Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 2 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Compania Tarom si-a reluat cursele de la Arad: O raita prin tara in doar cinci ore

Comandantul Aeroportului International Arad - Dan Balacel este incantat de reluarea curselor TaromCompania Tarom a reluat ieri dimineata cursele interne de pe Aeroportul International Arad, dupa o suspendare a acestora care a durat mai bine de doi ani si jumatate. 
Vizibil incantat de acest lucru, domnul Dan Balacel, comandantul Aeroportului International Arad, ne-a declarat: "Pentru aeroportul nostru si implicit pentru Consiliul Judetean in subordinea caruia se afla acesta, reluarea curselor interne Tarom reprezinta incununarea unei munci de cativa ani care va conduce la dezvoltarea judetului noastru. Ne exprimam speranta sa nu dezamagim compania Tarom in ceea ce priveste numarul de pasageri. Mai ales ca dumnealor vin acum cu o noua oferta, mult diversificata fata de ceea ce a fost inainte in privinta rutelor, folosind pentru acest lucru aparate de zbor mai performante de tipul ATR 42", a subliniat domnul Dan Balacel.
Pentru a convinge opinia publica de bunele intentii pe care le are in privinta Aradului, Compania Tarom a rezervat locuri reprezentantilor presei aradene in chiar zborul inaugural de ieri dimineata. Adica de pe ruta Arad - Bucuresti, via Targu-Mures.
Dupa ce am decolat din Arad la ora 6,05, urcand in cateva minute la patru mii cinci sute de metri abia a apucat stewardesa sa serveasca sandviciurile, sucul, ceaiul sau cafeaua, ca a trebuit sa ne punem din nou centurile de siguranta pentru a ateriza la Targu-Mures unde, am ajuns dupa 40 de minute de zbor. 
Dupa o scurta escala de 15 minute, pentru verificarea avionului si alimentarea acestuia, ne-am ridicat din nou in aer, indreptandu-ne spre Capitala unde am ajuns la ora 8,00. 
Odata aterizati lin, fara nici un fel de probleme (de altfel, tot zborul a decurs ireprosabil, scoala romaneasca de pilotaj spunandu-si inca o data cuvantul) aveam de ales: revenim spre casa, luand avionul pana la Timisoara si de acolo cu masina pana la Arad sau ramanem in Bucuresti pana seara la ora 20,05 imbarcandu-ne in avionul de Arad, via Sibiu. 
La zborul inaugural de ieri au participat si reprezentanti ai presei Deoarece in aceasta varianta aterizam pe Aeroportul International Arad la ora 21,55, am ales sa ne intoarcem prin Timisoara. 
Prea mult timp nu am avut de pierdut la Otopeni pentru ca la ora 9,00 aveam avion spre Timisoara. 
In rastimpul de 30 de minute pana la ambarcare am ramas surprinsi insa de masurile de securitate extraordinare care s-au instituit dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. 
Cu gandul ca intr-adevar nu-i de glumit cu astfel de provocari ale lumii contemporane si rontaind din sandwiciurile gustoase servite de o alta simpatica stewardesa, nici nu am simtit cum a zburat timpul in avionul care ne transporta la Timisoara, la cinci kilometri deasupra pamantului, cu o viteza de 500 de kilometri la ora. (Iar de acolo, de sus, Romania nu arata deloc rau; ba, dimpotriva...). 
In capitala Banatului am aterizat la ora 10,15. Dupa inca o ora de mers cu masina (pentru ca Timisoara a devenit un adevarat santier prin care se circula foarte greu) eram la Arad! 
Altfel spus, in cinci ore am dat o raita prin tara, ajungand din nou acasa! Cu timp suficient sa ne luam ziarele din Aeroportul Otopeni, sa bem o cafea ori daca eram oameni de afaceri sa batem palma pentru un contract.
Nu incheiem inainte de a va prezenta programul curselor Tarom din perioada 31.10.2004 - 26.03.2005, cu precizarea ca despre biletele de avion nu vom vorbi nimic decat ca un dus - intors Arad - Bucuresti, mai ales in perioada aceasta de promovare, nu costa cu mult mai mult decat un bilet de tren la cuseta, sa zicem! 
Asadar: Luni, decolare Arad, ora 6,05, aterizare Otopeni ora 8,00, via Targu Mures. 
Marti, decolare Arad ora 6,10, aterizare Otopeni, ora 8,00, via Sibiu. 
Joi, decolare Arad ora 6,10, aterizare Otopeni ora 8,00, via Sibiu. 
Vineri decolare Arad ora 6,05, aterizare Otopeni ora 8,00, via Targu-Mures. 
Sambata, decolare Arad ora 6,10, aterizare Otopeni ora 8,00, via Sibiu. 
In ceea ce priveste aterizarile pe Aeroportul International Arad, va informam: 
Luni, decolare Otopeni ora 20,05, aterizare Arad ora 21,55, via Sibiu. 
Miercuri, decolare Otopeni ora 20,05, aterizare Arad ora 21,55, via Sibiu. 
Joi, decolare Otopeni ora 20,05, aterizare Arad ora 22,05, via Targu-Mures. 
Vineri, decolare Otopeni ora 20,05, aterizare Arad ora 21,55, via Sibiu si 
duminica, decolare Otopeni ora 20,05, aterizare Arad ora 22,05, via Targu-Mures.

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Ziua Mortilor – Blandete de toamna aurie, crizanteme si amintiri

Ziua Mortilor - prilej de pioasa aducere amintePoate ca nicioadata, Ziua Mortilor a poposit in cimitire – frumoasa, luminoasa, plina de seva aurie a unei toamne blande, generoase in soare ruginiu si un imens covor de frunze. Mai mult ca oricand, pacea a coborat pe aleile tacutelor locuri de veci, alaturi de prezenta celor care s-au indreptat cu bratele pline de crizanteme spre mormantul celor dragi, trecuti in eternitate.
Parfum de crizanteme in tramvai
Desi sfarsitul de saptamana a fost deosebit de animat in cimitirele aradene, totusi, ieri, intai noiembrie - Ziua tuturor Sfintilor – Aradul s-a umplut din nou de crizanteme, vizibile la toate colturile strazilor, in special in apropierea cimitirelor. 
La orele diminetii si amiezii, tramvaiele erau pline de aradeni cu brate de crizanteme albe, mari si rotunde, ruginii, galbene-ocru, mov-palid. 
La "Eternitatea" drumul din statia de tramvai de la UTA este barat de o vanzatoare cu doua cosuri imense de crizanteme de toate culorile, care te imbie, la pret accesibil, sa-i cumperi florile. 
Nici bine nu ai trecut strada ca te impiedici de un sir lung de florari, aproape toti avand de vanzare numai crizanteme si mici coronite cu flori marunte, rosii. 
Nu stii ce sa alegi, revarsarea de crizanteme e imensa, iti vine sa cumperi de la fiecare cate un buchet. 
Intrarea pe aleile "eternitatii" se face prin alte siruri de vanzatori de crizanteme uriase acoperite de diafanele ferigi. 
Lumea cumpara flori cu bratele si se indreapta, grupuri-grupuri, tacuta, spre mormantul celor dragi, disparuti pe vecie. 
Desi e inceput de saptamana, nimeni nu a uitat de aceasta zi a celor alaturi de care am petrecut o viata intreaga sau…o singura zi.
Flori si pentru cei plecati de un secol…
In lumina calda si blanda, imensul cimitir respira "viata" prin mormintele reimprospatate cu flori si verdeata. 
Crucile, monumentele funerare sunt pline de buchete imense de flori, alaturi de lumanari palpaitoare in boluri rubinii. 
Mai ales cei varstinici sunt imbracati in haine elegante, negre, de moda veche. 
Cei plecati in eternitate sunt sabatoriti de cei dragi Nimeni nu se grabeste, de parca drumul spre mormant ar precede un anumit ritual al tacerii, al aducerii aminte a tot ceea ce a fost…
Un barbat sta pe genunchi si aranjeaza, tacut si trist, flori pe mormantul sotiei. 
O femeie aseaza cateva buchete imense de crizanteme pe mai multe morminte, toate frumos aranjate, protejate cu gard din fier forjat, proaspat vospit in negru. 
Priveste pierdut spre fotografii care arata o fata moarta de tanara, parintii, sotul…
Nu mai e nevoie de cuvinte, in fata mormintelor oamenii stiu sa taca si sa dea frau liber durerilor, dorului, lacrimilor. 
Unii stau ore intregi pe o banca. E locul in care se simt cel mai aproape de fiinta disparuta si durerea e parca mai mica. 
O mama a carei fiica a disparut la varsta majoratului vine la mormantul fiicei aproape in fiecare zi. 
Privim spre doua femei in varsta aflate in gradina mai multor morminte dintre care unul e vechi de peste un secol. 
Intram in vorba si aflam amanunte depsre o familie cunoscuta in urma cu multi zeci de ani. 
Vechea piatra funerara apartine unei tinere decedate in urma cu aproape o suta de ani, dar iata ca urmasii nu au uitat nici intr-un an sa puna flori pe mormantul fetei…seculare.
Mai sunt destule morminte lasate in paragina, dar, si asa, cateva fire fragile de crizantema tot si-au gasit locul printre buruieni, langa o cruce pe care nu se mai vede aproape nimic. 
Cum am spus, nimeni nu se grabeste, oamenii se aseaza pe banci, pomenesc memoria celor plecati, varsa o lacrima nevazuta de dor si neuitate amintiri. 
Mormintele plecatilor spre vesnicii au reinviat, pentru o clipa, prin flori, lumanari, slujbe si multe lacrimi – alaturi de prezenta calda si luminoasa a toamnei pe aleile frunzelor ruginii.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Maiorul Badalan, peste noapte general

Generalul Badalan este contestat de revolutionarii aradeniAvansarea spectaculoasa a noului sef al Statului Major General
Valentin Voicila, liderul revolutionarilor aradeni, este ferm: "Eugen Badalan nu a fost nici o clipa de partea Revolutiei la Arad!" 
Potrivit marturiilor participantilor la evenimentele din 1989, fostul sef de Stat Major al Diviziei Mecanizate de la Oradea a ordonat pe 21 decembrie masacrarea demonstrantilor cu baioneta si l-a amenintat direct cu impuscarea pe Voicila. 
A doua zi, insa, maiorul Badalan a preluat coordonarea activitatii unitatilor militare din Cetatea Aradului. 
In acest timp, el nu a luat legatura cu nucleul de conducere care se afla in fostul sediu al Comitetului Judetean PCR, actualul Palat Administrativ.
Colonelul in rezerva Neculae Diaconescu sustine ca Badalan ar fi vinovat de diversiunile create in acele momente cind unitatile militare se atacau reciproc sau trageau asupra echipajelor fostei Militii, trimise pe teren pentru a recupera pretinsi teroristi. 
Asa au aparut primele victime la Arad, dupa caderea lui Ceausescu. 
In amintirile sale, Diaconescu il acuza pe Badalan ca in data de 23 decembrie 1989 a ordonat foc impotriva unitatilor militare care trecusera de partea Revoluiei.
Revolutionarii pensionati, contra-revolutionarii promovati
In ciuda suspiciunilor, acesta a fost avansat rapid la gradul de locotenent-colonel, chiar in decembrie 1989. 
Pana la jumatatea anului urmator, Badalan a urcat pe rand scara ierarhiei, devenind colonel si apoi general. 
O evolutie asemanatoare a avut si fostul comandant al unitatii din Cetatea Aradului, al carui rol in Revolutie a fost contestat, fiind arestat in acele zile de fostul sau subordonat, maior Ioan Micu. 
Ofiterul a fost eliberat la interventia sefului direct al lui Badalan, comandantul Diviziei de la Oradea, generalul Schiopu. 
In schimb, destinul fostilor maiori Micu si Diaconescu, care au actionat de partea revolutionarilor, a fost exact invers: cei doi au fost scosi din armata pe usa din dos, fiind pensionati la implinirea varstei de 50 de ani. 
Iar cel pe care il acuza de actiuni anti-revolutionare, actualul general Badalan, a devenit acum seful Statului Major General, cea mai inalta functie pe care o poate ocupa un militar in cadrul MApN.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Greva in sanatate

La spitalul judetean timp de doua ore personalul a stat in greva de avertismentSindicalistii de la au organizat o greva de avertisment de doua ore timp in care au iesit in curtea spitalului judetean cu pancarde.
Pe perioada grevei au fost asigurate numai urgentele.
La  spitalul judetean Arad , greva a paralizat circulatia masinilor, care au fost intoarse de la poarta institutiei!
Nemultumiti au fost pacientii si apartinatorii bolnavilor internati care au asteptat 2 ore sa intre in spital, insa cu totii au inteles importanta grevei.
Revendicarile sindicatului SANITAS sunt vechi de aproape 1 an.
Din decembrie anul trecut sindicatul a semnat nu mai putin de 5 protocoale cu ministerul sanatatii, in speranta unei rezolvari, care si acum se lasa asteptata.
Daca nici de aceata data sindicalistii nu vor primi de la Ministerul sanatatii ceea ce vor, ei vor intra, peste o saptamana  in greva generala.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Tigari de contrabanda in valoare de 8 miliarde de lei

Soferul unui camion austriac a incercat vigilenta vamesilor de la VarsandCaptura impresionanta de tigari de contrabanda la Varsand unde politistii de frontiera au descoperit aproape doua sute de mii de pachete de tigdri netimbrate in valoare de peste opt miliarde de lei.
Acestea urmau sa ia "calea strainatatii", iar profitul obtinut din comercializarea lor pepiata neagra din Uniunea Europeana era de 41 de miliarde de lei.
Acesta este cel de al zecelea transport ilegal de tigari oprit la vama aradeana in ultima perioada.
Politistii de frontiera, impreuna cu lucratorii vamali aradeni, au descoperit, ieri dimineata, inca un transport clandestin de tigari.
La punctul vamal Varsand s-a prezentat pentru a iesi din fara cetateanul austriac Franz R., in varsta de 23 de ani, sofer al unui autocamion ce apartinea unei firme din Austria.
Acesta transporta, conform documentelor insotitoare ale marfurilor, paleti de lemn, rame metalice si cartoane de la o firma din Craiova, pentru o societate austriaca.
Ca urmare a analizei de risc efectuate si tinand cont de "antecedentele" punctului in ceea ce priveste descoperirea de transporturi ilegale de tigari ascunse in autocamioane, lucratorii vamali si politistii de frontiera au procedat la efectuarea unui control amanuntit.
Cu aceasta ocazie au fost descoperite 399 de baxuri cu tigari marca "Sovereign" si "Torchester", a caror valoare este de 8,2 miliarde de lei.
Fiind demarate cercetarile, soferul camionului a declarat ca nu a participat la incarcarea TIR-ului si nu stia de existenta tigarilor, afirmand ca este doar un simplu transportator.
Profitul obtinut de traficant din comercializarea ilegala a tigarilor in Uniunea Europeana, unde valoarea unui pachet de tigari este de aproximativ 5 ori mai mare decat in Romania, ar fi fost de peste 40 de miliarde de lei, adica aproape un milion de euro.
Tigarile au fost confiscate de autoritatea vamala, iar soferul a fost sanctionat cu 50 de milioane de lei.
De asemenea, cetateanul austriac este cercetat de politistii de frontiera sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire de acte nereale la autoritatea vamala.

Monica I. Gaicean - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]