Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 2 august 2004

Stirile TVA aici

  • Gestionarea ambalajelor si a deseurilor, mult mai aproape de Europa

Polaris vrea sa duca Aradul in EuropaPrimaria si Polaris, in pas cu prevederile legii
Unul dintre putinele judete din Romania care s-a aliniat noilor prevederi in materie de gestionare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje este, indiscutabil, judetul nostru, mai precis municipiul Arad. 
Incepand de joi, 5 august 2004, va intra in
vigoare H. G nr.899 din 10 iunie 2004 pentru modificarea si completarea HG. Nr.349/2002 privind aceasta activitate, publicata in Monitorul Oficial nr. 601 din 5 iulie 2004. Hotararea de Guvern prevede o serie de obligatii pentru detinatorii de deseuri de ambalaje, indiferent daca acestia sunt institutii publice, asociatii, fundatii sau persoane fizice.
Obligativitati ale legii
Prevederile acestei legi nu fac altceva decat sa alinieze, din acest punct de vedere, legislatia Romaniei la conditiile impuse de Uniunea Europeana, in vederea integrarii tarii noastre in acest for. 
Punctual, una dintre aceste prevederi face referire la "detinatorii de deseuri, care vor trebui sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite, inscriptionate in mod corespunzator, amplasate special de catre autoritatile administratiei publice locale sau sa predea aceste deseuri la agentii economici specializati". 
O alta prevedere a acestei Hotarari de Guvern este aceea ca agentii economici "detinatori de deseuri de ambalaje au obligatia sa asigure valorificarea sau reciclarea acestora prin mijloace proprii sau prin predare catre agentii economici specializati". 
Agentii economici care produc produse ambalate in ambalaje reutilizabile sunt obligati sa organizeze un sistem pentru colectare, in vederea reutilizarii multiple a ambalajelor, prin unitatile care comercializeaza aceste produse sau prin centre specializate de colectare a acestor tipuri de ambalaje.
Ambalajele si deseurile vor fi colectate selectiv de PolarisPolaris: program de colectare selective
In Arad, Primaria Municipiului Arad a avut grija sa se incadreze in prevederile acestei legi, incheind deja un contract cu firma Polaris M Holding, concesionandu-i pe opt ani activitatea de salubrizare. 
Putem spune, de altfel, ca, prin incheierea acestui contract, Aradul este printre putinele orase care beneficiaza de un serviciu de salubrizare si de colectare menajera foarte bine pus la punct. 
Un exemplu in acest sens este si faptul ca, incepand de ieri, Primaria Arad si Polaris M Holding au demarat deja un program de colectare selectiva a deseunlor: sac transparent destinat colectarii deseurilor din recipient PET (fara dop) de la consumatorii casnici si de la agentii economici; sacul galben, destinat colectarii deseurilor reciclabile din hartie si carton, care provin de la consumatorii casnici si de la agentii economici. 
Bineinteles, aradenii vor utiliza numai sacii furnizati de Polaris M Holding.
Stam prost in judet
Directorul Agentiei de Protectia Mediului Arad, Cristian Ispravnic, ne-a declarat: ,"In municipiu, situatia este sub control. Mai rau este in judet, unde majoritatea primariilor nu au concesionat serviciul de salubrizare, nu au spatii special amenajate si nici saci de colectare. Suntem la inceput de drum si cred ca pana in 2007 acest serviciu va fi functional din toate punctele de vedere". 
Cristian Ispravnic ne-a mai declarat ca, momentan, aceste colectari selective vor avea loc, pentru inceput, mai ales in zone aglomerate, cum ar fi scolile sau in preajma restaurantelor.
Amenzi si prevederi
In cazul in care detinatorii de ambalaje nu vor respecta depozitarea selectiva sau predarea acestora catre agentii economici specializati, vor fi sanctionati cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 25.000.000 pentru institutii publice, asociatii sau fundatii.
De asemenea, agentii economici care realizeaza produse ce folosesc ambalaje reutilizabile sunt obligati sa marcheze sau sa inscriptioneze la vedere sintagma "ambalaj reutilizabil". 
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor promoveaza campanii de informare si educare in domeniul gestionarii acestui tip de deseuri. 

Dacian Don - Agenda zilei

  • Produsele de sinteza, din ce in ce mai cautate pe piata. Tinerete fara batranete si…boala

Produsele naturale devin tot mai solicitate de cumparatori - Virtual Arad News (c)2004Dupa indelungata era a "chimicalelor", e tot mai evidenta (re)intoarcerea omului spre pretioasele esente ale naturii, daruite cu har si binecuvantare divina. 
Este deja dovedit faptul ca cele mai puternice leacuri sunt cele obtinute din imensitatea tezaurului verde al naturii. 
Clasicele pastile, producatoare, de cele mai multe ori de reactii adverse, sunt abandonate in favoarea medicatiei de sinteza, care, desi mai costisitoare, asigura un tratament net superior si o recuperare completa celor suferinzi.
"Natura", ca afacere de familie
Pe langa magazinele naturiste specializate, o crestere accentuata o constituie prezenta firmelor care comercializeaza produse naturiste pe piata. 
Ne oprim in Piata Catedralei, in hala imensa unde aceste produse ocupa un loc important. 
Standul naturist este prezentat intr-un mod deosebit de atractiv si diversificat, alaturi de patroni, dedicati trup si suflet acestei meserii. 
Vrem sa cunoastem coordonatele acestei afaceri. 
"Suntem o firma (AF Victoria Caraneant) care ne ocupam de multa vreme cu achizitionarea si comercializarea produselor naturiste, iar de profesie suntem apicultori, avand acasa peste 40 de familii de albine din care facem miere de mai multe categorii". Inainte de afla mai multe despre continutul frumoaselor ambalaje, privim vitrinele cu produse, care mai de care mai promitatoare. 
"Toate sunt obtinute din plante, frunze si flori, excelente pentru vindecarea si ameliorarea majoritatii afectiunilor".
"Maraton" – cel mai cerut produs pentru virilitate
Ne interesam despre cerintele celor care "roiesc" in jurul acestor vitrine si aflam ca aproape toate produsele au trecere. 
"In general, cele mai cerute produse sunt suplimentele nutritive, un complex puternic de vitamine, cautate atat de femei cat si de barbati. De asemenea, se vand «la greu» produsele antireumatice si antiinflamatorii, prezente intr-o mare varietate: pastile, unguente, uleiuri volatile, tincturi. Barbatii sunt interesati de produsele care confera virilitate sporita; cel mai bun este "Maraton" care nu are contraindicatii decat pentru cei cu afectiuni cardiace. Produsul este foarte cerut, iar comenzile sunt pe masura".
Femeile vor sa slabeasca si sa intinereasca
Daca barbatii vor virilitate pe un timp mai indelungat, femeile se preocupa indeaproape de aspectul fizic. 
"Produsele noastre ajuta doamnele sa-si recapete aspectul fizic placut: avem creme, uleiuri volatile, ceaiuri, balsamuri, tincturi contra celulitei, obezitatii, ridurilor, cresterii tonusului, in general. De asemenea, sunt foarte cerute produsele antistres, aflate sub forma de ceaiuri, tincturi si pastile". 
Desi preturile nu sunt chiar la indemana oricui, totusi, cand e vorba de calitate, nu se mai pune problema  zgarceniei.
Batranii sunt aparati de… batranete grea
Persoanele varstnice pot cumpara produse naturale destinate intarzierii imbatranirii sau bolilor specifice batranetii. 
"Suntem de multa vreme pe piata si putem spune ca ne bucuram de clienti fideli. Oamenii sunt foarte multumiti de  produse. Firma noastra se aprovizioneaza de la cele mai importante firme de produse naturiste: «Hofigal» din Bucuresti, Pavisan, «Fares»(Orastie), «Medica» din Bucuresti."
Primim un catalog cu cele mai importante produse naturiste. Recomandarile pleaca de la miraculoasa si multilaterala Spirulina, pana la produse cosmetice valoroase, uleiuri, extracte, tincturi, medicamente, ceaiuri, siropuri, destinate celor majoritatii afectiunilor.
Un citat de pe spatele copertei cartii intitulate "Spirulina": "SPIRULINA, produsul cu ajutorul caruia se vor depasi limitele biologice in secolul urmator. Produsul care pastreaza armonia organismului, prelungeste viata si pastreaza intelectul nealterat".

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Finantele lichideaza 33 de firme

Firma Vinalcool a fost declarata falimentata de catre Finante - Virtual Arad News (c)2004Directia Generala a Finantelor Publice Arad a deschis procedurile de lichidare pentru 33 de societati comerciale, care insumeaza o datorie totala de 186 de miliarde de lei. 
Locul intai in top este ocupat de Vinalcool SA, cu datorii de 73 miliarde, urmat de SC Nicole Siegmeth SRL, cu 22,8 miliarde lei, firma legata de numele lui Emil Siegmeth, concesionarul parcarilor din Arad, in controversatul sistem Parktronic.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest

  • Strandul Bidi subiect de disputa intre pensionari

Pensionarii considera ca se face discriminare la strandul BidiStrandul pensionarilor din cartierul Vlaicu continua sa fie obiect de dispute intre asociatiile de pensionari. 
El este in administrarea casei de ajutor reciproc de zeci de ani, iar membrii acesteia platesc o suma mai mica pe biletul de intrare. 
Pe de alta parte, liga judeteana a pensionarilor ardeni considera ca ar trebui ca toti pensionarii sa plateasca acelasi pret, fara ca membrii carp sa fie favorizati. 
In luna iunie a anului curent asa a si fost, dar incasarile mici au determinat revenirea la preturile initiale.
Strandul pensionarilor din cartierul Vlaicu continua sa fie obiect de dispute intre asociatiile de pensionari. 
El este in administrarea casei de ajutor reciproc de zeci de ani, iar membrii acesteia platesc o suma mai mica pe biletul de intrare. 
Pe de alta parte, liga judeteana a pensionarilor ardeni considera ca ar trebui ca toti pensionarii sa plateasca acelasi pret, fara ca membrii carp sa fie favorizati. 
In luna iunie a anului curent asa a si fost, dar incasarile mici au determinat revenirea la preturile initiale. 
Liga judeteana a pensionarilor considera ca se face o discriminare intre pensionarii din Arad, prin preturile diferite pe care le platesc acestia cand merg la BIDI. 
Conducerea asociatiei protesteaza fata de faptul ca doar membrii Carp platesc sume mici pe biletul de intrare. 
Liga propune ca strandul sa fie administrat de gospodarirea comunala, pentru a nu mai exista neintelegeri. 
Pe de alta parte, conducerea casei de ajutor reciproc a pensionarilor precizeaza ca diminuarea pretului biletelor de intrare pentru cei care nu sunt membri a dus la scaderea drastica a incasarilor si la imposibilitatea de a fi platite lucrarile de renovare efectuate la strand.  
Complexul BIDI este frecventat zilnic de peste 500 de pensionari membrii ai casei de ajutor reciproc. 
In primul semestru al anului a fost vizitat de peste 25000 de utilizatori, din care 16400 membri CARP. 
In prezent casa de ajutor reciproc a pensionarilor numara 24200 de membri.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Descoperiri arheologice - La Taut, pamantul vorbeste despre istoria de secole a locului

Arheologii au descoperit la Taut si o biserica in stil goticDe trei ani santierul arheologic de la Taut nu inceteaza sa ii uimeasca pe specialisti. In decursul primelor doua campanii arheologice, din 2002 si 2003, au descoperit un cimitir timpuriu, cu piese de inventar de secol XI-XIII, o biserica romanica din secolul XIII, urme de locuinte din secolul XVI. Rezultatele senzationale au impus in mod firesc reluarea cercetarilor in aceasta vara. Scopul a fost elucidarea planimetriei bisericilor. "Bisericile - cea romanica si cea gotica - sunt acum clarificate in procent de 90%", ne spune, la fata locului, Florin Margineanu, cel mai tanar arheolog al muzeului aradean.
Tautul, de la 1334
Santierul arheologic de la Taut, numit "La Cetate", are o suprafata de 3,8 ha si se afla pe o terminatie de deal (altitudine 160 m), la 200 metri vest de paraul Cigher, la limita de sud-vest a localitatii Taut. 
Asezarea, numita si Tot, nu abunda in date documentare. Ea a fost mentionata documentar pentru prima data in 1334, in registrul de dijme papale, cand este amintit si preotul parohiei, Petru. 
In secolul al XVI-lea Tautul este atestat ca targ, iar in secolul XVIII aici functiona o parohie reformata. De aici incolo, numai arhiva pamantului mai poate vorbi despre trecutul acestor locuri.
Descoperiri senzationale... Si pamantul spune lucruri uimitoare. 
Numarul mormintelor identificate in cadrul cimitirului a ajuns la 55, din care unul, cel din faza timpurie, atrage atentia prin inventarul descoperit: patru inele de tampla si un colier de margele de sticla. In privinta bisericilor, se poate contura deja un scenariu destul de precis. 
La finele secolului al XIII-lea sau la inceputul secolului al XIV-lea se construieste biserica romanica (biserica-sala cu altar semicircular). 
Ulterior, pe latura de nord, i se adauga o sacristie si o colaterala. Cresterea numarului enoriasilor a determinat marirea spatiului bisericii: se construieste un nou cor, cu absida poligonala, spre est; nava a fost prelungita spre vest. 
Noua biserica a fost construita in stilul gotic. Pe latura de vest a bisericii a fost ridicat si un turn clopotnita. Sub nava centrala a bisericii gotice a fost zidita o retea de opt cavouri acoperite cu lespezi de piatra. Biserica a fost distrusa pe la mijlocul secolului XVI. 
Ulterior, intre ruinele acesteia au fost construite locuinte cu pereti din lemn si chirpic. Urme ale unor astfel de locuinte constituie un material arheologic bogat si divers, constand in unelte, arme, podoabe, ceramica (vesela, cahle de soba) din a doua jumatate a secolului XVI. Locuintele au sfarsit in urma unui incendiu violent de la sfarsitul secolului XVI - inceputul secolului XVII. 
Turismul arheologic in zona Taut are perspective bune"Zona nu a fost sub cota de civilizatie a Europei!"
Materialul arheologic recuperat imbogateste semnificativ zestrea muzeului aradean. De pe suprafata bisericii au fost recuperate numeroase elemente arhitectonice sculptate: elemente de bolta, ancadramente, socluri, etc. De asemenea, au mai fost descoperite monede datate in perioada lui Sigismund de Luxemburg (1387 - 1437). 
Urmele locuirii de secol XVI sunt si ele bogat reprezentate: piese de fier, os, bronz si sticla. Ceramica uzuala este deosebit de bogata, ea cuprinzand, alaturi de vesela curenta, o cantitate mare de cahle de soba. 
"Toate aceste descoperiri sunt repere pentru un intreg areal geografic. Si ceea ce mai spun aceste descoperiri este ca zona nu a fost sub cota de civilizatie a Europei!", afirma dr. Adrian A. Rusu de la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca, reputat arheolog si bun cunoscator al siturilor aradene Frumuseni si Taut. 
Turismul cultural in zona are perspective excelente
Insa aceste senzationale descoperiri se cer a fi valorificate. Solutia cea mai atractiva si spectaculoasa ar fi integrarea lor intr-un circuit al turismului cultural in zona. 
Dar pentru un asemenea scop e nevoie, fireste, de investitii serioase in amenajarea sitului. Sperante exista totusi, dat fiind interesul pe care comunitatea locala si autoritatile judetene il poarta sitului arheologic de la Taut. 
Este graitoare in acest sens prezenta la fata locului a primarului comunei Taut, Gheorghe Ples, a vicepresedintelui Consiliului Judetean Arad, Gavrila Buza, a consilierilor judeteni Traian Igas (presedintele Comisiei de cultura), Rodica Herlo si Gabriela Faciu. 
Toate laudele pentru echipa de arheologi care a lucrat, timp de o luna, la temperaturi greu suportabile, pentru a scoate la lumina toate aceste comori ale trecutului: Pascu Hurezan - responsabil de santier, dr. Peter Hügel, Florin Marginean de la Complexul Muzeal Arad, dr. Adrian A. Rusu de la Institutul de Arheologie de la Cluj, alaturi de colaboratorii lor, studenti la Facultatea de Istorie-Arheologie UBB Cluj-Napoca: Köpeczny Zsuzsa, Raluca-Ramona Nutiu si Csecs Kinga Emöke.

Catalina Latu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]