Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 2 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Traficul rutier din Podgoria va fi eliminat

Circulata in Piata Podgoria va fi sistematizata - Virtual Arad News (c)2004Patru benzi de circulatie adiacente si spatii pietonale pentru procesiuni in fata Catedralei
Aradenii au sansa sa influenteze in aceste zile modul in care va arata Zona Podgoria, in conditiile in care Primaria a "scos" la transparent decizionala proiectul de hotarare privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru aceasta lucrare, PUD-ul fiind elaborat de SC Proiect SA si gandit in mare de arhitectul Radu Dragan. 
Daca aradenii si alesii lor locali se vor arata de acord cu cele propuse, atunci in Piata Podgoria se va proceda la eliminarea traficului rutier din fata Catedralei si la devierea lui prin spatele Liceului C.F.R. 
Va avea loc si largirea carosabilului la patru benzi de circulate, semaforizarea intersectiei, dar si mutarea statiei de pompare in dreapta carosabilului.
Din discutiile avute nu s-a omis nici varianta de realizare a unui pasaj subteran care sa faca legatura intre Calea Iuliu Maniu, B-dul Revolutiei si strada Lacului. Datorita aglomerarii retelelor tehnico-edilitare subterane din zona, s-a considerat, insa, ca aceasta solutie este mult prea costisitoare si prea lunga ca durata de executie. 
Motivul acestor schimbari propuse a fost dat, potrivit primarului, "de aglomeratia din intersectia Piata Podgoria si de necesitatea crearii unor spatii adiacente procesiunilor religioase", dar si de lucrarile avansate de la Catedrala si de amplasarea Monumentului Marii Uniri, care se vrea a avea loc cat mai grabnic. 
Planul propus - o varianta mai veche refacuta conform cerintelor actuale - va duce la crearea unei dale urbane pietonale in fata Catedralei, necesara procesiunile religioase. 
O parte din sumele necesare ar putea fi acoperite de catre Guvern, daca cele 100 de miliarde de lei destinate Monumentului Marii Uniri si zonei vor lua in cele din urma drumul Aradului. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Pesedistii au avut spor la munca.  Patru sute de saci de gunoaie s-au strans de la iesirea din Arad

Curatenia orasului in cadrul "Romania Curata"Sute de pesedisti au iesit ieri, prin toate cartierele Aradului, pentru a participa la o ampla actiune de curatenie, desfasurata in cadrul programului "Romania Curata". 
In frunte cu primarul Dorel Popa, membrii conducerii organizatiei judetene a PSD nu s-au sfiit sa treaca la actiune, manuind cu pricepere maturi, lopeti, furci, greble si farase pentru adunatul mizeriei. 
Cel mai mare grup de voluntari a actionat la iesirea din Arad inspre Centrul Expozitional, unde 150 de oameni au lucrat, mai bine de trei ore, la adunatul gunoaielor. 
Fiecare dintre cei aflati acolo au strans cate doi trei saci, astfel incat, la finalul actiunii, perimetrul se putea spune ca are "o fata noua".
Si in alte cartiere ale municipiului au fost prezenti membri din conducerea partidului. 
Elevii au fost si ei mobilizati, inspectorul general Zoea Rotaru coordonand nu mai putin de doua-trei clase de scolari de la aproape toate scolile din Arad.
Gramezile de gunoaie stranse in saci au fost luate de Salubritate, care a desavarsit astfel actiunea PSD.

Mihaela Iancu - Observator

  • Inspectorii europeni apreciaza activitatea din vamile aradene

Viorel Nemes - inspector sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera este multumit de rezutatele controluluiInspectori ai Uniunii Europene au vizitat, miercuri, punctele de frontiera Nadlac si Varsand si au evaluat activitatea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, in vederea completarii capitolului 24, al Justitiei si Afacerilor Interne, care trebuie incheiat in primul semestru al acestui an.
Desi raportul final nu a fost incheiat, expertii europeni s-au aratat multumiti de progresele facute la frontierele aradene, dar si la nivel de inspectorat. 
Chiar daca nu toate merg ca pe roate, inspectorii au apreciat munca depusa in ultima perioada si efortul de imbunatatire a aspectelor legate de traficul international.
In timpul deplasarilor in cele doua puncte de frontiera aradene, delegatia Comisiei Europene a fost insotita de Vasile Ciocan, seful Directiei Politiei de Frontiera de la Oradea si de catre Viorel Nemes, inspector sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.
"Nu stim care va fi concluzia raportului, dar la o prima impresie putem spune ca rezultatele sunt de la bune la foarte bune. Cei doi delegati au analizat schimbarile destul de importante efectuate si la nivel de inspectorat in ultimii trei ani si interesul cu care am inteles sa ne facem datoria. De altfel, Aradul a fost cel mai solicitat din acest punct de vedere, deoarece doar la noi au solicitat sa viziteze mai multe obiective. In vama Nadlac au asistat la controale, au apreciat modul in care lucreaza echipa unica, schimbarile si modernizarile facute in punct. Si Varsandul a lasat o impresie pozitiva, mai ales ca acolo avem si o echipa tanara si ambitioasa. Oricum, noi suntem optimisti", a declarat Viorel Nemes.
Inspectorii europeni au avut ocazia sa vada echipele politiei de frontiera la lucru, ba mai mult au asistat la depistarea unui pasaport fals si la prinderea unui cetatean turc care incerca sa treaca frontiera prin zona verde.
Conducerea Inspectoratului asteapta rezultatele finale care, dupa cum am mentionat, la o prima vedere par a fi incurajatoare.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Lacul din Padurice, "sugrumat" de mizerie

A inceput curatirea lacului de la PaduriceCu toate ca aradenii nu se pot mandri cu prea multe locuri de agrement, nu stiu sau nu vor sa le aprecieze nici pe cele de care dispun. Ba mai mult contribuie la degradarea si apoi la distrugerea lor.
In aceasta situatie se afla lacul de la Padurice, a carui imagine este de-a dreptul socanta. Sticle, pachete de tigari, hartii, cartoane sunt lasate sa pluteasca pe lac ca niste "decoruri" cu care, poate, in opinia unora, ar trebui sa ne mandrim, iar pentru o diversitate cromatica, alaturi de gunoaie mai iese la iveala, in toata splendoarea ei... vegetatia acvatica. Intregul peisaj constituie dovada vie a nesimtirii si a nepasarii unor cetateni fata de natura si, de ce nu, fata de ei insisi, pentru ca - nu-i asa? - la urma-urmei, dupa aspectui orasului sunt judecati si locuitorii lui. Responsabile de acest lucru sunt si organele competente, care cu toate ca au luat in cele din urma masurile necesare "dezinfectarii" lacului, au lasat sa treaca ceva timp pana sa actioneze.

Cristina Goperich - Ziarul Transilvania

  • Branc rupe tacerea

Fostul primar Dumitru Branc a facut destainuiri presei"Calimente m-a amenintat cu moartea: «daca nu pleci, te belim Si apoi te spanzuram in fata primariei»!"

- Domnule Branc, ati reaparut in prim-planul vietii publice la fel de brusc cum ati disparut. Ce urmariti prin publicarea acestui volum documentar?
- Ceea ce scrie pe aceasta coperta: Adevarul scos la lumina. El a existat dintotdeauna, dar nu a avut cine sa il spuna. Si cine este cel mai potrivit sa il pronunte? Chiar cel care l-a trait.
- Ati scris cartea la comanda politica, asa cum sunteti acuzat?
- Nu am raspuns niciodata la o comanda politica, nici nu raspund si nici nu voi raspunde, fiindca sunt propriul meu stapan.
- Dar de ce tocmai acum publicati acest volum, la sase ani de la evenimente?
- Fiindca nu am vrut sa scriu niciodata aceste lucruri, si nici sa le spun. Nu am vrut sa ies cu ele. Dar s-au intetit intrebarile care mi-au fost puse. Circula tot felul de variante, una mai hazlie decat alta. Am spus ca nu este adevarat ceea ce se zice si am hotarat sa scriu. Am zis – gata. Nu am fost hotarat sa scriu, spunand ca fiecare isi ia rasplata, dar am fost pur si simplu provocat de catre populatia din Arad.
- Nu v-a fost frica sa o scrieti? Ati fost deja amenintat ca veti fi dat in judecata.
- De catre cine? Eu nu am aflat asta.
- De catre domnul Mihai Calimente, in conferinta de presa a PNL.
- Domnilor, dumnealui m-a mai amenintat si cu moartea, la mine in birou, fapt recunoscut si de el in discutiile pe care le-am avut. Amanunte gasiti in carte. Nu am mai auzit sa fie dat in judecata un om pentru ca spune adevarul. Sau Dumneavoastra aveti alta parere?
- Da. Au fost dati oameni in judecata si pentru mai putin de atat… Ziceti ca domnul Calimente v-a amenintat cu moartea. De ce?
- Simplu. Ca sa parasesc PNTCD si primaria. Redau textual ceea ce mi-a spus el, cu doua saptamani inainte de a se declansa toate problemele: "Mitrut, daca nu pleci din PNTCD si din primarie, te belim si apoi te spanzuram in fata primariei". In prima faza, cand am avut acum discutii cu el, documentandu-mi cartea, mi-a spus in felul urmator: "Bai, eu nu am spus asa. Am spus numai ca te arunc pe geam de la etaj, din biroul tau". Iar a doua zi cand am continuat discutiile, mi-a spus: "Sigur ca ti-am zis acest lucru, dar eram foarte bulversat in acel timp".
- Nu ati parasit PNTCD si primaria, si nici nu v-a omorat domnul Calimente.
- Raspunsul meu a fost urmatorul: "Bine, Mihai. Dati-i drumul". Adevarul este ca am ripostat, nu am raspuns, fiindca nici nu stiam pana unde o sa ajunga. Dar nu credeam  sub nici o forma ca se va ajunge la situatia "imposibila" pe care am trait-o. Si la care Dumneavoastra ati fost spectatori.
- In carte amintiti si de Valentin Paul Neamt, care v-a succedat in functia de primar. A avut si el un rol in indepartarea Dumneavoastra?
- In documentarea pe care am facut-o pentru aceasta carte m-am intalnit si cu Vali Neamt. Fiind profund iritat de intrebarile mele insistente, mi-a spus la un moment dat fara nici o urma de regret: "Am facut tot ce a fost posibil ca in cursul celor doi ani cat eu am fost interimar sa te tin pe tine cat mai departe de primarie".
- Un lider politic ne spunea ca pe Branc l-au terminat anumiti directori de societati, nu politicienii.
- Nu, nu e asa. Eu, impreuna cu colegii din coalitia de guvernare (PNTCD, PNL, PD, UDMR) am schimbat directorii, dar intr-o luna justitia i-a pus inapoi. Ca persoana, am fost apropiat de ei, dar ca si primar trebuia sa pun oamenii coalitiei in locul lor. Poate ca a avut o influenta minora acest lucru, fata de marea vorba a lui Calimente, care vroia sa fie presedinte de partid si implicit locul intai pe listele pentru Parlament la viitoarele alegeri.
- Spuneti ca luptati acum deschis pentru adevar. De ce nu ati luptat atunci, de ce v-ati ascuns de oamenii legii?
- Daca citeati cartea nu m-ati fi intrebat. Neascultand "ordinele" primite de la colegul meu de partid, deputatul Mihaita Calimente, au fost nevoiti sa aplice alte masuri, mult mai dure, impotriva mea. Institutiile statului au fost folosite in acest sens, primind comanda politica din partea unor reprezentanti din conducerea centrala a partidului: "Eliminati-l pe Branc din partid si primarie!" Din unele surse oficiale, am inteles acest lucru foarte bine si dupa prima anchetare care mi s-a facut, m-am convins ca ceea ce mi s-a spus este adevarat. Atunci am luat hotararea sa nu ma mai prezint in fata institutiilor din vestul tarii, pe care le-am recuzat. M-am pus la dispozitia ministrului de Interne si a procurorului general. Concomitent, prin fax, am anuntat si presedintia Romaniei si am cerut sa se trimita o comisie care sa stabileasca adevarul, adevar care pe mine ma facea liber si absolvit de raspundere. Dar raspunsul la cele solicitate de mine nu l-am primit nici astazi. Atunci, hotararea mea a fost definitiva. Am facut pasul inapoi si am asteptat sa vedem ce se va intampla.
- Cum va explicati aceasta atitudine? Erati totusi primarul unui oras important.
- La aceasta intrebare ar fi normal ca Dumneavoastra sa ii intrebati pe cei care erau atunci acolo, fiindca eu am scris si in carte ca nu imi explic. Nu am cerut clementa, nu am cerut sa fiu aparat, nu am cerut absolut nimic impotriva legii. Am cerut un singur lucru: adevarul, adica dovada nevinovatiei mele.
- Va temeati pentru viata Dumneavoastra? Va simteati incoltit? Ce repercusiuni puteau fi daca adoptati o altfel de atitudine, daca spuneati: nu imi pasa, eu stiu ca am dreptate?
- Nu exista alta varianta. Da, ma temeam pentru viata mea; am fost amenintat cu moartea. Dupa ce mi-au devastat casa am fost in stare sa cred orice. Nu stiu care, daca ar fi fost in locul meu, ar fi iesit sa spuna: haideti si faceti ce vreti cu mine! Nu ma simteam incoltit, ci amenintat clar, fara echivoc. Cui sa fi spus ca am dreptate? Institutiile din Arad nu m-au ascultat, Parchetul nu m-a ascultat, Procurorul General si presedintele tarii nu m-au ascultat. Eram singur, cu familia si cu Bunul Dumnezeu.
- Pana la urma Dumnezeu v-a ajutat sau nu?
- Da. Sunt aici.
- Unde v-ati ascuns timp de un an din fata politiei? Ati fost la Baia Mare, la manastirea Feredeu, in strainatate sau acasa? Au circulat atatea legende…
- Repet: nu m-am ascuns. Am recuzat tot ce se putea recuza in partea de vest a tarii, m-am pus la dispozitia celor din Bucuresti si am asteptat acasa raspunsul lor. Raspuns care, precizez inca o data, nu l-am mai primit.
- Deci ati fost acasa?
- Da.
Dumitru Branc a avut parte si de momente dificile- Atunci cum de nu v-a gasit politia, care va cauta? Sau nu va cauta?
- Domnilor, eu nu am avut nici o intelegere cu nimeni sa nu ma caute. Subliniati asta cu zece mii de linii! Am stat acolo cu singuratatea mea, ca doar-doar se vor gandi odata si la mine, sa vina sa vada, de fapt, ceea ce le ceream, si nadajduiam ca odata vor avea curiozitatea sau alte motive sa vada adevarul.
- Aveti acum lacrimi in ochi sau sunteti racit?
- Nu sunt nici racit, nici nu am lacrimi in ochi. Sunt foarte deschis si degajat. Nu imi pare rau dupa nimic. Stiti ce inseamna siguranta? Eu sunt in siguranta, domnule, nu am de ce ma teme. Nu am nimic de ascuns din fata nimanui si ma uit in ochii tuturor, asa cum ma uit in ochii Dumneavoastra acum, indiferent cine ar fi.
- Cum a primit familia si cercul Dumneavoastra de prieteni acest scandal?
- Nu pot spune ca am avut un cerc de prieteni. Am avut un cerc de cunostinte. Familia mea a fost un sprijin si m-a inteles. Ceva ce este deosebit de important – a crezut in mine si nu in ceea ce se spunea despre mine. Dupa amenintarile lui Calimente si dupa ce presa ma musca din plin, inainte de inceperea dezastrului, sotia, Hermina, m-a intrebat: "Mitrut, nu ti-e frica?" I-am raspuns ca nu. Dar numai eu stiam ce este in sufletul meu, fiindca eram pe un teren necunoscut. Nu mi se mai intamplase vreodata asa ceva, si nici nu stiam ca altii sa fi fost in prealabil in aceasta situatie; era un adevarat razboi. Eram victima sigura: toti impotriva unuia. Insa am stiut doua lucruri, de mic: ca Dumnezeu nu-ti da mai mult decat poti duce si ca incercarile nu ne sunt date pentru a ne distruge ci pentru a ne cali. Asadar, ancora mea a devenit Dumnezeu.
- S-a spus, tocmai din aceasta cauza probabil, ca ati avut o cadere psihica.
- Nu am avut nici o cadere psihica. Au vrut sa ma duca la spital, sa spuna nu stiu ce despre mine. Nu aveam nimic! Lucram cate zece ore pe zi si eram pe val, sanatos tun. Invatasem administratie si nu discutam cu nimeni; eram foarte exigent. Le-am spus la toti: sub acelasi acoperis cu mine nu se fura si nu se minte. Nu faceam excese, nu am participat la vanatori, la chermeze. Eram foarte deschis, in fiecare marti aveam o emisiune la televiziune, in care le raspundeam oamenilor in direct. Nu a fost nici macar un telefon cenzurat! Am promis ca merg, si am mers de fiecare data. Am avut un dialog extraordinar cu orasul. Cu mine nu exista compromis! Mare defect… Ei stiau de ce sunt eu in stare…
- Liberalii spun ca ii atacati, ca ati programat editarea cartii chiar inaintea campaniei electorale, ca sa ii discreditati.
- In aceasta carte nu apare un cuvant care sa spuna de liberali, nici o alta tenta despre ei. Eu am scris doar adevarul. Daca sunt persoane care se regasesc aici, este normal sa fie mentionate, pentru ca au avut roluri in eliminarea mea.
- E adevarat ca volumul nu a fost scris de Dumneavoastra?
- Dar de cine? Insist: de cine? Curiosii pot vedea manuscrisul la mine acasa. Intr-o saptamana am scris totul. Aceasta este a patra carte pe care o public, am deja experienta.
- Se spune ca ati editat cartea cu sprijinul actualului primar, Dorel Popa, tocmai ca sa loviti in adversarii sai.
- Adevarul nu este nici bun, nici rau. Este doar adevar. Tot ceea ce i-am cerut domnului Popa a fost sa imi asigure niste saleuri la lansarea de carte, dar inca nu mi-a raspuns nici acum.
- Ce credeti ca veti obtine cu acest volum? Va discuta lumea pe strada: Branc este o victima, este nevinovat?
- Eu nu cer compasiune, nici mila, nu pentru asta am scris. Pur si simplu, legat de ceea ce spuneam la inceput, dorinta mea este limpede, clara, de a arata in mod cronologic, pe cat a fost posibil, ceea ce s-a intamplat in acea perioada. Exista asa de multe "variante" incat cred si pot spune: am certitudinea ca aceste dezvaluiri sunt inerente.
- Ce ati simtit in momentul in care s-a pronuntat sentinta impotriva Dumneavoastra? Ati lasat impresia unui om care nu se asteapta sa fie condamnat.
- Cele sustinute de mine, impreuna cu distinsul avocat Sever Jurca, si probate de martori, duceau spre unica solutie: achitarea. Dar nu a fost asa. Stiti pentru ce am fost condamnat in legatura cu primaria? Pentru ca domnul Nicolae Banciu si-a facut o platforma betonata in fata casei, de 1,5 metri patrati, care l-a costat aprox. 500 000 de lei. S-a venit cu propunerea sa il amendam intre 7 si 20 de milioane de lei. Logic, nu se poate accepta asa ceva, si nici uman. A venit si mi s-a plans, mie, primarului, ca doar nu era sa mearga la pompele funebre. A venit la gospodarul orasului si l-am ascultat. I-am dat dreptate. A doua oara cand a venit la mine, erau prezenti si cei din conducerea clubului de fotbal UTA, eu fiind presedintele Consiliului de Administratie. Afland ca este intreprinzator privat, l-au sensibilizat daca ar putea sa ii sponsorizeze cu o anumita suma. Domnul Banciu ma intreaba: "Domnule primar, firma mea este cam slabuta; cam cum considerati ca as putea sa o sponsorizez, cam ce ar trebui sa fac?" Atunci eu i-am spus: daca puteti – un milion, 500 000, 100 000, sau daca nu puteti nimic, spuneti o rugaciune ca sa castige UTA. Pentru aceasta "fapta" am fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare. Si atunci, va intreb: cum puteam fi altfel decat revoltat, cand nici macar nu eram pasibil pentru amenda contraventionala?!
- Ce face acum fostul primar al Aradului, Dumitru Branc? Ati avut afaceri, ati fost prosper. Acum din ce traiti?
- Multumesc de intrebare, sunteti printre putinii care se intreaba ce fac. Sunt cadru didactic universitar la Universitatea "Vasile Goldis", mi-am terminat lucrarea de doctorat. Din asta traiesc. Nu mai am afaceri. Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu imi lipseste nimic. Sunt sanatos, avem ce ne trebuie. M-am lasat de afaceri pentru ca ma implic cu pasiune in activitatea didactica.

Andrei Ando & Flavius Ghender - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]