, stare care se mentine si dupa terminarea curei" - precizeaza Julia Kondor, presedinta Fundatiei Juventute.
Salina situata la parterul bl. 108/B din Micalaca poarta numele "Somadrin", la fel ca solutia cu ajutorul careia se face tratamentul in salina. 
Este vorba de o solutie saturata de sare, ce contine doar elemente naturale si care creeaza efectul pesterilor sarate, adica al salinelor naturale. 
Aceasta solutie a fost inventata si brevetata in 1996 in Ungaria, fiind rodul a sapte ani de cercetari si experiente. 
Solutia "Somadrin" care se evapora in salina aradeana este procurata chiar din tara de origine, de la Budapesta. 
Tratamentul la salina este recomandat tuturor bolnavilor cu probleme respiratorii, dar si celor care vor sa previna cronicizarea bolii.
Pentru ca a primit foarte multe solicitari de tratament cu aerosoli "Somadrin" in special din zona Pilu - Chisineu Cris - Varsand, Fundatia Juventute a decis deschiderea unei noi saline artificiale, in judet. 
Acest lucru se intampla chiar astazi, la Socodor. "Am ales localitatea Socodor, aflata la 50 km de Arad, pentru ca aici am avut norocul sa gasim doua case la un pret destul de bun. Pe langa salina - care, pentru inceput, va avea o capacitate de doar patru locuri - noi ne-am gandit sa amenajam aici si o tabara pentru 20 de copii, iar in viitor, cu putin lobby, speram sa putem face o zona de agrement" - adauga Julia Kondor. Conditiile de frecventare a salinei de la Socodor sunt aceleasi ca si la Arad. 
Contra sumei de 600.000 de lei, oamenii beneficiaza de 30 de sedinte de tratament (a cate o ora fiecare) in salina. 
Programarile se fac pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Diana Dutu - Adevarul

  • La furat, cu un taxi fals

Noi spargatori de autoturisme au fost prinsi de politistii aradeniPolitistii aradeni au descoperit o retea de hoti din autoturisme care se foloseau de un taximetru falsificat. 
In urma unei actiuni organizate de cadre din compartimentele furturi auto si siguranta publica au fost prinsi in flagrant, in timp ce furau din autoturisme, in zona Vlaicu din municipiul Arad, Raducu Buju, de 24 ani, din Frumuseni, Nicolae Babuc de 24 ani, din Buteni, si Silviu Constantinescu, de 24 ani, din Paulis. 
Ei se deplasau cu autoturismul Dacia 1310, cu numarul de inmatriculare AR-02-RAU, pe care aveau montata o caseta de taximetrie, fara a avea autorizatie pentru practicarea transportului in regim de taxi. 
In falsul taximetru au fost gasite bunuri furate in valoare de 30 de milioane de lei. Cei trei tineri au fost prezentati Parchetului de pe langa Judecatoria Arad, care a dispus cercetarea lor in stare de libertate. 
Cercetarile continua, deoarece politistii cred ca tinerii pe care i-au prins in flagrant au savarsit mai multe furturi din autoturisme.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]