Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 2 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • De 1 Iunie...

De 1 Iunie, copiii aradeni si-au sarbatorit ziua in parcInspectoratul Scolar Judetean Arad a pregatit pentru copii si cu copii un "maraton" artistic in Parcul Copiilor din centrul orasului. 
De dimineata pana dupa-amiaza, pe mica scena din mijlocul parcului s-au perindat formatii de cantece si dansuri populare sau moderne, solisti vocali. Spre bucuria educatoarelor, invatatorilor, profesorilor, a parintilor si rudelor, multi cu aparate de fotografiat si de filmat, 18 gradinite, 23 de formatii de la scoli generale si 7 de la licee, precum si echipe de la Palatul Copiilor, si-au demonstrat inclinatiile artistice. 
Ca rasplata pentru talentul si eforturile lor, copiii au fost recompensati cu sucuri si inghetata. 
Nu au fost uitati nici copiii defavorizati material, carora, prin buna-vointa elevei Ana Maria David de la Colegiul Economic, li s-au oferit 150 de pachete de 1 Iunie.
Si elevii de la Liceul "Vasile Goldis" au realizat un amplu si bogat program artistic. 
In curtea scolii, elevii din ciclul gimnazial s-au intrecut in recitari din creatia lor proprie, in dansuri, in imbracaminte confectionata din materiale reciclabile si, desigur, in competitii sportive, intreaga actiune fiind coordonata de prof. Slavita Parvu. 
Pentru liceeni, concursul s-a mutat in plan literar, prin eseuri pe tema adolescentei, recitari si lecturi expresive, scenete cu cupluri din romane, precum si un concurs de portrete si cantece despre adolescenta. 
Coordanatorii manifestarii au fost profesorii Nela Bratu, Livia Nadis si Voichita Macovei. 
Tot ieri, la Liceul de Arta "Sabin Dragoi", elevi de la Liceul "V. Goldis" si de la Scola Generala "Avram Iancu" au participat la vernisajul expozitiei "Vis de copil".

C.L. - Adevarul

  • Accident rutier pe DN7. Un copil si-a pierdut viata din cauza neatentiei

Doi copii victime ale unui accident rutier la MandrulocUn copil si-a pierdut viata si un altul a fost transportat la spital in stare grava urmare a unui accident rutier petrecut ieri, in jurul amiezii, pe DN7, in dreptul localitatii Mandruloc
Cristi si Flavius,  primul in varsta de zece ani, iar cel de-al doilea de 11 ani, se intorceau de la scoala, carand pe langa ei o bicicleta. 
Copiii au traversat strada, asigurandu-se ca din partea stanga nu vine nici un vehicul, insa au omis sa verifice si traficul din partea dreapta a soselei. Neatentia le-a fost fatala.
Un autocamion care circula regulamentar, cu viteza de 40 km pe ora, nu a mai avut nici o posibilitate de a-i evita pe cei doi. 
Flavius a fost azvarlit in sant, iar Cristi a ajuns sub rotile masinii, decedand pe loc.
Circulatia a fost paralizata timp de aproximativ o ora si jumatate. 
Confruntati cu o asemenea tragedie, satenii au dat dovada de solidaritate. 
S-a sunat imediat la salvare, care a sosit la fata locului in mai putin de 20 de minute. 
Diagnosticul medicilor: politraumatisme, o fractura la cotul drept, un traumatism la coloana, multiple plagi escoriate, o comotie cerebrala si un hematom in regiunea occipitala, pacientul fiind transportat la spital si internat pe sectia de chirurgie pediatrica.
Nu la fel de rapizi au fost reprezentantii politiei, care au ajuns la locul accidentului dupa aproximativ 40 de minute.
Micutul mort a zacut in sant o buna bucata de vreme. 
Mama copilului se afla la munca in Spania; el locuia cu tatal sau, care se afla la acea ora la serviciu.

M.I.& D.R. - Observator

  • Printr-o investitie de 20 de miliarde de lei, aradenii nu vor avea niciodata neplaceri cu gazele

Directorul Distrigaz - Ovidiu Nila anunta realizarea alimentarii cu gaz din doua surse a AraduluiAradul nu are si nici nu va avea vreodata probleme cu presiunea gazului metan, si asta datorita unui proiect de anvergura derulat de actuala conducere a Distrigaz Arad. 
Ovidiu Nila, directorul sucursalei locale a Distrigaz-Nord Targu Mures, a aratat ca in curand orasul de pe Mures va fi alimentat din doua surse, ceea ce reprezinta un atu pentru municipalitate. 
Investitia, cifrata la circa 20 de miliarde de lei, va ajuta foarte mult la dezvoltarea industriala a localitatii, bransamentele viitoarelor fabrici nemaiputand afecta restul consumatorilor din oras. 
"Prin dubla alimentare a Aradului, am sprijinit zonele industriale si am inlaturat orice eventuale probleme de presiune", a declarat directorul Ovidiu Nila.
Conform conducerii sucursalei Arad a Distrigaz-Nord Targu Mures, municipiul nu este nici o clipa pandit de pericolul care exista in Bucuresti, acela al insuficientei gazelor naturale. 
In paralel cu acest proiect important, sunt in desfasurare si altele, ce vizeaza alimentarea cu gaze naturale a Zonei Libere din aeroportul aradean si a uneia rezervate industriei usoare. 
Aceste ultime doua investitii vor costa Distrigaz aproape 5 miliarde de lei. 

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • CTP continua modernizarea statiilor de tramvai

Continua modernizarea statiilor de tramvai - Virtual Arad News (c)2004Compania de Transport Public Arad a informat secretariatul Consiliului Local Municipal despre programul lucrarilor pe domeniul public, aferent lunii mai. 
Astfel, au avut loc mai multe lucrari de revizii si reparatii la parcul de vehicule de transport in comun, respectiv la reteaua de contact si la linia de cale.
Radu Torsin, directorul Companiei de Transport Public Arad, informa ca "s-au efectuat reparatii la peroanele statiilor de tramvai, dupa cum urmeaza: s-au pavat statiile Libelula si I.C. Bratianu; s-au reconditionat, prin asfaltare, statiile de la Podgoria; s-a montat un WC ecologic pentru personalul CTP la triunghiul SERE si s-au reparat si vopsit balustradele de pe Bulevardul Revolutiei".
Pentru luna iunie sunt programate lucrari de revizii si reparatii, reconditionarea prin asfaltare peroane la statiile Miorita, Fortuna si UTA partial, precum si reconditionarea prin pavare cu pavele a peroanelor de la statiile UTA - partial si Fat Frumos.

Dacian Don - Agenda zilei

  • Ungurii vin la cumparaturi in Romania!

Dupa intrarea in UE, maghiarii vin sa isi faca cumparaturi in RomaniaDupa ce au intrat in Uniunea Europeana, ungurii si-au intors fata catre vecinii din Est
Integrarea Ungariei in Uniunea Europeana i-a bucurat cel mai mult pe comerciantii romani de la granita de vest. 
Motivul: preturile in tara vecina au crescut mult peste cele din Romania. 
Prin urmare, daca pana nu de mult romanii navaleau prin magazinele din orasele unguresti din apropierea granitei, acum ungurii sunt cei care dau iama in supermarket-urile romanesti. 
Acest lucru se vede foarte bine mai ales in zilele de sambata, cand Aradul, Oradea, Satu Mare ori alte localitati din apropierea granitei sunt "calcate" de sute de masini inmatriculate in Ungaria. 
Comerciantii romani isi freaca mainile de bucurie si se aprovizioneaza din timp cu zahar, ulei, telemea, carne de mici, bere, tigari, dar si haine si incaltaminte.
Cea mai mare cautare o au zaharul si uleiul, produse care sunt cumparate cu sacul, respectiv cu bax-ul. 
"Fac compoturi si dulceturi. Iau zahar cu sacul, sa duc si la vecini, pentru ca aici e mai ieftin decat la noi", confirma o tanara care se chinuia sa urce un sac de zahar intr-un Fiat Punto cu numar de Ungaria. 
Vanzatoarele din supermarket-uri spun ca nebunia a inceput dupa 1 mai, data de la care se vand mai multi saci de zahar pe zi, majoritatea cumparatorilor fiind cetateni maghiari. 
"S-au scumpit la ei multe produse alimentare dupa ce au intrat in Uniunea Europeana. Acum platesc tribut pentru asta", este parerea unei vanzatoare de la magazinul aradean Profi. Tot la bax se cumpara apa minerala si sucurile ieftine. La mare cautare este pasta de mititei si branza telemea, produse foarte apreciate in Ungaria.
Haina romaneasca il face pe ungur om
Si magazinele de haine sunt vizitate de cumparatorii din Ungaria. E drept, este vorba mai ales despre cei care au venituri sub medie. 
Super magazinele sunt asaltate de maghiari Pentru ei, principala calitate a hainelor din Romania este faptul ca sunt mai ieftine decat cele din Ungaria, uneori putand fi gasite chiar la jumatate de pret. 
Este adevarat, comenteaza aceiasi cumparatori, ca respectivul costum din Ungaria este de calitate mai buna, dar daca te gandesti ca tot cam atat il porti, mai bine iti cumperi doua in loc de unul.
Pantofii sunt, de asemenea, foarte cautati. Cumparatorii maghiari considera, chiar, ca marcile italiene de pantofi produse in Romania sunt de buna calitate. "Ii porti mai multe sezoane si tot nu se rup", spune un cumparator din Ungaria care se prezinta Ferencz si-atat.
"Acum va golim noi magazinele"
Confruntati cu primele efecte ale integrarii, cei sositi din Ungaria, la cumparaturi, le povestesc romanilor care stau sa-i asculte cum e cu preturile UE.
"Ne-au crescut salariile, dar au crescut si preturile. Pana acum, veneati voi sa ne goliti magazinele; acum s-a intors roata", explica un mustacios din Ungaria care face drumul la Arad ca sa-si faca plinul la masina. 
"La noi benzina este scumpa. Daca schimb in lei, cam 38.000 lei vine un litru. Merita sa venim 30 de kilometri pana la Arad. Pana cand intrati si voi in UE, se vor mai aseza preturile la noi si poate schimbam iar: veniti voi la cumparaturi", mai spune omul. 
Un altul, care si-a montat la o firma din Arad o instalatie GPL pentru masina. 
"Eu veneam oricum la cumparaturi, cu sotia, cand alimentam masina. Cumpar un rezervor de gaz si unul de benzina si pot sa merg astfel cam 1.800 de kilometri", si-a facut el calculul.
5 litri de bere de persoana, fara taxe vamale
"Am fost foarte surprins sa constat ca in ultimele luni tot mai multi cetateni maghiari isi fac cumparaturile de la Oradea. Cred ca acest fenomen poate fi pus pe seama cresterii preturilor la anumite alimente ori bunuri de uz gospodaresc de la ei din tara", ne-a declarat antrenorul roman, Emeric Jenei, abia intors din Ungaria. 
Si benzina e mai ieftina in RomaniaDintre sutele de straini care intra zilnic prin cele trei vami din judetul Bihor, Salonta, Bors si Valea lui Mihai, peste 60% sunt cetateni maghiari. Lucratorii vamali de la Vama Bors sustin ca ungurii pleaca din tara cu tot felul de cumparaturi, de la hartie igienica pana la costume ori pantofi, insa din aproape nici un portbagaj nu lipsesc berea in sticle de plastic de doi litri si pachetele de zahar. 
"Potrivit Codului vamal, cetatenii straini pot scoate din Romania, fara plata taxelor vamale, bunuri de uz casnic si gospodaresc, in cantitati mici, fara sa prezinte aspect de comercializare. Spre exemplu fiecare persoana poate pleca din tara cu cinci litri de bere", ne-a declarat Cornel Sotoc, adjunctul Vamii Bors. 
Ungurii care au facut aproape o afacere cu Burger-ul de Draganesti Bihor si zaharul de Oradea fac "naveta" prin Vama Salonta. 
"Vin si pleaca cate patru persoane in masina, cumpara patru baxuri de bere Burger, din aia la doi litri, si un sac de zahar si nu poti sa le faci nimic ca se incadreaza in normele legale", ne-a declarat un vames din Salonta. (Mariana Gavrila)
"Numarul maghiarilor care intra s-a dublat"
Prin vamile din Satu Mare intra un numar mai mare de persoane decat cel al romanilor care ies. 
"In Vama Urziceni, numarul cetatenilor maghiari care intra la noi s-a dublat", declara purtatorul de cuvint al IJPF Satu Mare, Gabriel Simionescu. 
La Satu Mare vin sa isi faca cumparaturile in special cetatenii unguri care locuiesc in localitatile apropiate. Ei spun ca, o data cu intrarea tarii lor in Uniunea Europeana, "au crescut dintr-o data preturile. Toate sunt mai scumpe. Venim la dumneavoastra sa cumparam benzina, mancare... Ne aprovizionam si cu apa minerala, care ne place foarte tare. Mai cumparam orez, faina, ulei, zahar. Ducem acasa si bauturi si, cateodata, ne mai plimbam prin oras si cumparam si haine", declara un cetatean ungur venit chiar zilele acestea sa faca aprovizionarea.
Tigari la jumatate de pret
Un litru de benzina sau motorina este cu aproximativ 40% mai ieftin in Satu Mare, fata de benzina din Csenger (Ungaria). 
De asemenea, produsele de menaj, incepand de la vesela pentru bucatarie, mic mobilier, produse sanitare, cosmetice etc., sunt si ele mai ieftine cu 40-50% la depozitele angro din Satu Mare, comparativ cu cele din Ungaria. 
O sticla de bere, la un depozit din Satu Mare, costa echivalentul a 150 de forinti, iar in Ungaria este aproape dublu. 
Tigarile, mai ales cele comercializate in magazinele duty-free, sunt cu 100-150% mai ieftine decat in Ungaria. (Anamaria Chiorean)

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]